ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ

Συνομιλίες 

Η Μαριανέλλα Κλώκα είναι η διευθύντρια της ΜΚΟ ‘Θετική Φωνή – Άνθρωποι + HIV’. Πάντα με συγκινούσε η ανιδιοτελής ιδεολογία ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται καθημερινά και με παρρησία με προβλήματα που απασχολούν τον άνθρωπο και την εν γένει δοκιμασία του σε αυτόν τον πλανήτη.
Ας δούμε τι μας είπε. 

1) Σε τι πεδία δραστηριοποιείται η Θετική Φωνή; Ποιος είναι ο στόχος της; 
Η Θετική Φωνή, ο σύλλογος οροθετικών Ελλάδας, ασχολείται με την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, με την ενημέρωση των ευπαθών ομάδων αλλά και του ευρύ πληθυσμού τόσο σε σχέση με την πρόληψη αλλά και με την αντιμετώπιση του στίγματος. Βασική μας μέριμνα είναι επίσης οι επισημάνσεις προς την πολιτεία, τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους για τη χάραξη καλύτερων και αποτελεσματικότερων πολιτικών για το HIV/AIDS στη χώρα μας.
2) Πώς είναι η συνεργασία της οργάνωσης με τους δημόσιους φορείς; Επειδή υποψιάζομαι ότι θα είναι προβληματική σε πολλά πεδία, πώς εσείς παρακάμπτετε τις όποιες αντιξοότητες;
Οι δημόσιοι φορείς στην Ελλάδα δεν πάσχουν από ανθρώπους που έχουν μεράκι και θέλουν να κάνουν κάτι αξιοπρεπές. Ψάχνοντας μέσα στο δημόσιο θα βρεις τέτοιους ανθρώπους. Πάσχουν από μακροπρόθεσμες πολιτικές, στόχους και μεσοπρόθεσμες σοβαρές αξιολογήσεις της εργασίας ώστε να μην περνάνε τα χρόνια χωρίς απτά αποτελέσματα. Η δημιουργία συμμαχιών με ανθρώπους σε θέσεις – κλειδιά και η παρότρυνση των οροθετικών να ασχολούνται με τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις τους είναι οι τρόποι που προς το παρόν εμείς χρησιμοποιούμε για να ξεκουνάμε το σύστημα υγείας σε ό,τι μας αφορά.
3) Μιλήστε μας για την οροθετικότητα σήμερα εν Ελλάδι. Έχουν επιτευχθεί στόχοι σχετικά με την ενημέρωση και την εκπαίδευση;
Έγιναν αξιόλογες προσπάθειες στα τέλη του 80 και τη δεκαετία του 90 και μετά το θέμα ξεχάστηκε. Θα το λέω ξανά και ξανά: χρειαζόμαστε άμεσα την εισαγωγή του μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, άμεσα! Όσες εκστρατείες ενημέρωσης και να κάνεις αν δεν διαμορφώσεις συνειδήσεις για την πρόληψη, την προστασία και την απόλαυση του σεξ, αν δεν μιλήσεις χωρίς ηθικολογίες για αυτά τα θέματα σε νεαρές ηλικίες, τα άλλα είναι πασαλείμματα.
4) Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος όντας οροθετικός γνωρίζει ελάχιστα πράγματα σχετικά με τον ιό και την μεταδοτικότητά του. Αναλύστε μας λίγο την συμβολή της Θετικής Φωνής σε μια τέτοια περίπτωση.
Πάμε ακόμα πιο πίσω: υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος δεν γνωρίζει καν το HIV status του, δηλαδή μπορεί να είναι οροθετικός και να μην το ξέρει. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κίνδυνος είναι αρκετά μεγάλος γιατί καθώς νομίζει πως δεν τον αφορά κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις και αυτός είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους. Η Θετική Φωνή ξεκίνησε από την αρχή και θα κάνει κάθε χρόνο εκστρατεία για το ΤΕΣΤ HIV. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι ότι οι οροθετικοί υπό θεραπεία «θωρακίζονται» από το κοκτέιλ φαρμάκων και σε συνδυασμό με τη χρήση προφυλακτικού οι κίνδυνοι μετάδοσης του ιού στους ερωτικούς τους συντρόφους ελαχιστοποιούνται. Μπορούν λοιπόν να έχουν μια υγιή και άνετη σεξουαλικά ζωή υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Στις συναντήσεις μας με τίτλο «Εγώ και ο HIV» συζητάμε διαρκώς θέματα ενημέρωσης που αφορούν τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό.
5) Από ό,τι γνωρίζω υπάρχει περίπτωση όπου η ελληνική δικαιοσύνη έχει αποφασίσει αρνητικά για οροθετικό να  εξακολουθεί να εργάζεται στο χώρο της δουλειάς του για να επιτευχθεί εργασιακή ειρήνη! Πόσο παρεμβατική μπορεί να γίνει η Θετική Φωνή ενάντια σε μια τέτοια απόφαση;
Ετοιμάζουμε ημερίδα για το θέμα των δικαστών και την επαρκή ενημέρωσή τους. Θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και θα έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το δικαστικό σώμα ώστε τέτοιες αποφάσεις και μάλιστα από Ανώτατο Δικαστήριο να αποφευχθούν στο μέλλον. 
6) Υπάρχει αντίλογος όσον αφορά στην ακτιβιστική δράση της Θετικής Φωνής από συγγενείς, φίλους ή πολίτες που συναντάτε σε κάποια εκδήλωση ή συνέδριο; Μήπως όλο αυτό το πλαίσιο δράσης της οργάνωσης θεωρείται υπερβολικό;
Καθόλου, το ακριβώς αντίθετο. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γραφτεί οικογενειακώς είτε ως μέλη είτε ως εθελοντές και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για τους ανθρώπους που ζουν με HIV να βλέπουν δηλαδή ενεργά την οικογένειά τους στο πλευρό τους.

7). Πώς επηρεάζει την καθημερινότητά σας η ενασχόληση με τρέχοντα θέματα της οργάνωσης;  
Καταλυτικά, κυρίως ως προς το θέμα του ελεύθερου χρόνου, που αποζητώ διακαώς καθώς η διεύθυνση της Θετικής Φωνής δεν είναι κάτι που περιορίζεται σε μερικές ώρες εργασίας ημερησίως. Είναι μια διαρκής ανησυχία, μια συνεχής φροντίδα. Όμως είναι μια δημιουργική εργασία που με ευχαριστεί γιατί αφενός έχει να κάνει με ατζέντα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα οποία με κάθε τρόπο θα μάχομαι όσο υπάρχω και αφετέρου έχει να κάνει με ανθρώπους, πράγμα ιδιαιτέρως ευχάριστο για μένα.
8) Σε σχέση με το εξωτερικό, σε ποιο ποσοστό οι ελληνικές οργανώσεις έχουν κάνει θετικά βήματα σπάζοντας τον φραγμό της προκατάληψης και της κωλυσιεργίας προσφέροντας όντως μια θετική φωνή σε ό,τι προβληματίζει και άπτεται αφύπνισης;
Η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Πέρασε το μεγάλο κύμα όπου ο κάθε ένας έκανε μια ΜΚΟ γιατί πολύ απλά αν δεν έχεις στόχους, μεράκι, βάση ανθρώπων και πόρους θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η επιβίωσή σου. Σιγά σιγά παρατηρείται και μια στενότερη συνεργασία μεταξύ ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο. Είμαστε σε αρχικά βήματα αλλά γίνονται και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο. Τα διάφορα εγώ μπαίνουν στην άκρη όλο και περισσότερο δίνοντας χώρο σε συνολικές διεκδικήσεις.
9) Επειδή γνωρίζω ότι έχετε ταξιδέψει πολύ πού πιστεύετε ότι υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ενημέρωση και πρακτική σχετικά με τον HIV αλλά και τοAIDS;
Τελευταία οι δείκτες λένε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αλματώδης στην Ανατολική Ευρώπη. Γι αυτό και το προηγούμενο παγκόσμιο συνέδριο έγινε στη Βιέννη ως πόλη σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και πρώην Ανατολικού μπλογκ. Τον Μάιο ένα ακόμα συνέδριο θα γίνει στην Εσθονία για τους ίδιους λόγους. Η μαύρη Αφρική όμως –όπως έχουμε βαφτίσει την υποσαχάρια Αφρική – εξακολουθεί να έχει τα ηνία των περισσότερων μεταδόσεων αλλά και της δυσκολίας στην πρόσβαση σε θεραπεία των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.  Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει γρήγορα να λήξει και το θέμα των generics. Δεν μπορείς να επιβαρύνεις τον Αφρικανό ούτε με ένα δολάριο για τη θεραπεία του, είναι μαθηματικώς αποδεδειγμένο ότι δεν θα πάει να την πάρει αν η πρόσβαση σ’ αυτήν δεν είναι δωρεάν.
10) Οι ανασφάλιστοι και οι μετανάστες έχουν το δικαίωμα στην δωρεάν πρόσβαση φαρμάκων; Αν όχι τι παρέμβαση έχει κάνει η Θετική Φωνή; Ποια η στάση του Κράτους απέναντι σε τέτοιες περιπτώσεις;
Όχι δεν έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση. Είναι το πιο ακανθώδες θέμα στην Ελλάδα σήμερα. Υπάρχει νομικό κενό και πρέπει άμεσα το κράτος να κινηθεί για να το λύσει. Δυστυχώς πέραν από πάσης φύσεως αλχημειών που κάνουμε και εμείς και οι γιατροί (και είναι προς τιμήν όσων ψάχνουν να βρουν τρόπους να μην αφήσουν στο έλεος τους ανασφάλιστους και τους μετανάστες) μόνο η πολιτεία μπορεί να λύσει αυτό το θέμα. Η Θετική Φωνή έχει καθήκον να φωνάζει με όποιον τρόπο μπορεί για τη λύση του ζητήματος. Είναι top στην ατζέντα των διεκδικήσεών μας.
11) Εν έτει 2011 πώς βλέπετε την εξέλιξη της Θετικής Φωνής; Θα μπορέσει εν τέλει να αφυπνίσει και να δραστηριοποιήσει κοινωνικές ομάδες σε αυτόν τον σκληρό αγώνα πάλης με τον HIV;
Θα κάνουμε το καλύτερο με υπευθυνότητα, σχεδιασμό και πάθος. Δεν περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα αλλά σταδιακές μικρές ή μεγάλες νίκες. Αν καταφέρουμε να βγάλουμε τους ανθρώπους που ζουν με HIV από την ντουλάπα και να βρεθούμε μαζί σε διεκδικήσεις αυτό θα είναι νομίζω από τα μεγαλύτερα οφέλη. 

 Ο επίλογος

Για μία ακόμα φορά δεν διαψεύστηκα. Άνθρωποι με μεράκι και τόλμη ετοιμάζουν καθημερινά δράσεις και προγράμματα με σκοπό την αφύπνιση και την πρόοδο. 
Είμαστε μαζί τους. 
Αναδημοσίευση από το http://theelfatbay.blogspot.com/2011/04/blog-post_15.html