23 Νοεμβρίου 2018

Δημοσιεύθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον HIV στο πρώτο δεκάμηνο του 2018

Εικόνα για το άρθρο “Δημοσιεύθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον HIV στο πρώτο δεκάμηνο του 2018”

Τους πρώτους δέκα μήνες του 2018 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 540 περιστατικά HIV λοίμωξης (5 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 448 (82,96%) αφορούσαν σε άνδρες και τα 92 (17,04%) σε γυναίκες. Οι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για το πρώτο δεκάμηνο του 2018, είναι σε παρόμοια επίπεδα με εκείνες που δηλώθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα των δύο προηγούμενων ετών και προσεγγίζουν τα προ της επιδημικής έκρηξης επίπεδα, η οποία σημειώθηκε την περίοδο 2011-2013.

Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2018, έχουν καταγραφεί συνολικά 17.241 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,83% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.199 έχουν εμφανίσει AIDS και 10.177 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.846.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα πραγματοποιείται κυρίως μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης των περιστατικών HIV, AIDS και των θανάτων. Η “Θετική Φωνή εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία με αφορμή τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν τη σταθεροποίηση της επίπτωσης του HIV την τελευταία τριετία. Απαιτούνται ωστόσο επιπρόσθετες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω μείωση της επίπτωσης της νόσου. Το υψηλό ποσοστό καθυστερημένων διαγνώσεων, ο επιπολασμός στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, τα ελλιπή προγράμματα μείωσης βλάβης για τους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών και τα αναξιοποίητα εργαλεία πρόληψης όπως η PrEP και το self-testing αντικατοπτρίζουν τα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της εθνικής απόκρισης στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

Επίσης, απαιτείται επικαιροποίηση του μητρώου ασθενών του ΚΕΕΛΠΝΟ όπως κατ’ επανάληψη έχει ζητήσει η Θετική Φωνή, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των οροθετικών ατόμων που παρακολουθούνται στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτών που λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή και το ποσοστό όσων έχουν επιτύχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίου. Η διαδικασία αυτή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός ρεαλιστικού εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού.

Βρείτε εδώ το Συνοπτικό Επιδημιολογικό Δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ.