Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή μειώνει τη μετάδοση του ΗΙV, όπως δείχνουν νέες μελέτες, αυξάνουν τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά αυτό μακροπρόθεσμα είναι θετικό γιατί θα μειωθούν οι ασθενείς.


Αυτό τόνισε ο κ. Γεώργιος Χρύσος, Γενικός Γραμματέας ΕΕΜΑΑ, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Β’ Παθολογικού Τμήματος & Μονάδας Λοιμώξεων, Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο», στη συνέντευξη Τύπου που έγινε με αφορμή του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου AIDS.

Το 2011 πιθανότατα θα αποτελέσει ένα έτος καμπής για την αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης, καθώς έγινε φανερό ότι η αντιρετροΐκή αγωγή, και ιδίως η πρωιμότερη χορήγησή της, δεν ωφελεί μόνο θεραπευτικά, αλλά προφυλάσσει από την μετάδοση της νόσου και σε ατομικό και σε επίπεδο πληθυσμού. 
Η HAART σε συνδυασμό, βεβαίως, με τη λήψη και όλων των άλλων πολύ σημαντικών προφυλακτικών μέτρων είναι δυνατόν να περιορίσει την εμφάνιση νέων μολύνσεων και να αναχαιτίσει την εξάπλωση της νόσου.
Στο 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο του AIDS θα παρουσιασθούν όλες οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την HIV λοίμωξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα αναδειχθούν πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, που αφορούν στην παθογένεια και τη φυσική πορεία της νόσου, σε διάφορα νοσήματα και στην αντιρετροΐκή αγωγή και τις επιπλοκές της. 
Επίσης θα συζητηθούν θέματα ποιότητας ζωής καθώς και έρευνες συμπεριφοράς και πρώιμης διάγνωσης που διεξήχθησαν με τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. 

Επιπλέον, το Συνέδριο περιλαμβάνει και ένα Δορυφορικό Συμπόσιο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με Θέμα «Το AIDS στον καιρό της κρίσης».