Editorial ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Στο XLsior

Πού σας είχαμε αφήσει; Νομίζω η τελευταία μας επικοινωνία ήταν από το Παγκόσμιο Συνέδριο του AIDS στη Βιέννη.

Περάσαμε ένα πανέμορφο καλοκαίρι με δράσεις ενημέρωσης στη Μύκονο, την Τήλο, τη Λέσβο, την Καλαμαριά και σε πολλές γωνιές της Αθήνας με την εκστρατεία με τον γυμνό δύτη και τα βατραχοπέδιλα που μας δάνεισε η αδελφική γερμανική οργάνωση Deutche Aids Hilfe: rubber everywhere, ελπίζω να βάζετε, αν όχι παντού τουλάχιστον εκεί που πρέπει…

Στο τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος η Θετική Φωνή υποστήριξε εμπράκτως και παντού την εκστρατεία του ΚΕΕΛΠΝΟ με το έξυπνο σλόγκαν “Μην κολλάς!” και στα τέλη του Αυγούστου βρεθήκαμε με αρκετούς ακτιβιστές και πολύ κόσμο στο top γεγονός του καλοκαιριού, το Xlsior gay festival, στο νησί των ανέμων.

Τώρα λανσάρουμε την φθινοπωρινή μας εκστρατεία με βασικό μότο: “Το κάνεις συχνά;” μια εντελώς δική μας παραγωγή που θα την δείτε να εμφανίζεται με διάφορους τρόπους.

Stay negative λοιπόν και για να το επιβεβαιώσετε τρέξτε γρήγορα για ΤΕΣΤ HIV. Ακόμα και αν έχετε αρπάξει τον ιό, με την έγκαιρη ανίχνευσή του η ζωή σας θα είναι πολύ καλύτερη.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι γραπτές ερωτήσεις που κατέθεσε στη βουλή η κα Αυγερινοπούλου, βουλευτίνα της ΝΔ, κατόπιν επικοινωνίας μαζί μας, αναφορικά με την πανελλήνια ημέρα εξέτασης για HIV. Άλλαξε όμως άρχοντα το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Έχουμε αιτηθεί συνάντηση τόσο με τον κ. Λοβέρδο όσο και με την κα Κατσέλη (στο Εργασίας) οπότε μόλις έχουμε αποτελέσματα από τις επαφές μας θα σας ενημερώσουμε.

Για τους ανθρώπους που ζουν με HIV ο σύλλογός μας ετοιμάζει μια σειρά δράσεων ξεκινώντας από τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, οπότε και διοργανώνουμε σε συνεργασία με το Κέντρο Ζωής και την Be Positive τη δεύτερη συνάντηση “Εγώ και ο HIV“. Στα θέματα είναι η έναρξη και η διακοπή θεραπείας, συζήτηση για δυο βασικά ζωτικά όργανα, το συκώτι και την καρδιά και τέλος μια συζήτηση για τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα. Η συνάντηση θα γίνει και αυτή τη φορά στο ξενοδοχείο Κάραβελ και μελετάμε το ενδεχόμενο να διοργανώσουμε μια αντίστοιχη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, μέσα στο Δεκέμβριο ή τον Γενάρη.

Επίσης μέσα στον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο – οδηγός με τίτλο “Ζώντας με τον HIV“, διαθέσιμο δωρεάν σε κάθε ΜΕΛ που θα το φιλοξενήσει σε όλη την επικράτεια σε επιλεγμένα μέρη (τουλάχιστον Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και φυσικά στα γραφεία μας.

Δύο ακόμα σημαντικές δράσεις είναι υπ’ ατμόν: η διοργάνωση μιας ημερίδας με άξονα τα εργασιακά θέματα και την οροθετικότητα σε συνεργασία με συνδικάτα εργαζομένων και συνδέσμους επαγγελματιών, εμπόρων και βιομηχάνων, τοποθετημένη χρονικά στα τέλη του Νοέμβρη όπως επίσης και μια νέα έρευνα που θα συνοδευτεί στην πορεία με εκστρατείες για την καταγραφή του στίγματος και την αντιμετώπισή του, τόσο εντός Αττικής όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μιλώντας για έρευνα να σας πω ότι το EMIS ολοκληρώθηκε με πάρα πολύ μεγάλη Ελληνική συμμετοχή ξεπερνώντας πανευρωπαϊκά και πανελλαδικά τις προσδοκίες.
Πρώτα αποτελέσματα θα έχουμε κατά τα τέλη Νοέμβρη και τα ολοκληρωμένα στις αρχές του 2011.

Να θυμίσω ότι τα γράμματά σας και η κατάθεση των προβλημάτων και των προτάσεών σας είναι πολύ σημαντικά για μας, καθώς μας δίνουν υλικό για τις επαφές μας με την κυβέρνηση και τα Υπουργεία, που λόγω ανασχηματισμού θα επιδιώξουμε να ξανασυναντήσουμε στις επόμενες ημέρες.

Καλό φθινόπωρο!
Μαριανέλλα Κλώκα
Διευθύντρια