Editorial ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

Ο περασμένος μήνας είχε δυο σημαντικά γεγονότα σε διεθνές επίπεδο.

Στις 4 Ιανουαρίου έγινε επίσημη άρση της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ ταξιδιωτών και μεταναστών που είναι φορείς του HIV. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που φέρνει την Αμερική κοντά στη σημερινή πραγματικότητα, καταργώντας αυτό το νόμο που ίσχυε επί 23 χρόνια. Η οργάνωση HRC, κύρια υπεύθυνη για το lobbying, έχει κάθε λόγο να χαίρεται. Η απόφαση όμως είναι σημαντική για κάθε οροθετικό άτομο στον πλανήτη, καθώς γνωρίζουμε πόσο επηρεάζει η νομοθεσία των ΗΠΑ τις άλλες χώρες. Να σημειώσουμε ότι σήμερα απαγορεύεται η είσοδος οροθετικών σε 13 χώρες (Ιράκ, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Υεμένη, Μπρούνεϋ, Σουδάν, Αίγυπτος, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Τυνησία, νησιά Τουρκς και Κάικος) ενώ δεν γνωρίζουμε το status σε7 χώρες. Σε αρκετά κράτη δεν ρωτάται αν είναι κανείς οροθετικός ή όχι για τουριστική βίζα (διάρκειας από 15 μέρες έως ένα έτος) και φυσικά στα περισσότερα σήμερα η είσοδος οροθετικών ατόμων είναι ελεύθερη (δες αναλυτικά το pdf αρχείο).

Η Αργεντινή υπάγεται στα κράτη που παραχωρεί τουριστική βίζα 3 μηνών και στη συνέχεια ρωτά το HIV status για την περαιτέρω παραχώρηση βίζας ή άδειας παραμονής.

Έτσι έχει διπλή σημασία η κίνηση του ομόφυλου ζευγαριού που έγινε στις αρχές του 2010 να παντρευτεί στην Γη του Πυρός, του Jose Maria Di Bello και του Alex Freyre, καθώς εκτός από γκέι είναι και οι δυο οροθετικοί.


Με περασμένες τις κόκκινες κορδέλες σύμβολα του αγώνα κατά του HIV/AIDS πάνω από τα κουστούμια τα δυο αγόρια χαμογελούν έχοντας στο φόντο το μπάνερ της Παγκόσμιας πορείας για την ειρήνη και τη μη-βία, την οποία και υποστήριξαν.
Προς το παρόν δεν υπήρξαν κυρώσεις ή δικαστικές κινήσεις οποιουδήποτε τύπου εναντίον του γάμου καθώς το νομικό καθεστώς της Αργεντινής είναι πολύ κοντά με το ελληνικό, αφήνει δηλαδή παράθυρο ερμηνείας αναφορικά με το φύλο για την τέλεση πολιτικού γάμου.

Και για να έρθουμε και στα δικά μας τώρα, ιδιαίτερα πλούσια ήταν η επαφή της Θετικής Φωνής με τα συναρμόδια γραφεία HIV/AIDS του ΚΕΕΛΠΝΟ μέσα στα πλαίσια της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου στην οποία συμμετέχουμε. Τα σημαντικότερα, προς το παρόν, θέματα είναι αφενός η ολοκλήρωση εντός των ημερών ενός dvd και ενός εγχειριδίου πρόληψης που το γραφείο Παρεμβάσεων στην Κοινότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ δημιούργησε στοχεύοντας στην πρόληψη των ηλικιών 15 έως 18. Ακόμα εμείς δεν το έχουμε βέβαια δει, οπότε και είμαστε σε αναμονή. Αφετέρου αιτηθήκαμε τη λειτουργία της συμβουλευτικής γραμμής για το HIV/AIDS επί εικοσιτετραώρου βάσης και όλες τις μέρες της εβδομάδας, πράγμα που θα εξεταστεί άμεσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σημαντικά θέματα, όπως η λειτουργία καινούριας Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων στη Βόρεια Ελλάδα, το μείζον θέμα της απρόσκοπτης δωρεάν παροχής φαρμάκων για όλους, τον καλύτερο προσδιορισμό του τρόπου μετάδοσης στα νέα κρούσματα (το 45% εμφανίζεται ως άγνωστης προέλευσης*) και το θέμα του εθνικού σχεδίου δράσης είναι στη βασική ατζέντα μας για τις μελλοντικές επαφές μας τόσο με το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και με τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

Όσο οι πιέσεις μας προχωράνε θα σας ενημερώνουμε για πιθανές εξελίξεις.

Μαριανέλλα Κλώκα
Διευθύντρια