ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

30/7/2014

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό:

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Εκτός προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης τα άτομα με Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας /AIDS μετά την έκδοση κανονιστικού πλαισίου (ΦΕΚ1271/28-5-2013) που απαιτεί ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.

Πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν εκατοντάδες οροθετικοί συμπολίτες μας στις επιστημονικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όλης της χώρας, όπου μετά την έκδοση του κανονιστικού πλαισίου (ΦΕΚ 1271/28-5-2013) για την λήψη οικονομικής ενίσχυσης από άτομα με Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS) απαιτείται ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.

Τα ΚΕΠΑ ερμηνεύοντας τον Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας και τα κριτήρια που αυτός παρέχει για την HIV/AIDS Λοίμωξη, τα οποία κρίθηκαν από την επίσημη Επιστημονική Εταιρεία των Λοιμωξιολόγων (ΕΕΜΑΑ) ως αντιεπιστημονικά, εκδίδουν ποσοστά αναπηρίας τα οποία θέτουν πολλούς οροθετικούς ασθενείς εκτός της οικονομικής ενίσχυσης.

Γνωμοδότηση της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (EEMAA) αναφέρει ότι:

– η σύνδεση των ποσοστών αναπηρίας με τον αριθμό των CD4 κυττάρων δεν είναι αντικειμενική

o αριθμός των CD4 κυττάρων δεν αντικατοπτρίζει αντικειμενικά και την κλινική κατάσταση των ασθενών ή την δυνατότητα τους να εργάζονται και η μεταβολή τους είναι συχνή και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες

– λόγω των πολλαπλών προβλημάτων τους οι ασθενείς έχουν ανάγκη πρόσθετων θεραπειών, καθώς και ψυχολογικής και ψυχιατρικής στήριξης

– στον προσδιορισμό των ποσοστών αναπηρίας ελήφθησαν κυρίως οι μεταβολές και όχι η κλινική κατάσταση των ασθενών, και προτείνει στις αντίστοιχες υγειονομικές επιτροπές να συμμετέχουν ειδικοί με το νόσημα.

Τέλος εντύπωση προκαλεί η αναφορά της ΕΕΜΑΑ ότι πιστεύει αν η χορήγηση παροχών (επίδομα κλπ) συνδεθεί με τα ποσοστά αναπηρίας και τον αριθμό των CD4 κυττάρων για τους ασθενείς με HIV λοίμωξη με βάσει τα αναφερόμενα στον ενιαίο πίνακα σύντομα θα οδηγηθούμε στο φαινόμενο της πρόκλησης επιδείνωσης της υγείας τους λόγω εθελούσιας διακοπής της αγωγής, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα ποσοστά αναπηρίας για να μπορούν να λαβαίνουν την οικονομική ενίσχυση, και αυτό με την σειρά του να οδηγήσει σε αύξηση του κίνδυνου μετάδοσης.

Τα προβλήματα σχετικά με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), καθώς και η γνωμοδότηση Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (EEMAA) αναφέρονται σε δημοσιευθείσα επιστολή του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή». Σε συνάντηση πριν ένα χρόνο αντιπροσωπείας του συλλόγου με τον υφυπουργό κ Κεγκέρογλου και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Κοκκόρη, αποφασίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του άρθρου 7 του ν.3863/2010, στην οποία προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας να διορθωθεί ο Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας ως προς την HIV/AIDS Λοίμωξη και στη βάση της γνωμοδότησης της ΕΕΜΑΑ να εξασφαλιστεί ότι κάθε οροθετικός στον HIV/AIDS που βρίσκεται σε αντιρετροϊκή αγωγή να λαμβάνει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%.

Εδώ και ένα χρόνο η Ειδική επιστημονική επιτροπή αν και έχει πάρει τον εισηγητικό φάκελο, που υποστηρίζει την διόρθωση, από την διεύθυνση αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, δεν έχει συνεδριάσει με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει η διόρθωση για τα ΚΕΠΑ, και αυτά να εκδίδουν αποφάσεις που θέτουν εκατοντάδες οροθετικούς εκτός προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης.

Η πίστη της κυβέρνησης στην πολιτική της εφαρμογής των μνημονίων που έχει επιβάλλει η τρόϊκα, οδηγεί μια ακόμη ομάδα συμπολιτών μας στην οικονομική εξαθλίωση μιας και πολλοί από τους οροθετικούς ασθενείς βιώνοντας το στίγμα του κοινωνικού αποκλεισμού, μη μπορώντας να εργαστούν και μη έχοντας άλλη πηγή εισοδήματος, να στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των ατόμων με Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας AIDS και είναι ο μοναδικός τρόπος για να καλύψουν τις ανάγκες τους που αναφέρονται παραπάνω.

Επειδή η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του άρθρου 7 του ν.3863/2010 έχει εδώ και ένα περίπου χρόνο να συνεδριάσει αν και έχει πάρει τον εισηγητικό φάκελο, που υποστηρίζει την διόρθωση ότι κάθε οροθετικός ασθενής στον HIV/AIDS που βρίσκεται σε αντιρετροϊκή αγωγή να λαμβάνει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, από την διεύθυνση αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Επειδή στους ασθενείς με HIV λοίμωξη/AIDS, οι οποίοι λαμβάνουν την αντιρετροϊκή φαρμακευτική αγωγή συνεχίζουν να τους πιστοποιούν ποσοστά αναπηρίας κάτω του 50%, χωρίς στις αντίστοιχες υγειονομικές επιτροπές να συμμετέχουν ειδικοί με το νόσημα, με αποτέλεσμα τα ποσοστά αναπηρίας που τους πιστοποιούνται να τους αποκόπτουν από το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε τι ενέργειες θα προβεί για να συγκληθεί άμεσα σε συνεδρίαση η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του άρθρου 7 του ν.3863/2010 ώστε να διορθωθεί ο Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας με βάση την γνωμοδότηση της ΕΕΜΑΑ που υποστηρίζεται και από την διεύθυνση αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

  2. Αν προτίθεται στις αντίστοιχες υγειονομικές επιτροπές να συμμετέχουν ειδικοί με το νόσημα.

    Οι ερωτώντες βουλευτές
          Χαραλαμπίδου Δέσποινα
     Στρατούλης Δημήτρης