ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ: «Ο HIV ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ»

Με μια θετική είδηση και μια συγνώμη ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος «Ο HIV ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ: ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ – ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ», το οποίο υλοποιούν ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”, η PRAKSIS και το Κέντρο Ζωής, με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Η αντιδήμαρχος Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) βρίσκονται σε διαβούλευση προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χώρος για την στέγαση οροθετικών, χρηστών ναρκωτικών και, ενδεχομένως, άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στα όρια του Δήμου Αθηναίων.
Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο δημοσιογράφος της εφημερίδας “Έθνος” Δημήτρης Καραγιώργος, ζήτησε συγνώμη εκ μέρους των υγειονομικών συντακτών από όλους τους οροθετικούς, επειδή ουδείς αντιστάθηκε στην διαπόμπευση των οροθετικών εκδιδομένων γυναικών το 2012.

Το πρόγραμμα “θα προσφέρει ιδιαίτερη προστιθέμενη κοινωνική αξία” τόνισε ο διευθυντής της “Θετικής Φωνής” Γιάννος Λιβανός και υπογράμμισε ότι “είμαστε δυνάμεις οι οποίες συνεργαζόμαστε για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των οροθετικών”.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ζωής Νίκος Στεργίου επεσήμανε με έμφαση ότι “επιχειρούμε να φέρουμε την γνώση μπροστά από τον φόβο” και περιέγραψε διεξοδικά το περιεχόμενο των επιμορφωτικών σεμιναρίων για τον HIV/AIDS, τα οποία έχει προγραμματίσει το Κέντρο Ζωής στα πλαίσια του προγράμματος.
“Οι άνθρωποι με HIV δεν είναι ‘γυμνά ηλεκτροφόρα καλώδια’, όπως ισχυρίσθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, με αφορμή την διαπόμπευση ασθενούς στην Μυτιλήνη”. Αυτό σημείωσε η υπεύθυνη Διεκδίκησης Δικαιωμάτων της PRAKSIS Μαριανέλα Κλώκα, η οποία υπενθύμισε ότι “άλλο HIV και άλλο AIDS”. Η συμπεριφορά διαμορφώνεται και κοστίζει πολύ να την αλλάξει κανείς εκ των υστέρων”.

Το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Αναλύθηκαν οι στόχοι του προγράμματος που είναι οι παρεμβάσεις σε επίπεδο πολιτικής, εν γένει στάσης και δράσης των κρατικών φορέων και των δημοσιογράφων για την άρση των στερεοτύπων που αφορούν τους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS.