Ο HIV ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ: ΝΕΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ PRAKSIS

O Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το «Κέντρο Ζωής» και η «PRAKSIS» έχουμε συγκροτήσει μία πλατφόρμα συνεργασίας με σκοπό την  αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και του στίγματος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS, την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, την αύξηση της ορατότητάς τους στη δημόσια σφαίρα, καθώς και την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των κύριων διαμορφωτών των πολιτικών και της κοινής γνώμης, όπως το κοινοβούλιο, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα μέσα ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, εντοπίσαμε μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα δύο νέα περιστατικά ανακριβών αναφορών για το HIV/AIDS σε μέσα ενημέρωσης.

Η πρώτη περίπτωση αφορούσε σε ανακριβή πληροφορία που περιλήφθηκε στο άρθρο με τίτλο «Ανάπτυξη της Εκπόρνευσης στα Χρόνια του Μνημονίου» που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 9ης Φεβρουαρίου 2015, στην εφημερίδα “Η Πράσινη”. Ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου ισχυρίζεται  πως «το AIDS στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 200%», χωρίς ωστόσο να αναφέρει την πηγή της πληροφορίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την περίοδο 2011-2013 σημειώθηκε πράγματι μία σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, η οποία γεωγραφικά περιορίστηκε στην Αθήνα και δεν αφορούσε το σύνολο της χώρας. Οι περισσότερες διαγνώσεις για HIV σε χρήστες καταγράφηκαν το 2012, ενώ το 2013 ο αριθμός των περιστατικών στην ομάδα των χρηστών παρέμεινε μεν υψηλός, αλλά σαφώς χαμηλότερος συγκριτικά με το 2012. Σύμφωνα με τα ίδια επίσημα στοιχεία, το 2014 καταγράφηκε μείωση των νέων διαγνώσεων, τόσο στη συγκεκριμένη ομάδα, όσο και συνολικά.

Στη δεύτερη περίπτωση, το άρθρο με τίτλο «Σοκ για το ελληνικό θέατρο! Πασίγνωστη ηθοποιός πάσχει από AIDS» που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα “greekmagazino.net” την 1η Φεβρουαρίου 2015, συμπυκνώνει μέσα σε μερικές γραμμές μία σειρά από στερεοτυπικές προσεγγίσεις του HIV/AIDS. Στο κείμενο, η HIV λοίμωξη χαρακτηρίζεται ως «η θανατηφόρος ασθένεια του αιώνα μας». Παρόμοιες υπερβολές αποτελούν μία εύκολη λύση εντυπωσιασμού δεν αποδίδουν όμως την πραγματικότητα. Χάρη στα νέας γενιάς αντιρετροϊκά φάρμακα, οι φορείς HIV δε φτάνουν ποτέ στο τελικό στάδιο, εκτός από ειδικές εξαιρέσεις. Ως αποτέλεσμα o ΗΙV αποτελεί πλέον μία χρόνια πάθηση και όχι μία καταληκτική νόσο.

Στο άρθρο σημειώνεται επίσης πως «οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για να καθυστερήσουν τα συμπτώματα της ασθένειας, αλλά και να βοηθήσουν τη μεγάλη σταρ του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου να είναι αξιοπρεπής». Δε γνωρίζουμε και δεν αποτελεί ζητούμενο για εμάς ο προσδιορισμός του βαθμού ακρίβειας της συγκεκριμένης είδησης, οφείλουμε ωστόσο να σημειώσουμε πως η μεγάλη πλειοψηφία των συνανθρώπων μας που ζουν με HIV/AIDS, δε ζουν σε συνθήκες «έκτακτης ανάγκης». Με μία φαρμακευτική αγωγή χωρίς ιδιαίτερες ή πάντως όχι μόνιμες παρενέργειες και με περιοδική παρακολούθηση από γιατρό, η λοίμωξη δεν επιφέρει καμία αρνητική συνέπεια στην καθημερινότητα του φορέα. Σε καμία περίπτωση πάντως, η κατάσταση της υγείας ενός ατόμου δεν επηρεάζει και δεν πρέπει να επηρεάζει την αξιοπρέπειά του και την αξία του.

Το έργο “Ο HIV στη Δημόσια Σφαίρα” χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.