ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ “TAXIS”

Η «Θετική Φωνή» πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή την Τρίτη 12 Ιουλίου, αναφορικά με το θέμα της παραβίασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας μέσω της διασύνδεσης του ηλεκτρονικού αρχείου ιατρικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με το σύστημα «Taxis».

Στη συνάντηση, ο Σύλλογος έλαβε διαβεβαιώσεις πως η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιεί ήδη δοκιμαστικούς ελέγχους στο λειτουργικό σύστημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και πως οι σχετικές ενέργειες θα εφαρμοστούν άμεσα εντός των προσεχών ημερών.

Ο κ. Πιτσιλής επισήμανε πως παρά το γεγονός ότι τα προσωπικά δεδομένα ιατρικού χαρακτήρα των πολιτών εμφανίζονταν στο σύστημα, οι ασφαλιστικές δικλείδες νομικού και διοικητικού χαρακτήρα διαφύλασσαν επαρκώς το απόρρητο.

Από την πλευρά της η «Θετική Φωνή» επέμεινε στην ανάγκη να αφαιρεθεί το σχετικό πεδίο, καθώς αφενός μεν προκαλεί ανησυχία και ανασφάλεια στους ασθενείς και ιδιαίτερα σε κατηγορίες που βιώνουν έντονο κοινωνικό στίγμα όπως οι οροθετικοί, αφετέρου δε δεν υπηρετεί κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων των φορολογουμένων, αρκεί η αναγραφή του ποσοστού αναπηρίας του ασθενούς.

Στη συνάντηση συμμετείχε η οργάνωση «Synthesis» με την οποία η «Θετική Φωνή» είχε συνυπογράψει σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών καλώντας την ηγεσία του να παρέμβει για το θέμα, καθώς επίσης εκπρόσωποι από το τμήμα δικαιωμάτων και την ομάδα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας έκφρασης φύλου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.