28 Ιουλίου 2016

ΣΥΝΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΙΟΓΕΝΩΝ ΗΠΑΤΙΤΙΔΩΝ

Εικόνα για το άρθρο “ΣΥΝΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΙΟΓΕΝΩΝ ΗΠΑΤΙΤΙΔΩΝ”

*Του Γιώργου Τσιακαλάκη, Υπεύθυνου Επικοινωνίας & Προάσπισης Δικαιωμάτων της “Θετικής Φωνής”

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1,16% του πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 133.000 πάσχοντες εκ των οποίων το 1/3 βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ίνωσης (F3, F4). Τα νέα κρούσματα υπολογίζονται στα 3.500 ετησίως, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση του επιπολασμού στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Η συγκυρία που βιώνουμε έχει δύο αναγνώσεις που συνθέτουν μία αμήχανη πραγματικότητα. Από τη μία πλευρά οι νέες καινοτόμες θεραπείες εξασφαλίζουν εκρίζωση του ιού HCV επιτρέποντας στην ανθρωπότητα να ελπίζει βάσιμα πλέον ότι πλησιάζει στο στόχο της εξάλειψης της νόσου. Από την άλλη πλευρά, συστήματα υγείας όπως της Ελλάδας αδυνατούν να επιδείξουν άμεσα αντανακλαστικά για την επίλυση του οικονομικού γρίφου κάλυψης του κόστους των νέων θεραπειών, διασφαλίζοντας απρόσκοπτη πρόσβαση σε όσους ασθενείς τις έχουν ανάγκη. Οι πρόσφατες δεσμεύσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της πρόσβασης μέσω της λειτουργίας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δε θα πρέπει ωστόσο να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

Οι πρόσβαση στις νέες θεραπείες είναι ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C, αλλά ας μην εφησυχάζουμε πως αρκεί. Η πρόληψη αποτελεί εξίσου αναγκαία συνθήκη για το συγκεκριμένο στόχο. Η διανομή συρίγγων και συνέργων στους χρήστες, ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β, η τακτική εξέταση και η γνώση για τους τρόπους μετάδοσης, τα μέτρα προφύλαξης είναι παράμετροι που κυριαρχούν στο κάδρο της αντιμετώπισης της νόσου.

Ως Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος τιμούμε τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ιογενών Ηπατιτίδων και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης που διοργανώνουν ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι δράσεις μας για την πρόληψη και την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων ομάδων για τις ηπατίτιδες επεκτείνονται χρονικά σε όλη τη διάρκεια του έτους. Με την προαγωγή της δωρεάν εξέτασης για τις ηπατίτιδες Β και C στα «Checkpoint», με την υλοποίηση κοινών δράσεων με τον «Προμηθέα» και άλλες οργανώσεις, με τη διενέργεια ερευνών και τη συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, με τη δημιουργία και διανομή ενημερωτικού υλικού προσπαθούμε να συνταχθούμε στην κοινή προσπάθεια ευαισθητοποίησης για αυτή τη «σιωπηρή νόσο» που αφορά όλους μας, αφορά όμως εξίσου και τους ανθρώπους που ζουν με HIV.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολογίζεται ότι 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τον ιό HIV και έχουν ταυτόχρονα ιογενή ηπατίτιδα C (HCV). Οι περισσότεροι από αυτούς, για την ακρίβεια 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. τα οροθετικά άτομα έχουν 6 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εκτεθούν στον ιό HCV σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Σε αυτό το πλαίσιο, αντιλαμβανόμαστε ότι κανένα ζήτημα δε μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα χωρίς να αποκρυπτογραφήσουμε την αλληλουχία και τη διασύνδεσή του με τα υπόλοιπα: Από την ανάγκη τακτικής εξέτασης που θα διασφαλίσει την έγκαιρη διάγνωση και θα αποτρέψει μέσω της θεραπείας την αύξηση του επιπολασμού, από την προαγωγή της πρωτογενούς πρόληψης και της μακροχρόνιας φροντίδας και παρακολούθησης μέχρι τις στοχευμένες αλλά και συντονισμένες παρεμβάσεις σε ευάλωτες ή/και αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, οι Ρομά κ.λπ.

Σε αυτό το παζλ ο καθένας από εμάς θα πρέπει να τοποθετήσει το δικό του κομμάτι: Η πολιτεία, το σύστημα υγείας, η επιστημονική κοινότητα, οι σύλλογοι των ασθενών, η κοινωνία των πολιτών και φυσικά ο πολίτης. Ετεροβαρώς ο καθένας, σίγουρα πάντως όλοι.