14 Οκτωβρίου 2016

Η “ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ” ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Εικόνα για το άρθρο “Η “ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ” ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ”

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες παραβρέθηκε στις 12 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος Νίκος Δέδες μαζί με όσους τιμήθηκαν φέτος με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη του Κοινοβουλίου.

Από την Ελλάδα, το βραβείο απονεμήθηκε στη «Θετική Φωνή», στην κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και στον «φούρναρη της Κω» κ. Διονύσιο Αρβανιτάκη. Στην Κύπρο τιμήθηκαν οι Şener Elcil και το Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου.

Το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για το 2016, απονεμήθηκε σε συνολικά 50 άτομα από 26 κράτη μέλη. Οι τελετές απονομής στις πρωτεύουσες πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, ενώ στις 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε η αντιπρόεδρός του, Σιλβί Γκιγιόμ, η οποία σε δήλωση της επισημαίνει ότι «από τους ακτιβιστές που υπερασπίζονται θεμελιώδη δικαιώματα μέχρι τον απλό φούρναρη που υποδέχεται τους πρόσφυγες με υποδειγματική γενναιοδωρία, όλοι είναι άνθρωποι που κάνουν την Ευρώπη να προχωρήσει.» Όπως επίσης επεσήμανε «η Ευρώπη περνάει δύσκολες στιγμές και μερικές φορές δίνει την εντύπωση ότι διαλύεται μπροστά στα μάτια μας. Όμως οι ίδιοι οι πολίτες της δείχνουν ότι είναι ζωντανή κάνοντας τις αξίες της πράξη κάθε μέρα».

Το βραβείο θεσπίσθηκε το 2008 απο το ΕΚ για να τιμήσει όσους αγωνίζονται για την υπεράσπιση και προώθηση των αξιών που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάθε ευρωβουλευτής έχει το δικαίωμα να προτείνει ένα άτομο ή οργάνωση και στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές κάθε χώρας συντάσσουν απο κοινού κατάλογο υποψηφίων. Η τελική επιλογή γίνεται από επιτροπή μελών στις Βρυξέλλες..

Για το 2016, οι νικητές επελέγησαν την Τετάρτη 1 Ιουνίου στις Βρυξέλλες από επιτροπή υπό την προεδρία της αντιπροέδρου Σιλβί Γκιγιόμ (Σοσιαλιστής, Γαλλία) του ΕΚ . Μέλη της επιτροπής είναι: Ildikó Gallo-Pelcz (ΕΛΚ, Ουγγαρία), Anneli Jäätteemaki (Φιλελεύθεροι, Φινλανδία), Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ελλάδα) και ο Ισπανός τέως πρόεδρος του ΕΚ, Enrique Barón.