16 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ HIV TO 2016

Εικόνα για το άρθρο “ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ HIV TO 2016”

Την χρονιά που μας πέρασε ήρθαμε τόσο κοντά όσο ποτέ στο να βρούμε την πολυπόθητη θεραπεία για το HIV/AIDS. Οι κορυφαίες καινοτομίες συμπεριλαμβάνουν νέες μεθόδους εξέτασης για την ακριβέστερη μέτρηση ιικού φορτίου στο αίμα, ένα αντίσωμα εξουδετέρωσης, νέες κλινικές δοκιμές εμβολίου, τεχνολογία γονιδιο-επεξεργασίας, και νέες εφαρμογές – ακόμα και νέα προφυλακτικά! Θα μπορούσαμε να νικήσουμε το HIV/AIDS κατά τη διάρκεια της ζωής μας!

 

  1. Μέτρηση ιικού φορτίου με νέο τεστ μέσω ενός απλού USB stick

Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δημιουργήσει ένα USB stick το οποίο γρήγορα και με ακρίβεια μετράει το ιικό φορτίο του HIV στο αίμα του ωφελούμενου. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο “Gizmodo”, η ιατρική αυτή συσκευή δημιουργήθηκε από το Imperial College του Λονδίνου και την εταιρεία DNA Electronics. Μια μόνο σταγόνα αίματος φτάνει για τη μέτρηση των επιπέδων HIV-1 στο αίμα. Η συσκευή μετράει την ποσότητα του HIV μέσω αλλαγών στα επίπεδα οξύτητας. Ένα μικροτσίπ στο USB stick μεταφράζει την πληροφορία αυτή σε ηλεκτρικό σήμα το οποίο μεταφέρει στον υπολογιστή ή στη συσκευή μας. Για περισσότερα πατήστε εδώ.

 

  1. Κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας για εμβόλιο κατά του HIV

Τον Νοέμβριο του 2016, το δίκτυο «HIV Vaccine Trials Network” μαζί με το δίκτυο “HIV Prevention Trials Network” ξεκίνησαν το πρόγραμμα HVTN 704/HPTN 085, γνωστό και ως AMP, μια φάση δεύτερης κλινικής δοκιμής για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του VRC01, ένα ευρείας εξουδετέρωσης μονοκλωνικό αντίσωμα (bnAb) σε μορφή εμβολίου. Το AMP αποτελεί την πρώτη έρευνα για να αξιολογηθεί εάν τα αντισώματα bnAbs είναι αποτελεσματικά στο να μειώσουν τη μετάδοση του HIV-1 μεταξύ των πληθυσμών που είναι ευάλωτοι στην HIV λοίμωξη.

“Ενέσεις ή εγχύσεις αντισωμάτων με σκοπό την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών, είναι κάτι που χρησιμοποιείται στην ιατρική δεκαετίες,” αναφέρει ο Larry Corey, κύριος ερευνητής του προγράμματος AMP. “Η αξιοσημείωτη πρόοδος στον τομέα των τεχνολογιών για την απομόνωση και την κατασκευή ανθρώπινων μονοκλωνικών αντισωμάτων σε συγκεντρώσεις αρκετά υψηλές ώστε δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη του HIV, είναι μια τεράστια πρόοδος και δικαιολογεί εν μέρει τον ενθουσιασμό μας για τις κλινικές αυτές δοκιμές”. Για περισσότερα πατήστε εδώ.

 

  1. HIV ανακάλυψη: Αντίσωμα εξουδετερώνει το 98% των στελεχών του Ιού HIV

Ερευνητές έκαναν μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη ανακαλύπτοντας ένα αντίσωμα το οποίο εξουδετερώνει το 98% των στελεχών του HIV. Σε ένα άρθρο, η ερευνητική ομάδα στο “National Institutes of Health” ανακάλυψαν ότι το αντίσωμα Ν6 μπορεί να εξουδετερώσει 16 από τα 20 στελέχη του ιού HIV τα οποία έως τώρα έχουν δείξει ανθεκτικότητα σε όλα τα αντιρετροϊκά σκευάσματα.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι η πιο πολλά υποσχόμενη έως τώρα και έρχεται δεκαετίες μετά από αποτυχημένες δοκιμές να εξουδετερωθεί ο ιός, ο οποίος αλλάζει τις πρωτεΐνες στην επιφάνειά του ώστε να αποφύγει την αναγνώριση. Για περισσότερα πατήστε εδώ.

 

  1. Έρευνα δείχνει ότι κολπικός δακτύλιος μπορεί να προστατέψει μερικώς τις γυναίκες από τον HIV

Σε μία νέα προσέγγιση για την πρόληψη του HIV, γυναίκες κατάφεραν μερικώς να περιορίσουν την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τον HIV, χρησιμοποιώντας έναν κολπικό δακτύλιο “επιστρωμένο” με αντιρετροϊκά σκευάσματα μία φορά το μήνα, σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αφρική. Ο δακτύλιος αποδείχτηκε ασφαλής, παρόλο που περιόρισε τις νέες HIV λοιμώξεις κατά λιγότερο από το ένα τρίτο. Αλλά απροσδόκητα, δούλεψε πολύ καλύτερα σε γυναίκες μεγαλύτερες από 25 χρονών, αφήνοντας τους ερευνητές να αναρωτιούνται αν οι νεότερες γυναίκες, οι οποίες είχαν μικρή έως καθόλου προστασία, απλά δεν χρησιμοποιούσαν σωστά τον δακτύλιο.

“Για μια γυναίκα το να έχει ένα εργαλείο πρόληψης το οποίο η ίδια μπορεί να διαχειρίζεται είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας”, αναφέρει ο Dr. Jared Baeten από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. “Θέλω δακτυλίους, χάπια και άλλες στρατηγικές πρόληψης που η κάθε γυναίκα θα μπορεί να επιλέγει αυτό το εργαλείο πρόληψης που της ταιριάζει καλύτερα”. Για περισσότερα πατήστε εδώ.

 

  1. Το βιολογικό αντιρετροϊκό σκεύασμα “Ibalizumab” αποδεδειγμένα μειώνει το ιικό φορτίο

Η εταιρεία Theratechnologies ανακοίνωσε πρόσθετα αποτελέσματα που σχετίζονται με την καταλυτική τρίτη φάση δοκιμών του σκευάσματος “Ibalizumab”. Ασθενείς με στέλεχος το οποίο είναι ανθεκτικό σε σειρά αντιρετροϊκών φαρμάκων παρατήρησαν μια σημαντική μείωση στο ιικό φορτίο του HIV μετά από ενέσιμη χορήγηση 2000mg από το σκεύασμα “Ibalizumab”, μαζί με την αποτυχημένη αντιρετροϊκή θεραπεία που συνέχιζαν να ακολουθούν. Ένα σύνολο 40 οροθετικών ατόμων συμμετείχαν στην συγκεκριμένη έρευνα. 7 ημέρες μετά την χορηγούμενη δόση, 83% των οροθετικών ατόμων πέτυχαν μια μείωση της τάξης 0.5 log10 του ιικού τους φορτίου. Για περισσότερα πατήστε εδώ.

 

  1. Νέες δοκιμές για εμβόλιο κατά του HIV ξεκίνησαν στη Νότια Αφρική

Ένα νέο εμβόλιο για τον HIV, θα μπει στη φάση δοκιμών στη Νότια Αφρική, το οποίο θα μπορούσε να είναι “το τελειωτικό χτύπημα” έναντι του HIV αν υπάρξει επιτυχία, αναφέρουν επιστήμονες. Η έρευνα, με το όνομα HVTN 702, στοχεύει να συγκεντρώσει 5.400 συμμετοχές από ενεργά σεξουαλικούς άνδρες και γυναίκες μεταξύ 18 και 35 ετών σε 15 περιοχές σε όλη τη Νότια Αφρική. Θα είναι το μεγαλύτερο και το πιο ανεπτυγμένο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για εμβόλιο κατά του HIV στη Νότια Αφρική, όπου περισσότεροι από 1000 άνθρωποι τη μέρα έρχονται σε επαφή με τον ιό. “Αν αναπτυχθεί παράλληλα με τα τρέχοντα εργαλεία που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση του HIV, ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα μπορούσε να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για τον ιό HIV,” αναφέρει ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Για περισσότερα πατήστε εδώ.

 

  1. Θεραπεία “4 μέρες on – 3 μέρες off

Μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο “International Congress on Drug Therapy in HIV Infection” έδειξε ότι τα οροθετικά άτομα με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, διατηρούν τα επίπεδα αυτά ακόμα και αν χάσουν κάποιες μέρες θεραπείας. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο “HIV Plus”, ο David Artavia γράφει ότι μια γαλλική πιλοτική έρευνα έδειξε πως τα οροθετικά άτομα που ακολουθούν πιστά την καθημερινή τους αγωγή θα μπορούσαν να μετατρέψουν την καθημερινή αγωγή, σε αγωγή 4 ημερών και τις 3 επόμενες μέρες να μην λαμβάνουν τα φάρμακα τους, χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα του ιού στο αίμα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

  1. Τεχνολογία γονιδιο-επεξεργασίας: Θα αλλάξουν τα δεδομένα στην έρευνα για την θεραπεία του HIV;

Αναφορά από το “amfAR” αναφέρει πως ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, του Σαν Φρανσίσκο και των συνεργαζόμενων Ινστιτούτων του Gladstone, χρησιμοποιούν ένα τελευταίας τεχνολογίας εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων γνωστό και ως CRISPR, για να αναγνωρίσουν τις μεταλλάξεις που καθιστούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ανθεκτικά στον HIV. Η ομάδα των ερευνητών ανέπτυξε μια πλατφόρμα επεξεργασίας κυττάρων χρησιμοποιώντας μια παραλλαγή της τεχνολογίας του CRISPR/Cas9 για να τροποποιήσει τα γονίδια στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, έτσι ώστε να καθορίσει ποια επιτυχώς αντιστέκονται στην HIV λοίμωξη. Για περισσότερα πατήστε εδώ.

 

  1. Χρηματοδοτήθηκε εφαρμογή κινητών για gay και bi άντρες με στόχο την πρόληψη του HIV

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 7.9 εκατομμύρια δολάρια το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής κινητών τηλεφώνων που θα λειτουργεί ως ένα εργαλείο πρόληψης για τις ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες, όπως οι gay και bi άνδρες. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διάρκειας 5 χρόνων, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια θα δοκιμάσουν μια νέα εκδοχή της εφαρμογής “MyPEEPS”, ένα ήδη υπάρχον εκπαιδευτικό εργαλείο σχετικά με τον HIV, το οποίο καλύπτει μια ευρεία θεματολογία όπως η σωστή χρήση προφυλακτικού, διαχείριση του κοινωνικού στίγματος και η σωστή επικοινωνία γύρω από το ασφαλέστερο σεξ. Για περισσότερα πατήστε εδώ.

 

  1. Έρευνα του UCLA προτείνει μια πολλά υποσχόμενη ανοσοθεραπεία που χρησιμοποιείται ήδη για την καταπολέμηση καρκίνων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τον HIV

Νέα έρευνα του UCLA υποστηρίζει ότι μία ανοσοθεραπεία βασισμένη πάνω σε γονιδιακές μεθόδους, η οποία έχει δώσει θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση διαφόρων τύπων καρκίνου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ενάντια του HIV. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν ισχυρά αντισώματα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καταπολεμήσουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον HIV-1. Για περισσότερα διαβάστε εδώ.

 

  1. Η εξάλειψη του HIV είναι δυνατή: Δανοί ερευνητές εξηγούν τον τρόπο

Παγκοσμίως, περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον HIV. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS σχεδιάζουν να υιοθετήσουν την προσέγγιση “η θεραπεία ως πρόληψη” για να εξαλειφθεί η παγκόσμια επιδημία. Μια ανάλυση περίπου 20 ετών από το UCLA και τη Δανία αποδεικνύει ότι η παραπάνω προσέγγιση όντως αποδίδει. Μελετώντας τα Δανικά ιατρικά δεδομένα, βρέθηκε ότι η “θεραπεία ως πρόληψη” σαν στρατηγική, έφερε τον HIV στην Δανία σχεδόν σε ποσοστά εξάλειψης του ιού. Η έρευνα έδειξε ότι το 2013, η χώρα είχε 1.4 νέες μολύνσεις ανά 1.000 άντρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

“Σχεδόν εξαλείφθηκε ο HIV απλά επειδή παρείχαν θεραπεία”, αναφέρει η Sally Blower του UCLA, Biomedical Center. Για περισσότερα διαβάστε εδώ.