Δράσεις σε κοινότητες Ρομά

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» ξεκινήσαμε τον Απρίλιο του 2015  και ολοκληρώσαμε ένα χρόνο μετά την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος πρόληψης, στοχεύοντας στην προσέγγιση κοινοτήτων Ρομά στην Αττική και στην περιφέρεια, που αντιστοιχούν σε πληθυσμό 27.000 ατόμων.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο πληθυσμός των Ρομά στην Ελλάδα αριθμεί περίπου 250.000 συμπολίτες μας, που αντιστοιχούν στο 2% του συνολικού πληθυσμού, από τους οποίους περίπου 40.000 διαμένουν σε αντίσκηνα. Το οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο των Ρομά, τους καθιστά ευάλωτη ομάδα ως προς τον HIV και τις ηπατίτιδες B και C. Είναι κατά βάση νέος σε ηλικία πληθυσμός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε προγράμματα πρόληψης και θεραπείας, κάτι που αποδεικνύεται και από τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης εν γένει αλλά και συγκεκριμένα για την ηπατίτιδα Β.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος ήταν το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος ήταν η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.