ΤΑ «CHECKPOINT» ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η δομή των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» στη Θεσσαλονίκη έκλεισε το Μάρτιο τρία χρόνια λειτουργίας, συνδέοντας την πορεία της με την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία και την προαγωγή της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες Β και C.

Συνολικά μέχρι σήμερα στη δομή της Θεσσαλονίκης που εισήγαγε στην πόλη την καινοτομία της γρήγορης, ανώνυμης και δωρεάν εξέτασης σε ένα νεανικό και ευχάριστο περιβάλλον, έχουν γίνει 12.243 τεστ για HIV, 3.564 τεστ για ηπατίτιδα C, 1865 τεστ για ηπατίτιδα Β και 800 τεστ για σύφιλη. Συνολικά το 60% των διαγνώσεων HIV που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη το 2016 έγινε στη συγκεκριμένη δομή.

Το «Thess Checkpoint» έχει αναπτύξει στενή σχέση συνεργασίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης υποδεχόμενο το κοινό σε εβδομαδιαία βάση στα δημοτικά ιατρεία, ενώ αντίστοιχες συνεργασίες έχει αναπτύξει τα τελευταία τρία χρόνια και με όμορους δήμους, πανεπιστήμια, σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλους δημόσιους και μη κυβερνητικούς φορείς.

Έμφαση έχει δοθεί επίσης στην προαγωγή της εξέτασης στην περιφέρεια. Το προσωπικό των «Checkpoint» έχει επισκεφθεί συνολικά μέχρι σήμερα 14 πόλεις της βόρειας Ελλάδας, παρέχοντας τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων και συμβουλευτικής.

Ταυτόχρονα, η δομή έχει αναπτύξει ένα ευρύ πρόγραμμα εργασίας στο δρόμο προσεγγίζοντας ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες όπως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, τρανς άτομα και εργαζόμενους και εργαζόμενες στο σεξ. Μέσω της εργασίας στο δρόμο, το προσωπικό και οι εθελοντές των «Checkpoint» διανέμουν στους ωφελούμενους δωρεάν προφυλακτικά, τους ενημερώνουν για τις δωρεάν υπηρεσίες της δομής και τους παραπέμπουν σε συνεργαζόμενους φορείς σε περίπτωση που χρειαστεί.

Τα «Checkpoint» αποτελούν μία πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» σε συνεργασία με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας», τελούν υπό την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και αναφέρονται ως βέλτιστη πρακτική στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του Ιουλίου του 2015.