27 Απριλίου 2017

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΜΕ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ HIV ΣΤΗΝ WASHINGTON D.C.

Εικόνα για το άρθρο “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΜΕ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ HIV ΣΤΗΝ WASHINGTON D.C.”

Στο πλαίσιο των διεθνών του συνεργασιών με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας συμμετέχει σε ειδικό πρόγραμμα της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, που περιλαμβάνει εργασία για τρεις εβδομάδες στην κλινική “Whitman-Walker Clinic” στην πρωτεύουσα των Η.Π.Α. Washington D.C.

O Γιώργος Τσιακαλάκης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Προάσπισης Δικαιωμάτων της “Θετικής Φωνής” και ο Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς, Ιατρός-Παθολόγος και Επιστημονικός Συνεργάτης στη Δ’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου “Αττικόν” είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων εργασίας με επιστημονικό προσωπικό της Κλινικής, όπως λοιμωξιολόγους, ψυχολόγους, κοινωνικούς επιστήμονες αλλά και διοικητικό προσωπικό και να κατανοήσουν στην πράξη τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος υγείας της Washington αναφορικά με την αντιμετώπιση του HIV.

H “Whitman-Walker Clininc” είναι μία πρότυπη κλινική που παρέχει υπηρεσίες παρακολούθησης, εξέτασης, φαρμακευτικής κάλυψης και θεραπείας σε οροθετικά άτομα. Ταυτόχρονα έχει ενισχυμένο ρόλο στον τομέα της πρόληψης παρέχοντας υπηρεσίες εξέτασης για HIV και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και υλοποιώντας καμπάνιες ευαισθητοποίησης των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων και του γενικού πληθυσμού, μέσω δράσεων εξέτασης σε εξωτερικούς χώρους, συνεργασιών με ΛΟΑΤ μαγαζιά και διανομής δωρεάν προφυλακτικών.

Ο επιπολασμός της λοίμωξης HIV στην Washington D.C. είναι τουλάχιστον 3% μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 12 ετών, τόσο υψηλός όσο και σε αρκετές αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με έκθεση της υγειονομικής υπηρεσίας της πολιτείας της Columbia. Ωστόσο ο αριθμός των νέων διαγνώσεων τα τελευταία χρόνια σταδιακά μειώνεται.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας της Washington D.C., o επιπολασμός στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερος, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι το ένα έκτο των ανθρώπων που ζουν με HIV δε γνωρίζει ότι έχει εκτεθεί στον ιό.

Η πιο σοβαρά επηρεασμένη ομάδα είναι οι άνδρες, ειδικά οι μαύροι άντρες, από τους οποίους το 6,5% είναι οροθετικοί. Όσον αφορά την ηλικία, οι κάτοικοι της Washington D.C. στις ηλικιακές ομάδες 40-59 ετών επηρεάζονται δυσανάλογα από την επιδημία σύμφωνα με την έκθεση, καθώς το 7,2% των ατόμων ηλικίας 40-49 ετών και το 5,2% των ατόμων ηλικίας 50-59 ετών είναι οροθετικοί.

O επιπολασμός είναι 4,3% μεταξύ των μαύρων κατοίκων, 1,9% στους ισπανόφωνους και 1,4% στους λευκούς.
Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εκτεθεί στον ιό HIV αυξήθηκε κατά 22% από το 2006, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.