Η “ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ” ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Με επιστολή του προς τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» εκφράζει την υποστήριξή του στο σημαντικό έργο της σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και εν γένει της βίας κατά των γυναικών, καθώς και στην αρμονική επανένταξή τους στην κοινωνία.

Η 25η Νοεμβρίου – Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών είναι μία ακόμα ευκαιρία να προάγουμε τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών που ζουν με HIV/AIDS, όπως και όλων εκείνων που ανήκουν σε ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες (χρήστριες ψυχοδραστικών ουσιών, Ρομά, φυλακισμένοι/αποφυλακισμένοι, μετανάστριες, πρόσφυγες, κ.ά) και αντιμετωπίζουν καθημερινά αυξημένο κίνδυνο έμφυλης βίας.

Διεθνώς, έχει αναδειχθεί ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει η έμφυλη βία κατά των γυναικών στην έκθεση στον ιό HIV και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας. Οποιαδήποτε μορφή βίας και ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή, ο βιασμός και η σεξουαλική κακοποίηση που υφίστανται οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο έκθεσης εξαιτίας των τραυματισμών που προκαλούνται κατά τη διάρκεια βίαιων ή εξαναγκαστικών σεξουαλικών επαφών. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι γυναίκες- θύματα βίας αδυνατούν να προστατεύσουν την υγεία τους  και να διεκδικήσουν τη χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή με τον θύτη (σύντροφο, κ.ά). Ο φόβος της βίας, η ντροπή και το στίγμα που βιώνουν οι γυναίκες-θύματα βίας είναι από τα βασικότερα εμπόδια στην πρόσβαση τόσο σε προφυλακτική αντιρετροϊκή αγωγή μετά την έκθεση στον ιό HIV (PEP) όσο και στις υπηρεσίες εξέτασης και θεραπείας. Ένα θετικό αποτέλεσμα στον HIV συχνά μπορεί να αποτελέσει μία ακόμα αιτία βίαιων συμπεριφορών εναντίον τους με πιθανό εξευτελισμό και εγκατάλειψη από το σύντροφο και την οικογένεια.

Στην Ελλάδα, 2.706 γυναίκες έχουν διαγνωστεί με HIV αποτελώντας σαφώς μία ευπαθή κοινωνική ομάδα σε έμφυλη βία, διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό. Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τη βία που υφίστανται αυτές οι γυναίκες στη χώρα μας, είναι αδιαμφισβήτητο ότι πολλές από αυτές γίνονται θύματα με σοβαρές συνέπειες στην ψυχική και σωματική τους υγεία.  Αξιοσημείωτο είναι δε ότι σύμφωνα με μελέτες στις Η.Π.Α, οι γυναίκες που ζουν με HIV και είναι θύματα βίας από τους συντρόφους ή/και άλλα άτομα έχουν υψηλό κίνδυνο να μην λαμβάνουν σωστά την αντιρετροϊκή τους αγωγή, να έχουν χαμηλότερες τιμές CD4 κυττάρων και υψηλότερες τιμές ιικού φορτίου.

Στην επιστολή, η “Θετική Φωνή” εκφράζει την πεποίθηση ότι η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2016-2020) μπορεί να προάγει την κοινωνική ένταξη των γυναικών που ζουν με HIV, αλλά και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών σε θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και κατ’ επέκταση την άρση των εμποδίων στην πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης, εξέτασης και θεραπείας για τον HIV.