Η “ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ” ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως πάνω από το 20% των οροθετικών ατόμων και το 80% των ασθενών με ηπατίτιδα C δε γνωρίζει ότι έχει εκτεθεί. Σημαντική αύξηση καταγράφεται επίσης τα τελευταία χρόνια στη συχνότητα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης και εξέτασης.

Με αφορμή τη 13η Φεβρουαρίου – Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της πρόσβασης σε ένα από τα πιο σημαντικά μέσα πρόληψης για τη σεξουαλική υγεία. Πάγιο αίτημα της “Θετικής Φωνής” είναι η μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα προφυλακτικά, ως ένα μέτρο που υπηρετεί διττό σκοπό. Από τη μία θα συμβάλει στη μείωση της τελικής τιμής που επιβαρύνει τον καταναλωτή. Ταυτόχρονα υπηρετεί το συμβολισμό ότι η πολιτεία αναγνωρίζει έμπρακτα την ανάγκη προαγωγής της χρήσης του προφυλακτικού. Η επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού θα πρέπει να συνοδεύεται επιπλέον από την υλοποίηση προγραμμάτων δωρεάν διάθεσής τους σε κατηγορίες του πληθυσμού όπως οι έφηβοι μαθητές, οι νέοι, οι ευάλωτες ομάδες κ.λπ.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή θα είναι σπασμωδική αν δεν ενταχθεί σε ένα ολιστικό πρόγραμμα. Η Ελλάδα παραμένει ένα από τα τελευταία κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει συμπεριλάβει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως υποχρεωτικό μάθημα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Το Υπουργείο Παιδείας και η ελληνική πολιτεία οφείλουν να αντιληφθούν ότι η διαφύλαξη της σεξουαλικής υγείας και η προαγωγή της πρόληψης περνάνε απαραίτητα μέσα από τις σχολικές αίθουσες, με ειδικά εκπαιδευμένους και καταρτισμένους καθηγητές, ώστε να ανταπεξέλθουν στις ιδιαιτερότητες του μαθήματος και να αναδείξουν τις επιστημονικές πτυχές του, μακριά από ηθικολογικές προσεγγίσεις και στερεότυπα.

Αναφορικά με το εκτεταμένο ζήτημα των αμβλώσεων στη χώρα μας, εκτιμάται ότι ο ετήσιος αριθμός τους αγγίζει τις 150.000 ετησίως και το 25% αυτών αφορά νεαρά κορίτσια, τα οποία βρίσκονται κάτω από την ηλικία των 16 ετών. Παρόλο που το δικαίωμα στην άμβλωση είναι πλήρως αναγνωρισμένο και οι διαδικασίες έχουν ιδιαιτέρως απλοποιηθεί, εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στα θέματα για τα οποία η ενημέρωση είναι ελλιπής και είναι αλληλένδετο με την προαγωγή της πληροφόρησης για τη σωστή χρήση προφυλακτικού, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Από τις τελευταίες έρευνες προκύπτει επίσης ότι οι μισές έφηβες ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή πριν από τα 17 έτη, καθώς και ότι πάνω από το 70% των εφήβων ηλικίας 14-16 ετών έχει κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα.

Στην αντιμετώπιση του HIV, η επιστήμη παρέχει μία βεντάλια προληπτικών μέσων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η θεραπεία ως πρόληψη, καθώς η αντιρετροϊκή αγωγή επιτυγχάνει μη ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού στο αίμα και καθιστά τα οροθετικά άτομα μη μεταδοτικά και η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP). Η PrEP είναι προληπτική θεραπεία που εμποδίζει τον ιό να αναπαραχθεί στον οργανισμό ενός ατόμου που έχει εκτεθεί και επομένως αποτελεί αποτελεσματική ασπίδα για τον HIV, ωστόσο δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στην Ελλάδα. Το προφυλακτικό είναι επίσης ένα αποτελεσματικό μέσο πρόληψης για τον HIV, αλλά και για πολλά άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα για τα οποία δεν υπάρχουν εναλλακτικές μορφές προφύλαξης.

Στο παραπάνω πλαίσιο, τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» και το AHF Europe έχουν διανείμει την τελευταία τετραετία πάνω από 4.500.000 δωρεάν προφυλακτικά στο γενικό πληθυσμό και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα. Επίσης παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υλοποιούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.