19 Μαρτίου 2018

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ 5%

Εικόνα για το άρθρο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ 5%”

Με ανοιχτή επιστολή που απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Παιδείας, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” καταγγέλλει την πρακτική απόρριψης αιτήσεων οροθετικών ατόμων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αξιοποιώντας την ποσόστωση του 5%, με το πρόσχημα ότι δεν έχουν εμφανίσει AIDS.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 25ης Οκτωβρίου 2017, ορίζεται ότι χρήση του δικαιώματος αυτού μπορούν να κάνουν «πάσχοντες από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) υπό αντιρετροϊκή θεραπεία, με εξατομικευμένη κρίση της επιτροπής εξέτασης ενστάσεων». Ως αποτέλεσμα, οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των υποψηφίων που ζουν με HIV διαβιβάζονται από τις Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές των νοσοκομείων στην αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) και απορρίπτονται με την αιτιολογία ότι η πάθησή τους δεν εμπίπτει στις διατάξεις της Κ.Υ.Α., καθώς σύμφωνα με τον ιατρικό τους φάκελο δεν πάσχουν από AIDS.

Τόσο η τροποποίηση του σχετικού πίνακα, όσο και η ερμηνεία του ΚΕ.Σ.Υ., στρέφονται ευθέως κατά των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων. Χάρη στην αντιρετροϊκή θεραπεία που καταστέλλει την αναπαραγωγή του ιού HIV στον οργανισμό του ανθρώπου, ελάχιστα άτομα εμφανίζουν πλέον AIDS. Έτσι, η πάθηση έχει καταστεί χρόνια, από καταληκτική που ήταν στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Τούτο όμως σε καμία περίπτωση σε σημαίνει πως έχουν εκλείψει οι επιπτώσεις της στην υγεία και την κοινωνική μας ζωή, όπως το στίγμα, οι διακρίσεις στην αγορά εργασίας και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Η συμπερίληψη του HIV/AIDS στις σοβαρές παθήσεις που επιτρέπουν την εισαγωγή στα πανεπιστήμια με ποσόστωση, αποτέλεσε πράγματι ένα προνοιακό μέτρο που συνέβαλε στην κοινωνική ενσωμάτωσή μας. Για το λόγο αυτό, η “Θετική Φωνή” απαιτεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Παιδείας να αναλάβουν άμεση πρωτοβουλία προκειμένου επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Διαφορετικά ας παραδεχθούν δημόσια πως αποκλείουν από το κοινωνικό αυτό μέτρο, μία ομάδα ασθενών που έχει περιθωριοποιηθεί όσο ελάχιστες στη χώρα μας και ας μη χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τη διάκρισή μας σε όσους έχουν εμφανίσει AIDS και σε αυτούς που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και έχουν επιτύχει να καταστείλουν την αναπαραγωγή του ιού HIV.