U=U | Μάθε την εξίσωση!

Το U=U είναι η εξίσωση που αλλάζει για πάντα όσα γνωρίζαμε για τον HIV. Είναι η επιστημονική τεκμηρίωση που διακηρύσσει πως ένα άτομο που ζει με HIV και λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία, με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο HIV στο αίμα του για τουλάχιστον 6 μήνες, δε μπορεί πρακτικά να μεταδώσει τον HIV ακόμη και μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις.

Το συμπέρασμα προκύπτει από ερευνητική εμπειρία, όπως οι μελέτες PARTNER, HPTN 052, Opposites Attract και Swiss Statement. Για παράδειγμα, στην PARTNER, που είναι η πιο πρόσφατη μελέτη, ήταν μηδενικές οι μεταδόσεις του ιού σε 58.000 σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις ανάμεσα σε άτομα με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο HIV και στους συντρόφους τους που ήταν αρνητικοί στον HIV. Δεν υπήρξαν επιβεβαιωμένες αναφορές στις παραπάνω μελέτες για σεξουαλική μετάδοση του ιού από άτομο με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.

To 2016 υπογράφηκε η Συναινετική Δήλωση «Ρίσκο σεξουαλικής μετάδοσης του HIV από άτομο που ζει με τον ιό και έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο» από 600 οργανισμούς σε 75 χώρες (www.preventionaccess.org/consensus). Η Δήλωση διακηρύσσει πως «τα άτομα που ζουν με HIV, λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, έχουν αμελητέο κίνδυνο μετάδοσης του HIV από σεξουαλική επαφή». Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κίνημα με δυνατή και ηχηρή παρουσία σε όλο τον κόσμο, που θέτει στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου μία επιστημονική παραδοχή, ως όχημα για την αποστιγματοποίηση των οροθετικών ατόμων. Η “Θετική Φωνή” έχει συνυπογράψει τη συγκεκριμένη διακήρυξη και συμμετέχει ενεργά στη διάδοση του μηνύματος.