Η «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας υλοποιεί μία νέα παρέμβαση πρόληψης και προαγωγής της σεξουαλικής υγείας για τα άτομα που κρατούνται στις γυναικείες φυλακές και στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θήβας, καθώς και στις φυλακές της Χαλκίδας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, δημιουργούνται ολιγομελείς ομάδες κρατουμένων που παρακολουθούν εθελοντικά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα έξι δίωρων εβδομαδιαίων συναντήσεων, με σκοπό να μεταλαμπαδεύσουν στη συνέχεια τη γνώση στους υπόλοιπους κρατούμενους, μέσα από την καθημερινή συμβίωση και επικοινωνία. Η θεματολογία της εκπαίδευσης προσεγγίζει θέματα που σχετίζονται με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως το HIV/AIDS και οι ηπατίτιδες Β και C, με τους τρόπους μετάδοσής τους, την πρόληψη, τη θεραπεία, το κοινωνικό στίγμα και άλλες παραμέτρους.

Η διαδικασία επιμόρφωσης περιλαμβάνει διαδραστικές δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την ενεργητική συμμετοχή και ενισχύουν το ενδιαφέρον των κρατουμένων να εμπλακούν στη διαδικασία. Αντίστοιχο πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού.

Υπενθυμίζεται ότι η «Θετική Φωνή» έχει ήδη συμπληρώσει τέσσερα χρόνια παρεμβάσεων σε σωφρονιστικά καταστήματα, με κύρια υπηρεσία την ενδυνάμωση των οροθετικών κρατουμένων. Αιχμή των διεκδικήσεων του Συλλόγου που ικανοποιήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποτέλεσαν η αποσυμφόρηση και η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στον «Άγιο Παύλο» με τη λειτουργία της νέας πτέρυγας, καθώς επίσης η δωρεάν διάθεση προφυλακτικών στους κρατούμενους από τα ιατρεία των φυλακών.