Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014

Συναγερμός για τον ΟΔΥΣΣΕΑ

Αυτή είναι η επιστολή που γράφτηκε από τον Σύλλογο Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ, φέρει την υπογραφή ακόμα 5 οργανώσεων ( PRAKSIS, ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, Εταιρία ΔΙΟΓΕΝΗΣ, Κέντρο Ζωής) και κοινοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 9/9/2014 στον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, την Εθνική Συντονίστρια για τα Ναρκωτικά, τον Υπουργό και την Υφυπουργό Υγείας με θέμα τη διακοπή των βασικών υπηρεσιών του ΟΔΥΣΣΕΑ:

                                                                                   Κύριε Πρόεδρε του Ο.ΚΑ.ΝΑ.,

Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή με αφορμή τη διακοπή λειτουργίας των κεντρικών υπηρεσιών του πιλοτικού Σταθμού Εποπτευόμενης Ενέσιμης Χρήσης ΟΔΥΣΣΕΑΣ. Σαν χρήστες οι ίδιοι αλλά κυρίως σαν εκπρόσωποι αυτής της κοινότητας που δεν έχει άλλο βήμα να εκφραστεί, είμαστε αγανακτισμένοι με το γεγονός ότι ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ, μια δομή του ΟΚΑΝΑ από τις πλέον απαραίτητες και νευραλγικές σε μια εποχή που οι λοιμώξεις παρουσιάζουν σοβαρότατη αύξηση κι οι άστεγοι εξαρτημένοι εξαναγκάζονται να κάνουν χρήση σε τρισάθλιες συνθήκες υγιεινής, έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες γυρίζοντας τους χρήστες πίσω στην ανασφάλεια και τον κίνδυνο.
Θα θέλαμε επίσης να διαμαρτυρηθούμε για το γεγονός ότι δεν δεχτήκαμε καμία απολύτως ενημέρωση σχετικά με το παρασκήνιο αυτής της απόφασης. Οι πηγές μας ήταν κάποια δημοσιεύματα στον Τύπο που ανέφεραν ότι ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ έκλεισε κατόπιν ξαφνικής κι αδικαιολόγητης για εμάς εισαγγελικής παραγγελίας. Σοκαριστήκαμε κι αναστατωθήκαμε αφάνταστα όπως ήταν φυσικό. Θα θέλαμε λοιπόν να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες πίσω από αυτό το συμβάν, με ποια κατηγορία προέκυψε ξαφνικά αυτή η απαίτηση για άρση της λειτουργίας του Σταθμού και κατά πόσο από τη δική σας θέση, αντιδράσατε σθεναρά στην εισαγγελική παραγγελία κι αγωνιστήκατε να κρατήσετε ανοιχτό τον ΟΔΥΣΣΕΑ και να επιδιώξετε την τυπική του νομιμότητα, ζήτημα που εκκρεμούσε από την αρχή της λειτουργίας του. Επιπλέον, έχοντας συγκεντρώσει κάποιες ανεπίσημες πληροφορίες για τα γεγονότα αλλά και γνωρίζοντας πολύ καλά τον αδιάκοπο πόλεμο που δέχεται ο ΟΚΑΝΑ προσκρούοντας στις συντηρητικές και παρωχημένες αντιλήψεις περί θεραπείας ορισμένων πολιτικών προσώπων, θα θέλαμε να μάθουμε ποια ήταν η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου σε τυχόν εκκλήσεις σας που αφορούσαν στον ΟΔΥΣΣΕΑ. Αυτή η δομή η οποία ήταν κάτι ριζοσπαστικό για τα ελληνικά δεδομένα, έγινε αμέσως γνωστή και σχολιάστηκε εξαιρετικά θετικά από οργανώσεις από όλο τον κόσμο, μας έκανε περήφανους γιατί παρά την οικονομική κατάσταση της χώρας, τα ταμπού της κοινής γνώμης και τις ελλιπείς δομές μείωσης της βλάβης, ήταν μια εξαίρεση που έδινε ελπίδα και σε άλλες χώρες ότι ο δρόμος σιγά-σιγά ανοίγει για περισσότερα Κέντρα Επιτηρούμενης Χρήσης (Drug Consumption Rooms) να εδραιωθούν και να σώσουν ζωές κατευθύνοντας παράλληλα ακόμα περισσότερους ανθρώπους προς τη θεραπεία.
Η αίσθησή μας είναι ότι δεν έγινε τίποτα απ’όσα έπρεπε να γίνουν. Μήνες τώρα ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ λειτουργούσε χωρίς νομική κάλυψη ωστόσο η προκάτοχός σας κα Μαλλιώρη, συναισθανόμενη την επείγουσα ανάγκη για ασφάλεια στη χρήση, έχοντας εξασφαλίσει τους πόρους μέσω ΕΣΠΑ, έβαλε πλάτη να φτιαχτεί αυτή η δομή έστω και με αυτές τις συνθήκες, συναισθανόμενη πιθανόν ότι ειδάλλως δε θα ξεκινούσε ποτέ. Αλήθεια, δεν θεωρείτε μη ορθολογική την ασυνέχεια πρωτοποριακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς και θεσμικούς πόρους; Μετά την αποχώρηση της πρώην Προέδρου, επίσης, αισθανόμαστε ότι δεν έγινε καμία κίνηση από τη νομική υπηρεσία του ΟΚΑΝΑ να ζητήσει κάποια τροπολογία ή κάποια άλλη νομική διαδικασία που θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα του Σταθμού. Αν έγινε και το αγνοούμε, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε. Τέλος, ενώ είχατε δεσμευτεί πως θα υπήρχε συνεργασία μαζί μας, καμία συνάντηση μεταξύ μας δεν ακολούθησε παρά το γεγονός ότι την αιτηθήκαμε. Για πρώτη φορά μάλιστα στα χρονικά των συνομιλιών μας με τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, δεν λάβαμε πίσω ούτε μήνυμα.
Ο πόλεμος προς τον ΟΚΑΝΑ αλλά κι οι αντιδράσεις που προκαλεί κάθε προοδευτική του δράση αποτελούν ευθύνη και του ίδιου του Οργανισμού που δεν χρησιμοποιεί όλα του τα μέσα για να εντείνει την προσπάθεια ενημέρωσης και κατανόησης της χρησιμότητας, του ρόλου και των αποτελεσμάτων του. Όμως αυτό δεν ισοδυναμεί απλά με μια λανθασμένη εικόνα, στοιχίζει πολύ πιο ακριβά. Αναμένουμε απαντήσεις για όλα αυτά τα ερωτήματα που μας καίνε και που έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές, ζωές που κρέμονται από τις αποφάσεις κάποιων οι οποίοι θα πρέπει επιτέλους να θέσουν τους εαυτούς τους μπροστά στα ερωτήματα: πόσο υπολογίζουν εμάς τους χρήστες ως ισότιμους πολίτες κι ως ισότιμους ανθρώπους, πόσο νοιάζονται στ’αλήθεια για τις ζωές μας και για πού ακριβώς μας προορίζουν τελικά;

                                                                                                                              Με αγανάκτηση
                                                                                                        Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ

Συνυπογράφουν:
PRAKSIS
Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ
Σύλλογος Ασθενών Ήπατος ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Εταιρία ΔΙΟΓΕΝΗΣ
Κέντρο Ζωής




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου