HIV + Ηπατίτιδες

Γιατί πρέπει να είμαι ενημερωμένος-η για το ήπαρ μου;

Το συκώτι (ήπαρ) είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο του οργανισμού μας, που φιλτράρει τις τοξικές και επεξεργάζεται τις θρεπτικές ουσίες, αποθηκεύει βιταμίνες και μέταλλα και απελευθερώνει ενέργεια στο αίμα.  

Τι μορφές ηπατικής νόσου υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλές μορφές ηπατικής νόσου. Οι πιο γνωστές είναι οι ιογενείς ηπατίτιδες B και C. Αν δεν αντιμετωπιστούν με θεραπεία μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στο συκώτι, κίρρωση, ακόμα και θάνατο.  

Γιατί πρέπει να γνωρίζω την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το συκώτι μου;

Οι ιογενείς ηπατίτιδες Β και C μπορούν να εξελιχθούν πολύ αργά και για αρκετά χρονιά να μην εμφανίζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Άτομα με HIV που έχουν ταυτόχρονα και ηπατίτιδα B ή C μπορεί να παρουσιάσουν ταχύτερη εξέλιξη της ηπατικής νόσου απ’ ότι άτομα που έχουν προσβληθεί μόνο από ηπατίτιδα.  

Μπορώ να παίρνω αντιρετροϊκή αγωγή αν έχω ταυτόχρονα και ηπατίτιδα;

Η αντιρετροϊκή αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, εάν έχεις ηπατίτιδα Β ή C. Ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο να έχεις περισσότερες παρενέργειες εάν το ήπαρ σου έχει επιβαρυνθεί, καθώς επίσης να παρατηρηθεί πιο αργή αποκατάσταση του αριθμού των CD4 κυττάρων, σε σχέση με ένα οροθετικό άτομο χωρίς συλλοίμωξη με ηπατίτιδα. Πάντα σε συνεργασία με τον/την λοιμωξιολόγο αλλά και τον/την ηπατολόγο σου, θα πρέπει να συναποφασίζεται η αγωγή με τις λιγότερες  παρενέργειες για το ήπαρ σου. Είναι απαραίτητο να είσαι πολύ καλά ενημερωμένος-η και από τους/τις δύο γιατρούς σου.  

Που μπορώ να απευθυνθώ αν θέλω να πάρω περισσότερες πληροφορίες;

Μπορείς να επικοινωνήσεις με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» στο τηλέφωνο 210 3234492 ή με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» στο τηλέφωνο 211 0122102.