Κέντρα Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint

Εικόνα για το άρθρο “Κέντρα Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint”

Τα Κέντρα Πρόληψης και Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint έχουν συμπληρώσει 11 χρόνια παρεμβάσεων στους τομείς της πρόληψης και της προαγωγής της σεξουαλικής υγείας, σε συνεργασία με το AIDS Healthcare Foundation. Το 2012 άνοιξε το Ath Checkpoint και το 2014 το Thess Checkpoint.

Με δύο σταθερές δομές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και δύο κινητές μονάδες, τα Checkpoint έχουν διενεργήσει συνολικά 170.000 δωρεάν εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδα Β & C και σύφιλη, και έχουν διανείμει πάνω από 9.000.000 προφυλακτικά δωρεάν. Στα κέντρα μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν γίνει παραπάνω από 1.500 διαγνώσεις HIV, ενώ το 71% των διαγνωσθέντων ατόμων έχουν διασυνδεθεί επιτυχώς μέσω των Checkpoints στις αντίστοιχες Μονάδες Λοιμώξεων εντός ενός μήνα. Το Checkpoint έχει αναφερθεί ως βέλτιστη πρακτική στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2015) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (2018).

Μία από τις καινοτόμες βέλτιστες πρακτικές που αξιοποιούν τα Checkpoint είναι η συμβουλευτική στη βάση των ομοτίμων. Τα άτομα που λαμβάνουν τις δωρεάν υπηρεσίες των δομών μπορούν να συζητήσουν σε ένα φιλικό περιβάλλον οποιοδήποτε ζήτημα τους απασχολεί αναφορικά με τη σεξουαλική τους υγεία, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και τις πρακτικές που ακολουθούν στο σεξ. Ως αποτέλεσμα αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης, τα τελευταία χρόνια τα Checkpoint καταγράφουν μία στις τρεις νέες διαγνώσεις HIV στην Ελλάδα και συμβάλλουν καθοριστικά στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας τακτικής εξέτασης. 

ΑΘΗΝΑ: Πιττάκη 4 (1ος όροφος) | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εγνατία 112 (3ος όροφος) | ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τρίτη με Σάββατο, 12:00 – 20:00

Website | Facebook | Instagram | Κλείσε ραντεβού