Τα άτομα που εργάζονται στο σεξ αποτελούν μία από τις πλέον ευάλωτες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες και αντιμετωπίζουν πολλαπλές ευαλωτότητες. Το σύγχρονο πλαίσιο νόμου που ισχύει για την εργασία στο σεξ θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια και περιορισμούς που καθιστούν de facto παράνομη την εργασία στο σεξ. Λόγω της δυσκολίας να εργαστούν σε συνθήκες νομιμότητας και ασφάλειας, τα εργαζόμενα άτομα αποκλείονται από θεμελιώδη δικαιώματα και την ίδια στιγμή βρίσκονται ευάλωτα σε κινδύνους την ώρα της εργασίας τους αλλά και γενικότερα, λόγω του στίγματος της εργασίας στο σεξ. Το ποσοστό των σεξεργαζόμενων ατόμων που δέχονται βία στο χώρο εργασίας είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τους αντίστοιχους δείκτες που αφορούν το γενικό πληθυσμό. Ταυτόχρονα, τα άτομα αυτά είναι και πιο ευάλωτα σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του HIV. Τέλος, είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους που εγκυμονεί το καθεστώς παρανομίας στο οποίο ωθούνται να εργαστούν.
Σκοπός του έργου «DELO – Για τα δικαιώματα των ατόμων που εργάζονται στο σεξ» είναι η προάσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και των δικαιωμάτων που ορίζονται στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μέσω της συνηγορίας για την νομοθετική μεταρρύθμιση. Το δικαίωμα προς την εργασία, οι δίκαιες και πρόσφορες συνθήκες εργασίας και το δικαίωμα πρόσβασης στις παροχές κοινωνικής ασφάλισης είναι θεμελιώδη δικαιώματα από τα οποία εξαιρούνται τα άτομα που εργάζονται στο σεξ. Η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα είναι αυτή που θα επωφεληθεί από το παρόν έργο, αφενός μέσω της ενδυνάμωσης της, αφετέρου μέσω της πίεσης που θα ασκηθεί με σκοπό την αλλαγή των πολιτικών για την εργασία στο σεξ.
Το έργο υλοποιείται από τον Μάρτιο έως και το Νοέμβριο του 2024. Κατά το διάστημα αυτό, προβλέπονται συναντήσεις με θεσμικούς και δημόσιους φορείς, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, υπουργούς, βουλευτές και τομεάρχες κομμάτων, ερευνητική δραστηριότητα και σύνταξη ενός policy brief με προτάσεις πολιτικής για το θέμα.
Το έργο «DELO – Για τα δικαιώματα των ατόμων που εργάζονται στο σεξ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή.
Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).
Γνωρίστε το έργο μέσα από ένα σύντομο βίντεο.
Διαβάστε την έρευνα της Commonspace για λογαριασμό της Θετικής Φωνής, η οποία αποτυπώνει χαρτογραφικά την προβληματική φύση του νόμου 2734/1999 εδώ. Η έκθεση τεκμηριώνει πως, υπό τις παρούσες συνθήκες, δε μπορεί να υπάρξει νόμιμη λειτουργία οίκου ανοχής στο Δήμο Αθηναίων και παράλληλα προτείνει πιθανές τροποποιήσεις ώστε να αρθούν οι περιορισμοί.