5 Δεκεμβρίου 2013

Εμβολιασμοί

Εικόνα για το άρθρο “Εμβολιασμοί”

Μάθε ποια εμβόλια πρέπει να κάνουμε οι άνθρωποι που ζούμε με HIV για να έχουμε καλύτερη υγεία.

Ιός της γρίπης

Όσοι άνθρωποι ζουν με λοίμωξη HIV συνιστάται να εμβολιάζονται για τον ιό της γρίπης. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και να γίνεται ιδανικά τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.  

Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί πάνω από 150 διαφορετικοί τύποι του ιού. Κάποιοι από αυτούς μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα και ορισμένα είδη καρκίνου. Ο εμβολιασμός για τον HPV αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο πρόληψης και γίνεται σε τρεις δόσεις. Στην Ελλάδα, διατίθεται δωρεάν σε παιδιά ως 18 ετών, άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες ηλικίας 18 έως 45 ετών και άτομα που ζουν με HIV έως 45 ετών.  

Ηπατίτιδα Β (HBV)

Η ηπατίτιδα Β είναι μία μεταδοτική νόσος που προσβάλει το συκώτι σε οξεία ή χρόνια μορφή. Στην Ελλάδα συνιστάται ο καθολικός εμβολιασμός των βρεφών και του γενικού πληθυσμού. Τα οροθετικά άτομα και οι υπόλοιπες ομάδες υψηλού ρίσκου, όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, συνιστάται να ελέγχουν την ποσότητα αντισωμάτων ετησίως (EACS, 2017). Ο/η γιατρός σου θα κρίνει αν παραμένεις προστατευμένος/-η ή αν θα πρέπει να κάνεις αναμνηστική δόση.  

Ηπατίτιδα Α (HAV)

H ηπατίτιδα Α κάνει ένα κύκλο μερικών εβδομάδων και δε γίνεται χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος επιδημιολογικών εξάρσεων λόγω σεξουαλικών πρακτικών. Το 2017 είχαμε τη τελευταία έξαρση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στον πληθυσμό των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. Το εμβόλιο συνιστάται για τους ανθρώπους που ζουν με HIV και για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και γίνεται σε δύο δόσεις.  

Πνευμονιόκοκκος (Στρεπτόκοκκος της πνευμονίας)

H πνευμονιοκοκκική λοίμωξη προκαλεί σοβαρές ασθένειες, όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία, ωτίτιδα και βρογχίτιδα. Για τα άτομα με HIV λοίμωξη συστήνεται ο εμβολιασμός και με τους δύο τύπους εμβολίων, το 13δύναμο συζευγμένο και το 23δύναμο πολυσακχαριδικό. Ο/η γιατρός σου θα σε ενημερώσει για τη σειρά εμβολιασμού και τον αριθμό δόσεων.  

Έρπης ζωστήρας

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς. Αφού περάσεις ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει στον οργανισμό και μπορεί να ενεργοποιηθεί αργότερα με αυτή τη μορφή. Το εμβόλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα για να κρατήσει τον ιό αδρανή. Έχει ένδειξη από την ηλικία των 50 ετών, αποζημιώνεται πλήρως για τους ενήλικες άνω των 60 ετών και για τα οροθετικά άτομα ο εμβολιασμός επιτρέπεται μόνο όταν τα CD4 είναι άνω των 200μ/L.  

Ιλαρά

Πρόσφατα εκδηλώθηκε και στην Ελλάδα έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς. Τα άτομα που έχουν γεννηθεί πριν το 1970 θεωρούνται άνοσα. Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, ο εμβολιασμός τους θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένος στο βιβλιάριό υγείας τους. Τα άτομα με HIV λοίμωξη που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο μετά από συνεννόηση με το/τη γιατρό τους. Για περισσότερες πληροφορίες, συζήτησε το θέμα με το/τη γιατρό σου. Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζεις πως ο εμβολιασμός επιτρέπεται μόνο όταν τα CD4 σου είναι άνω των 200/μL.