Η Θετική Φωνή πραγματοποιεί παρεμβάσεις υποστήριξης των οροθετικών κρατουμένων στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, παρέχοντας υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε πάνω από 550 κρατούμενους. Υλοποιεί δράσεις ενδυνάμωσης των οροθετικών κρατουμένων στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των Φυλακών Κορυδαλλού, στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού και στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας από το 2014 με εβδομαδιαίες δράσεις. Στη Θεσσαλονίκη διενεργούνται διαγνωστικές εξετάσεις HIV και ηπατίτιδας B & C για κρατούμενους σε συνεργασία με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέα».
To 2018 – 2019 σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής υλοποίησε πρόγραμμα ενημέρωσης σε 12 καταστήματα κράτησης σε όλη την Ελλάδα.
Το 2020 – 2021 συμμετείχε στο πρόγραμμα Health Without Barriers.
Έχουμε συμμετάσχει σε πλήθος ενημερώσεων κρατουμένων σε προγράμματα του «ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει» σε καταστήματα κράτησης.
Από το 2017 ως το 2019 υλοποιούσαμε κύκλους εκπαιδεύσεων κρατουμένων για θέματα σεξουαλικής υγείας στις Γυναικείες Φυλακές Θήβας και στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατούμενων Ελεώνα, καθώς και στις φυλακές Αυλώνα και Χαλκίδας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, δημιουργούνταν ολιγομελείς ομάδες κρατουμένων που παρακολουθούσαν εθελοντικά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εβδομαδιαίων συναντήσεων, με σκοπό να μεταλαμπαδεύσουν στη συνέχεια τη γνώση στους υπόλοιπους κρατούμενους, μέσα από την καθημερινή συμβίωση και επικοινωνία. Η θεματολογία της εκπαίδευσης προσέγγιζε θέματα που σχετίζονται με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως το HIV/AIDS και οι ηπατίτιδες Β και C, με τους τρόπους μετάδοσής τους, την πρόληψη, τη θεραπεία, το κοινωνικό στίγμα και άλλες παραμέτρους.
Παράλληλα, από το 2016 ως το 2019, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, διαθέταμε δωρεάν προφυλακτικά σε σωφρονιστικά καταστήματα. Επρόκειτο για μία πρωτοβουλία με σκοπό την προαγωγή της πρόληψης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) σε ένα πλαίσιο που παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες και προκλήσεις.
Σε διεθνές επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα τα ποσοστά έκθεσης στο HIV/AIDS και τις ηπατίτιδες Β και C είναι σημαντικά υψηλότερα μεταξύ των ανθρώπων στις φυλακές, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η πραγματικότητα αυτή καθιστά τα σωφρονιστικά καταστήματα χώρους υψηλού ρίσκου για τη σεξουαλική υγεία των κρατουμένων, αλλά και μεγάλων ευκαιριών για την πρόληψη και διαχείριση αυτών των ασθενειών. Η σεξουαλική αγωγή και η διάθεση προληπτικών μέσων, όπως τα προφυλακτικά και τα σύνεργα ασφαλούς χρήσης, η διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου, οι συνθήκες υγιεινής, η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού, η εκπαίδευση και η κλινική φροντίδα για κρατούμενους συναποτελούν τα μέτρα που μπορούν να αναχαιτίσουν τη μετάδοση του HIV και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους κρατούμενους.