Δράσεις ανά έτος

Εικόνα για το άρθρο “Δράσεις ανά έτος”

2022

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ

2021

 • 1 Φεβρουαρίου: Συμμετείχαμε στη διήμερη εκδήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος FAROS με τίτλο: “LGBTQI+ genders, public stakeholders and services”
 • 2 Φεβρουαρίου: Προσκαλέσαμε τα μέλη της ομάδας μας “Positive Point” σε μια παρουσίαση με τίτλο: “Οι 10 κορυφαίες εξελίξεις στη θεραπεία και την πρόληψη του HIV την τελευταία δεκαετία”.
 • 4 Φεβρουαρίου: Συμμετείχαμε σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Drug Policy Network of South Eastern Europe (DPNSEE), με τίτλο: “Αξιολογήσεις των πολιτικών για τα ναρκωτικά: Ευκαιρίες για υποστήριξη μιας αποτελεσματικής και τεκμηριωμένης δημόσιας πολιτικής χωρίς αποκλεισμούς”.
 • 13 Φεβρουαρίου: Το Δίκτυο Εθελοντισμού μας δημιούργησε τρία βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Προφυλακτικού. 
 • 16 Φεβρουαρίου: Παρουσιάσαμε τη μεθοδολογία και τα πρώτα στοιχεία της έρευνας “Mapping Vulnerabilities of LGBTQI+ Refugees and Asylum Seekers” σε συνεργασία με το Safe Place Greece στο συνέδριο ανταλλαγής γνώσεων της ILGA-Europe.
 • 23 Φεβρουαρίου: Συμμετείχαμε στην Εθνική Ομάδα Εργασίας για την έμφυλη βία, που φιλοξενήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
 • 7 Μαρτίου: Προσκληθήκαμε από την Ένωση Προσκόπων σε μια διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Πρόληψη στη χρήση ναρκωτικών”.
 • 8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποιήσαμε παρουσιάση για τον HIV στο ΚΕΘΕΑ της πτέρυγας των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.
 • 9 Μαρτίου: Μαζί με 32 οργανώσεις στείλαμε κοινή επιστολή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση σχετικά με τα εμπόδια στην ένταξη στην εκπαίδευση που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των αιτούντων άσυλο.
 • 9 Μαρτίου: Προσκληθήκαμε σε διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο “COVID-19 και εξαρτήσεις”.
 • 10 Μαρτίου: Συμμετείχαμε διαδικτυακά σε συνάντηση του DPNSEE και του Serbian Bureau of Fight against Drugs meeting, με θέμα τους θανάτους από υπερβολική χρήση ουσιών στα Βαλκάνια.
 • 11 Μαρτίου: Γιορτάσαμε διαδικτυακά τα έβδομα γενέθλια του Thess Checkpoint. 
 • 17 Μαρτίου: Συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο Αθηναίων για να συζητήσουμε την τρέχουσα κατάσταση των χρηστών ενδοβλέβιων ουσιών στο κέντρο της πόλης λόγω της πανδημίας COVID-19 και συμφωνήσαμε σε ένα σχέδιο για παρεμβάσεις μείωσης της βλάβης.
 • 22 Μαρτίου: Πραγματοποιήσαμε μια διαδικτυακή παρουσίαση σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τη Σεξουαλική Υγεία, HIV/AIDS και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
 • 3 Απριλίου: Προσκληθήκαμε από την HelMSIC σε συνέδριο με τίτλο “Πώς να θεραπεύετε τους ασθενείς σας”, με κύριο θέμα τη λήψη του σεξουαλικού ιστορικού ασθενών ως μέρος του κλινικού τους φακέλου. 
 • 8 Απριλίου: Ξεκινήσαμε μια συνάντηση με την PION, μια οργάνωση εργαζομένων στο σεξ στη Νορβηγία, παρουσία του ICRSE, για να δικτυωθούμε και να διερευνήσουμε πιθανές συνεργασίες, να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές, και έρευνες από την κοινότητα σχετικά με τον HIV και την εργασία στο σεξ.
 • 12 Απριλίου: Δρομολογήσαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων, με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» και το Πανεπιστήμιο Αθηνών σχετικά με την περίθαλψη, την εξέταση και διασύνδεση με τη πρωτοβάθμια φροντίδα όσον αφορά στον HIV & στην ηπατίτιδα σε άστεγους που κάνουν χρήση ουσιών.
 • 13 Απριλίου: Συμμετείχαμε στην ημερίδα Protocol Design Considerations For Biomedical Research, που διοργανώθηκε από την AVAC.
 • 18 Απριλίου: Συμμετείχαμε στη δημόσια εκδήλωση του Δικτύου Φοιτητών Erasmus με θέμα την κοινωνική ένταξη, στην οποία ο πρόεδρός της Θετικής Φωνής, Νίκος Δέδες, έκανε παρουσίαση.
 • 20 Απριλίου: Η Θετική Φωνή συμμετείχε στο συνέδριο “Elimination of Hepatitis C and HIV Diagnoses In People Who Use Drugs”.
 • 20 Απριλίου: Συνυπογράψαμε μαζί με διάφορες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών μια ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση σχετικά με την Εθνική Στρατηγική για την ένταξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.
 • 22 Απριλίου: Επισκεφθήκαμε τον ανοιχτό καταυλισμό προσφύγων στον Ελαιώνα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας»και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όπου παρείχαμε υπηρεσίες πρόληψης και εξέτασης.
 • 25 Απριλίου: Οργανώσαμε μια δημόσια συζήτηση για την εργασία στο σεξ και την έμφυλη βια  που μεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook. Προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η Evelin Nikolova, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Lancaster με εξειδίκευση στο θέμα, και συντονιστής ο Χρήστος Σαγρέδος, Υποψήφιο Διδάκτωρ Γλωσσολογίας στο King’s College του Λονδίνου.
 • 26 Απριλίου: Συμμετείχαμε, μαζί με άλλες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς χάραξης πολιτικής και επαγγελματίες υγείας σε μια ημερίδα με θέμα τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για τα τρανς άτομα (στο πλαίσιο του προγράμματος TransCare).
 • 27 Απριλίου: Δημοσιεύσαμε την τριμηνιαία μας έκθεση για τις δραστηριότητες του Streetwork Project, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας»
 • 7 Μαΐου: γιορτάσαμε την Ημέρα Μείωσης Βλάβης με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρουσίαζαν το σκεπτικό της προσέγγισης αυτής, και επίσης με τη συμμετοχή μας στο συνέδριο HepHIV 2021 – Λισαβόνα, όπου ο Μάριος Ατζέμης, Υπεύθυνος Μείωσης Βλάβης, παρουσίασε το έργο μας σχετικά με τον έλεγχο και τη διασύνδεση των χρηστών εν μέσω της πανδημίας. Αυτό έγινε παρουσία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μεταξύ άλλων βασικών παραγόντων.
 • 14 – 21 Μαΐου: Συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης. Η Θετική Φωνή συνεργάστηκε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το Υπουργείο Υγείας και παρείχε καθημερινά δωρεάν εξετάσεις για HIV στην περιοχή του Γκαζιού, μια κομβική περιοχή για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Αθήνα, και σε άλλα καίρια σημεία. Στη Θεσσαλονίκη, επικεντρωθήκαμε σε ξεχωριστές ευάλωτες ομάδες και προσφέραμε δωρεάν εξετάσεις στην Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας στις 17 του μήνα, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στον ΟΚΑΝΑ, όπου επίσης ευαισθητοποιήσαμε γύρω από τις εξετάσεις και τη σεξουαλική υγεία  από τις 18 ως και τις 20 Μαίου. 
 • 16 – 17 Μαΐου: συμμετοχή και παρουσίαση από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Θετικής Φωνής, Αντώνη Πούλιο, στο δορυφορικό συμπόσιο που διοργάνωσε η Gilead στο πλαίσιο του 1ου Διεπιστημονικού Συνεδρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Σεξολογίας και Τρανς Σχέσεων με θέμα: “Τα σύνορα της σεξουαλικότητας”.
 • 20 – 22 Μαΐου: συμμετοχή και παρουσίαση από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο της Θετικής Φωνής στο Κλινικό Φροντιστήριο που διοργάνωσε η Gilead, στο πλαίσιο του 47ου Ετήσιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου, με θέμα: “HIV λοίμωξη: Προώθηση της έγκαιρης διάγνωσης στη νοσοκομειακή και προνοσοκομειακή περίθαλψη”.
 • 26 Μαΐου: Σε συνεργασία με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος – Προμηθέας, υποβάλαμε εκτενείς προτάσεις πολιτικής γύρω από την έλλειψη στέγης με έμφαση στις παρεμβάσεις γύρω από τον HIV και την ηπατίτιδα C, την ένταξη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις υπηρεσίες, τον εθισμό και πολλά άλλα. Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από τον Αντώνη Πούλιο εκ μέρους της Θετικής Φωνής, στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: “Ομοφοβία, κοινωνικό στίγμα και τραύμα: Το παράδειγμα της ομοφυλόφιλης ταυτότητας και του HIV”.
 • 7 Ιουνίου: Διοργανώσαμε δημόσια εκδήλωση για τα 40 χρόνια HIV/AIDS σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και με πολλούς εξέχοντες Έλληνες ακτιβιστές του HIV/AIDS, επανεξετάζοντας τη συλλογική μας ιστορία στην Ελλάδα από το τη δεκαετία του ’80. 
 • 8 Ιουνίου: Διοργανώσαμε μια διαδικτυακή εκδήλωση (στο πλαίσιο του προγράμματος Health Without Barriers) σχετικά με την πρόσβαση των κρατουμένων στην υγειονομική περίθαλψη, τον HIV και την ηπατίτιδα C στις φυλακές και το στίγμα, με τη συμμετοχή βασικών ενδιαφερομένων και εκπροσώπων του κράτους.
 • 26 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα για τα Ναρκωτικά: Βρεθήκαμε στον Τύπο, σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο εξωτερικό, μιλώντας για τη σημασία του κινήματος #SupportDontPunish και την ένταξη των μελών της κοινότητας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
 • 28 Ιουνίου: Απευθύναμε ανοιχτή επιστολή στην Υπουργό Παιδείας σχετικά με το αντιεπιστημονικό υλικό στο σχολικό εγχειρίδιο “Υγιεινή Μικροβιολογία” της Γ’ Λυκείου των Ε.Π.Α.Λ, που στιγματίζει ευάλωτους πληθυσμούς (ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και άτομα που εργάζονται στο σεξ) μεταξύ άλλων ανακριβειών. 
 • Μέχρι τις 2 Ιουλίου, ήμασταν προσκεκλημένοι στο Διεθνές Συμπόσιο για τoυς Εποπτευόμενους Χώρους Χρήσης στο Στρασβούργο από το Pompidou Group of the Council of Europe & the Correlation European Harm Reduction Network. Η Θετική Φωνή εκπροσωπήθηκε από τον Μάριο Ατζέμη, τον Υπεύθυνο Μείωσης Βλάβης, και έθεσε για άλλη μια φορά το σημαντικό ζήτημα της εμπλοκής των μελών της κοινότητας σε κάθε λήψη αποφάσεων, την αποτυχία του λεγόμενου “πολέμου κατά των ναρκωτικών” και την επείγουσα ανάγκη για τη δημιουργία επαρκών και κατάλληλων εποπτευόμενων χώρων χρήσης στην Ελλάδα.
 • Στις 15 Ιουλίου, συναντηθήκαμε με τον Κωνσταντίνο Αρβανίτη, ευρωβουλευτή και μέλος της of LIBE (Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs), όπου δικτυωθήκαμε και συζητήσαμε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία που αφορά διάφορους κοινούς άξονες εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών δικαιωμάτων για τα άτομα που ζουν με HIV, την μείωση βλάβης, την εργασία στο σεξ, τους ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες και την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη, και πολλά άλλα. Επίσης επιστήσαμε την προσοχή τους στο ζήτημα γύρω από την πρόσβαση στον εμβολιασμό.
 • Συμμετοχή στην Εβδομάδα Υπερηφάνειας στην Αθήνα (23-25 Ιουλίου): συμμετείχαμε και πάλι στις δραστηριότητες του Athens Pride όπου εκπροσωπήσαμε τα προγράμματα και το έργο του οργανισμού μας με ένα περίπτερο, μοιράσαμε προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό και λειτουργήσαμε επίσης μια κινητή μονάδα για εξετάσεις παρέχοντας εξετάσεις σε παραπάνω από 100 άτομα.
 • Στις 24 Ιουλίου, κληθήκαμε να προλογίσουμε την προβολή της ταινίας 120 Beats Per Minute και να μιλήσουμε για τον ακτιβισμό σχετικά με τον HIV τότε και τώρα σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού του Ελληνικού Κόσμου σε ένα drive-In κινηματογράφο στο κέντρο της Αθήνας.
 • Συνεχίσαμε τις συναντήσεις μας με το κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και την επιτροπή του για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, προκειμένου να προετοιμάσουμε μια κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη για τον HIV, την υιοθέτηση και την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον HIV, καθώς και το δικαίωμα στην υιοθεσία για τα οροθετικά άτομα.
 • Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τον Δήμο Αθηναίων, καθώς και με κορυφαίους επαγγελματίες υγείας σχετικά με την πρόσβαση σε θεραπεία και εξετάσεις ειδικά εν μέσω της πανδημίας και των ειδικών συνθηκών.
 • 22 με 24 Σεπτεμβρίου: Civil Society Forum On Drugs – Βαρσοβία
 • 24 με 26 Σεπτεμβρίου: 9ο Εθνικό Συνέδριο AIDS & Ηπατιτίδων
 • 11 Σεπτεμβρίου: Συμμετοχή στην Πορεία Υπερηφάνειας στην Αθήνα
 • 25 Σεπτεμβρίου: Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης
 • I’M POSITIVE 2021: Για τέταρτη χρονιά, οι εκδηλώσεις για τη Παγκόσμια Ημέρα AIDS ξεκίνησαν με την καμπάνια I’M POSITIVE, μια συνεργασία της Θετικής Φωνής και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Η κεντρική εκδήλωση έγινε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 και η καμπάνια βρέθηκε στους δρόμους Αθήνας ντύνοντας λεωφορεία, στάσεις και άλλα σημεία της πόλης. Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο Ηλίας Μυρσινιάς, η Λορέττα Μακόλεϊ, ο Kweku Mandela, ο Μάριος Λαζανάς, η Κατερίνα Ταρλή και ο Φίλιππος Παγάνης – άνθρωποι με αληθινές ιστορίες μας μίλησαν για τη συμπερίληψη, την ορατότητα και την αποδοχή ενάντια στο στίγμα και την προκατάληψη. Τη συζήτηση συντόνισαν η Λυδία Παπαϊωάννου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.
 • Στον τομέα της μείωσης της βλάβης, το έτος έκλεισε με την επίσημη συνεργασία με τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό και το Τμήμα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, “Villa Maraini”. Είμαστε πλέον επίσημοι πρεσβευτές του διακήρυξης της Συναίνεσης της Ρώμης, που συναντάμε σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου σχετικά με τις πολιτικές για τα ναρκωτικά.
 • 23 Δεκεμβρίου: Συνάντηση για άτομα που ζουν με HIV στην Αθήνα “Εγώ & ο HIV” 
 • Παγκόσμια Ημέρα AIDS – 1η Δεκεμβρίου 2022

Η Παγκόσμια Ημέρα AIDS το 2021 σηματοδοτήθηκε από τα 40 χρόνια από την έναρξη της επιδημίας του AIDS. Με το σύνθημα “40 χρόνια HIV/AIDS: Μετράμε τις απώλειες – Διεκδικούμε τις νίκες”, η Θετική Φωνή οργάνωσε και συμμετείχε σε δράσεις μνήμης, ορατότητας, προώθησης της πρόληψης και παρεμβάσεων διεκδίκησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 20 ακόμη πόλεις της Ελλάδας. Κοινή συνισταμένη όλων των δράσεων παραμένει η εδραίωση μιας ευρύτερης συμμαχίας της Πολιτείας και της Κοινωνίας των Πολιτών που μπορεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα των ανθρώπων που ζούμε με HIV, να προάγει την ενωμέρωση, την ορατότητα και την πρόληψη μέσω της τακτικής εξέτασης και να βοηθήσει στη καταπολέμηση του στίγματος που παραμένει τεράστιο.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη: Στις 30 Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Γραφείο του τον Πρόεδρο της Θετικής Φωνής και Πρόεδρο της Ένωσης Ασθενών για αυτή την περίοδο Νίκο Δέδε. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως, παρά τα ιατρικά άλματα που έχουν επιτευχθεί για την αντιμετώπιση της ασθένειας που την έχουν καταστήσει μία διαχειρίσιμη νόσο, «δυστυχώς αυτό που έχει μείνει ακόμα είναι αρκετά κατάλοιπα και αρκετά στερεότυπα από το παρελθόν. Είναι υποχρέωσή μας να τα σπάσουμε έτσι ώστε, εκτός από την πολύτιμη ιατρική φροντίδα και θεραπεία, να θεραπεύσουμε και τις κοινωνικές ουλές του στιγματισμού που ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Τολμώ να πω σε έναν άλλο αιώνα».

Με την πρωτοβουλία του αυτή, ο Πρωθυπουργός θέλησε να τιμήσει τη Παγκόσμια Ημέρα AIDS αλλά και ταυτόχρονα να ανακοινώσει την κατάθεση στη Βουλή δυο πολύ σημαντικών διατάξεων: 

 • η πρώτη διάταξη διορθώνει έναν στιγματιστικό και αναχρονιστικό αποκλεισμό και πλέον θα επιτρέπει την αναδοχή και την τεκνοθεσία από τα άτομα που ζουν με τον HIV και επιθυμούν να γίνουν γονείς.
 • η δεύτερη αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων που μπορεί να σταματήσει την επιβάρυνση των Μονάδων Λοιμώξεων.

Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν την πρώτη από σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που θα σχεδιαστούν για την προστασία των δικαιωμάτων των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων.

Η Θετική Φωνή χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τις νομοθετικές διακρίσεις και τους περιορισμούς στην αναδοχή και τεκνοθεσία για τα άτομα που ζουν με HIV με τροπολογία που ψηφίστηκε τη 1η Δεκεμβρίου στη Βουλή. Η ρύθμιση αυτή ήρθε επιτέλους να εναρμονίσει το νομικό πλαίσιο με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Όσον αφορά στη ρύθμιση για την ένταξη των αντιρετροϊκών φαρμάκων και εξετάσεων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η Θετική Φωνή χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και επισήμανε πως αυτή οφείλει να γίνει μόνο με την πλήρη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των οροθετικών ατόμων και με ειδική πρόνοια γι’αυτό.

Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη δομή Ath Checkpoint: Ακόμη, την 1η Δεκεμβρίου, ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη δομή μας Checkpoint – Κέντρο Πρόληψης & Εξέτασης, με την οποία συζητήσαμε για το στίγμα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ζουν με HIV, την ανάγκη για την έγκυρη ενημέρωση γύρω από τους τρόπους πρόληψης και μετάδοσης αλλά και την προαγωγή της εξέτασης για τον HIV. Η συνάντηση έγινε παρουσία της Anna Żakowicz, Αναπληρώτριας Διευθύντριας για την Eυρώπη εκ μέρους του AIDS Healthcare Foundation, διαχρονικού συμμάχου και υποστηρικτή των δράσεων της Θετικής Φωνής.

«Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη διάγνωση του HIV η επιστήμη έχει κάνει μεγάλες προόδους, η θνησιμότητα έχει μειωθεί και η καθημερινότητα των ασθενών έχει βελτιωθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση η έγκαιρη διάγνωση και η συστηματική πρόσβαση στη θεραπεία. Η άγνοια ωστόσο, ο φόβος και ο κοινωνικός στιγματισμός των οροθετικών συνεχίζει δυστυχώς να υπάρχει. Ο τερματισμός της πανδημίας του AIDS μέχρι το 2030, που αποτελεί στόχο του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ανήκει στους ειδικούς. Η καταπολέμηση όμως της προκατάληψης και σε αυτόν τον τομέα ανήκει σε μας τους ίδιους. Ας κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε, ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην υποφέρει από αδικαιολόγητες διακρίσεις»

– Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία της Θετικής Φωνής: Νωρίτερα, τα γραφεία της Θετικής Φωνής επισκέφθηκε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει από όλους ώστε να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες για το HIV/AIDS αλλά και για να σπάσουν οι κοινωνικές προκαταλήψεις που υπάρχουν γύρω από το ζήτημα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξήρε τον ρόλο της Θετικής Φωνής τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και της φροντίδας των οροθετικών. Όπως υπογράμμισε, τόσο αυτός ο σύλλογος αλλά και όλες οι ομάδες που συγκροτούν την Κοινωνία των Πολιτών είναι οι καταλληλότεροι να πουν στην Πολιτεία τι να κάνει και πώς να δράσει. Από την άλλη όμως ανέφερε ότι η Πολιτεία όταν παίρνει αποφάσεις πρέπει να τις τηρεί και να προχωρά, όπως με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που, όπως ανέφερε, καθυστερεί η εφαρμογή του παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί για την υλοποίησή του.

#NoStigma: Από το πρωί της 1ης Δεκέμβρη η Θετική Φωνή, μαζί με τους εθελοντές και τις εθελόντριές της, βρεθήκαμε  στο Μοναστηράκι μαζί με τη Gilead Sciences και την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS, με την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και είπαμε “NAI” στην εξέταση για τον ΗΙV!  #ZeroStigma: Με αυτό το σύνθημα, εκατοντάδες άνθρωποι στάθηκαν στην ουρά για ένα τεστ HIV που διενεργούσε κλιμάκιο του Ath Checkpoint. Μεταξύ αυτών, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Παύλος Γερουλάνος, η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών, Κατερίνα Γκαγκάκη, αλλά και πολλοί δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες.

Παρέμβαση για τον Ζακ Κωστόπουλο στη Θεσσαλονίκη: Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις της 1ης Δεκεμβρίου ήταν αφιερωμένες στον gay, οροθετικό ακτιβιστή και συνεργάτη της Θετική Φωνής Ζακ Κωστόπουλο και στην απαίτησή μας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του. Η δράση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον εικαστικό καλλιτέχνη Ιωάννη Πρώιο τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. 

Προβολή του συνθήματος “40 χρόνια HIV/AIDS: Μετράμε τις απώλειες – Διεκδικούμε τις νίκες” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προβλήθηκε το σύνθημα της Θετικής Φωνής “40 χρόνια HIV/AIDS: Μετράμε τις απώλειες – Διεκδικούμε τις νίκες” σε εμβληματικά σημεία των πόλεων. Οι προβολές έγιναν στο κτίριο του Δημαρχείου Αθηναίων στην Αθήνα και στο Electra Palace στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Για την άμεση ανταπόκρισή τους και τη βοήθειά τους, ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών Κ. Γκαγκάκη και τον Κ. Χατζημωράκη, Σύμβουλο Δημάρχου για την Κοινωνία των Πολιτών στην Αθήνα, και την κ. Δήμητρα Νικολή, Yπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Ανάπτυξης του Εlectra Palace στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, για την υποστήριξη και έμπρακτη βοήθειά τους στην υλοποίηση των δράσεών μας στη Θεσσαλονίκη, ευχαριστούμε πολύ τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, και τους Αντιδημάρχους Μιχάλη Κούπκα και Χάρη Αηδονόπουλο.

Δράσεις σε όλη την Ελλάδα: Κατά τη διάρκεια της ημέρας, και σε 20 πόλεις της Ελλάδας, εθελοντές κι εθελόντριες υλοποίησαν δράσεις ενημέρωσης, ορατότητας και προώθησης της πρόληψης και της εξέτασης για τον HIV μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό και κάνοντας παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο:

Εκδήλωση “ΗΙV/AIDS: Σαράντα Χρόνια Μετά” στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: Το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου, η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη Θετική Φωνή και την «Ελληνική Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS», οργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο «HIV/AIDS: Σαράντα χρόνια μετά» στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος». Στην εκδήλωση μετείχαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Αθανάσιος Θεοχάρης, ο Δημήτρης Παρασκευής, Αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, ο Πρόεδρος της ΕΕΜΑΑ, κ. Μάριος Λαζανάς, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΜΑΑ, Δρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, η Μήνα Ψυχογυιού, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και υπεύθυνη της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων στο Λαϊκό Νοσοκομείο, κι o Γιώργος Bαϊόπουλος, εκπρόσωπος της HelMSIC – οργάνωση φοιτητών/τριών Ιατρικής. Εκ μέρους της Θετικής Φωνής, συμμετείχε ο Νίκος Δέδες – Πρόεδρος Δ.Σ., κι η Ελίζα Γκορόγια, Υπεύθυνη Διεκδίκησης & Επικοινωνίας.

2020

Δράσεις

20 Φεβρουαρίου 2020: Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος υλοποίησε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, ενημέρωση για θέματα σεξουαλικής υγείας  στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης συζητήθηκαν θέματα για την HIV λοίμωξη και τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τους τρόπους μετάδοσης και την σημασία της πρόληψης. Στα υπόλοιπα θέματα περιλαμβάνονταν η μείωση βλάβης και οι ασφαλέστερες πρακτικές στο σεξ καθώς και ζητήματα διακρίσεων.

22 Φεβρουαρίου 2020: Αντιπρόσωποι από οργανώσεις-μέλη του δικτύου AIDS Action Europe (A.A.E.) συναντήθηκαν στο Βερολίνο όπου πραγματοποιήθηκε μία εκπαίδευση για την εφαρμογή Εργαλείων Ποιοτικής Βελτίωσης που αφορούν σε δράσεις  πρόληψης και παρεμβάσεις για το chemSex. Η Θετική Φωνή δεν θα μπορούσε να λείπει.

21 Μαρτίου 2020: Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown πραγματοποιήσαμε κάλεσμα και συγκεντρώσαμε χρήματα για την υποστήριξη των ατόμων που εργάζονται στο σεξ.

17 Ιουνίου 2020: Την Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή” συμμετείχε σε συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα του Προγράμματος “Πρόληψη Θανάτων από Υπερδοσολογία Οπιοειδών με Διανομή Ναλοξόνης στο Δήμο της Αθήνας” στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

23 Ιουνίου 2020: Την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, στο πλαίσιο κύκλου συναντήσεων που πραγματοποίησε το Ε.Κ.Κ.Α. με οργανώσεις και φορείς της LGBTQI+ κοινότητας, συναντήθηκε με τον κ. Βαλάντη Παπαθανασίου, Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.). Το θέμα της συζήτησης ήταν η δημιουργία μιας δομής με τη μορφή ενός hub που θα παρέχει υποστήριξη στα LGBTQΙ+ άτομα.

29 Ιουνίου 2020: Την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 στις 11:00 η ώρα το πρωί, υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων των LGBTQI+ οργανώσεων και του  Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.). Το μνημόνιο από την πλευρά των οργανώσεων το υπέγραψαν ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, η Colour Youth, οι Proud Seniors Greece και οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο υπό την παρουσία του κ. Βαλάντη Παπαθανασίου, Προέδρου του Ε.Κ.Κ.Α. και του κ. Γιώργου Σταμάτη, Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

29 Ιουλίου 2020: Συνάντηση εργασίας με συλλόγους ασθενών είχαν τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2020 ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης. Στο πλαίσιο της σύσκεψης γνωριμίας, οι εκπρόσωποι των συλλόγων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους δύο υπουργούς τις κύριες προτεραιότητες και προκλήσεις του συστήματος υγείας. Από την πλευρά της, η Θετική Φωνή υπέβαλε ένα αρχικό υπόμνημα των θέσεων και των προτάσεών της με αιχμή την ανάγκη ολοκλήρωσης και εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση του HIV κατά την πενταετία 2020-2025.

30 Σεπτεμβρίου 2020: Στην 8η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS & Ηπατίτιδες» βραβευτήκαμε με το 1ο Βραβείο για την ανακοίνωση με τίτλο “Χρήση Ψυχοτρόπων Ουσιών στο Σεξ (Chemsex και σεξουαλική υγεία στον κυπριακό πληθυσμό)”. Η εργασία πραγματοποιήθηκε από την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS Κύπρου με τη συμμετοχή της Θετικής Φωνής και την χρηματοδότηση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. 

14 Οκτωβρίου 2020: Στο πλαίσιο της νέας υπηρεσίας πρόληψης και μείωσης βλάβης για άτομα που εμπλέκονται με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών κατά τη διάρκεια του σεξ, το “Chemsex Support”, η Θετική Φωνή και τα Checkpoint εκδίδουν ένα booklet με τίτλο “Κατανοώντας το Chemsex”.

1 Δεκεμβρίου 2020: Το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» παρουσίασαν την Τρίτη 01 Δεκεμβρίου 2020 – Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2020-  δεδομένα από μελέτη αποτίμησης της οικονομικής αποδοτικότητας της θεραπευτικής διαχείρισης του HIV στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2019.

Δράσεις για τα άτομα που ζουν με HIV

Ψυχοκοινωνική στήριξη και ενδυνάμωση: Η υπηρεσία της ενδυνάμωσης αφορά οποιοδήποτε άτομο ζει με τον HIV. Όποιος έχει διαγνωσθεί πρόσφατα και έχει ανάγκη από μια πρώτη στήριξη και καθοδήγηση μπορεί να απευθυνθεί στο Σύλλογο. Η στήριξη γίνεται στη βάση ομότιμων. Μπορεί να συζητήσει μαζί μας για την νέα του καθημερινότητα και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προσαρμοστεί πιο εύκολα σε αυτήν. Η πορεία και παρακολούθηση της υγείας του, οι κοινωνικές σχέσεις (οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές), η διαχείριση των συναισθημάτων, οι παροχές και τα δικαιώματα είναι τα κύρια ζητήματα που φέρουν οι άνθρωποι στην ενδυνάμωση. Μετά την ανάγκη που έχει αναδειχθεί από τους ανθρώπους που απευθύνονται στην «Θετική Φωνή» δημιουργήσαμε μια νέα υπηρεσία «Ψυχολογικής Υποστήριξης» των ανθρώπων που ζουν με HIV, ώστε τα άτομα που μας προσεγγίζουν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προγραμματισμένες συνεδρίες και να συζητήσουν ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Μέσα στο 2020 η υπηρεσία της ενδυνάμωσης είχε 2.246 ωφελούμενους. Βασικότερα θέματα επικοινωνίας ήταν η ενδυνάμωση/ψυχολογική υποστήριξη, το επίδομα (ΚΕΠΑ-ΟΠΕΚΑ) και οι γιατροί/τα νοσοκομεία.

Διεκδικήσεις:

 • θωράκιση των δικαιωμάτων των ατόμων που ζουν με HIV λοίμωξη και των ομάδων που πλήττονται δυσανάλογα
 • διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας, θεραπείας και περίθαλψης για την HIV λοίμωξη και τις συννοσηρότητες
 • μείωση των νέων λοιμώξεων διαμέσου της δωρεάν, εύκολης και εμπιστευτικής πρόσβασης στον προσυμπτωματικό έλεγχο και της πλήρους αξιοποίησης των εργαλείων πρόληψης
 • ευαισθητοποίηση των ευάλωτων ομάδων και των πολιτών εν γένει για ζητήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα
 • ανακούφιση των κοινωνικών προσδιοριστών της επιδημίας HIV σε ατομικό, κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό επίπεδο
 • καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και των διακρίσεων βάσει κατάστασης υγείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, καταγωγής, θρησκείας κ.λπ.

Επικοινωνία

I’M POSITIVE 2020: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργάνωσαν για τρίτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο της καμπάνιας I’M POSITIVE μια βραδιά αφιερωμένη στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που επισκιάζουν τη ζωή κοινωνικών ομάδων οι οποίες ωθούνται στο περιθώριο. Το 2020, λόγω της πανδημίας του COVID-19 η συζήτηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Οι ιστορίες του I’M POSITIVE ήταν οι ακόλουθες: 1) Ο Γιώργος και ο Μιχάλης, «Κάθε παιδί στο κόσμο δικαιούται μια αγκαλιά. Κάθε γονιός μια αναγνώριση», 2) Ο Μάριος, «Η περιθωριοποίηση και το στίγμα σκοτώνουν πιο γρήγορα από κάθε ιό και κάθε ουσία», 3) Ο Γιώργος, η Μαρία (η μητέρα του) και ο Αντώνης (ο πατέρας του), «Δεν υπάρχει τίποτα πιο φωτεινό από την αποδοχή. Αποδοχή από την οικογένεια αλλά και από την κοινωνία», 4) Η Ερωφίλη, «Ας δουλέψουμε μαζί για μια κοινωνία χωρίς πατριαρχία, χωρίς τρανσφοβία, χωρίς ομοφοβία, χωρίς φασισμό», 5) Ο Olamide, «Να χωρέσουν τα όνειρά μας σε μία κοινωνία όπου η ενημέρωση και η αποδοχή μπορούν να καταπολεμήσουν κάθε στίγμα και περιθωριοποίηση».

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» απηύθυνε κάλεσμα εγρήγορσης και κινητοποίησης προς την πολιτεία και την κοινωνία για την οριστική αναχαίτιση της επιδημίας HIV στην Ελλάδα.

Η έρευνα και επιστήμη παρέχουν πλέον τα απαραίτητα εργαλεία για τη μείωση των νέων λοιμώξεων και την φροντίδα των ατόμων που ζουν με HIV. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια στους δύο αυτούς πυλώνες. Προκλήσεις όπως το διαχρονικά υψηλό ποσοστό καθυστερημένων διαγνώσεων, η πρόσβαση σε ταχείες διαγνωστικές εξετάσεις, η διάθεση της προληπτικής θεραπείας PrEP, η διανομή συνέργων ασφαλούς χρήσης που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική ζήτηση και κυρίως ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός και συντονισμός, παραμένουν εν πολλοίς αναπάντητες.

Ταυτόχρονα, η κοινωνική διάσταση της νόσου, το στίγμα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που συνοδεύουν τον HIV, επισκιάζουν τη ζωή των οροθετικών ατόμων και των ομάδων που πλήττονται δυσανάλογα από την επιδημία και ορθώνουν εμπόδια στην οριστική αναχαίτισή της.

Αιτήματά μας ήταν για ακόμη μια χρονιά: η καθολική πρόσβαση στη θεραπεία, η μείωση των νέων λοιμώξεων και μια Εθνική Στρατηγική βασισμένη στο τρίπτυχο «Πρόληψη-Φροντίδα-Δικαιώματα».

Διεθνής Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού: Το προφυλακτικό είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα πρόληψης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο HIV, η ηπατίτιδα B, η σύφιλη και o ιός HPV. Με τις δράσεις μας προσπαθήσαμε να αναδείξουμε συμβολικά την ανάγκη να συζητήσουμε χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις για τη σεξουαλική υγεία, τα μέτρα πρόληψης και τη σωστή χρήση τους. Ειδικότερα, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint” και το AHF Europe διοργανώσαμε μία σειρά από δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού. Συνεργαστήκαμε με τα εμπορικά κέντρα “The Mall Athens” στην Αθήνα και “One Salonica Mall” στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσία μας περιελάμβανε δύο photobooth, όπου το κοινό είχε τη δυνατότητα να φωτογραφηθεί σε μία ποικιλία ευφάνταστων background. Στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα μας, το κοινό μπορούσε να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες των Checkpoint και για θέματα σεξουαλικής υγείας όπως, η σωστή χρήση προφυλακτικού, η τακτική εξέταση και η πρόληψη. Παράλληλα οι εθελοντές μας, διένειμαν δωρεάν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό σε όλους τους επισκέπτες. 

Athens Pride: Tο φετινό Athens Pride, επαναπροσδιορίζει τη μορφή του εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, αλλά δηλώνει την παρουσία του για ακόμη μία χρονιά. Η εναλλακτική αυτή μορφή του, πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία μαζική εκδήλωση και συγχρωτισμό ανθρώπων, προκειμένου να συμβάλλουμε όλες και όλοι μαζί στην ορατότητα, στην υποστήριξη και την προβολή των διεκδικήσεων της ελληνικής LGBTQI+ κοινότητας, προστατεύοντας και παράλληλα την υγεία μας. Η εβδομάδα του Athens Pride (Athens Pride Week) διήρκεσε από 4 Σεπτεμβρίου ως και 11 Σεπτεμβρίου 2020. Περιέλαβε digital υλικό στην επίσημη ιστοσελίδα του Athens Pride καθώς και στα social media. Ταυτόχρονα εκδηλώσεις του Athens Pride Week πραγματοποιήθηκαν μέσα στη πόλη τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Παρουσιάστηκαν ιστορίες LGBTQI+ πραγματικότητας, σεμινάρια, συζητήσεις, ταινίες εκθέσεις, dj sets και performances καθώς και η καμπάνια του Athens pride 2020 “Γνωρίζουμε και υποστηρίζουμε τις LGBTQI+ οργανώσεις” με στόχο την ενδυνάμωση της LGBTQI+ κοινότητας.

Νέο φυλλάδιο από τη Θετική Φωνή “Ζω με HIV – Εμβολιάζομαι και προστατεύω την υγεία μου”: Το φυλλάδιο της Θετικής Φωνής περιέχει πληροφορίες για τα βασικά εμβόλια που συνίσταται να έχει κάνει κάθε άτομο που ζει με HIV λοίμωξη, ανάλογα με την ηλικία του/της, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών και του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι εμβολιασμοί για την εποχική γρίπη, τις ηπατίτιδες Α και Β, τον ιό HPV, τον πνευμονιόκοκκο, τον έρπη ζωστήρα και την ιλαρά.

Τηλεοπτικό σποτ U=U: Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή” ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για το AIDS δημοσίευσε μία νέα καμπάνια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Το βίντεο έχει τίτλο U=U και προβαλλόταν για ένα μήνα στην τηλεόραση αλλά και στην ιστοσελίδα, στα social media και στο YouTube κανάλι της Θετικής Φωνής. To U=U προκύπτει από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Undetectable και Untransmittable. Πρόκειται για την επιστημονική τεκμηρίωση που αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε για τον HIV και τους τρόπους μετάδοσης του ιού, καθώς διακηρύσσει και αποδεικνύει ότι ένα άτομο που ζει με HIV, λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία και έχει επιτύχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στο αίμα του για τουλάχιστον 6 μήνες, δε μπορεί πρακτικά να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον ερωτικό σύντροφο ακόμη και με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Ανανεωμένο website για το Red Umbrella Athens: Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας” εγκαινιάζουν τη νέα ιστοσελίδα του Streetwork Project. Το νέο site είναι δομημένο σε δύο κύριους πυλώνες. Ο πρώτος περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα και σημαντικά νέα καθώς και όλες τις δράσεις του Streetwork Project. Ο δεύτερος πυλώνας παρέχει τρόπους υποστήριξης της πρωτοβουλίας και εμπλοκής στο πρόγραμμα.

Πρόληψη, ενημέρωση & διάγνωση

Checkpoint: Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» λειτουργούν από το 2013 στην Αθήνα και από το 2014 στη Θεσσαλονίκη και παρέχουν υπηρεσίες δωρεάν εξετάσεων με τη μέθοδο Rapid Test για HIV και ηπατίτιδες Β και C. Παρέχουν επίσης υπηρεσίες συμβουλευτικής στη βάση των ομοτίμων για ζητήματα σεξουαλικής υγείας και διασύνδεσης των ωφελούμενων με αντιδρών αποτέλεσμα, με το υγειονομικό σύστημα. Το μοντέλο εξέτασης που εφαρμόζουν οι δομές προωθεί ένα σύγχρονο, εύκολο και γρήγορο τρόπο εξέτασης σε ένα φιλικό περιβάλλον αποδοχής, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την κοινωνική θέση και την καταγωγή των ωφελούμενων των υπηρεσιών μας. Η επιτυχία του μοντέλου κατά τη διάρκεια αυτών των ετών οφείλεται στο γεγονός ότι είναι σχεδιασμένο από τις ίδιες τις κοινότητες που πλήττονται από την επιδημία και έχει προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. 

Red Umbrella Athens: Το Red Umbrella Athens δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο 2015 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» και λειτουργεί υπό την επιστημονική επιμέλεια του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κοινή μας πρωτοβουλία έχει ως στόχο την προαγωγή της υγείας, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο σεξ, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της πολιτείας και συνολικά της κοινωνίας, αλλά και την παροχή υπηρεσιών ενδυνάμωσης που συμβάλλουν σημαντικά στην κοινωνική ένταξη των εργαζόμενων στο σεξ στην Ελλάδα.

Η αποστολή του Red Umbrella Athens είναι να αποτελεί σημείο συνάντησης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης των εργαζόμενων στο σεξ χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, έτσι ώστε να μην αποτελούν στην κοινωνική αντίληψη μια περιθωριοποιημένη και στιγματισμένη ομάδα. Αντιθέτως πρεσβεύουμε ότι τα εργαζόμενα άτομα στο σεξ πρέπει να είναι ίσοι πολίτες αυτής της χώρας σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, κοινωνικό, νομικό, οικονομικό κ.λπ.) και να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις τόσο σε ατομικό όσο και σε εργασιακό επίπεδο.

Streetwork Project: Oι Σύλλογοι «Θετική Φωνή» και «Προμηθέας» σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και τον ΟΚΑΝΑ από τις 18 Μαρτίου 2020, εντατικοποίησαν τις δράσεις τους μέσω του Streetwork Project για την υποστήριξη των αστέγων χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών.  

Το Streetwork Project ανταποκρίθηκε στις επιπρόσθετες ανάγκες που αναδύθηκαν στο πεδίο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Ταυτόχρονα, η μερική αναστολή λειτουργίας οργανισμών και φορέων που παρείχαν υποστηρικτικές υπηρεσίες στους ευάλωτους πληθυσμούς επιδείνωσε την κατάσταση, καθώς πολλοί άστεγοι συμπολίτες μας αντιμετώπιζαν ήδη έντονα επισιτιστικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό προσαρμόσαμε τις δράσεις μας, επεκτείναμε το ωράριο και τις μέρες λειτουργίας μας.

Καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 έχουμε διανείμει πάνω από: 30.000 πακέτα τροφίμων, 10.000 πακέτα υγιεινής, 5.000 πακέτα ασφαλούς ενέσιμης χρήσης, 380.000 προφυλακτικά, 400 λιπαντικά και 14.000 φυλλάδια, ενώ έγιναν σχεδόν 4.000 διασυνδέσεις με άλλους φορείς και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Partner Notification: To Partner Notification είναι μια νέα, δωρεάν υπηρεσία για την ανώνυμη και εμπιστευτική ειδοποίηση των σεξουαλικών συντρόφων όταν υπάρχει διάγνωση μιας σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης στα Checkpoint. Η ενημέρωση ενός/μιας σεξουαλικού συντρόφου σχετικά με μια πρόσφατη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη μπορεί να λειτουργήσει ενθαρρυντικά και να τον/την παροτρύνει να εξεταστεί ή να λάβει προληπτική θεραπεία. Το partner notification δημιουργήθηκε για να ανταποκριθεί σε καταστάσεις όπου υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, ασφάλειας ή αυτοπεποίθησης για την επικοινωνία μιας νεοδιαγνωσθείσας σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης σε σεξουαλικούς συντρόφους. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να ειδοποιούνται προσωπικά ή ανώνυμα (μέσω μηνύματος ή τηλεφωνικής κλήσης).  Η χρήση του partner notification γίνεται σε μια ιδιωτική περιοχή του ιστότοπου, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο μέσω σύνδεσης με ένα μοναδικό κωδικό ο οποίος παρέχεται από τους συμβούλους των Checkpoint μετά τη διάγνωση. Μπορεί κάποιος να να έχει πρόσβαση στο partner notification στο σπίτι ή οπουδήποτε με πρόσβαση στο Internet. 

ChemSex Support: Tο ChemSex Support είναι μια νέα υπηρεσία πρόληψης και μείωσης βλάβης στην Αθήνα για άτομα που εμπλέκονται με το chemsex.  Η χρήση ουσιών μπορεί να είναι διαχειρίσιμη από κάποιους, για κάποιους να προκαλεί ορισμένα προβλήματα και για άλλους μπορεί να γίνει προβληματική κατάσταση στο σύνολό της. Η νέα υπηρεσία «ChemSex Support» παρέχει υπηρεσίες σε επίπεδο ομοτίμων (peers) και είναι στελεχωμένη από εκπαιδευμένους συμβούλους.  

Το «ChemSex Support» μπορεί να σε βοηθήσει να ενημερώνεσαι για τις ουσίες και τις επιδράσεις τους, να μειώσεις τους κινδύνους από την εμπλοκή σου στο chemsex, να αποκτήσεις τον έλεγχο της χρήσης που κάνεις, να χρησιμοποιείς ουσίες λιγότερο συχνά, να μπορείς να επιτύχεις ένα σαββατοκύριακο ή έναν μήνα χωρίς chems, να διαπραγματευτείς την εμπλοκή σου με το chemsex συνολικότερα, να προμηθευτείς καθαρές σύριγγες και σύνεργα χρήσης, να ενημερωθείς για τους τρόπους χρήσης και την ασφαλέστερη εφαρμογή τους, να διαπραγματευτείς κινδύνους, όρια και πρακτικές σε σχέση με το chemsex και τη χρήση εφαρμογών γνωριμιών (dating apps), να διαπραγματευτείς θέματα συναίνεσης στο σεξ, να ενημερωθείς για το πώς να διαχειριστείς επείγουσες καταστάσεις και περιστατικά που μπορεί να προκύψουν κατά το chemsex, να ενημερωθείς για ασφαλέστερες πρακτικές στο σεξ, να προμηθευτείς δωρεάν προφυλακτικά, λιπαντικά και γάντια, να εξεταστείς για HIV και ηπατίτιδες, να συζητήσεις θέματα που αφορούν το να ζεις με τον HIV, να ενημερωθείς για PEP και PrEP. 

Το «ChemSex Support» δεν παρέχει απεξάρτηση, ιατρικές υπηρεσίες ή ψυχοθεραπεία. Αν ωστόσο κάποιο άτομο το απασχολούν τέτοια θέματα και σκέφτεται ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο, μπορεί επίσης να λάβει ενημέρωση και επί των θεμάτων αυτών. 

Φυλακές: Η Θετική Φωνή έχει συμπληρώσει 7 χρόνια παρεμβάσεων σε σωφρονιστικά καταστήματα, με κύρια υπηρεσία την ενδυνάμωση των οροθετικών κρατουμένων και την ενημέρωση και πρόληψη των ΣΜΝ. Από το 2014 έχει εβδομαδιαία παρουσία στο Νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού – Άγιος Παύλος ενώ από τον Ιούνιο του 2020 έχει σταθερή παρουσία δύο φορές το μήνα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού.Οι παρεμβάσεις του συλλόγου κινήθηκαν στους ακόλουθους άξονες: α) ατομικές συναντήσεις με οροθετικούς κρατούμενους (Νοσοκομείο Κορυδαλλού, Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, Γυναικείες Φυλακές Θήβας, Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θήβας), β) ομάδες ενδυνάμωσης οροθετικών κρατούμενων (Νοσοκομείο Κορυδαλλού, Γυναικείες Φυλακές Θήβας), γ) ομάδες πρόληψης και ενημέρωσης σε θέματα HIV και άλλων ΣΜΝ (Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θήβας, Γυναικείες Φυλακές Θήβας, Φυλακές Χαλκίδας), δ) ενημέρωση στα καταστήματα: Κομοτηνής, των Διαβατών, των Χανίων, αγροτικών φυλακών Χανίων, του Ηρακλείου Κρήτης, των Ιωαννίνων, των Τρικάλων, του Δομοκού, του Μαλανδρίνου και της Πάτρας.

Το δίκτυο εθελοντισμού μας

Η επιτυχία των δράσεων της Θετικής Φωνής βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προσφορά των εθελοντών και των εθελοντριών μας. Κάθε άτομο που ενδιαφέρεται να εργασθεί εθελοντικά, συμπληρώνει μία ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα μας. Βάσει την γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ενδιαφερόντων του, μπορεί να συμμετέχει σε μία ή περισσότερες ομάδες του Δικτύου Εθελοντών, αφού πρώτα λάβει τη σχετική εκπαίδευση, όπου αυτό προβλέπεται.


Συνεργασίες: AIDS Healthcare Foundation Europe, Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (E.Σ.Α.μεΑ.), European AIDS Treatment Group (EATG), Civil Society Forum, AIDS ACTION EUROPE, EuroTEST, Network of Low Prevalence Countries of Central and South East Europe (NeLP), International Planned Parenthood Federation, Safe Place Greece, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.)

2019

Δράσεις 

25/1/2019 Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή έρευνα της Θετικής Φωνής που επιχείρησε να προσδιορίσει το βαθμό γνώσης, τις στάσεις και τις αντιλήψεις των συμμετεχόντων για τα πρωτότυπα και τα γενόσημα φάρμακα

25/1/2019 Συνάντηση εργασίας με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 24 Ιουνίου η Θετική Φωνή και η Πλατφόρμα ΜΚΟ για τις ψυχοδραστικές ουσίες στα γραφεία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας στου Ψυρρή. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργος Καμίνης, ο Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστουδουλάκης, ο Εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης και η Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρόεδρος του Ο.ΚΑ.ΝΑ. Μένη Μαλλιώρη.

15/2/2019 Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, το προσωπικό των κινηματογράφων ODEON και οι εθελοντές των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint διένειμαν συσκευασίες με δωρεάν προφυλακτικά και χρηστικές πληροφορίες στους θεατές των προβολών του δικτύου σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με το ‘Ιδρυμα AHF Europe. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα που σχετίζονται μεν με την πρόληψη και τη σεξουαλική υγεία, ωστόσο εξακολουθούν να περιβάλλονται συχνά από άγνοια, στερεότυπα και προκαταλήψεις.

21/2/2019  H “Θετική Φωνή” συμμετείχε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, όπου συζητήθηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις».

15/3/2019 Η Θετική Φωνή επεκτείνει τις παρεμβάσεις προαγωγής της σεξουαλικής υγείας στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος επισκέπτεται συνολικά εννέα καταστήματα κράτησης, προκειμένου να υλοποιήσει τα εκπαιδευτικά σεμινάρια.

19/3/2019 Συνάντηση εργασίας με θέμα την προφυλακτική θεραπεία PrEP και τον οδικό χάρτη για τη διάθεσή της στην Ελλάδα διοργάνωσαν την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS.

22/3/2019 Το Red Umbrella Athens και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή” για πρώτη φορά διοργάνωσαν στην Αθήνα εκπαίδευση με τίτλο ”Sex Working Community Mobilisation Training” με την υποστήριξη και τη συγχρηματοδότηση των οργανισμών «International Committee on the Rights of Sex Workers in Europe» (ICRSE) και «Sex Workers’ Rights Advocacy Network» (SWAN). Η εκπαίδευση υλοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2019 με τη συμμετοχή 17 ατόμων που εργάζονται στο σεξ και ατόμων από ΜΚΟ και κρατικούς φορείς που ασχολούνται ενεργά με την παροχή υπηρεσιών και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο σεξ.

29/3/2019 Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” συμμετείχε στις συμπληρωματικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής για τις ναρκωτικές ουσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 22 Μαρτίου στη Βιέννη της Αυστρίας. Τον σύλλογο εκπροσώπησε ο Μάριος Ατζέμης, απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης EATG.

19/4/2019 Οι πρωτοβουλίες μας για την υποστήριξη των τρανς ατόμων που εργάζονται στο σεξ. Το πρόγραμμα «TransR- Trans Sex Workers Rights are Human Rights» έχει στόχο να συμβάλλει στην αναγνώριση, την πλήρη εφαρμογή και διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των τρανς εργαζόμενων στο σεξ (ΤΕΣ) στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Αυστρία, την Ιταλία και την Ισπανία.

21/5/2019 Συνάντηση εργασίας των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων με πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαΐου 2019, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

12/6/2019 Η Θετική Φωνή ολοκλήρωσε την τρίτη φάση του προγράμματος σεξουαλικής αγωγής στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Σύλλογος επισκέφθηκε συνολικά 10 καταστήματα κράτησης στην Κομοτηνή, τα Διαβατά, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, το Δομοκό, το Μαλανδρίνο και στην Πάτρα.

1/7/2019 Το Red Umbrella Athens πραγματοποίησε διήμερο σεμινάριο για τρανς γυναίκες που εργάζονται στο σεξ καθώς και για μέλη του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος TransR, το Red Umbrella Athens και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή” σχεδίασαν και παρείχαν δωρεάν το πρώτο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο με πλήρη θεματολογία για τη νομοθεσία και την υγεία των τρανς γυναικών που εργάζονται στο σεξ. Το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της συγκεκριμένης ομάδας στην Ελλάδα αλλά και την Αυστρία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

8/2019 H Θετική Φωνή συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων για την εθνική απόκριση της επιδημίας HIV. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας Νίκος Δέδες έθεσε υπόψη της Επιτροπής τις προτάσεις του Συλλόγου οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν 1) τη διόρθωση των επίσημων στοιχείων της επιδημιολογικής επιτήρησης 2) την εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 3) την αξιολόγηση και κάλυψη των αναγκών των Μονάδων Λοιμώξεων 4) τη διασφάλιση της πρόσβασης σε δωρεάν, γρήγορη και εμπιστευτική εξέταση 5) την αξιοποίηση της PrEP και του self-testing και 6) την επιτάχυνση της διαδικασίας έναρξης θεραπείας. Τέλος, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή των Checkpoint στις νέες διαγνώσεις, επεσήμανε ωστόσο ότι απαιτείται η υποστήριξη της πολιτείας προς τις συγκεκριμένες δομές και τις ΜΚΟ με αντίστοιχο έργο στο πεδίο του HIV.

11/9/19 Η Θετική Φωνή και τα Checkpoint συμμετείχαν στη διάσκεψη του δικτύου Fast-Track Cities, ενώ επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Η συνάντηση άνω των 300 δημάρχων και εκπροσώπων κρατών, πόλεων και οργανισμών από όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2019 στο Λονδίνο από το UNAIDS, τον οργανισμό International Association of Providers of AIDS Care (IAPAC) και άλλους εταίρους.

3/10/19 Δύο σημαντικές διακρίσεις απέσπασε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας στην απονομή των βραβείων Healthcare Business Awards που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

8/11/2019 Συμμετείχαμε μέσω του TransR στο συνέδριο στο Πόρτο στις 19-20 Νοεμβρίου με στόχο την ανάδειξη των θεμάτων των τρανς εργαζομένων στο σεξ. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν πλήθος ομιλητριών και ομιλητών από την κοινότητα των τρανς εργαζομένων στο σεξ, ακτιβιστές/τριες, επαγγελματίες, εκπρόσωποι οργανώσεων και θεσμών καθώς και μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης 20η Νοεμβρίου (TDOR) και θα ολοκληρωθεί με πορεία με κεριά στη μνήμη όλων των τρανς εργαζόμενων στο σεξ και των τρανς ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας τρανσφοβικών εγκλημάτων.

13/11/2019 Συνάντηση εργασίας με θέμα την επιδημία HIV και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αναχαίτιση της είχε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με τον Αναπληρωτή Επίτροπο για τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης Dr Demetre Daskalakis και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Παγκόσμιας Εκστρατείας «Prevention Access Campaign» Bruce Richman, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για τη συμμετοχή τους στην καμπάνια “I’m Positive”. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» Νίκος Δέδες, ο Creative Leader της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση Νίκος Αθανασόπουλος, η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Αθηνά-Υγεία» Φωτεινή Λεομπίλλα.

22/11/2019 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, η Θετική Φωνή και το ερευνητικό πρόγραμμα «Ο HIV στην Ελλάδα: Ένα πολιτικό αρχείο», σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διοργανώνουν την δεύτερη από μια σειρά δημόσιων συζητήσεων και παρεμβάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος. Ομιλητές: Δημήτρης Παπανικολάου, αναπληρωτής καθηγητής νεοελληνικών σπουδών, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Γιώργος Σαμπατακάκης, επίκουρος καθηγητής θεατρολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Παρεμβαίνουν οι ερευνητές του προγράμματος Γρηγόρης Γκουγκούσης και Θεοδόσης Γκελτής, εκ μέρους της Θετικής Φωνής ο Ανδρέας Μαζαράκης, καθώς και άλλα άτομα από το χώρο των σπουδών φύλου και του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβισμού.

I’M POSITIVE 2019, ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Οι ιστορίες του I’M POSITIVE  που φιλοξενήθηκαν είναι οι εξής: 

 • Ο Demetre  και ο Michael, «Ένα ομόφυλο ζευγάρι που μας εμπνέει»
 • Ο Bruce Richman, «Ο ιδρυτής της Παγκόσμιας Εκστρατείας για το U=U»
 • Ο Ραφαήλ Μπιλίδας και η μητέρα του, Κωνσταντίνα Παλυβού, «Η δύναμη της οικογενειακής υποστήριξης»
 • Η Άννα Κουρουπού και ο Νίκος Φιτσιάλος, «Η εργασία στο σεξ είναι εργασία»

Η δράση είχε και ένα διήμερο κινηματογραφικών προβολών και συζήτησης σε σχολεία. Κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδηλώσεων, μαθητές και μαθήτριες λυκείων είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Ραφαήλ Μπιλίδα από τη Θετική Φωνή για τις προκλήσεις και τις προκαταλήψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι/ες, αλλά και για τη σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

#ZEROSTIGMA

#ZeroStigma είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), υπό την αιγίδα των Δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2019 – Παγκόσμια Ημέρα AIDS. Διοργανωτής ήταν η εταιρεία Gilead Sciences Ελλάς. Έχοντας ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη του προβλήματος του κοινωνικού στίγματος που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και δράσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, που έφεραν κοντά την ιατρική κοινότητα, τους ασθενείς, την πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς σε μια κοινή προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού.

Διεθνής Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού

Με τη δράση μας το 2019 προσπαθήσαμε να αναδείξουμε συμβολικά την ανάγκη να συζητήσουμε χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις για τη σεξουαλική υγεία, τα μέτρα πρόληψης και τη σωστή χρήση τους. Η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη όπου η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δε διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία, με αποτέλεσμα την ελλιπή πληροφόρηση των νέων για θέματα που σχετίζονται άμεσα με την ίδια τους την υγεία, αλλά και με τα ανθρώπινα δικαιώματα ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του κάθε ατόμου. 

Η Θετική Φωνή, τα Checkpoint και το AHF Europe διοργανώσαμε μία σειρά από δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού. Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά με τους κινηματογράφους ΟDEON και διανείμαμε δωρεάν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό σχετικά με τη σωστή χρήση και την αποτελεσματικότητά τους στους θεατές των προβολών του δικτύου, σε όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη, δώσαμε ραντεβού στην Πλατεία Αριστοτέλους με την ομάδα κρουστών “Paranaue”, η οποία υλοποίησε ένα ξεχωριστό μουσικό και χορευτικό δρώμενο. Ταυτόχρονα, οι εθελοντές μας διένειμαν δωρεάν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό στο κοινό και το προσωπικό μας παρείχε τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων για HIV από τα Checkpoint.

Αthens Pride

Η Θετική Φωνή, τα Checkpoint και το Red Umbrella Athens συμμετείχαν στο Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες του συλλόγου υποδέχθηκαν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας τους επισκέπτες διανέμοντας ενημερωτικό υλικό και δωρεάν προφυλακτικά. Επίσης τα Checkpoint παρείχαν τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων για HIV. Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και το Red Umbrella Athens. Οι επισκέπτες του περιπτέρου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων που εργάζονται στο σεξ, ενώ η ομάδα του RUA συμμετείχε με ένα ξεχωριστό άρμα στην παρέλαση το απόγευμα του Σαββάτου.

Thessaloniki Pride

Χιλιάδες πολίτες κρατώντας πολύχρωμες σημαίες και έχοντας ζωγραφισμένα τα πρόσωπά τους γέμισαν και φέτος με χρώμα τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις του 8ου Thessaloniki Pride, το οποίο είχε σύνθημα «Γράφουμε Ιστορία», ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη και διήρκησαν μέχρι και το Σάββατο. H πορεία υπερηφάνειας ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο βάζοντας κατακλείδα σε  ολοκληρώνοντας μια σειρά εκδηλώσεων με μια πολύχρωμη μεγάλη γιορτή. Η Θετική Φωνή, τα Checkpoint, το Red Umbrella Athens και το AHF Europe συμμετείχαμε και φέτος δυναμικά στις εκδηλώσεις.

Pittaki Party

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, τα Κέντρα Πρόληψης & Εξέτασης Checkpoint και το περιοδικό ANTIVIRUS, υποδέχθηκαν το Athens Pride με ένα μεγάλο Open Air Party στην οδό Πιττάκη στο Μοναστηράκι. Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, η πιο «διαφορετική» γειτονιά της πόλης πλημμύρισε με μουσικές, χρώματα και την θετική ενέργεια του κόσμου που έχει αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Παράλληλα, η δομή των Checkpoint παρέμεινε ανοιχτή μέχρι τις 23:00, παρέχοντας στο κοινό τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων για HIV και ηπατίτιδες Β και C.

Πριν μπεις μέσα, βάλ’ το μέσα 

Μία νέα πρωτοβουλία του Κέντρου Ημέρας και του προγράμματος εργασίας στο δρόμο της Θετικής Φωνής είναι η καμπάνια “Πριν μπεις μέσα, βάλ’ το μέσα“. Πρόκειται για μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πελατών των sex studios για την αποτροπή λήψης φωτογραφιών ή βίντεο στους συγκεκριμένους χώρους χωρίς τη συναίνεση των ατόμων που εργάζονται εκεί.

Στο πλαίσιο των επισκέψεων της ομάδας του Red Umbrella Athens στα sex studios, το θέμα έχει συχνά επικοινωνηθεί ως ένα σημαντικό πρόβλημα που διαταράσσει τη λειτουργία τους.  Στόχος της δομής είναι η ανάδειξη αντίστοιχων ζητημάτων καθημερινότητας, παράλληλα με τη συνηγορία σε επίπεδο πολιτικής και νομοθεσίας, όπως είναι το πάγιο αίτημα για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει την εργασία στο σεξ στην Ελλάδα.

Μία σειρά νέων φυλλαδίων από τη Θετική Φωνή και τα Checkpoint

 • Το λεξικό των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Το εγχειρίδιο 26 σελίδων των Checkpoint περιλαμβάνει χρηστικές πληροφορίες αναφορικά με τα πιο σημαντικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι αναγνώστες/τριες μπορούν να αναζητήσουν γρήγορα και εύκολα πληροφορίες για τους τρόπους μετάδοσης του κάθε ΣΜΝ, τα συμπτώματα, την πρόληψη και τη θεραπεία τους. Στις τελευταίες σελίδες φιλοξενούνται οι πιο διαδεδομένοι μύθοι που συνοδεύουν αυτό το ευαίσθητο θέμα, καθώς και τα στοιχεία -βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης- που τους ανατρέπουν.

 • Πρόληψη, εμβολιασμός και θεραπεία για τον ιό HPV

Τα Checkpoint δημοσιεύουν δύο φυλλάδια για τον HPV, με αποδέκτες γυναίκες και άνδρες, που έχουν αντίστοιχα σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα εκτεθούν στον ιό σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Αν και η νόσος θα εκδηλωθεί μόνο σε ένα μικρό ποσοστό, απαιτείται εγρήγορση και γνώση που θα μας προφυλάξει από μία ανεπιθύμητη έκβαση. Τα φυλλάδια απαντούν σε ερωτήματα για τους τρόπους μετάδοσης του ιού, τα στελέχη του που προκαλούν κονδυλώματα ή νεοπλασίες, τους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας. Επίσης δίνουν πληροφορίες για τη συμβολή του εμβολιασμού και του τεστ Παπανικολάου στην προσπάθεια παρεμπόδισης εξάπλωσης της νόσου.

Υπηρεσία Ενδυνάμωσης

Σύνολο ωφελουμένων: 1834 εκ των οποίων:Αθήνα: 1209 (65,95%), Θεσσαλονίκη: 625 (34,05%) 

Βασικότερα θέματα επικοινωνίας: Ενδυνάμωση/Ψυχολογική υποστήριξη, Θέματα επιδόματος (ΚΕΠΑ-ΟΠΕΚΑ), Γιατροί-Νοσοκομεία

2018

Οι δράσεις μας για τους ανθρώπους που ζουν με HIV

 • Υπηρεσία ενδυνάμωσης στη βάση των ομοτίμων: 1.958 ωφελούμενα άτομα Μέσω της δωρεάν υπηρεσίας ενδυνάμωσης που παρέχει η Θετική Φωνή, 1.958 ωφελούμενα άτομα μπόρεσαν να συζητήσουν μαζί μας οτιδήποτε τους απασχολεί σχετικά με τον HIV και πώς επηρεάζει τη ζωή τους, τις προσωπικές σχέσεις, την εργασία και την καθημερινότητά τους. Μπόρεσαν επίσης να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και πώς μπορούν να τα διαφυλάξουν.
 • U=U: Η Θετική Φωνή έχει συνυπογράψει μαζί με πάνω από 380 επιστήμονες, φορείς και οργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, τη διακήρυξη ότι «τα άτομα που ζουν με HIV, λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, έχουν αμελητέο κίνδυνο μετάδοσης του HIV από σεξουαλική επαφή». Πρόκειται για ένα διεθνές κίνημα με δυνατή και ηχηρή παρουσία, που θέτει στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου μία επιστημονική παραδοχή, ως όχημα για την αποστιγματοποίηση των οροθετικών ατόμων και ως επιχείρημα για την έγκαιρη έναρξη θεραπείας όσων έχουν διαγνωστεί. Το μήνυμα U=U αποτέλεσε την κορωνίδα της επικοινωνιακής στρατηγικής του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας για το 2018. Δημιουργήσαμε ειδική ιστοσελίδα σχετικά με το U=U (uu.positivevoice.gr) και αφιερώσαμε σε αυτό την παρουσία μας στο Pride Festival Αθήνας και Θεσσαλονίκης του 2018. Πραγματοποιήσαμε ειδική εκδήλωση απευθυνόμενη στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα τον Ιούνιο του 2018, τυπώσαμε ενημερωτικά φυλλάδια και δημιουργήσαμε ειδικές ενότητες στις ιστοσελίδες της Θετικής Φωνής και του Checkpoint. Τέλος, καλέσαμε άλλες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών να συνυπογράψουν την Παγκόσμια Διακήρυξη.
 • Έκδοση και διανομή του βιβλίου «Μεγαλώνοντας με τον HIV»: Το βιβλίο «Μεγαλώνοντας με τον HIV» συνιστά τη συμβολή της Θετικής Φωνής στη δημόσια συζήτηση για τον HIV ως μία χρόνια νόσο και για τις προκλήσεις που την συνοδεύουν. Το ταξίδι του βιβλίου περιλαμβάνει τη δωρεάν διάθεσή του σε όλες τις Μονάδες Λοιμώξεων της χώρας και την ψηφιοποίησή του στην ηλεκτρονική διεύθυνση ageing.positivevoice.gr. Η επίσημη παρουσίασή του έγινε στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2018.
 • Συναντήσεις «Εγώ και ο HIV»: Οι συναντήσεις «Εγώ και ο HIV» αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του συλλόγου μας και είναι συνυφασμένες με τη διαδρομή μας από την αρχή της λειτουργίας της Θετικής Φωνής. Πρόκειται για περιοδικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα από το 2010, τρεις φορές το χρόνο στην Αθήνα και δύο φορές στη Θεσσαλονίκη. Απευθύνονται αποκλειστικά σε ανθρώπους που ζουν με HIV και αποσκοπούν στην ενδυνάμωση, στην ενημέρωση για θέματα που σχετίζονται με το HIV/AIDS και τα δικαιώματά τους, καθώς και στη δικτύωσή τους.

Οι διεκδικήσεις μας

 • Προτάσεις για τη μείωση των νέων περιστατικών HIV: αξιοποίηση του συνόλου της εργαλειοθήκης πρόληψης. (TasP, PEP, PrEP, self-testing), στοχευμένες καμπάνιες προαγωγής της τακτικής εξέτασης και της χρήσης των προληπτικών εργαλείων για ευάλωτες ομάδες όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, τα εργαζόμενα άτομα στο σεξ και τα τρανς άτομα, λειτουργία χώρων ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης για τους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών και εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης βλάβης και δωρεάν διανομής συνέργων χρήσης, προγράμματα εθελοντικής εξέτασης σε σωφρονιστικά καταστήματα και κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων ομάδων σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του HIV και των ΣΜΝ, μέσω της εισαγωγής της σεξουαλικής αγωγής ως υποχρεωτικού μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος και εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού.
 • Προτάσεις για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων που ζουν με HIV: διασφάλιση της πρόσβασης στη θεραπεία που περιλαμβάνει την αντιρετροϊκή αγωγή και τις εργαστηριακές εξετάσεις, αξιολόγηση και κάλυψη των αναγκών των Μονάδων Λοιμώξεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, σε υποδομές και εξοπλισμό, λειτουργία δεύτερης Μονάδας Λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκη, έμφαση στην πρόληψη, θεραπεία και διαχείριση των συννοσηροτήτων στο πλαίσιο της μακροχρόνιας φροντίδας του HIV και επικέντρωση σε ζητήματα ψυχικής υγείας, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, ενδυνάμωση και συμμετοχή των οροθετικών ατόμων στη λήψη αποφάσεων για τα θέματα της υγείας τους, θεσμοθέτηση της συνεργασίας των δομών ταχείας εξέτασης με τις Μονάδες Λοιμώξεων για την άμεση παραπομπή περιστατικών αντιδρώντων αποτελεσμάτων.  
 • Προτάσεις για τα δικαιώματα των οροθετικών ατόμων και των ευάλωτων ομάδων: υλοποίηση νομοθετικών παρεμβάσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων, υλοποίηση δράσεων καταπολέμησης του στίγματος και κοινωνικής ενσωμάτωσης, ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής μέριμνας που παρέχονται από κρατικές ή μη κυβερνητικές δομές, ενίσχυση του ρόλου των ασθενών και θεσμοθέτηση της συμμετοχής τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση του HIV, νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ισονομίας των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως η αναθεώρηση της νομοθεσίας που ρυθμίζει την εργασία στο σεξ και οι κατασταλτικές πολιτικές εναντίον των χρηστών που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ναρκωτικών. 

Οι εκδηλώσεις για την προώθηση των διεκδικήσεών μας

 • Συνέντευξη τύπου για την πρόσβαση στις εξετάσεις: Το μείζον ζήτημα της πρόσβασης των ανθρώπων που ζουν με HIV στις ιατρικές εξετάσεις που είναι αναγκαίες για την παρακολούθηση της θεραπείας και της υγείας τους, βρέθηκε στο επίκεντρο συνέντευξης τύπου που παρέθεσε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας στις 24 Μαΐου 2018, στην Αθήνα. Την τελευταία τριετία, τα πανεπιστημιακά εργαστήρια των τεσσάρων Κέντρων Αναφοράς της χώρας αντιμετωπίζουν εκτεταμένες ελλείψεις αντιδραστηρίων για τη διενέργεια των εξετάσεων μέτρησης ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες οροθετικά άτομα αγωνιούν για την κατάσταση της υγείας τους και για την αποτελεσματικότητα της αντιρετροϊκής αγωγής που λαμβάνουν. Παράλληλα, οι γιατροί αναγκάζονται να ξεκινούν θεραπεία σε ασθενείς χωρίς να έχει προηγηθεί η διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων, όπως ορίζεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες. Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, η «Θετική Φωνή» κάλεσε το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει άμεση πολιτική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
 • Σύσκεψη κορυφής για τις πολιτικές μείωσης βλάβης: Το ζήτημα των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης εργασίας που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ευρήματα των πλέον πρόσφατων μελετών που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, ανέδειξαν την ανάγκη εφαρμογής παρεμβάσεων πρόληψης και μείωσης της βλάβης σε ένα ολιστικό πλαίσιο, με αιχμή την αντιμετώπιση του προβλήματος της αστεγίας, την αύξηση της δωρεάν διανομής συνεπειών χρήσης με συνεργασία με τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, την πρόσβαση στην υπηρεσίες περίθαλψης και θεραπείας, μια ουσιαστική παρέμβαση στις φυλακές, την επαναλειτουργία χώρων επιτηρούμενης χρήσης και την εκπόνηση εθνικού σχεδίου. Στη σύσκεψη που έγινε με την ευγενική φιλοξενία του Ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκου, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Ερμιόνη Κυπριανίδου και ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Συμμετείχαν επίσης βουλευτές και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, της επιστημονικής κοινότητας, των οργανισμών απεξάρτησης, υποκατάστασης και μείωσης βλάβης, της κοινωνίας των πολιτών και των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών.
 • Εκδήλωση για το U=U: Στο πλαίσιο των Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, η Θετική Φωνή διοργάνωσε εκδήλωση με σκοπό τη διάδοση του μηνύματος U=U στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Τον Ιούνιο του 2018 διοργανώσαμε ένα καλοκαιρινό πάρτι στο bar «Shamone» στην Αθήνα και στο bar «Ύψιλον» στη Θεσσαλονίκη. Στις εκδηλώσεις μίλησαν οροθετικά και οροαρνητικά άτομα που έχουν βιώσει οροδιαφορετική σχέση και μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία και τις σκέψεις τους για τη σημασία του U=U στη ζωή, τις σχέσεις και την καθημερινότητά τους. Αμέσως μετά, ακολούθησε ένα party όπου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε σε μικρότερες παρέες για το συγκεκριμένο θέμα.
 • Εκδήλωση για την PrEP: Η Προφύλαξη πριν από την Έκθεση (PrEP) και η πρόσβασή σε αυτήν, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου 2018, στο «Ρομάντσο» στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Pride Week. Την εκδήλωση συντόνισαν ο Επιδημιολόγος και Σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Δρ. Γιάννης Μαμελετζής και ο Διευθυντής των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint Σοφοκλής Χάνος. Από κοινού παρουσίασαν στο κοινό πληροφορίες σχετικά με την PrEP και τη συμβολή της στην αναχαίτιση του HIV σε χώρες του εξωτερικού όπου είναι διαθέσιμη όπως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Γαλλία, στη Νορβηγία, στη Νότια Αφρική, στη Σκωτία και στην Πορτογαλία. Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση με άτομα που λαμβάνουν PrEP είτε από το πιλοτικό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τα Checkpoint, είτε την προμηθεύονται από το διαδίκτυο. Η συζήτηση κινήθηκε στο βαθμό γνώσης και ευαισθητοποίησης της LGBT κοινότητας στην Ελλάδα για την PrEP, στα κίνητρα και τις προσδοκίες των ατόμων που τη λαμβάνουν, καθώς και στις ανησυχίες τους για την απρόσκοπτη πρόσβαση στη χορήγησή της.
 • Σύσκεψη για τα 5 χρόνια του AHF Europe στην Ελλάδα: Το AIDS Healthcare Foundation, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός παροχής υγειονομικής περίθαλψης για το HIV/AIDS, συμπλήρωσε 5 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα το 2018. Με αφορμή το γεγονός αυτό, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών για την αντιμετώπιση του HIV στη χώρα. Η σύσκεψη έγινε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του  Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων. Συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Δήμου Αθηναίων, μελών του κοινοβουλίου, γιατρών, εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα της εφαρμογής του καινοτόμου μοντέλου ταχείας εξέτασης για τον HIV που εφαρμόζει το AHF. Κορυφαίοι φορείς και εμπειρογνώμονες συζήτησαν για τις προκλήσεις και τις  προτεραιότητες ενόψει της εκπόνησης και υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον HIV. 

Οι πρωτοβουλίες μας για την πρόληψη και την εξέταση

 • Λειτουργία των Checkpoint: Με δύο σταθερές δομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δύο κινητές μονάδες, το Κέντρο Πρόληψης & Εξέτασης Checkpoint παρείχε το 2018 21.000 εξετάσεις HIV, ηπατίτιδας B & ηπατίτιδας C και έκανε 159 διαγνώσεις HIV από τις συνολικά 540 που έγιναν σε πανελλήνιο επίπεδο (29.4%). 
 • Πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης PrEP: H Θετική Φωνή και τα Checkpoint συμμετείχαν στο πρώτο πρόγραμμα χορήγησης της προφυλακτικής θεραπείας PrEP που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα «Sophocles – P4G», σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό». Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 και παρείχε δωρεάν την PrEP σε 100 συμμετέχοντες άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, για ένα χρόνο. Η PrEP, η αντιρετροϊκή αγωγή που λαμβάνεται ημερησίως και θωρακίζει τα άτομα από την έκθεσή τους στον ιό HIV, είναι ένα από τα πλέον αποτελεσματικά μέσα πρόληψης, ιδιαίτερα στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. 

Οι παρεμβάσεις μας για τις ευάλωτες ομάδες

 • Εργασία στο δρόμο: Η εργασία στο δρόμο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της δράσης μας, με σκοπό την προσέγγιση των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων και την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους για ζητήματα που σχετίζονται με την πρόληψη, την τακτική εξέταση, τη σεξουαλική υγεία και τη μείωση βλάβης (διανομή δωρεάν προφυλακτικών και κιτ συνέργων ασφαλούς χρήσης, διανομή ενημερωτικού υλικού, ατομικές συζητήσεις με ωφελούμενους, διασύνδεση με άλλες δομές, διενέργεια εξετάσεων με τις κινητές μονάδες «Checkpoint». Η ομάδα εργασίας στο δρόμο της Θετικής Φωνής αποτελείται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Συλλόγου με πολυετή εμπειρία στο πεδίο και στην προσέγγιση ευάλωτων ή κοινωνικά αποκλεισμένων πληθυσμών, καθώς και από εθελοντές που έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια στο συγκεκριμένο αντικείμενο και έχουν αξιολογηθεί.
 • Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης για λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς άτομα: Η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» πέρασε στη 2η φάση του σχεδιασμού της, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η 1η φάση του «Προγράμματος για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου: Πρόληψη και Παρέμβαση» που ολοκληρώθηκε το 2016 με την υποστήριξη της οργάνωσης «αλληλεγγύη-SolidarityNow», έθεσε τις βάσεις για την επαναπλαισίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του και τη συνέχιση της επιτυχημένης συνεργασίας των τεσσάρων φορέων υλοποίησής του: του Thessaloniki Pride, της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδος (ΟΛΚΕ), της Θετικής Φωνής και του Athens Pride.
 • Χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών: Διανείμαμε πάνω από 10.000 κιτ συνέργων ασφαλούς χρήσης στο πλαίσιο της εργασίας στο δρόμο. Συμμετέχουμε στην Πλατφόρμα ΜΚΟ για τις ψυχοδραστικές ουσίες και πρωτοστατούμε στη διεκδίκηση δημιουργίας δομών ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης. Το Δεκέμβριο του 2018, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» και το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώσαμε σύσκεψη κορυφής στην Αθήνα, σχετικά με την ανάγκη υιοθέτησης καινοτόμων και αποτελεσματικών πολιτικών αντιμετώπισης των ναρκωτικών. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» εκπονήσαμε μελέτη με αντικείμενο την ανθρωπογεωγραφία των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας. Τον Ιούνιο του 2018, συνδιοργανώσαμε με την Πλατφόρμα μία ανοιχτή εκδήλωση στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης για τις πολιτικές δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται στο πεδίο της αντιμετώπισης των ναρκωτικών. Δημοσιεύσαμε φυλλάδια που περιλαμβάνουν πληροφορίες αναφορικά με προγράμματα απεξάρτησης, υποκατάστασης και μείωσης βλάβης. Δημοσιεύσαμε αφίσα με πληροφορίες για τις ψυχοδραστικές ουσίες σε σκόνη και χρηστικές συμβουλές για τη μείωση της βλάβης από τη χρήση τους. 
 • Εργαζόμενα άτομα στο σεξ: Διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με τα δημογραφικά δεδομένα και τις ανάγκες και την ποιότητα ζωής των ατόμων που εργάζονται στο σεξ και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Red Umbrella. Συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με στόχο τη συνεχή εκπαίδευση και δικτύωση της ομάδας του RUA. Συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού σε σχέση με την παροχή ψυχολογικών πρώτων βοηθειών, τη συμβουλευτική και άλλα εξειδικευμένα θέματα με τη συμμετοχή προσκεκλημένων εκπαιδευτών. Σε συνεργασία με το Νομικό Σύμβουλο της Θετικής Φωνής Βαγγέλη Μάλλιο, συντάξαμε μία πρόταση σχεδίου νόμου για την εργασία στο σεξ στην Ελλάδα. Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών και εκπροσώπους και βουλευτές των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την προώθηση του διαλόγου για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο. 590 άτομα έκαναν χρήση των υπηρεσιών του Red Umbrella Athens. 
 • Τρανς άτομα: Η Θετική Φωνή υλοποιεί το πρόγραμμα «TransR-Trans Sex Workers Rights are Human Rights», το οποίο έχει στόχο να συμβάλλει στην αναγνώριση, στην πλήρη εφαρμογή και στη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των τρανς εργαζόμενων στο σεξ (ΤΕΣ). Οι τρανς κοινότητες εξακολουθούν να αγωνίζονται για την επίτευξη ίσων δικαιωμάτων και είναι συχνά αντιμέτωπες με υψηλά επίπεδα βίας και διακρίσεων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. To πρόγραμμα TransR προτείνει συγκεκριμένες δράσεις σχετικά με τα τρανς άτομα που εργάζονται στο σεξ και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική και σωματική τους υγεία. Το TransR χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Rights, Equality and Citizenship από το Δεκέμβριο του 2017 και η υποστήριξή του έχει διάρκεια 24 μηνών. Η κοινοπραξία του προγράμματος αποτελείται από πέντε οργανισμούς από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες: APDES (Πορτογαλία), Hetaira (Ισπανία), LEFÖ (Αυστρία), MIT (Ιταλία) και Θετική Φωνή (Ελλάδα). 
 • Κρατούμενοι στις φυλακές: Η Θετική Φωνή έχει συμπληρώσει πέντε χρόνια παρεμβάσεων σε σωφρονιστικά καταστήματα, με κύρια υπηρεσία την ενδυνάμωση των οροθετικών κρατουμένων. Η αποσυμφόρηση και η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού με τη λειτουργία της νέας πτέρυγας, καθώς επίσης η δωρεάν διάθεση προφυλακτικών στους κρατούμενους από τα ιατρεία των φυλακών, αποτέλεσαν την αιχμή των διεκδικήσεων του Συλλόγου που ικανοποιήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ο Σύλλογος υλοποιεί μία νέα παρέμβαση πρόληψης και προαγωγής της σεξουαλικής υγείας για τα άτομα που κρατούνται στις γυναικείες φυλακές, στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θήβας, καθώς και στις φυλακές της Χαλκίδας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, δημιουργήθηκαν ολιγομελείς ομάδες κρατουμένων που παρακολούθησαν εθελοντικά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εβδομαδιαίων συναντήσεων, με σκοπό να μεταλαμπαδεύσουν στη συνέχεια τη γνώση στους υπόλοιπους κρατούμενους, μέσα από την καθημερινή συμβίωση και επικοινωνία.  Η θεματολογία της εκπαίδευσης προσεγγίζει ζητήματα που σχετίζονται με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως το HIV/AIDS και οι ηπατίτιδες Β και C, με τους τρόπους μετάδοσής τους, την πρόληψη, τη θεραπεία, το κοινωνικό στίγμα και άλλες παραμέτρους.
 • Πρόσφυγες και μετανάστες: Την τελευταία διετία αναπτύξαμε παρεμβάσεις προαγωγής της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε δομές προσωρινής φιλοξενίας οργανισμών όπως το Solidarity Now, η Άρσις και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων και μεταναστών που συμμετείχαν στις παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε στις δομές όπου φιλοξενούνται, ενημερώθηκε για πρώτη φορά στη ζωή του για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία. Το προσωπικό των Checkpoint που συμμετέχει στις δράσεις, εκπαιδεύεται ακριβώς πάνω σε αυτή τη διαδικασία, δηλαδή στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος αποδοχής, με σκοπό να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους ωφελούμενους και να μπορέσει να παρέχει μία ολοκληρωμένη συμβουλευτική υπηρεσία. 

Ορατότητα

 • Καμπάνια I’M POSITIVE: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2018, η Θετική Φωνή και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργάνωσαμε μια σειρά διαπροσωπικών δράσεων, φέρνοντας στο προσκήνιο ανθρώπινες ιστορίες που σχετίζονται με το HIV/AIDS. Οι θετικές φωνές ακούστηκαν δυνατότερα, στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2018 στη Στέγη. Η εμπειρία του HIV σε πρώτο πρόσωπο κυριάρχησε στη διήμερη διοργάνωση I’m Positive, με τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας. Παιδιά και έφηβοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους της κοινότητας των οροθετικών ατόμων για θέματα σεξουαλικής υγείας, αλλά και για τις προκλήσεις και προκαταλήψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι, με σκοπό την ταχύτερη κατάρριψη του στίγματος που συνοδεύει αυτές τις ομάδες. Το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου, οι άνθρωποι που έδωσαν ψυχή στην καμπάνια I’m Positive συναντήθηκαν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Μέσα από τρεις ιστορίες, αναδύθηκαν οι ελπίδες και οι φόβοι, η πραγματικότητα που βίωσαν και βιώνουν τα οροθετικά άτομα στην Ελλάδα και η ιατρική και κοινωνική διάσταση της νόσου: Ένα ορο-διαφορετικό ζευγάρι, μια μητέρα που ο γιος της ζει με HIV και ένας gay άνδρας που διεκδικεί το δικαίωμά του στην προφυλακτική θεραπεία PrEP μοιράστηκαν με το κοινό τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τα βιώματά τους. Μαζί τους, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, ο λοιμωξιολόγος που συνέδεσε την πορεία του από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, με την αντιμετώπιση της επιδημίας στην Ελλάδα. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα. Η καμπάνια δημοσιεύθηκε επίσης στο διαδίκτυο, στο μετρό της Αθήνας, καθώς και σε προσόψεις και στάσεις αστικών λεωφορείων. 
 • Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Η Θετική Φωνή και τα Checkpoint αξιοποιήσαμε την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, με μία σειρά από εκδηλώσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού. Το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου του 2018, η Βουλή των Ελλήνων και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα και ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη φωταγωγήθηκαν με την κόκκινη κορδέλα που συμβολίζει τον αγώνα για την αντιμετώπιση του AIDS. Η πρωτοβουλία αυτή επαναλήφθηκε και το 2018 σε συνεργασία με το AHF Europe. Τόσο το 2017, όσο και το 2018, μέλη και εθελοντές του Συλλόγου έδωσαν ραντεβού με το κοινό σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια και δωρεάν προφυλακτικά στο κοινό. 
 • Διεθνής Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού: Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού, τα Checkpoint συνεργάστηκαν το 2018 με τις drag queen Chraja και Φιλοθέη και δημοσίευσαν χιουμοριστικό βίντεο. Σε αυτό αναδεικνύουν μέσα από ένα πρωτότυπο σενάριο τη σημασία της ατομικής ευθύνης για τη σεξουαλική μας υγεία. Παράλληλα, υλοποιήσαμε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 
 • Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης: Σε συνεργασία με το Ίδρυμα AHF Europe και το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» συμμετέχουμε κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV και τις ιογενείς ηπατίτιδες Β και C. Μέσω της συμμετοχής μας, υποστηρίζουμε το στόχο ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τα οφέλη της τακτικής εξέτασης και της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε εξετάσεις, αναφορικά με τα νοσήματα αυτά. Η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έχει γίνει θεσμός, υλοποιείται κάθε χρόνο κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Στο διάστημα αυτό, τα Checkpoint της Αθήνας και τις Θεσσαλονίκης υποδέχονται το κοινό καθημερινά χωρίς ραντεβού, ενώ οι κινητές μονάδες πραγματοποιούν μία σειρά από εξωτερικές δράσεις στις δύο πόλεις, παρέχοντας τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV και ιογενείς ηπατίτιδες Β και C.
 • Φεστιβάλ Υπερηφάνειας: Όπως σε όλη τη διαδρομή του Συλλόγου, έτσι και το 2018, στηρίξαμε τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχαμε σε αυτά με περίπτερα ενημέρωσης του κοινού, άρματα και ειδικούς χώρους παροχής δυνατότητας δωρεάν εξετάσεων για HIV και ηπατίτιδες Β και C. Αφιερώσαμε την παρουσία μας στη διάδοση του μηνύματος ότι η αντιρετροϊκή αγωγή και το μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο καθιστούν τους ανθρώπους που ζουν με HIV μη μεταδοτικούς. Με αυτό τον τρόπο, αξιοποιήσαμε την ευκαιρία των Pride για να προσεγγίσουμε τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και να διαδώσουμε το μήνυμα με θεματικό άρμα, ενημερωτικά φυλλάδια, ομάδες εθελοντών και πρεσβευτών, drag queen και άλλα δρώμενα. Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και το «Red Umbrella Athens». Με το σύνθημα «Η εργασία στο σεξ είναι εργασία», η ομάδα του κέντρου ημέρας θέλησε να προσθέσει στη δημόσια συζήτηση της LGBTQI κοινότητας, τα δικαιώματα των εργαζομένων στο σεξ, μίας εξαιρετικά ευάλωτης και στιγματισμένης ομάδας, που ωθείται ποικιλόμορφα στην παράνομη εργασία και στην περιθωριοποίηση. Τα Checkpoint συμμετείχαν επίσης στα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που διοργανώθηκαν στην Πάτρα και στην Κρήτη. 
 • Open Air Party στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη: Τον Ιούνιο του 2018 τα Checkpoint υποδέχθηκαν το Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας με ένα μεγάλο street party στο κέντρο της Αθήνας, γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα με τη μουσική γνωστών dj στην πιο «διαφορετική» γειτονιά της πόλης, τη γειτονιά του Checkpoint. Αντίστοιχο πάρτυ διοργανώσαμε και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Thessaloniki Pride. Ο πεζόδρομος της οδού Ζεύξιδος γέμισε με μουσικές, χρώματα και κόσμο, σε μία υπαίθρια γιορτή για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και τα ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
 • Ανοιχτές συζητήσεις «Ομόκεντροι Κύκλοι»: Στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας στο Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας είναι η σύνθεση. Χτίζουμε γέφυρες κατανόησης και προσέγγισης, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος. Μοιραζόμαστε τον ενθουσιασμό και τη θέληση να συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο με συνοδοιπόρους Έλληνες που έχουν οραματιστεί και έχουν εμπνεύσει την Ελλάδα της καινοτομίας, της προόδου, της τέχνης, της επιστήμης, των ευκαιριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ανοιχτές συζητήσεις «Ομόκεντροι Κύκλοι» που πραγματοποιούνται στο «Polis Art Cafe» στην Αθήνα είναι μία γέφυρα διαλόγου και γνώσης όχι μόνο για κοινωνικά, αλλά και για πολιτικά, ιστορικά και επιστημονικά θέματα. Μέσα στο 2018 φιλοξενήσαμε τις παρακάτω προσωπικότητες: Μαρία Χούκλη (δημοσιογράφος), Νίκος Παρασκευόπουλος (πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.), Κωστής Παπαϊωάννου (τέως Γεν. Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Δημήτρης Δημητριάδης (Συγγραφέας), Δημήτρης Παπανικολάου (Αναπληρωτής καθηγητής νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης)
 • Νέα ιστοσελίδα της Θετικής Φωνής: Το Δεκέμβριο του 2018, η Θετική Φωνή παρουσίασε τη νέα ιστοσελίδα της με ανανεωμένη εμφάνιση, εύκολη και φιλική πλοήγηση για το χρήστη και διασύνδεση με όλους τους ιστότοπους του Συλλόγου. Το νέο site είναι δομημένο σε δύο κύριους πυλώνες. Ο πρώτος περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα και σημαντικά νέα σχετικά με το HIV/AIDS στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και αναλυτική ενημέρωση για όλες τις δράσεις της Θετικής Φωνής. Ο δεύτερος πυλώνας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τον HIV, τους τρόπους μετάδοσης και οτιδήποτε θα ήθελε να γνωρίζει ένα οροθετικό άτομο σχετικά με τη ζωή και την καθημερινότητα με τον ιό. Επίσης, μέσα από την ιστοσελίδα positivevoice.gr, ο χρήστης μπορεί να μεταβεί εύκολα στα υπόλοιπα site της Θετικής Φωνής και να ενημερωθεί για τα Checkpoint, το Red Umbrella Athens, το U=U ή το βιβλίο «Μεγαλώνοντας με τον HIV». Στην κύρια σελίδα παρέχεται τέλος η δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη ή εθελοντές του Συλλόγου ή επιθυμούν να λαμβάνουν το μηνιαίο newsletter.

Το δίκτυο εθελοντών μας

Η επιτυχία των δράσεων του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προσφορά των εθελοντών και των εθελοντριών μας. Κάθε άτομο που ενδιαφέρεται να εργασθεί εθελοντικά, συμπληρώνει μία ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα μας. Βάσει την γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ενδιαφερόντων του, μπορεί να συμμετέχει σε μία ή περισσότερες ομάδες του Δικτύου Εθελοντών, αφού πρώτα λάβει τη σχετική εκπαίδευση, όπου αυτό προβλέπεται. Το 2018 είχαμε 750 ενεργά μέλη του Δικτύου Εθελοντισμού. Υπάρχουν οι εξής ομάδες: Ομάδα μεταφράσεων, Ομάδα προετοιμασίας υλικού, Ομάδα γραμματειακής υποστήριξης του Checkpoint, Ομάδα εργασίας στο Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», Ομάδα ενημέρωσης και διανομής υλικού, Ομάδα εργασίας στο δρόμο, Ομάδα Red Umbrella Athens, Ομάδα οπτικοακουστικού υλικού και social media.

Η συμβολή μας στην έρευνα 

 • Stigma Index: Το στίγμα και οι διακρίσεις συνεχίζουν να επισκιάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν με HIV στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα «Stigma Index» που διενήργησε στη χώρα μας η Θετική Φωνή σε δείγμα 500 οροθετικών ατόμων. Τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύσαμε το 2018, αναδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και το φόβο που βιώνουν οι άνθρωποι με HIV σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, όπως στις προσωπικές και ερωτικές σχέσεις, στην οικογένεια και στο φιλικό περιβάλλον, στον επαγγελματικό τομέα και στην υγειονομική περίθαλψη. Ο φόβος της αποκάλυψης της νόσου αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους μοχλούς απομόνωσης των οροθετικών ατόμων. Περίπου ένας στους δύο συμμετέχοντες κατηγορεί τον εαυτό του, αισθάνεται ενοχές και ντροπή και έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση λόγω του HIV. Ως αποτέλεσμα του αυτοστιγματισμού, τα άτομα επιλέγουν συχνά να αποσυρθούν από κοινωνικές σχέσεις ή δραστηριότητες. Τα ευρήματα της έρευνας σχηματοποιούν τη σημασία των κοινωνικών προσδιοριστών του HIV στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ισονομία, η εκπαίδευση, οι ίσες ευκαιρίες στην εργασία, αναδεικνύονται σε προϋποθέσεις εξίσου σημαντικές με την πρόσβαση στη θεραπεία. Εν όψει του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για το HIV/AIDS, απαιτείται κεντρικός συντονισμός και κυρίως μία θεώρηση του HIV που δε θα περιορίζεται αποκλειστικά στην ιατρική διάστασή του.
 • Έρευνα «Μεγαλώνοντας με τον HIV»: Η μελέτη που υλοποιήθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2018, περιλάμβανε τη συμπλήρωση ανώνυμου ερωτηματολογίου αποκλειστικά από άτομα που ζουν με HIV λοίμωξη.  Αποσκοπούσε δε να προσεγγίσει ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, την πρόληψη και την αγωγή υγείας. Η έρευνα ανέδειξε το σημαντικό ρόλο των συμπεριφορών που υιοθετούν τα άτομα για την πορεία της υγείας τους καθώς μεγαλώνουν. Το κάπνισμα, η διατροφή, η άσκηση και ο προσυμπτωματικός έλεγχος αποτελούν ορισμένους από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας, ωστόσο η υιοθέτηση θετικών συμπεριφορών υγείας δεν είναι πάντοτε μία αυτονόητη επιλογή. Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σε ειδικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. 
 • Έρευνα για τις στάσεις και αντιλήψεις των ασθενών σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα: Η χρήση των γενόσημων φαρμάκων αυξάνεται σταθερά σε όλο τον κόσμο, ως συνέπεια της οικονομικής πίεσης που ασκείται για τη μείωση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης ή για την αξιοποίησή της με σκοπό τη χρήση νέων, καινοτόμων θεραπειών. Στην Ελλάδα το εύρος της κατανάλωσης των γενοσήμων υπολείπεται ακόμη σημαντικά σε σχέση με την Ευρώπη, παρά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και τις εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια. Το θέμα της εμπιστοσύνης μας απέναντι στην ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων επανέρχεται στο προσκήνιο συχνά. Σε αυτή την κατεύθυνση, η διαδικτυακή έρευνα της Θετικής Φωνής επιχείρησε να προσδιορίσει το βαθμό γνώσης, καθώς και τις στάσεις και αντιλήψεις των συμμετεχόντων για τα πρωτότυπα και τα γενόσημα φάρμακα. Η έρευνα διεξήχθη από το Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2018 και σε αυτή συμμετείχαν 433 άτομα (41,4% γυναίκες και 54,1% άνδρες). 
 • Έρευνα για το Chemsex στην Ελλάδα: Η Θετική Φωνή δημοσίευσε τα πρώτα πιλοτικά αποτελέσματα της μελέτης για το chemsex στην Ελλάδα.  Στην έρευνα συμμετείχαν 202 άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και ζουν με HIV λοίμωξη, οι οποίοι παρακολουθούνται στις Μονάδες Λοιμώξεων των νοσοκομείων «Λαϊκό» και «Αττικόν». Μέρος του ερευνητικού εγχειρήματος και των ευρημάτων έχει παρουσιαστεί στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και στο 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS. Από τις 180 έγκυρες απαντήσεις, το 38,9% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι έχουν κάνει χρήση ουσιών πριν ή και κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ το 30% ανέφερε ότι έχει κάνει χρήση των τριών ουσιών που εμπλέκονται κατά κανόνα στο chemsex. H συχνότερα χρησιμοποιούμενη ουσία είναι το GBL/GHB που αναφέρεται από τους περισσότερους (44 συμμετέχοντες), ενώ η μεφεδρόνη και η κρυσταλική μεθαμφεταμίνη παρουσιάζουν παρόμοια συχνότητα (34 και 32 συμμετέχοντες αντίστοιχα). Από τις υπόλοιπες ψυχοτρόπες ουσίες που αναφέρονται να χρησιμοποιούνται κατά το σεξ, οι επικρατέστερες είναι το χασίς και η κοκαΐνη.
 • Έρευνα για τους εργαζόμενους υγείας στην κοινότητα: Η Θετική Φωνή και τα Checkpoint συμμετείχαν στην πρώτη Πανευρωπαϊκή Διαδικτυακή Έρευνα Εργαζομένων Υγείας στη Κοινότητα «ECHOES». Η έρευνα στόχευσε στη βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης προς τους άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες, διεξήχθη διαδικτυακά σε ολόκληρη την Ευρώπη σε 16 διαφορετικές γλώσσες και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Υγείας 2014 – 2020. Τα ευρήματα της πρωτοποριακής έρευνας «ECHOES» θα χρησιμοποιηθούν για να κατανοήσουμε ποιοι ακριβώς είναι οι εργαζόμενοι υγείας στην κοινότητα στην Ευρώπη, ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης για τον εντοπισμό των φραγμών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, καθώς και για τον εντοπισμό των αναγκών της περαιτέρω κατάρτισής τους. Σε συνέχεια της διαδικτυακής έρευνας, διοργανώσαμε το Σεπτέμβριο του 2018, ένα τριήμερο εθνικό πιλοτικό workshop για τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας στη κοινότητα που ασχολούνται στην καθημερινή πρακτική τους με τη σεξουαλική υγεία των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. Σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν η περαιτέρω επιμόρφωσή τους και η βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν σε αυτή την ομάδα. 

Συνεργασίες

AIDS Healthcare Foundation Europe, Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, European AIDS Treatment Group (EATG), Civil Society Forum, AIDS ACTION EUROPE, EuroTEST, Network of Low Prevalence Countries of Central and South East Europe» (NeLP), International Planned Parenthood Federation

2017

Ιανουάριος

– Συμμετείχαμε στο διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στη Μάλτα, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκε από τον προϊστάμενο των “Checkpoint” Σοφοκλή Χάνο τo έργο των δομών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ως βέλτιστη πρακτική προαγωγής της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης.
– Ειδική εκδήλωση υπό τον τίτλο “Η αποκατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα: Λύσεις για ένα καλύτερο αύριο” διοργανώθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, του Πρόεδρου του ΣΦΕΕ Πασχάλη Αποστολίδη και του Προέδρου του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος Νίκου Δέδε.
– Μετά από τρία χρόνια συνεργασίας με τη Διοίκηση και την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου “Άγιος Παύλος” των Φυλακών Κορυδαλλού, για την υποστήριξη και ενδυνάμωση των οροθετικών κρατουμένων, ξεκινήσαμε την υλοποίηση αντίστοιχης δράσης στις Φυλακές Ελαιώνα στη Θήβα όπου συγκεντρώνονται οι γυναίκες οροθετικές κρατούμενες της χώρας.
– Η πανελλήνια καμπάνια για την ομόφυλη συντροφικότητα δημοσιεύθηκε σε επιλεγμένες στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
– Στις 8 Ιανουαρίου συνδιοργανώσαμε με το ηλεκτρονικό περιοδικό “10%” βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια στον “Μεξικανό”.
– Σε συνέχεια της στενής μας συνεργασίας με το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) παρείχαμε βοήθεια με τη διανομή τροφίμων, ειδών ρουχισμού και κουβερτών σε άστεγους συμπολίτες μας. Επίσης παρείχαμε τη δυνατότητα μεταφοράς τους με την Κινητή Μονάδα στα κέντρα φιλοξενίας που παρέμεναν ανοιχτά για την αντιμετώπιση του ψύχους. Συνολικά το μήνα Ιανουάριο ωφελήθηκαν 172 άστεγοι συμπολίτες μας. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιτείται κάθε Δευτέρα από τις 20:00 έως τη 01:00.
– Στις 17 Ιανουαρίου συμμετείχαμε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου που διοργάνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ.
– Στις 19 Ιανουαρίου παραθέσαμε ομιλία στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Αθηνών “Διεθνής Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων Υγείας” στο Λαϊκό Νοσοκομείο, αναφορικά με την προφυλακτική αγωγή PrEP.
– Για μία βραδιά, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, η παράσταση «Το κλουβί με τις τρελές» ήταν αφιερωμένη στη «Θετική Φωνή» και μέρος των εσόδων της διατέθηκε για τους σκοπούς του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος.
– Στις 22 Ιανουαρίου συνδιοργανώσαμε με το ηλεκτρονικό περιοδικό “10%” καραόκε βραδιά στο “Big Bar”.
– Στις 26 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της “Θετικής Φωνής” στην Αθήνα η κοπή της βασιλόπιτας για το 2016 με την παρουσία εθελοντών, μελών και εργαζομένων του Συλλόγου και αντίστοιχα στις 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας στη δομή του “Checkpoint” στη Θεσσαλονίκη.
– Από τις 27 έως τις 29 Ιανουαρίου συμμετείχαμε στο Φεστιβάλ “GenderFest” και ενημερώναμε το κοινό με διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και δωρεάν προφυλακτικών.
– Στις 29 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Εργαστηρίου Βιωματικού Ψυχοδράματος που διοργανώνει η “Θετική Φωνή”, με συντονίστρια τη Μαριάννα Δραγασάκη.
– Στις 31 Ιανουαρίου παρευρεθήκαμε στην ημερίδα “Ψυχοκοινωνική στήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS” που διοργάνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Αφροδίσιων Δερματικών Νόσων “Ανδρέας Συγγρός”.
– Στις 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση κι ανταλλαγή απόψεων για τις δομές υποστήριξης ΧΕΝ και τα προγράμματα Μείωσης της Βλάβης που παρέχει η “Θετική Φωνή” και το γραφείο Θεσσαλονίκης, στον “ΙΑΝΟ” του “ΟΚΑΝΑ” και τους εργαζομένους του.
– Την παρέμβαση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος προκάλεσε πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά να συμπεριλάβει στις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία σε δημοτικό ξενώνα την εξέταση για HIV.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε τον Ιανουάριο σχετικές υπηρεσίες σε 122 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 71 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 51 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στον Ιανουάριο επισκεφθήκαμε τρεις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και μία φορά της γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε 27 οροθετικούς κρατουμένους.
– Συνολικά, τον Ιανουάριο μοιράσαμε 29.284 δωρεάν προφυλακτικά, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.
– Στις δομές των “Checkpoint” στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν τον Ιανουάριο 526 άτομα για HIV, 49 για ηπατίτιδα C και 62 για ηπατίτιδα Β.
– Στη δομή “Red Umbrella Athens” παρείχαμε τον Ιανουάριο υπηρεσίες ενδυνάμωσης και υποστήριξης συνολικά σε 58 εργαζόμενες στο σεξ, από τις οποίες 4 έκαναν εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδες Β και C . Διανείμαμε 1.836 δωρεάν προφυλακτικά και 100 πακέτα ασφαλέστερης χρήσης για τις χρήστριες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Τέλος, κάναμε συνολικά 12 παραπομπές σε άλλους φορείς και σε γιατρούς.

Φεβρουάριος 

– Νέα επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό απέστειλε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αναφορικά με τις ελλείψεις αντιδραστηρίων για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης, αλλά κυρίως για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής. Στην επιστολή η “Θετική Φωνή” καλεί προσωπικά τον Υπουργό να παρέμβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα.
– Το νέο κοινωνικό μήνυμα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας με πρωταγωνιστή το Γιώργο Μαυρίδη συμπυκνώνει μέσα σε μερικές λέξεις την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού για τα δικαιώματα των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών, μία από τις λιγότερο ορατές και πιο περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες. Η χρήση ουσιών αποτελεί αναπόσπαστη παράμετρο της δημόσιας υγείας και για το λόγο αυτό ο χρήστης ουσιών ως ισότιμος πολίτης δε χάνει και δεν πρέπει να χάνει το θεμελιώδες δικαίωμά του στην υγεία και στη ζωή.
– Μέσα στο Φεβρουάριο, εκπρόσωποι του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας πραγματοποίησαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κωνσταντίνο Μπάρκα, με τους Θεόδωρο Παραστατίδη και Γεωργία Γενιά από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με το Βασίλη Γιόγιακα, τον Παγαγιώτη Μηταράκη και το Μάριο Σαλμά από τη Νέα Δημοκρατία, με την Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και με τον ΣΤ’ αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη.
– Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint” και το AHF Europe διοργάνωσαν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού. Στο επίκεντρο της επικοινωνιακής καμπάνιας του Συλλόγου βρέθηκε το πρωτότυπο χιουμοριστικό βίντεο με τις drag queen Chraja και Φιλοθέη για τη σωστή χρήση του προφυλακτικού. Μέχρι σήμερα το βίντεο έχει συγκεντρώσει πάνω από 60.000 προβολές.
– Η “Θετική Φωνή” με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού δημοσίευσε το μήνυμά της για τη συγκεκριμένη ημέρα επαναφέροντας δυναμικά στο δημόσιο διάλογο τα αιτήματά της για τη μείωση του Φ.Π.Α. στα προφυλακτικά και για την εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.
– Την 1η Φεβρουαρίου σε συνεργασία με το “Δίκτυο Τέχνης και Δράσης: Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια” παραδώσαμε 120 κουβέρτες στο Νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” των Φυλακών Κορυδαλλού.
– Στις 2 Φεβρουαρίου παρευρεθήκαμε σε συνάντηση εργασίας μεταξύ υποψήφιων δωρητών και οργανώσεων που ασχολούνται με ευάλωτους κοινωνικά πληθυσμούς και ειδικότερα με μετανάστες και πρόσφυγες.
– Στις 4 και στις 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιήσαμε διανομή δωρεάν προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού στο club “Sodade2”.
– Στις 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μια ακόμη συνάντηση “Εγώ και ο HIV” στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο “The City”, με θεματολογία τις επιπτώσεις του καπνίσματος και του αλκοόλ στη ζωή των οροθετικών ατόμων, τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής και τις κορυφαίες καινοτομίες του 2016 αναφορικά με τον HIV και το AIDS.
– Στις 3, 10 και 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιήσαμε ενημερωτικά σεμινάρια για το HIV/AIDS και τα προγράμματα μείωσης της βλάβης και παρείχαμε τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων για HIV και ηπατίτιδες B και C στις δομές του ΚΕΘΕΑ “Διάβαση” και “Νόστος”, ενώ στις 7 Φεβρουαρίου βρεθήκαμε στη Μονάδα του “18άνω” για τις εξαρτημένες μητέρες.
– Στις 9 Φεβρουαρίου συμμετείχαμε στο 9ο Συνέδριο της ΕΣΑμεΑ, όπου συζητήθηκε η καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.
– Στις 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η φωτογραφική έκθεση “Γυμνό Γεύμα: Athens Edition” του φωτογράφου Γιάννη Παυλίδη στον εκθεσιακό χώρο Loukoumi #10, μέρος των εσόδων της οποίας δόθηκαν στον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”.
– Στις 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήσαμε δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης τόσο του προσωπικού, όσο και των κρατούμενων των γυναικείων φυλακών Ελαιώνα στη Θήβα.
– Από τις 20 έως τις 22 Φεβρουαρίου συμμετείχαμε στο συνέδριο “EUROPACH Meeting” στο Βερολίνο, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Δίκτυο NeLP.
– Στις 21 Φεβρουαρίου συμμετείχαμε στην παρουσίαση της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας του “ΣυνΑθηνά” στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών.
– Στις 22 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με την οργάνωση “Πλησίον”, παραλάβαμε είδη ρουχισμού και κουβέρτες προκειμένου να διανεμηθούν σε άστεγους συμπολίτες μας.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε τον Φεβρουάριο σχετικές υπηρεσίες σε 126 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 98 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 28 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στο Φεβρουάριο επισκεφθήκαμε τρεις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και μία φορά της γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε 29 οροθετικούς κρατουμένους.
– Συνολικά, το Φεβρουάριο μοιράσαμε 37.756 δωρεάν προφυλακτικά, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.
– Στις δομές των “Checkpoint” στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν το Φεβρουάριο 1207 άτομα για HIV, 162 για ηπατίτιδα C και 129 για ηπατίτιδα Β.
– Στη δομή “Red Umbrella Athens” παρείχαμε το Φεβρουάριο υπηρεσίες ενδυνάμωσης και υποστήριξης συνολικά σε 99 εργαζόμενες στο σεξ, από τις οποίες 7 έκαναν εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδες Β και C . Διανείμαμε 2349 δωρεάν προφυλακτικά και 25 πακέτα ασφαλέστερης χρήσης για τις χρήστριες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Τέλος, κάναμε συνολικά 11 παραπομπές σε άλλους φορείς και σε γιατρούς.

Μάρτιος

– Η διακήρυξη της Μάλτας για το AIDS: Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Υπουργική συνάντηση της Ε.Ε. και οι θέσεις του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
– Δύο νέα φυλλάδια που απευθύνονται στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών δημοσίευσε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, τα οποία θα περιλαμβάνονται στα κιτ με υλικό ασφαλούς χρήσης που διανέμονται στο πλαίσιο της εργασίας στο δρόμο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
– Κατόπιν πρωτοβουλίας του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας, ο Συνήγορος του Πολίτη συνέταξε και απέστειλε αναφορά για το πρόβλημα των ελλείψεων αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις των οροθετικών ατόμων με παραλήπτες του Υπουργείο Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα Κέντρα Αναφοράς όπου διενεργούνται οι εξετάσεις.
– Συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη είχε την Τρίτη 21 Μαρτίου αντιπροσωπεία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας. Στη συνάντηση εργασίας συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των οροθετικών ατόμων και η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας των δύο πλευρών, σε συνέχεια και της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το Μάιο του 2016 με τίτλο “HIV/AIDS & Διακρίσεις: Εντοπίζοντας το στίγμα του στίγματος”.
– Η “Πλατφόρμα ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες”, της οποίας ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” αποτελεί ενεργό μέλος, συνέταξε επιστολή προς τον πρωθυπουργό επισημαίνοντας τους προβληματισμούς σχετικά με την τρέχουσα εθνική κατάσταση όσον αφορά τις ψυχοδραστικές ουσίες. Διαβάστε την επιστολή εδώ.
– Συνυπογράψαμε την επιστολή – απάντηση προς το Ε.ΚΕ.Α, αναφορικά με τα αίτια αποκλεισμού από την εθελοντικά αιμοδοσία, ομοφυλόφιλων ανδρών. Την συγκεκριμένη επιστολή συνυπογράφουν άλλες 11 ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητες και άλλες ομάδες και οργανώσεις.
– Την 1η Μαρτίου συμμετείχαμε σε συνάντηση με την Εθνική Συντονίστρια για τα Ναρκωτικά, κ. Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπούλου μαζί με εκπροσώπους της ελληνικής “Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες”.
– Την 1η και στις 16 Μαρτίου συναντηθήκαμε με βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και συγκεκριμένα με τους Μερόπη Τζούφη, Ελισάβετ Σκούφα και Αθανάσιο Παπαχριστόπουλο, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την πορεία υλοποίησης όσων ειπώθηκαν κατά την Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής για θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του HIV/AIDS στην Ελλάδα.
– Στις 2 Μαρτίου παρευρεθήκαμε στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης για 2016 της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών, που διοργάνωσε το ΚΕΘΕΑ.
– Στις 7 Μαρτίου επισκεφθήκαμε τον οικισμό Ρομά Σοφό και Νέα Ζωή στο πλαίσιο της δράσης “Love Box” και διανείμαμε παιχνίδια, ρούχα και τρόφιμα σε παιδιά.
– Στις 11 και στις 18 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε διανομή δωρεάν προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού στο club “Sodade2”.
– Στις 15 Μαρτίου συμμετείχαμε ως ομιλητές στην ημερίδα “Χώροι Κράτησης & HIV”  που διοργάνωσε το “Κέντρο Ζωής” στο “Alba Graduate Business School at the American College of Greece”. – – Παρουσιάσαμε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας “Stigma Index” για τους οροθετικούς κρατούμενους στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” των φυλακών Κορυδαλλού και τις πρωτοβουλίες της “Θετικής Φωνής” για την ενδυνάμωση της συγκεκριμένης ομάδας και των οροθετικών γυναικών κρατουμένων στις Φυλακές Ελαίωνα Θήβας.
– Στις 21 Μαρτίου συμμετείχαμε στην πρώτη συνάντηση του Δ.Σ. του “Drug Policy Network of South Eastern Europe”, του οποίου αποτελούμε ιδρυτικό μέλος, στο Βελιγράδι.
– Στις 21 Μαρτίου συμμετείχαμε στον “Περίπατο κατά των Διακρίσεων”, που διοργάνωσε το “Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών” με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων.
– Στις 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μια ακόμα συνάντηση “Εγώ & ο HIV” στην Αθήνα.
– Στις 27 Μαρτίου συμμετείχαμε σε συνάντηση της “Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες”, με θέμα την υποβολή πρότασης στα κυβερνητικά όργανα για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, επιτρέποντας τη στελέχωση της εθνικής επιτροπής για τα ναρκωτικά από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε τον Μάρτιο σχετικές υπηρεσίες σε 124 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 95 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 29 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στον Μάρτιο επισκεφθήκαμε τρεις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και μία φορά της γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε 29 οροθετικούς κρατουμένους.
– Συνολικά, το Μάρτιο μοιράσαμε 39.725 δωρεάν προφυλακτικά, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.
– Στη δομή “Red Umbrella Athens” παρείχαμε το Μάρτιο υπηρεσίες ενδυνάμωσης και υποστήριξης συνολικά σε 127 εργαζόμενες στο σεξ, από τις οποίες 11 έκαναν εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδες Β και C . Διανείμαμε 3.025 δωρεάν προφυλακτικά και 20 πακέτα ασφαλέστερης χρήσης για τις χρήστριες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Τέλος, κάναμε συνολικά 20 παραπομπές σε άλλους φορείς και σε γιατρούς.
– Στις δομές των “Checkpoint” στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν το Μάρτιο 1.355 άτομα για HIV, 250 για ηπατίτιδα C και 281 για ηπατίτιδα Β.

Απρίλιος

– Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας είχε συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη την Τετάρτη 12 Απριλίου 2017.Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που περιβάλει την εργασία στο σεξ στην Ελλάδα, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Υγείας αποτελούν τις ρυθμιστικές αρχές για το συγκεκριμένο θέμα.
– Στο πλαίσιο των διεθνών του συνεργασιών με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας συμμετείχε σε ειδικό πρόγραμμα της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, που περιελάμβανε εργασία για τρεις εβδομάδες στην κλινική “Whitman-Walker Clinic” στην πρωτεύουσα των Η.Π.Α. Washington D.C.
– Τη δομή των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint” επισκέφθηκε την Τρίτη 4 Απριλίου 2017, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων λειτουργίας τους στην πόλη.
– Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού γραφείου του AIDS Healthcare Foundation από τη Δευτέρα 3 έως την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη και τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης Πέτρο Λεκάκη.
– Την 1η και στις 22 Απριλίου βρεθήκαμε στην “Alexander Sauna” προσφέροντας τη δυνατότητα δωρεάν τεστ για HIV.
– Την 1η Απριλίου πραγματοποιήσαμε εκπαίδευση νέων εθελοντών για το πλαίσιο εσωτερικής λειτουργίας της δομής “Red Umbrella Athens”.
– Στις 5 Απριλίου πραγματοποιήσαμε εκπαίδευση για τα νέα μέλη της ομάδας εργασίας στο δρόμο (streetwork).
– Στις 5 Απριλίου συμμετείχαμε με ομιλία στο συνέδριο “The Future of Healthcare in Greece” στο “Athenaeum Intercontinental Athens”.
– Συμμετείχαμε στην τριήμερη εκπαίδευση που πραγματοποίησε ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. με τίτιλο “Εκπαίδευση με θέμα την εργασία στο δρόμο”, με τη συμμετοχή ομάδων από τις οργανώσεις: “Γιατροί του Κόσμου”, “Θετική Φωνή” και “Τμήμα Παρεμβάσεων στην κοινότητα” του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.”.
– Στις 7 Απριλίου πραγματοποιήσαμε διανομή δωρεάν προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού στο Περιστέρι.
– Στις 25 Απριλίου πραγματοποιήσαμε σεμινάριο με τίτλο “Εξάρτηση – HIV & Ψυχροδραστικές Ουσίες”  για τους εθελοντές του Δικτύου.
– Στις 29 Απριλίου πραγματοποιήσαμε διανομή δωρεάν προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού στο club ” The Apartment”.
– Χαιρετίσαμε τη δημόσια παρέμβαση του “European AIDS Treatment Group” και του “The PrEP in Europe Initiative” προς την εταιρεία “Gilead”, αναφορικά με την πρόσβαση των πολιτών των ευρωπαϊκών κρατών στην προφυλακτική θεραπεία (PrEP) για τον HIV. Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή εδώ.
– Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο φαρμακείο Βάλια Βασιλάκου – Τριανταφύλλου για τη δωρεά 14 τεμαχίων γάλακτος (Frizolac, Frizomel, Frizogrow) για τις ανάγκες οροθετικών μητέρων του ξενώνα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στην Αθήνα.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε τον Απρίλιο σχετικές υπηρεσίες σε 124 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 95 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 29 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στον Απρίλιο επισκεφθήκαμε τρεις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και μία φορά της γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε 29 οροθετικούς κρατουμένους.
– Συνολικά, τον Απρίλιο μοιράσαμε 46.675 δωρεάν προφυλακτικά, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.
– Στη δομή “Red Umbrella Athens” παρείχαμε τον Απρίλιο υπηρεσίες ενδυνάμωσης και υποστήριξης συνολικά σε 75 εργαζόμενες στο σεξ, από τις οποίες 11 έκαναν εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδες Β και C . Διανείμαμε 1.892 δωρεάν προφυλακτικά και 20 πακέτα ασφαλέστερης χρήσης για τις χρήστριες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Τέλος, κάναμε συνολικά 4 παραπομπές σε άλλους φορείς και σε γιατρούς.
– Στις δομές των “Checkpoint” στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν τον Απρίλιο 1.028 άτομα για HIV, 139 για ηπατίτιδα C, 162 για ηπατίτιδα Β και 48 για σύφιλη.

Μάιος 

– Η ανάγκη αλλαγής του αναχρονιστικού νόμου 2734/1999 αποτέλεσε το κοινό σημείο αναφοράς των τοποθετήσεων του συνόλου των ομιλητών που συμμετείχαν στην ημερίδα για την εργασία στο σεξ στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 στην Αθήνα, ως μία πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας και του AIDS Healthcare Foundation Europe.
– Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας με την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, τα “Checkpoint” επισκέφθηκαν την Κύπρο και συμμετείχαν στην Εβδομάδα Εξέτασης για το HIV από τις 19 έως τις 28 Μαΐου 2017. Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου 2017.
– Τρία χρόνια παρουσίας και συνεργασίας με την Κοινωνική Υπηρεσία στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” των Φυλακών Κορυδαλλού κλείνει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 900 ατομικές συνεδρίες ενδυνάμωσης στη βάση των ομοτίμων με περίπου 200 ωφελούμενους. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
– Στις 4 Μαΐου δημοσιεύσαμε ανοιχτή επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αναφορικά με την εργασία στο σεξ και την ταύτιση που επιχειρείται με τη σωματεμπορία.
– Την ίδια ημέρα πραγματοποιήσαμε ενημερωτικό σεμινάριο στους εθελοντές του Δικτύου Εθελοντών, σχετικά με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.
– Στις 5 Μαΐου πραγματοποιήσαμε διανομή ενημερωτικού υλικού και δωρεάν προφυλακτικών στο Νέο Ηράκλειο.
– Στις 9 Μαΐου συμμετείχαμε στην ημερίδα “ΛΟΑΤ πρόσφυγες και μετανάστες: η κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη”, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “President”.
– Στις 10 Μαΐου το Κέντρο Ενδυνάμωσης και Υποστήριξης των εργαζομένων γυναικών στο σεξ στο δρόμο “Red Umbrella Athens” συμμετείχε στο 16ο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη, με θέμα παρουσίασης “Βία εναντίον γυναικών που εργάζονται στο σεξ”.
– Στις 12 Μαΐου συμμετείχαμε στο 43ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, με εισήγηση στο στρογγυλό τραπέζι “Η συμμετοχή των πολιτών-ασθενών στη λήψη αποφάσεων πολιτικών υγείας”.
– Στις 14 Μαΐου η ομάδα εργασίας στο δρόμο έτρεξε μαζί με τον ΟΚΑΝΑ στον 9ο Αριστοτέλειο Δρόμο, που διοργάνωσε το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας.
– Από τις 18 Μαΐου έως τις 22 Μαΐου συμμετείχαμε στην συνάντηση ” European Community Advisory Board on acccess on HCV treatment”, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
– Στις 19 Μαΐου συμμετείχαμε με εισήγηση με θέμα “Στρατηγικές προσέγγισης και διαχείρισης εθελοντών”, στο πλαίσιο της Ακαδημίας Εκπαίδευσης Συλλόγων Ασθενών, του θεσμού των βραβείων Prix Galien Greece.
– Στις 24 Μαΐου συμμετείχαμε στα workshops που διοργάνωσαν το ΚΥΑΔΑ του Δήμου Αθηναίων, αναφορικά με την υποστήριξη των άστεγων συμπολιτών μας και των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών.
– Στις 26 Μαΐου πραγματοποιήσαμε διανομή δωρεάν προφυλακτικών και παρείχαμε την δυνατότητα για δωρεάν εξετάσεις HIV, HBV και HCV στο φεστιβάλ “EroticArt”.
– Στις 30 Μαΐου συναντηθήκαμε στο Εθνικό Κέντρο Λοιμώξεων της Βουλγαρίας με την επικεφαλής ιατρό για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS του Υπουργείου Υγείας , Vyara Georgieva και τον Petar Tsintsarki, προϊστάμενο του Τμήματος Πρόληψης και Ελέγχου του HIV.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε το Μάιο σχετικές υπηρεσίες σε 106 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 81 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 25 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στο Μάιο επισκεφθήκαμε τρεις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε 38 οροθετικούς κρατουμένους.
– Συνολικά το Μάιο μοιράσαμε 29.093 δωρεάν προφυλακτικά, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.
– Στη δομή “Red Umbrella Athens” παρείχαμε το Μάιο υπηρεσίες ενδυνάμωσης και υποστήριξης συνολικά σε 109 εργαζόμενες στο σεξ, από τις οποίες 14 έκαναν εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδες Β και C . Διανείμαμε 1.718 δωρεάν προφυλακτικά, 2 τεστ εγκυμοσύνης και 40 πακέτα ασφαλέστερης χρήσης για τις χρήστριες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Τέλος, κάναμε συνολικά 19 παραπομπές σε άλλους φορείς και σε γιατρούς.
– Στις δομές των “Checkpoint” στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν το Μάιο 1.478 άτομα για HIV, 290 για ηπατίτιδα C, 269 για ηπατίτιδα Β και 11 για σύφιλη.

Ιούνιος

– Για μία ακόμη χρονιά, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας και το AIDS Healthcare Foundation Europe συμμετείχαν στα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας το Σάββατο 10 Ιουνίου στην Αθήνα, το Σάββατο 17 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη και το Σάββατο 24 Ιουνίου στην Πάτρα.
– Στις 20 και 21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η εξαμηνιαία συνάντηση των φορέων και οργανώσεων που συμμετέχουν στο Civil Society Forum της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Λουξεμβούργο, όπου συμμετείχε η Θετική Φωνή.
– Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, ο Δήμος Αλίμου σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”, το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος “Προμηθέας” και τα Κέντρα Πρόληψης & Εξέτασης “Checkpoint”, διοργάνωσαν δράση ενημέρωσης το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 στην παραλία του Αλίμου δίπλα στο Δημοτικό Κινηματογράφο.
– Η “Θετική Φωνή” καταδίκασε την επίθεση σε μέλη της “Δράσης Αστυνομικών Ενάντια Στο Ρατσισμό” που συμμετείχε στο Athens Pride.
– Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε η “Θετική Φωνή” σε συνεργασία με το AHF Europe, με θέμα “U=U: HIV Undetectable = Untransmittable – Μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο HIV σημαίνει μη μεταδοτικός” στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο από την εκδήλωση.
– Στις 7 Ιουνίου, σε συνεργασία με το AHF Europe διοργανώσαμε για τρίτη χρονιά του “Pittaki Street Party” στη γειτονιά του “Checkpoint” στο Μοναστηράκι.
– Η ομάδα ψυχοδράματος των μελών και εθελοντών της “Θετικής Φωνής” ολοκλήρωσε το φετινό κύκλο πέντε μηνιαίων συναντήσεων με υπεύθυνη τη Μαριάννα Δραγασάκη.
– Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε τα βίντεο από την ημερίδα “Η εργασία στο σεξ στην Ελλάδα: Η πραγματικότητα και οι προοπτικές”.
– Στις 3 & 17 Ιουνίου πραγματοποιήσαμε διανομή δωρεάν προφυλακτικών και παρείχαμε δυνατότητα για δωρεάν εξετάσεις HIV, HBV και HCV στην “Alexander Sauna”.
– Στις 10 Ιουνίου πραγματοποιήσαμε διανομή δωρεάν προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού και παρείχαμε την δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων  στο πλαίσιο της 10ης Γυμνής Ποδηλατοδρομίας Θεσσαλονίκης.
– Στις 13 Ιουνίου συμμετείχαμε στο συνέδριο του Ινστιτούτου Goethe “Refugee-led initiatives across EuroMENA: aspects of representation, ownership and empowerment”.
– Στις 14 Ιουνίου, το Thess Checkpoint παρείχε τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων στους συμμετέχοντες στη δράση δρόμου “#Στείλε_το_μήνυμα, #Pass_the_message” που διοργάνωσε το ΣΥΔ στο πλαίσιο του Thessaloniki Pride.
– Στις 15 και 16 Ιουνίου συμμετείχαμε στο συνέδριο ‘HIV and your Body’ που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία.
– Στις 14 Ιουνίου υποδεχθήκαμε τον διευθυντή του “Indiana Recovery Alliance” Chris Abert, με σκοπό να παρακολουθήσει και να ενημερωθεί για τα πρόγραμμα μείωσης της βλάβης του Συλλόγου.
– Στις 16 Ιουνίου συμμετείχαμε σε ομιλία ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητριών/φοιτητών Κοινωνικής Ψυχολογίας και Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων του ΑΠΘ, με τίτλο “Πέτα τους φόβους, όχι το αίμα σου”, για την απαγόρευση συμμετοχής ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στις εθελοντικές αιμοδοσίες.
– Στις 19 Ιουνίου παρουσιάσαμε ως βέλτιστες πρακτικές τις δομές “Checkpoint” Αθήνας & Θεσσαλονίκης στο συνέδριο “Checking the Experience” που πραγματοποιήθηκε στη Bologna.
– Στις 23 Ιουνίου συμμετείχαμε στην ημερίδα ‘Ναρκωτικά: βιολογικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις’ που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
– Στις 23 Ιουνίου πραγματοποιήσαμε διανομή ενημερωτικού υλικού και δωρεάν προφυλακτικών στο Μοναστηράκι.
– Στις 28 Ιουνίου ολοκληρώσαμε τον κύκλο των Συνεδριών Ενδυνάμωσης και Εμψύχωσης μελών μας, με την Ομάδα Παρεμβαίνουσας Μη Κατευθυντικότητας, ένα κύκλο ενός χρόνου συνεδριών προσφέροντας υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε περισσότερα από 20 μέλη μας στη Θεσσαλονίκη.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε τον Ιούνιο σχετικές υπηρεσίες σε 120 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 109 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 11 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στον Ιούνιο επισκεφθήκαμε τρεις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε 38 οροθετικούς κρατουμένους.
– Συνολικά τον Ιούνιο μοιράσαμε 31.197 δωρεάν προφυλακτικά, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.
– Στη δομή “Red Umbrella Athens” παρείχαμε τον Ιούνιο υπηρεσίες ενδυνάμωσης και υποστήριξης συνολικά σε 112 εργαζόμενες στο σεξ, από τις οποίες 11 έκαναν εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδες Β και C . Διανείμαμε 1.404 δωρεάν προφυλακτικά, 2 τεστ εγκυμοσύνης και 25 πακέτα ασφαλέστερης χρήσης για τις χρήστριες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Τέλος, κάναμε συνολικά 13 παραπομπές σε άλλους φορείς και σε γιατρούς.
– Στις δομές των “Checkpoint” στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν τον Ιούνιο 1.715 άτομα για HIV, 246 για ηπατίτιδα C και 263 για ηπατίτιδα Β.

Ιούλιος 

– Παρουσιάσαμε τον απολογισμό δράσεων για τη διετία 2015-2016. Σε μία έκδοση 120 σελίδων παρουσιάζεται το σύνολο των δράσεων, των πρωτοβουλιών και των παρεμβάσεων του Συλλόγου, με ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα, χρηστικούς πίνακες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
– Χαιρετίσαμε την αίσια έκβαση της διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των φαρμακευτικών εταιρειών, που διασφαλίζει μεταξύ άλλων τη δωρεάν πρόσβαση όλων των οροθετικών ατόμων που έχουν συλλοίμωξη με ηπατίτιδα C ανεξαρτήτως σταδίου ίνωσης, στις νέες θεραπείες.
– Συμμετείχαμε στις εργασίες της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για το AIDS “IAS 2017” που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, από τις 23 έως τις 26 Ιουλίου 2017, με τη συμμετοχή άνω των 6.000 ιατρών, ερευνητών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων.
– Αντιπροσωπεία του AIDS Healthcare Foundation, με επικεφαλής την Terri Ford, Διευθύντρια των προγραμμάτων διεκδίκησης δικαιωμάτων του Ιδρύματος, επισκέφθηκαν την Αθήνα και πραγματοποίησαν συναντήσεις εργασίας με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, την Αντιδήμαρχο Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη και τον Ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκο. Το ταξίδι εργασίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του AHF με τη “Θετική Φωνή”.
– Το “11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ” επαναλειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, Δευτέρα με Παρασκευή 11:00 – 21:00 (εκτός επίσημων αργιών), ενώ οι υπηρεσίες συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης και παρέμβασης στην κρίση δε θα περιορίζονται πια μόνο στο τηλέφωνο, αλλά προσφέρεται και η δυνατότητα για περιορισμένο αριθμό προσωπικών συνεδρίων. Οι δια ζώσης συνεδρίες προσφέρονται μετά από αξιολόγηση των αναγκών και με γνώμονα την καλύτερη κάλυψη των εξυπηρετούμενων. Η επαναλειτουργία της υπηρεσίας γίνεται χάρη στην ευγενική δωρεά και υποστήριξη του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.
– Στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας μεταδόθηκε το σποτ του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος για την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για το στίγμα που βιώνουν οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών. Το βίντεο προβλήθηκε για όλο το μήνα Ιούλιο.
– Δημοσιεύσαμε ανακοίνωση σχετικά με την έξαρση της ηπατίτιδας Α στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Τόσο το ECDC σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ελλάδα συνιστούν τον εμβολιασμό όσων ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα.
– Συμμετείχαμε στην ημερίδα του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδας “Προμηθέας” που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου, στην Αθήνα. Η διεύρυνση των κριτηρίων για την πρόσβαση στις νέες θεραπείες βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.
– Στις 21 Ιουλίου πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Συμβουλευτικό Σταθμό “ΚΕΘΕΑ Νόστος”.
– Συμμετείχαμε στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την εκρίζωση της ιογενούς ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, που έλαβε χώρα στις 28 Ιουλίου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, στην Αθήνα.
– Παραδώσαμε πακέτα αγάπης (τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής) σε οικογένειες άπορων οροθετικών και σε οικογένειες του ΟΚΑΝΑ και του περιοδικού δρόμου “Σχεδία”.
– Ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο της έρευνας επιπτώσεων αντιρετροϊκής αγωγής στις κινητικές και εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, σε συνεργασία με το ΑΧΕΠΑ. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2018.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε τον Ιούλιο σχετικές υπηρεσίες σε 121 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 109 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 12 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στον Ιούλιο επισκεφθήκαμε τρεις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε 44 οροθετικούς κρατουμένους.
– Συνολικά τον Ιούλιο μοιράσαμε 51.489 δωρεάν προφυλακτικά, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.
– Στη δομή “Red Umbrella Athens” παρείχαμε τον Ιούλιο υπηρεσίες ενδυνάμωσης και υποστήριξης συνολικά σε 104 εργαζόμενες στο σεξ, από τις οποίες 18 έκαναν εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδες Β και C . Διανείμαμε 2.150 δωρεάν προφυλακτικά, 1 τεστ εγκυμοσύνης και 75 πακέτα ασφαλέστερης χρήσης για τις χρήστριες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Τέλος, κάναμε συνολικά 10 παραπομπές σε άλλους φορείς και σε γιατρούς.
– Στις δομές των “Checkpoint” στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν τον Ιούλιο 1.095 άτομα για HIV, 232 για ηπατίτιδα C και 234 για ηπατίτιδα Β.

2016

Ιανουάριος

– Η Ομάδα Μείωσης Βλάβης της “Θετικής Φωνής” εξέδωσε ένα λεπτομερή “οδηγό επιβίωσης” για συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και τα απεξαρτημένα άτομα, οι πρώην κρατούμενοι, οι άποροι, οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.
– Καλέσαμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να παρέμβει άμεσα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που καταγράφονται στα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας. Με δημόσια παρέμβασή μας στις 13 Ιανουαρίου σημειώσαμε πως “η πρωτοφανής αυτή κατάσταση απειλεί την υγεία και τη ζωή των ασθενών με καρκίνο, οι οποίοι δεν έχουν τις τελευταίες ημέρες πρόσβαση στη θεραπεία τους. Αντίστοιχα προβλήματα συνεχίζουν να καταγράφονται και στη διαδικασία διάθεσης αντιρετροϊκών σκευασμάτων“.
– Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου πραγματοποιήσαμε επίσκεψη εργασίας στη Σόφια, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του προγράμματος “Go Shape” της εταιρείας “Gilead”, με σκοπό τη μεταφορά της τεχνογνωσίας και των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται στα Κέντρα Πρόληψης “Checkpoint” στην Ελλάδα.
– Ολοκληρώθηκε το βιωματικό σεμινάριο “Φορώντας τα Παπούτσια του Άλλου” που πραγματοποίησε η “Θετική Φωνή” από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 στον πολυχώρο “Οικόπολις” στη Θεσσαλονίκη.
– Ξεκινήσαμε τη λειτουργία της δομής “Sexworkers Drop-in Center” στην πλατεία Ομονοίας, που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε εργαζόμενους και εργαζόμενες στο σεξ.
– Συμμετείχαμε με δύο αναρτημένες ανακοινώσεις στις εργασίες του Συνεδρίου “Quality Action: Improving HIV Prevention in Europe” που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.
– Στις 29 Ιανουαρίου συμμετείχαμε με ομιλία στη Σύνοδο της EATG (European AIDS Treatment Group) για την Προφύλαξη πριν την Έκθεση (PrEP) στην Ευρώπη.
– Το “Thess Checkpoint” συμμετείχε με δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης για τα Κονδυλώματα που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 30 Ιανουαρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη.
– Πραγματοποιήσαμε προβολή της ταινίας “Pride” για τους εθελοντές του Δικτύου μας. Ακολούθησε συζήτηση για θέματα που απασχολούν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητ
– Στις 22 Ιανουαρίου συμμετείχαμε σε ειδική εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων του Συλλόγου και των υπηρεσιών των “Checkpoint” στο ΙΕΚ Δέλτα στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν οι δύο πρώτες ενότητες του σεμιναρίου αυτοβελτίωσης που απευθύνεται σε μέλη και εθελοντές της “Θετικής Φωνής”.
– Στις 12 Ιανουαρίου διοργανώσαμε σεμινάριο με θέμα “Ταυτότητα και Έκφραση Φύλου”. Η Άννα Κουρουπού, Γραμματέας του Σ.Υ.Δ. παρουσίασε και ανέλυσε ζητήματα που σχετίζονται με την ορολογία, τα στερεότυπα και τους μύθους που συνοδεύουν τους τρανς ανθρώπους στην Ελλάδα.
– Μέσα στον Ιανουάριο επισκεφθήκαμε τρεις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος”, με σκοπό την ενδυνάμωση των οροθετικών κρατούμενων.
– Συνολικά, τον Ιανουάριο προσεγγίσαμε 1.493 άτομα με σκοπό την ενημέρωση για θέματα HIV και ηπατιτίδων Β και C, ενώ μοιράσαμε και 11.720 προφυλακτικά.
– Στις δομές του “Ath Checkpoint” και του “Thess Checkpoint” και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν τον Ιανουάριο 1.093 άτομα για HIV, 158 για ηπατίτιδα C, 58 για ηπατίτιδα Β και 145 ωφελούμενοι για σύφιλη.

Φεβρουάριος

– Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης που υλοποίησαν η “Θετική Φωνή” και τα Κέντρα Πρόληψης “Checkpoint” με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού.
– Με πρωτοβουλία της “Θετικής Φωνής” οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Λαμπρούλης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των οροθετικών ασθενών στην αγωγή τους.
– Στο πλαίσιο των επαφών με κυβερνητικούς και πολιτειακούς παράγοντες, η “Θετική Φωνή” συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016.
– Στις 29 Φεβρουαρίου δημοσιεύσαμε δελτίο τύπου με αφορμή το στιγματιστικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Ελεύθερη Ώρα” με τον τίτλο “AIDS σε νοσοκομεία και ψαλμοί μίσους σε τζαμιά”.
– Στις 23 Φεβρουαρίου συμμετείχαμε με ομιλία στο συνέδριο “Νοσοκομειακό Φάρμακο:
Επάρκεια, Ποιότητα, Πρόσβαση και Διαφάνεια σε Καιρούς Κρίσης
” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στην παρέμβασή μας προτείναμε τη δημιουργία παρατηρητηρίου ελλείψεων αντιρετροϊκών και άλλων νοσοκομειακών φαρμάκων, την επικαιροποίηση και αξιολόγηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη θέσπιση ενός ανοιχτού και έντιμου διαλόγου με στόχο τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικό, ασφαλές και οικονομικό φάρμακο.
– Στις 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση «Εγώ και ο HIV» για το 2016 στη Θεσσαλονίκη. Τα θέματα της συνάντησης αφορούσαν σε ιατρικά ζητήματα γύρω από τον HIV, στις ευκαιρίες εκπαίδευσης και εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα οροθετικά άτομα και στα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής στην υγεία μας.
– Στις 18 Φεβρουαρίου υποδεχθήκαμε στο “Thess Checkpoint” το 12ο Νυχτερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης για ενημέρωση σχετικά με θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.
– Στις 17 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα σεμινάριο ενσυναίσθησης στα γραφεία του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος “Προμηθέας” που απευθυνόταν σε μέλη του Δικτύου Εθελοντών που συμμετέχουν στο street work.
– Στις 16 Φεβρουαρίου επισκεφθήκαμε το Πανεπιστήμιο Πατρών όπου παρείχαμε σε φοιτητές και φοιτήτριες τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
– Στις 15 Φεβρουαρίου το “Thess Checkpoint” επισκέφθηκε τον ξενώνα προσφύγων και μεταναστών της οργάνωσης “Άρσις” στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την ενημέρωσή τους για θέματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
– Στις 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήσαμε την ετήσια Γενική Συνέλευση της “Θετικής Φωνής” στο “Impact Hub” στου Ψυρρή.
– Την ίδια ημέρα το “Thess Checkpoint” διένειμε δωρεάν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό στους θεατές της μουσικοχορευτικής παράστασης “Cabaret 69” στο “WE” στη Θεσσαλονίκη.
– Ολοκληρώθηκε η σειρά των δεκαπενθήμερων σεμιναρίων αυτοβελτίωσης που απευθυνόταν σε μέλη και εθελοντές της “Θετικής Φωνής”.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε τον Φεβρουάριο σχετικές υπηρεσίες σε 128 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 99 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 29 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στο Φεβρουάριο επισκεφθήκαμε τρεις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε 12 οροθετικούς κρατουμένους.
– Συνολικά, το Φεβρουάριο προσεγγίσαμε 8.934 άτομα με σκοπό την ενημέρωση για θέματα HIV και ηπατιτίδων Β και C, ενώ μοιράσαμε και 27.779 προφυλακτικά.
– Στις δομές του “Ath Checkpoint” και του “Thess Checkpoint” και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν το Φεβρουάριο 1.336 άτομα για HIV, 176 για ηπατίτιδα C, 63 για ηπατίτιδα Β και 362 ωφελούμενοι για σύφιλη.

Μάρτιος

– Η “Θετική Φωνή” διοργάνωσε ημερίδα με θέμα τη μείωση βλάβης από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 στην Αθήνα.
– Οι ελλείψεις φαρμάκων, οι επιπτώσεις μιας πιθανής αναγκαστικής διακοπής της αγωγής και οι προοπτικές επίλυσης του προβλήματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του “Εγώ και ο HIV”, που έλαβε χώρα στην Αθήνα την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016.
– Το Σάββατο 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ειδική ανοιχτή εκδήλωση στη Λευκωσία, όπου μίλησαν ο Σοφοκλής Χάνος, Υπεύθυνος των “Checkpoint” και ο Αντώνης Παπάζογλου, Υπεύθυνος Ενδυνάμωσης του Συλλόγου και ο Γιάννης Σταύρου, Ενημερωτής στο “Ath Checkpoint”.
– Σε συνεργασία με τους Δήμους Ναυπλιέων και Άργους, η Κινητή Μονάδα “Checkpoint” επισκέφθηκε τις δύο πόλεις με σκοπό την παροχή δυνατότητας εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες Β και C.
– Στο πλαίσιο του έργου “Ρομά & Δικαίωμα στην Υγεία”, η Κινητή Μονάδα “Checkpoint” επισκέφθηκε στις 17 και 24 Μαρτίου τα Άνω Λιόσια, στις 21 και 22 Μαρτίου το Ζεφύρι και στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου το Μενίδι, ενώ μέσα στον Απρίλιο θα υλοποιηθούν αντίστοιχες δράσεις στην Αμαλιάδα, στην Πάτρα, στο Αιτωλικό και στο Αγρίνιο.
– Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016, στη Στέγη  Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιήθηκε  η 1η επίσημη παρουσίαση του “Προγράμματος Καταπολέμησης των Διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου: Πρόληψη και Παρέμβαση”.
– Στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα που σχετίζονται με τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών και το HIV/AIDS υλοποιήσαμε σεμινάριο στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Υπαξιωματικών.
– Στις 30 Μαρτίου επισκεφθήκαμε το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Αμπελοκήπων και ενημερώσαμε τους μαθητές για ζητήματα που σχετίζονται με το HIV/AIDS και τη σεξουαλική αγωγή και υγεία.
– Συμμετείχαμε στον “Περίπατο κατά των Διακρίσεων” στην Αθήνα, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου – Ημέρα κατά του Ρατσισμού.
– Λάβαμε μέρος στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Αντιρατσιστικής Εβδομάδας που διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
– Συμμετείχαμε με περίπτερο ενημέρωσης και δωρεάν διανομή προφυλακτικών στο πάρτι “Athens DJs for Athens Pride” που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου στο “Ρομάντσο”.
– Ολοκληρώσαμε την εικαστική παρέμβαση στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” των Φυλακών Κορυδαλλού, δημιουργώντας τοιχογραφίες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ιδρύματος.
– Συμμετείχαμε με περίπτερο στο συνέδριο TEDx του Παντείου Πανεπιστημίου που έλαβε χώρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στις 19 Μαρτίου 2016.
– Στις 9 Μαρτίου παρουσιάσαμε τις δράσεις των “Checkpoint” στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία στη Θεσσαλονίκη.
– Συμμετείχαμε στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών που διοργάνωσε το ΚΕΘΕΑ στις 2 Μαρτίου 2016.
– Το club “The Apartment” διοργάνωσε ένα πάρτι αφιερωμένο στα “Checkpoint” την Τσικνοπέμπτη 3 Μαρτίου.
– Την Παρασκευή 4 Μαρτίου τα “Checkpoint” και η “Θετική Φωνή” σε συνεργασία με τους “Banana Boys” διοργανώσαμε ένα θεματικό μασκέ πάρτι στο “Χοροστάσιο”.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε το Μάρτιο σχετικές υπηρεσίες σε 132 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 75 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 57 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στο Μάρτιο επισκεφθήκαμε τρεις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε οροθετικούς κρατουμένους.
– Συνολικά, το Μάρτιο προσεγγίσαμε 2.132 άτομα με σκοπό την ενημέρωση για θέματα HIV και ηπατιτίδων Β και C, ενώ μοιράσαμε και 22.051 προφυλακτικά.
– Στις δομές του “Ath Checkpoint” και του “Thess Checkpoint” και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν το Μάρτιο 1.187 άτομα για HIV, 184 για ηπατίτιδα C, 53 για ηπατίτιδα Β και 405 ωφελούμενοι για σύφιλη.

Απρίλιος

– Η “Θετική Φωνή” σε συνεργασία με το “Κέντρο Ζωής” και την “PRAKSIS” παρουσίασαν την ειδική απολογιστική έκδοση του έργου “O HIV στη Δημόσια Σφαίρα” που για 15 μήνες αποτέλεσε την πλατφόρμα κοινών παρεμβάσεων στα μέσα ενημέρωσης για ζητήματα που σχετίζονται με το HIV/AIDS, προάσπισης των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων στην Ελλάδα και προσέγγισης και επιμόρφωσης των κύριων διαμορφωτών της κοινής γνώμης όπως οι δημοσιογράφοι, οι κρατικοί αξιωματούχοι και οι πολιτικοί.
– Η Κινητή Μονάδα “Checkpoint” ταξίδεψε για 12 ημέρες σε 25 οικισμούς Ρομά στην Πάτρα, στο Ρίο, στο Αιτωλικό και στο Αγρίνιο, διενεργώντας συνολικά 1.479 εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδες Β και C σε 367 ωφελούμενους και διανέμοντας δωρεάν πάνω από 7.500 προφυλακτικά.
– Η “Θετική Φωνή” πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών με την Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών κ. Χριστίνα Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπούλου, την Τρίτη 5 Απριλίου 2016.
– Τα “Checkpoint” επισκέφθηκαν τον Απρίλιο τη Χαλκίδα, τη Λάρισα, την Τρίπολη και τα Ιωάννινα και σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους παρείχαν στους πολίτες τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες Β και C και ενημέρωση για θέματα σεξουαλικής αγωγής.
– Στις 25 και 26 Απριλίου συμμετείχαμε στις συναντήσεις για τη διαμόρφωση της  εθνικής αναφοράς για το ΗΙV/AIDS 2016 που συντάσσεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ προς το UNAIDS και το WHO και το ECDC. Στο πλαίσιο των συναντήσεων έγινε παρουσίαση των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από τις δομές “Checkpoint”
– Την Παρασκευή 22 Απριλίου πραγματοποιήσαμε συνάντηση εργασίας στο γραφείο της ευρωβουλευτή Κωνσταντίνας Κούνεβα
– Συμμετείχαμε στην ετήσια συνάντηση του οργανισμού “International Planned Parenthood Association” που έλαβε χώρα στις 19 και 20 Απριλίου στις Βρυξέλλες
– Επισκεφθήκαμε δύο φορές μέσα στον Απρίλιο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και τους νοσηλευόμενους ασθενείς της Μονάδας Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη
– Λάβαμε μέρος στο “EU HIV/AIDS Civil Society Forum” που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 18 και 19 Απριλίου 2016
– Συμμετείχαμε με περίπτερο στην έκθεση “Erotic Art” στην Αθήνα
– Στις 26 Απριλίου αποδεχθήκαμε στο “Thess Checkpoint” φοιτητές του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τους παρείχαμε ενημέρωση αναφορικά με τις δράσεις μας και με θέματα σεξουαλικής υγείας
– Στις 21 Απριλίου διανείμαμε ενημερωτικό υλικό και δωρεάν προφυλακτικά στο party των “Banana Boys” στο “Bord de l’eau” στη Θεσσαλονίκη
– Στις 16 Απριλίου πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στην εκδήλωση με τίτλο ”Κρίση και Ναρκωτικά” των Συλλογικών Δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης “18Ανω” και του Σωματείου Υποστήριξης Επιστημονικού Έργου του προγράμματος
– Την Τετάρτη 13 Απριλίου συμμετείχαμε στην ημερίδα με τίτλο “Πολίτες με Προβλήματα Χρήσης Ουσιών”, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων
– Συμμετείχαμε στο “Outview Film Festival” με περίπτερο ενημέρωσης και δωρεάν διανομής προφυλακτικών και με την προβολή της ταινίας “ChemSex”
– Διοργανώσαμε party για τα δύο χρόνια λειτουργίας του “Thess Checkpoint”
– Στις 6 Απριλίου πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Συμβουλευτικό Σταθμό ΚΕΘΕΑ “Νόστος”
– Συμμετείχαμε στο “European ChemSex Forum 2016” που πραγματοποιήθηκε στις 6 έως 8 Απριλίου στο Λονδίνο
– Πραγματοποιήσαμε ενημέρωση για θέματα σεξουαλικής υγείας στην Πυροσβεστική Μονάδα Γιαννιτσών και στο Επαγγελματικό Λύκειο Βασιλικών, στη Θεσσαλονίκη
– Mε τον Jindrich Voboril, Εθνικό Συντονιστή των πολιτικών για τα ναρκωτικά της Δημοκρατίας της Τσεχίας και μέλος του ΔΣ του EMCDDA, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη εργασίας στο γραφείο της Ελληνίδας ομολόγου του κ. Παπουτσοπούλου – Διαμαντοπούλου
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε τον Απρίλιο σχετικές υπηρεσίες σε 108 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 94 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 12 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη
– Μέσα στον Απρίλιο επισκεφθήκαμε δύο φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε οροθετικούς κρατουμένους
– Συνολικά, τον Απρίλιο προσεγγίσαμε 3.458 άτομα με σκοπό την ενημέρωση για θέματα HIV και ηπατιτίδων Β και C, ενώ μοιράσαμε και 59.146 προφυλακτικά.
– Στις δομές του “Ath Checkpoint” και του “Thess Checkpoint” και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν τον Απρίλιο 1.978 άτομα για HIV, 599 για ηπατίτιδα C, 592 για ηπατίτιδα Β και 366 ωφελούμενοι για σύφιλη.

Μάιος 

– Στο πλαίσιο της ημερίδας “HIV/AIDS & Διακρίσεις: Εντοπίζοντας το στίγμα του στίγματος” που διοργάνωσαν η “Θετική Φωνή” και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ ζήτησε δημόσια συγνώμη για την ανάμειξη του Οργανισμού στη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών το 2012.
– Στο πλαίσιο των δράσεων μείωσης βλάβης, η “Θετική Φωνή” επικαιροποίησε και δημοσιεύει το νομικό εγχειρίδιο “Κρατούμενοι: Απόλυση υπό όρο & προγράμματα απεξάρτησης“, του νομικού συμβούλου του Συλλόγου Βαγγέλη Μάλλιου.
– Από τις 23 έως τις 29 Μαΐου 2016, η “Θετική Φωνή” και τα “Checkpoint” συμμετείχαν σε μία σειρά από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων στην Κύπρο, για θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη, την έγκαιρη θεραπεία και εν γένει με τη σεξουαλική αγωγή.
– Συμμετείχαμε με ομιλία στο “Seminar of Human Rights in Patient Care” που διοργάνωσε το “Association of Schools of Public Health in the European Region“, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
– Στο πλαίσιο της φοιτητικής εβδομάδας του Α.Π.Θ., το “Thess Checkpoint” παρείχε τη δυνατότητα εξέτασης στους φοιτητές και στις φοιτήτριες που επισκέπτονταν το ιατρείο της πανεπιστημιούπολης.
– Παρακολουθήσαμε την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Πανελλήνιας Έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Ερευνα ESPAD) στο μαθητικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές”.
– Πραγματοποιήσαμε σεμινάριο προς τα μέλη του Δικτύου Εθελοντών με θέματα που σχετίζονται με τις εξαρτήσεις, αλλά και την ευάλωτη ομάδα των Ρομά.
– Στις 23 Μαίου η ομάδα εργασίας στο δρόμο της “Θετικής Φωνής” εκπαίδευση την αντίστοιχη ομάδα της οργάνωσης “Emphasis”.
– Στις 21-22 Μαΐου συμμετείχαμε στο Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας στη Θεσσαλονίκη, με διανομή ενημερωτικού υλικού και δωρεάν προφυλακτικών.
– Στις 20 Μαΐου διοργανώσαμε σεμινάριο με θέμα τις ηπατίτιδες και τη συλλοίμωξη με τον HIV, με ομιλήτρια τη  Δρ. Melanie Deutch.
– Στις 19 Μαίου έλαβε χώρα η 1η ημερίδα παρουσίασης του προγράμματος καταπολέμησης των διακρίσεων “11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ“, στην Ξάνθη.
– Στις 18 Μαΐου κάναμε ενημέρωση για θέματα πρόληψης και σεξουαλικής αγωγής στο Pinewood International School, στη Θεσσαλονίκη.
– Στις 17-18 Μαΐου συμμετείχαμε στη 2η ετήσια συνάντηση του OptTEST (Optimazing Testing and Linkage to Care for HIV).
– Στις 17 Μαΐου παρακολουθήσαμε την ημερίδα “Τραύμα & Εξάρτηση” που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ.
– Την ίδια ημέρα συμμετείχαμε με ομιλία σε εκδήλωση της οργάνωσης “Colour Youth”.
– Συμμετείχαμε με διανομή ενημερωτικού υλικού και δωρεάν προφυλακτικών στο 2o Φεστιβάλ “Comic Convention” στη Θεσσαλονίκη.
– Στις 12-15 Μαΐου παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό σεμινάριο “Regional training Improved Treatment and Care Access (ITACA)” στη Βαρσοβία της Πολωνίας.
– Στις 8 Μαΐου συμμετείχαμε με ομιλία με θέμα “HIV & τρίτη ηλικία” στο συνέδριο που διοργάνωσε η οργάνωση “Proud Seniors Greece”.
– Στις 7 Μαΐου συμμετείχαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, με πρωτοβουλία της “Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις ψυχοδραστικές ουσίες”, όπου είναι μέλος η “Θετική Φωνή”. Η δράση αποσκοπούσε στην ανάδειξη των εμποδίων που τίθενται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των παρεμβάσεων για τη μείωση βλάβης.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε το Μάιο σχετικές υπηρεσίες σε 182 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 156 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 26 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στο Μάιο επισκεφθήκαμε τρεις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε οροθετικούς κρατουμένους.
– Συνολικά, το Μάιο προσεγγίσαμε 4.569 άτομα με σκοπό την ενημέρωση για θέματα HIV και ηπατιτίδων Β και C, ενώ μοιράσαμε και 34.000 προφυλακτικά.
– Στις δομές του “Ath Checkpoint” και του “Thess Checkpoint” και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν τον Μάιο 1.206 άτομα για HIV, 130 για ηπατίτιδα C, 166 για ηπατίτιδα Β και 216 ωφελούμενοι για σύφιλη.

Ιούνιος

– Συμμετείχαμε στην εθνική αντιπροσωπεία που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για το AIDS, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη, μεταξύ 8 και 10 Ιουνίου 2016.
– Δημοσιεύσαμε μία νέα σειρά 11 θεματικών φυλλαδίων για θέματα που σχετίζονται με το HIV/AIDS, την πρόληψη και τη σεξουαλική αγωγή και υγεία. Τα νέα φυλλάδια απευθύνονται σε οροθετικά άτομα, στο γενικό πληθυσμό αλλά και σε ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι τρανς άνθρωποι και οι εργαζόμενοι στο σεξ.
– Παρουσιάσαμε τη νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης του Συλλόγου για την καταπολέμηση του στίγματος που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS στην Ελλάδα.
– Είχαμε συνάντηση εργασίας για θέματα μείωσης της βλάβης με τη Σύμβουλο Κοινωνικής Πολιτικής του Δημάρχου Αθηναίων κ. Θεοδώρα Παπαδημητρίου.
– Παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΕΚΤΕΠΝ σχετικά με την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών και των οινοπνευματωδών στην Ελλάδα.
– Την Παρασκευή 24 Ιουνίου διοργανώσαμε το καλλιτεχνικό δρώμενο “Η Κραυγή” στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μουσικής.
– Στις 23 Ιουνίου διοργανώσαμε στη Θεσσαλονίκη φωτογραφική έκθεση όπου μεταξύ άλλων φιλοξενήθηκαν έργα του Γιώργου Χριστοδούλου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία και την οργάνωση “Ulysses”.
– Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών συμμετείχαμε στην υλοποίηση ενημερωτικής εκστρατείας του “Προμηθέα” στη Λάρισα και σε αντίστοιχη δράση που πραγματοποιήθηκε στο Θησείο στην Αθήνα.
– Πραγματοποιήσαμε ενημερωτικό σεμινάριο για θέματα HIV/AIDS, πρόληψης και μείωσης βλάβης στο ΚΕΘΕΑ “Εξέλιξις”.
– Συμμετείχαμε σε συνάντηση εργασίας με αντικείμενο τη μείωση βλάβης που έλαβε χώρα στην Πρεσβεία της Ολλανδίας.
– Στις 13 Ιουνίου διοργανώσαμε την καλοκαιρινή συνάντηση “Εγώ και ο HIV” στην Αθήνα. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν “HIV + Διατροφή” και “Ταξιδεύοντας με τον HIV”.
– Συμμετείχαμε με περίπτερα ενημέρωσης, διανομή έντυπου υλικού και δωρεάν προφυλακτικών και παροχή δυνατότητας δωρεάν εξετάσεων στα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που διοργανώθηκαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.
– Συμμετείχαμε με ομιλίες στην ημερίδα “Ηπατίτιδα C και Χρήση Ναρκωτικών στην Ελλάδα” που διοργάνωσε ο “Προμηθέας” την Τετάρτη 8 Ιουνίου στην Αθήνα.
– Υποδεχτήκαμε το κοινό στο 2ο “Open air party” που διοργάνωσαν το “Ath Checkpoint” και το “Athens Pride” στην οδό Πιττάκη. Ταυτόχρονα η δομή παρέμεινε ανοιχτή έως αργά το βράδυ δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να εξεταστούν για HIV και ηπατίτιδες Β και C.
– Συνυπογράψαμε με τις οργανώσεις Ο.Λ.Κ.Ε., “Thessaloniki Pride” και “Athens Pride” την ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το “πάγωμα” της προβολής ως κοινωνικού μηνύματος από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, του τηλεοπτικού σποτ με θέμα την ομόφυλη συντροφικότητα.
– Συμμετείχαμε στο περιφερειακό συνέδριο με τον τίτλο “Η πολιτική για τα ναρκωτικά μετά την UNGASS2016” που διοργανώθηκε από την οργάνωση “Διογένης – Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά” στην Θεσσαλονίκη, στις 2 έως 4 Ιουνίου.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε τον Ιούνιο σχετικές υπηρεσίες σε 188 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 148 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 40 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στον Ιούνιο επισκεφθήκαμε 5 φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε 25 οροθετικούς κρατουμένους.
– Συνολικά, τον Ιούνιο μοιράσαμε 31.606 δωρεάν προφυλακτικά, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.
– Στις δομές των “Checkpoint” στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν τον Ιούνιο 1.405 άτομα για HIV, 232 για ηπατίτιδα C, 295 για ηπατίτιδα Β και 179 ωφελούμενοι για σύφιλη.

Ιούλιος

– Συμμετείχαμε συνολικά με 5 εκπροσώπους του, στο 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο AIDS που πραγματοποιήθηκε στο Durban της Νότιας Αφρικής από τις 18 έως τις 22 Ιουλίου 2016.
– Αποστείλαμε επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, με την οποία καλούμε τη διοίκηση του οργανισμού να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων αντιδραστηρίων για εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας των οροθετικών ατόμων.
– Χαιρετίσαμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να συστήσει την έγκριση φαρμάκου για την Προφύλαξη πριν από την Έκθεση.
– Οι έξι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της “Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις ψυχοδραστικές ουσίες” απέστειλαν επιστολές προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, καλώντας για την αναγκαία και άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την υλοποίηση μιας συντονισμένης πολιτικής προσανατολισμένης στη δημόσια υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
– Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ιογενών Ηπατιτίδων στις 28 Ιουλίου, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας” παρείχε τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων για ηπατίτιδες Β και C στην πλατεία Μοναστηρακίου. Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΝΠΟ και τα “Checkpoint”.
– Την ίδια ημέρα δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο “Συνθέτοντας το παζλ των ιογενών ηπατιτίδων“, με στοιχεία από πρόσφατη μελέτη του Π.Ο.Υ. που υπολογίζει σε 2,3 εκατομμύρια τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ζουν με τον ιό HIV και έχουν ταυτόχρονα ιογενή ηπατίτιδα C. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα οροθετικά άτομα έχουν 6 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εκτεθούν στον ιό HCV σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.
– H εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής” παρουσίασε τετρασέλιδο αφιέρωμα για την ομάδα εργασίας στο δρόμο της “Θετικής Φωνής” στο φύλλο της 17ης Ιουλίου 2016.
– Στις 14 Ιουλίου επισκεφθήκαμε το συμβουλευτικό σταθμό ΚΕΘΕΑ “ΝΟΣΤΟΣ”, με σκοπό την ενημέρωση των μελών του για θέματα που σχετίζονται με το HIV/AIDS, τις ηπατίτιδες και τη μείωση βλάβης. Ταυτόχρονα παρείχαμε στους ωφελούμενους τη δυνατότητα να εξετασθούν με τη μέθοδο “rapid test”.
– Τα “Checkpoint” υλοποίησαν τη διαδικτυακή έρευνα “Flash! PrEP”, σε μία πανευρωπαϊκή προσπάθεια καταγραφής των στάσεων και των αντιλήψεων του γενικού πληθυσμού για την Προφύλαξη πριν από την Έκθεση.
– Από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου βρεθήκαμε στην Κρήτη όπου παρείχαμε τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων για HIV και ηπατίτιδες Β και C στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο και συμμετείχαμε στο 2ο LGBTQi+ Pride Κρήτης.
– Συμμετείχε στο 19ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, διανέμοντας δωρεάν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό για ζητήματα πρόληψης.
– Από τις 21 έως τις 28 Ιουλίου συμμετείχαμε στο σεμινάριο “Facing the Street Training on Digital Storytelling” που πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα, με αντικείμενο την εκπαίδευση στην εξιστόρηση της ζωής ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, με εργαλεία το βίντεο και τη φωτογραφία.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε τον Ιούλιο σχετικές υπηρεσίες σε 179 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 134 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 45 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στον Ιούλιο επισκεφθήκαμε 4 φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε 16 οροθετικούς κρατουμένους.
– Συνολικά, τον Ιούλιο μοιράσαμε 52.692 δωρεάν προφυλακτικά, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.
– Στις δομές των “Checkpoint” στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν τον Ιούλιο 1.260 άτομα για HIV, 198 για ηπατίτιδα C, 224 για ηπατίτιδα Β και 74 ωφελούμενοι για σύφιλη.

Σεπτέμβριος 

– Βραβευτήκαμε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου ως Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
– Σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ διοργανώσαμε συνάντηση εργασίας τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016, σε συνεργασία με το “OptTEST by HiE project” (Optimising testing and linkage to care for HIV across Europe) που αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συνάντηση με τον τίτλο “Διασύνδεση και Παραμονή στα Εθνικά Συστήματα Υγείας: Η Εμπειρία από την Ευρώπη και την Ελλάδα οι Προκλήσεις για το Μέλλον” είχε ως σκοπό να εμβαθύνει σε ζητήματα διασύνδεσης των νέων διαγνώσεων, παρουσιάζοντας και αξιοποιώντας βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις ανάγκες τις ελληνικής πραγματικότητας.
– Χαιρετίσαμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να εγκρίνει την άδεια κυκλοφορίας του Truvada ως προληπτικής θεραπείας (προφύλαξη πριν από την έκθεση – PrEP) για τη μείωση του ρίσκου έκθεσης στον HIV-1 σε ενήλικες.
– Συμμετείχαμε με τρεις ομιλητές στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση “AIDS και Ηπατίτιδες” που πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου στην Αθήνα.
– Συμμετείχαμε με ομιλία με θέμα την πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στην αγωγή τους, στο συνέδριο “Health World 2016” που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο.
– Λάβαμε μέρος στην Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ που συνεκλήθη στις 15 Σεπτεμβρίου, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειρίας και καλών πρακτικών μεταξύ του οργανισμού και των στελεχών της κοινωνίας των πολιτών.
– Συμμετείχαμε στο “PACT Regional Conference”, στη Σόφια, συζητώντας και προσεγγίζοντας τις αναδυόμενες προκλήσεις και τις βέλτιστες πρακτικές διοίκησης των εθνικών συστημάτων υγείας της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.
– Το “Thess Checkpoint” συμμετείχε στο “Street Mode Festival 2016” και στο “Greenwave 2016” με διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών.
– Tα “Checkpoint” συμμετείχαν στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη διάχυση πληροφόρησης για τις δράσεις τους στο πεδίο της πρόληψης στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
– Συμμετείχαμε στο “5th International Symposium on Hepatitis Care in Substance Users” που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2016.
– Τα “Checkpoint” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου συμμετείχαν σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργάνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφορικά με την εξέταση “rapid test”.
– Στις 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήσαμε επίσκεψη εργασίας στο “Checkpoint” του Παρισιού, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε το Σεπτέμβριο σχετικές υπηρεσίες σε 150 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 136 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 14 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στο Σεπτέμβριο επισκεφθήκαμε 3 φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε 22 οροθετικούς κρατουμένους.
– Συνολικά, το Σεπτέμβριο μοιράσαμε 27.556 δωρεάν προφυλακτικά, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

Οκτώβριος 

– Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες παραβρέθηκε στις 12 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος Νίκος Δέδες μαζί με όσους τιμήθηκαν φέτος με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη του Κοινοβουλίου.
– Συμμετείχαμε στις εργασίες του συνεδρίου “HIV Drug Therapy 2016”, που πραγματοποιήθηκε στις 23 έως τις 26 Οκτωβρίου στη Γλασκόβη της Σκοτίας.
– Το κέντρο ενδυνάμωσης και υποστήριξης εργαζόμενων στο σεξ στο δρόμο “Red Umbrella Athens” συμμετείχε με περίπτερο πληροφόρησης του κοινού στο φεστιβάλ “Break the Chain” που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.
– ΤΟ ECDC συγκάλεσε στις 19 και 20 Οκτωβρίου στη Στοκχόλμη, μια διαβούλευση ειδικών -μεταξύ των οποίων και εκπροσώπου των Checkpoint- για να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο η παρακολούθηση της εξέτασης για τον HIV θα μπορούσε να βελτιωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να παρέχει σημαντικές στρατηγικές πληροφορίες που μπορούν να βελτιώσουν τις στοχευμένες παρεμβάσεις αναφορικά με την HIV εξέταση.
– Με ειδική ανακοίνωση χαιρετίσαμε την απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης για δωρεάν διάθεση της PrEP σε όσους επιθυμούν να λάβουν προφυλακτική αγωγή στη χώρα.
– Στις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήσαμε ενημερωτικό και εκπαιδευτικό σεμινάριο στα γραφεία της “Θετικής Φωνής” σχετικά με την εξάρτηση, τις ψυχοδραστικές ουσίες και τη μείωση βλάβης για τους εθελοντές και τις εθελόντριες από το μέλος της ομάδας μείωσης βλάβης του Συλλόγου Μάριο Ατζέμη.
– Την ίδια ημέρα, το “Thess Checkpoint” διοργάνωσε ενημέρωση εθελοντών για γραμματειακή υποστήριξη στη Θεσσαλονίκη.
– Στις 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτικό σεμινάριο από τη “Θετική Φωνή” και τον “Προμηθέα” για το HIV/AIDS και τις ηπατίτιδες στο ΚΕΘΕΑ MOSAIC, δομή απεξάρτησης που απευθύνεται αποκλειστικά σε μετανάστες.
– Στις 13 Οκτωβρίου το “Thess Checkpoint” πραγματοποίησε ενημέρωση προς τους εργαζομένους της ΑΡΣΙΣ στο νέο ξενώνα ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων της Άρσις.
– Συμμετείχαμε σε τριήμερη εκπαίδευση του προγράμματος EURO HIV EDAT στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Στην εν λόγω εκπαίδευση τα “Checkpoint” της Ελλάδας παρουσιάστηκαν ως βέλτιστη πρακτική αναλαμβάνοντας από κοινού με τη δομή της Κοπεγχάγης το ρόλο των εκπαιδευτών σε θέματα εξέτασης και συμβουλευτικής σε μη κλινικά πλαίσια.
– Στις 15 Οκτωβρίου εθελοντές του “Ath Checkpoint” συμμετείχαν σε πάρτι του μπαρ “Abodé” με διανομή δωρεάν προφυλακτικών και ενημερωτικών φυλλαδίων.
– Στις 17 και 18 Οκτωβρίου το “Thess Checkpoint” πραγματοποίησε διανομή δωρεάν προφυλακτικών και ενημερωτικών φυλλαδίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στις 19 και 20 Οκτωβρίου παρόμοια δράση έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
– Στις 20 Οκτωβρίου, το “Thess Checkpoint” πραγματοποίησε ενημέρωση των εργαζομένων του “SolidarityNow” στη Θεσσαλονίκη.
– Στις 26 Οκτωβρίου συμμετείχαμε σε ενημερωτική εκδήλωση των γονέων και του προσωπικού των 43ου και 135ου νηπιαγωγείων Αθηνών με θέμα τη διαφορετικότητα, το ρατσισμό, την άγνοια και το φόβο.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε τον Οκτώβριο σχετικές υπηρεσίες σε 126 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 106 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 20 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στον Οκτώβριο επισκεφθήκαμε 4 φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε 28 οροθετικούς κρατουμένους.
– Συνολικά, τον Οκτώβριο μοιράσαμε 33.230 δωρεάν προφυλακτικά, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.
– Στις δομές των “Checkpoint” στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν τον Οκτώβριο 999 άτομα για HIV, 164 για ηπατίτιδα C και 194 για ηπατίτιδα Β.
– Στη δομή “Red Umbrella Athens” παρείχαμε τον Οκτώβριο υπηρεσίες ενδυνάμωσης και υποστήριξης συνολικά σε 97 εργαζόμενες στο σεξ, από τις οποίες 11 έκαναν εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδες Β και C . Διανείμαμε 2.739 δωρεάν προφυλακτικά και 70 πακέτα ασφαλέστερης χρήσης για χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Τέλος, κάναμε συνολικά 12 παραπομπές σε άλλους φορείς και σε γιατρούς.

Νοέμβριος 

– Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης πραγματοποιήθηκαν δράσεις παροχής δυνατότητας δωρεάν εξετάσεων με τη μέθοδο “rapid test” και ενημέρωσης για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Οι σταθερές δομές “Checkpoint” στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη παρέμειναν ανοιχτές για το κοινό σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ενώ η κινητή μονάδα επισκεπτόταν καθημερινά διαφορετικές περιοχές της Αττικής.
– Ευχαριστούμε τον τραγουδιστή και φίλο του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος Πέτρο Βεντουρή, ο οποίος κυκλοφόρησε οπτικοποιημένο το νέο του τραγούδι “Όλα για όσα προσεύχεσαι“. Είναι ένα τραγούδι το οποίο γράφτηκε για τους κρατούμενους του νοσοκομείου “Άγιος Παύλος” των φυλακών Κορυδαλλού αλλά και για τους ανθρώπους που αποτελούν την ψυχή της “Θετικής Φωνής” και των δράσεών της τόσο προς τους κρατούμενους και όσο προς τις υπόλοιπες ευάλωτες στο HIV κοινωνικές ομάδες.
– Δημοσιεύσαμε δελτίο τύπου για τα 4 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας και συμβολής στη δημόσια υγεία των “Chekpoint” στην Ελλάδα.
– Στις 14 Νοεμβρίου δημοσιεύσαμε δελτίο τύπου για τις κλιμακούμενες ελλείψεις αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής των υπό παρακολούθηση οροθετικών ατόμων.
– Η καμπάνια της “Θετικής Φωνής” για την ευαισθητοποίηση του κοινού για το στίγμα που βιώνουν οι άνθρωποι με HIV προβλήθηκε όλο το μήνα Νοέμβριο από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας.  Στο ίδιο διάστημα, η έντυπη μορφή της καμπάνιας δημοσιεύθηκε στο μετρό της Αθήνας και σε αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης.
– Το δεύτερο σποτ της πανελλήνιας καμπάνιας για την ομόφυλη συντροφικότητα “Δίπλα Σου – By Your Side” κυκλοφόρησε το Νοέμβριο.
– Στις 14 Νοεμβρίου  και για δύο εβδομάδες οι αφίσες της πανελλήνιας καμπάνιας για την ομόφυλη συντροφικότητα «Δίπλα Σου» βρίσκονταν σε διάφορους σταθμούς του Μετρό. Αρμόδιοι φορείς υλοποίησης του έργου είναι η “ΟΛΚΕ”, το “Athens Pride”, το Thessaloniki Pride  κι η Θετική Φωνή.
– Το “The Naked Issue” project του περιοδικού “ΕΠΙΛΟΓΕΣ” φιλοξένησε φωτογραφίες διασήμων με σκοπό την ενίσχυση των σκοπών της “Θετικής Φωνής”.
– Συμμετείχαμε με ομιλία στις εργασίες του 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS που διεξήχθη στην Αθήνα από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου 2016.
– Στις 29 Νοεμβρίου συμμετείχαμε στη Γενική Συνέλευση του “Drug Policy Network of South Eastern Europe” ( DPNSEE) που έλαβε χώρα στο Βελιγράδι.
– Στις 29 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι της “Θετικής Φωνής” παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του πρώτου “Checkpoint” στην Ανατολική Ευρώπη, στο Κίεβο.
– Την ίδια ημέρα συμμετείχαμε στο 5o Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών “Patients in Power” που πραγματοποιήθηκε στο Divani Caravel, στην Αθήνα.
– Στις 26 Νοεμβρίου συμμετείχαμε με χαιρετισμό στην ημερίδα που έλαβε χώρα για την Παγκόσμια Ημέρα Τρανς Μνήμης και διοργανώθηκε από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.
– Στις 25 Νοεμβρίου το “Thess Checkpoint” συμμετείχε σε μια σειρά σεμιναρίων με τίτλο ”Ψυχολογία για όλους” του City College στη Θεσσαλονίκη.
– Την ίδια ημέρα είχαμε συνάντηση στο “Red Umbrella Athens” με 5 φοιτήτριες κοινωνικής εργασίας του Πανεπιστημίου Viaa της Ολλανδίας και έγινε ενημέρωση και παρουσίαση της δομής.
– Ο Αντώνης Πούλιος, κλινικός ψυχολόγος M.Sc., Ph.D(c), συμμετείχε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολυπολιτισμικότητας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης στη Συμβουλευτική Ψυχολογία με την παρουσίαση με τίτλο “Η Πρωτοβουλία Red Umbrella Athens”.
– Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου το ίδρυμα Μποδοσάκη διοργάνωσε μια μεγάλη ανοιχτή γιορτή για την κοινωνία των πολιτών, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων παρουσιάστηκε στο κτίριο των δεξαμενών καθαρισμού η έκθεση φωτογραφίας του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Εδώ Ρομά, εκεί Ρομά, πού είναι οι Ρομά;“.
– Στις 18 Νοεμβρίου βρεθήκαμε στο “Mediterranean Cosmos Mall” στη Θεσσαλονίκη και διανείμαμε ενημερωτικό υλικό και δωρεάν προφυλακτικά στο κοινό.
– Στις 16 Νοεμβρίου έλαβε χώρα μία ακόμα συνάντηση “Εγώ και ο HIV” στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.
– Μέσω της Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις ψυχοδραστικές ουσίες, συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό στις 14 Νοεμβρίου και συζητήσαμε ζητήματα που σχετίζονται με τα προγράμματα μείωσης βλάβης στην Ελλάδα.
– Στις 11 Νοεμβρίου επισκεφθήκαμε τον οργανισμό φροντίδας ηλικιωμένων “Άκτιος Οδηγός” στη Βάρη.
– Στις 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήσαμε ενημερωτικό σεμινάριο για το HIV/AIDS και τις ιογενείς ηπατίτιδες για τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ.
– Συμμετείχαμε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό και δωρεάν προφυλακτικά στους επισκέπτες.
– Από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου συμμετείχαμε στην Ευρασιατική Συνδιάσκεψη Εκπαίδευσης Νοσηλευτικού και Ιατρικού προσωπικού από Ευρώπη και Αφρική στο πλαίσιο Erasmus+ στην Ενότητα “T.O.Y.S. (Training On Youth Sexuality) and Healthy Relationships”.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε το Σεπτέμβριο σχετικές υπηρεσίες σε 136 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 102 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 34 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στο Νοέμβριο επισκεφθήκαμε 4 φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε 26 οροθετικούς κρατουμένους.
– Συνολικά, το Νοέμβριο μοιράσαμε 35.238 δωρεάν προφυλακτικά, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

Δεκέμβριος 

– Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε 20 πόλεις της περιφέρειας με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα AIDS. Στην Αθήνα, η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου, η ομάδα κρουστών “Quilombo” και τα μέλη και οι εθελοντές του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος υποδέχθηκαν το κοινό στην Πλατεία Συντάγματος για να παρακολουθήσουν από κοντά τη φωταγώγηση με ειδικούς προβολείς του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων με το “red ribbon”. Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην πλατεία Αριστοτέλους και πλαισιώθηκαν από σειρά δρώμενων.
– Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων συνεδρίασε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με το HIV/AIDS, τις ιογενείς ηπατίτιδες και τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ως μία από τις κύριες αιτίες επιπολασμού των ιών.
– Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος δημοσίευσε το υπόμνημα των διεκδικήσεών του με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα AIDS. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
– Η Δήμητρα Γαλάνη, η Γιώτα Νέγκα και ο Φοίβος Δεληβοριάς ένωσαν τη φωνή τους με τους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS Οι τρεις καλλιτέχνες τόνισαν την ανάγκη να καταπολεμηθεί το στίγμα που βιώνουν τα οροθετικά άτομα σε κάθε έκφανση της ζωής και της καθημερινότητάς τους, ως μία ευθύνη όχι μόνο της πολιτείας και της παιδείας που παρέχεται στα σχολεία, αλλά ταυτόχρονα και του κάθε πολίτη ατομικά.
– Με δράσεις ευαισθητοποίησης βρεθήκαμε σε 20 πόλεις της περιφέρειας με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα AIDS. Παράλληλα, παρείχαμε τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων για HIV και ηπατίτιδες Β και C σε ωφελούμενους στη Λάρισα, στο Βόλο και στη Ρόδο.
– Σε συνεργασία με το “AHF Europe” και την εταιρεία “GlaxoSmithKlein” δημιουργήσαμε το facebook quiz “Γνωρίζεις; Προσφέρουμε!” και για κάθε συμμετοχή προσφέραμε 0,50 ευρώ στον ξενώνα άπορων οροθετικών στον Πειραιά.
– Στις 3 Δεκεμβρίου, 37 καφετέριες και μπαρ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν το μεγαλύτερο πάρτυ της πόλης, αφιερωμένο στην 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα AIDS.
– Χαιρετίσαμε την υπερψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του νόμου για την ίση μεταχείριση ανθρώπων. Με το νομοσχέδιο ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκές οδηγίες για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής, για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων κ.α.
– Συμμετείχαμε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.
– Χαιρετίσαμε την απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου Αθηνών για την αθώωση των οροθετικών γυναικών που είχαν συλληφθεί το 2012 ως “παράνομα εκδιδόμενες” με την κατηγορία ότι “μετέδιδαν τον ιό του HIV” και των οποίων τα προσωπικά στοιχεία  είχαν δημοσιοποιηθεί επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου και κατόπιν ενεργοποίησης της διάταξης 39Α από την εισαγγελία.
– Στις 7 Δεκεμβρίου συμμετείχαμε στη συνάντηση/πρωτοβουλία “Beyond viral suppression: Improving outcomes and health system innovation for people living with HIV” που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, παρουσία της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή.
– Στις 18 Δεκεμβρίου βρεθήκαμε στο πάρτυ της οργάνωσης “Proud Seniors Greece” διανέμοντας δωρεάν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό.
– Στις 17 Δεκεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των ατόμων που εργάζονται στο σεξ παρουσιάσαμε τη δομή του  “Red Umbrella Ath” στα γραφεία της ΛΟΑΤΚΙ οργάνωσης “ColourYouth”.
– Στις 16 Δεκεμβρίου βρεθήκαμε στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο όπου πραγματοποιήθηκε διάλεξη από το συνάδελφό μας, Μάριο Ατζέμη, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής πάνω στις εξαρτήσεις και τα θεραπευτικά προγράμματα, κατόπιν πρόσκλησης της καθηγήτριας Ψυχιατρικής και πρώην Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, κας Μένης Μαλλιώρη.
– Στις 15 Δεκεμβρίου στα γραφεία του Συλλόγου στην Αθήνα πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικό-βιωματικό σεμινάριο στους/στις εθελοντές/ντριες του Δικτύου Εθελοντών μας, σχετικά με το HIV/AIDS και τις ψυχοδραστικές ουσίες όπως και τα προγράμματα μείωσης βλάβης.
– Στις 14 Δεκεμβρίου συμμετείχαμε στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση,τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Divani Caravel από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου.
– Στις 6 Δεκεμβρίου συμμετείχαμε στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε η ομάδα “HEPACTION”,  επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να ακολουθήσει τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και να παρέχει πρόσβαση στις νέες θεραπείες σε όλους τους ασθενείς που ζουν με συλλοίμωξη HIV και ηπατίτιδας C.
– Στις 13 Δεκεμβρίου εκπρόσωποι από το Harm Reduction Foundation (Πολωνία) και το Drug Policy Network of South Eastern Europe επισκέφθηκαν το “Ath Checkpoint”  και τους ενημερώσαμε για τα τρέχοντα προγράμματα μείωσης βλάβης καθώς και για την κατάσταση στη χώρα σχετικά με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.
– Στις 17 και στις 24 Δεκεμβρίου βρεθήκαμε στο club “Sodade2” διανέμοντας δωρεάν προφυλακτικά στους επισκέπτες.
– Στις 2 Δεκεμβρίου ενημερωτές του “Thess Checkpoint” παραβρέθηκαν στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησαν ενημέρωση στους φοιτητές/τριες γύρω από το HIV/AIDS και τη σεξουαλική υγεία.
– Στις 12 και στις 14 Δεκεμβρίου μαθητές του 12ου ΕΠΑΛ και του “Δημόκριτος” επισκέφθηκαν τη δομή του “Thess Checkpoint” και ενημερώθηκαν για θέματα σεξουαλικής υγείας.
– Από τις 12 έως τις 14 Δεκεμβρίου συμμετείχαμε στο training που διοργάνωσε το “AIDS ACTION EUROPE” με θέμα “Access to and affordability of medicines and diagnostics”.
– Στις 16 Δεκεμβρίου ενημερωτές του “Thess Checkpoint” επισκέφθηκαν το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων “Camp Hope” στο Δερβένι και ενημέρωσαν ομάδα εφήβων κοριτσιών για θέματα σεξουαλικής υγείας και ΣΜΝ, σε παρουσίαση με τίτλο “Μιλώ για το σώμα μου”.
– Στις 22 Δεκεμβρίου ενημερωτές του “Thess Checpoint” επισκέφθηκαν τα Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη με στόχο την ενημέρωση γύρω από τη σεξουαλική υγεία και τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.
– Στις 27 Δεκεμβρίου συνδιοργανώσαμε με το ηλεκτρονικό περιοδικό “10%” καραόκε βραδιά στο “Big Bar”.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε το Δεκέμβριο σχετικές υπηρεσίες σε 91 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 72 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 19 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στο Δεκέμβριο επισκεφθήκαμε τρεις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και μία φορά της γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε 27 οροθετικούς κρατουμένους.
– Συνολικά, το Δεκέμβριο μοιράσαμε 29.284 δωρεάν προφυλακτικά, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

2015

Ιανουάριος

– Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Προγράμματα Μείωσης Βλάβης» που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή” και ο Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ, την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015, στο ξενοδοχείο “Τιτάνια” στην Αθήνα.
– H πρώτη εκδήλωση των συναντήσεων “Εγώ και o HIV” για το 2015 πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη.
– Η “Θετική Φωνή” παρουσιάζει σε ελληνική μετάφραση τη “Σύσταση για το HIV/AIDS και τον κόσμο της εργασίας (No. 200)” της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
– Tο Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, στις 11:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της “Θετικής Φωνής”, η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.
– Υλοποιήσαμε τρία σεμινάρια για τα μέλη του Δικτύου Εθελοντών και συγκεκριμένα για τις ομάδες γραμματειακής υποστήριξης του “Ath Checkpoint” και εργασίας στο πεδίο.
– Δώσαμε συνέντευξη στο Διεθνές Γαλλικό Κρατικό Ραδιόφωνο που παρακολουθείται από 50 εκατομμύρια ακροατές ανά τον κόσμο  για να επικοινωνήσουμε το έργο της “Θετικής Φωνής” και να μοιραστούμε την οπτική μας για την πρόσβαση των ανθρώπων που ζουν με HIV στις υπηρεσίες υγείας, στην Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
– Παρουσιάσαμε τις δράσεις της “Θετικής Φωνής” και των “Checkpoint” στους φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου.
– Κάναμε ενημέρωση για τις δομές “Checkpoint” στο πλαίσιο των μαθημάτων του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων, στη Θεσσαλονίκη.
– Το “Thess Checkpoint” διένειμε ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
– Υποδεχτήκαμε στα γραφεία μας στην Αθήνα, αντιπροσωπεία του Οργανισμού “Open Society Foundations”, με τον οποίο συνεργαζόμαστε σε πλήθος δράσεων.
– Η εκπομπή “Ανάδειξέ το” του τηλεοπτικού σταθμού SBC πρόβαλε αφιέρωμα στη “Θετική Φωνή” και το έργο της.
– Συμμετείχαμε στην ημερίδα με θέμα “Προγράμματα στην Κοινότητα και στο Δρόμο για τη Μείωση της Ζήτησης Εξαρτησιογόνων Ουσιών” που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα.
– Συνολικά, τον Ιανουάριο προσεγγίσαμε 1.440 άτομα για ενημέρωση για θέματα HIV και ηπατιτίδων Β και C και μοιράσαμε 8079 προφυλακτικά. Αναλυτικά, μοιράσαμε 797 προφυλακτικά σε 5.055 εργαζόμενους/ες στο σεξ στις περιοχές της Ομόνοιας, της Συγγρού, της οδού Πατησίων και σε οίκους ανοχής της οδού Φυλής, 2.592 προφυλακτικά σε 59 ΑΣΑ (Άνδρες που κάνουν Σεξ με Άνδρες) στο Πεδίον του Άρεως και στο Ζάππειο και 432 προφυλακτικά σε 432 ΧΕΝ (Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών) στο Πεδίον του Άρεως.
– Μέσα στον Ιανουάριο επισκεφτήκαμε δύο φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και πραγματοποιήσαμε 29 ατομικές συναντήσεις με 25 οροθετικούς κρατούμενους.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε τον Ιανουάριο σχετικές υπηρεσίες σε 124 ωφελούμενους, από τους οποίους οι 110 ήταν οροθετικοί.
– Στις δομές του “Ath Checkpoint” και του “Thess Checkpoint” εξετάστηκαν τον Ιανουάριο 796 άτομα για HIV, 117 άτομα για ηπατίτιδα C και 127 άτομα για ηπατίτιδα Β.

Φεβρουάριος

– Ξεκινήσαμε μία εκστρατεία ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών για την ενίσχυση του αιτήματός μας προς το Υπουργείο Οικονομικών, περί μείωσης του Φ.Π.Α. στα προφυλακτικά από το 23% στον χαμηλότερο συντελεστή 6,5%.
– Διοργανώσαμε εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε 20 πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού, στις 13 Φεβρουαρίου.
– Με συγχαρητήριες επιστολές προς την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντοπούλου, τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλο, τον Υπουργό Εργασίας κ. Σκουρλέτη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Στρατούλη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου, κωδικοποίησαμε τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και ζητήσαμε τον προσδιορισμό συνάντησης εργασίας για τη δρομολόγηση επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων που σχετίζονται με τους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS και τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας στην Ελλάδα.
– Σε μία προσπάθεια διάχυσης της σχετικής πληροφόρησης και συμβολής στη δημόσια συζήτηση για τα ναρκωτικά εγκαινιάσαμε την ιστοσελίδα www.harmreduction.gr.
– Ο Νίκος Δέδες, Πρόεδρος της “Θετικής Φωνής” εκπροσώπησε το Σύλλογο στο Συνέδριο Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI) που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου στο Σηάτλ των Η.Π.Α.
– Σε συνεργασία με το “Ath Checkpoint” επισκεφθήκαμε το ΚΕ.ΘΕ.Α. “Νόστος” στη Σαλαμίνα, για ενημέρωση των ωφελούμενων για θέματα HIV/AIDS.
– Στο πλαίσιο της κοινής πλατφόρμας παρέμβασης προς τα Μ.Μ.Ε. που έχουμε συγκροτήσει με τις οργανώσεις “Κέντρο Ζωής” και “PRAKSIS” παρεμβήκαμε συνολικά σε πέντε περιπτώσεις ανακριβών δημόσιων αναφορών που σχετίζονται με το HIV/AIDS.
– Στις 22 Φεβρουαρίου το “Ath Checkpoint” συμμετείχε στο αποκριάτικο πάρτι του “Sodade2” με διανομή ενημερωτικού υλικού και δωρεάν προφυλακτικών.
– Στις 19 Φεβρουαρίου υποδεχτήκαμε στα κεντρικά γραφεία μας στου Ψυρρή τα μέλη, τους εθελοντές και τους φίλους της “Θετικής Φωνής” για να γιορτάσουμε παρέα τα πέντε χρόνια δράσης του Συλλόγου, τα δύο χρόνια λειτουργίας του “Ath Checkpoint” και τον ένα χρόνο του “Thess Checkpoint”.
– Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού μοιράσαμε 120.000 προφυλακτικά και έντυπο ενημερωτικό υλικό σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις και συλλογικότητες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κόρινθο, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στην Ικαρία, στη Σάμο, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στην Κομοτηνή, στη Δράμα, στην Κοζάνη, στο Βόλο, στο Ρέθυμνο, στην Κεφαλλονιά και στην Κύπρο.
– Στο πλαίσιο των ίδιων δράσεων το “Ath Checkpoint” στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών και το “Thess Checkpoint’ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας παρείχαν τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV.
– Την ίδια ημέρα καφετέριες και μπαρ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διένειμαν δωρεάν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό της “Θετικής Φωνής” και των “Checkpoint” στους επισκέπτες τους,
– Την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου το club “Apartment” διοργάνωσε πάρτι για την οικονομική ενίσχυση του “Ath Checkpoint”, με καλεσμένη την τραγουδίστρια Ελένη Φουρέιρα.
– Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου παραθέσαμε συνέντευξη τύπου στον Πολυχώρο “Ρομάντσο” αναφορικά με το έργο “Δημόσια Υγεία: Πρόληψη, Εξέταση, Υποστήριξη” σε συνεργασία με τις οργανώσεις “PRAKSIS”, “Γιατροί του Κόσμου” και “Κέντρο Ζωής”. Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες»
– Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, το “Ath Checkpoint” διένειμε δωρεάν προφυλακτικά στο μπαρ “S-cape”.
– Μαζί με το “Ath Checkpoint” επισκεφθήκαμε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Περιστερίου για ενημέρωση αναφορικά με θέματα HIV/AIDS και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
– Ο Σύλλογος προσεκλήθη και θα συμμετάσχει με εκπρόσωπό του στην Οργανωτική Επιτροπή του δικτύου “Network of Low HIV prevalence countries in Central and South East Europe”  (NeLP).
Στις δομές του “Ath Checkpoint” και του “Thess Checkpoint” εξετάστηκαν το Φεβρουάριο 836 άτομα για HIV, 138 άτομα για ηπατίτιδα C και 146 άτομα για ηπατίτιδα Β.
– Η “Θετική Φωνή” και το “Ath Checkpoint” σε συνεργασία με την
– Το δεύτερο σεμινάριο του έργου “Ο HIV στη Δημόσια Σφαίρα”, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Ημέρας του “Κέντρου Ζωής“, σε συνεργασία με τη “Θετική Φωνή” και την “PRAKSIS“.
– Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος “Προμηθέας” σε συνεργασία με το “Thess Checkpoint” διοργάνωσαν στις 2-6 Φεβρουαρίου 2015, την Εβδομάδα Πρόληψης και Δωρεάν Εξέτασης για Ηπατίτιδες B και C, με τη χρήση της τεχνολογίας Fibroscan.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε το Φεβρουάριο σχετικές υπηρεσίες σε 101 ωφελούμενους.
– Συνολικά, το Φεβρουάριο προσεγγίσαμε 1011 άτομα για ενημέρωση για θέματα HIV και ηπατιτίδων Β και C και μοιράσαμε 9859 προφυλακτικά.

Μάρτιος

– Δημοσιεύσαμε τη νέα καμπάνια της “Θετικής Φωνής” για τη σωστή τήρηση της αντιρετροϊκής αγωγής.|
– Στο πλαίσιο των δράσεων μείωσης βλάβης, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή” και το Ίδρυμα “Open Society Foundations” παρουσιάζουν δύο νέα νομικού περιεχομένου εγχειρίδια σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή: “Τα εξαρτημένα άτομα και ο νέος νόμος για τα ναρκωτικά” και το “Σημείωμα για τον εποπτευόμενο σταθμό χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών“.
– To “Thess Checkpoint” έκλεισε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.Μέχρι σήμερα, συνολικά 3.524 ωφελούμενοι έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών της δομής και έχουν εξεταστεί για HIV, 2.298 άνδρες, 1.210 γυναίκες και 16 διεμφυλικά άτομα. Παράλληλα, έχουν γίνει 1.809 έλεγχοι για ηπατίτιδα B και 1.329 έλεγχοι για ηπατίτιδα C.
– Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα “Horizon” του Ξενοδοχείου “Divani Caravel” πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, η πρώτη συνάντηση “Εγώ και ο HIV” για το 2015, στην Αθήνα.
– Με πρωτοβουλία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, εκπρόσωποι από ευρύτερες ομάδες που πλήττονται από το ρατσισμό πραγματοποιήσαμε ένα ξεχωριστό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας. Ανάμεσα στους διοργανωτές και συμμετέχοντες ήταν και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”.
– Μέλη του Δικτύου Εθελοντών μας  στη Θεσσαλονίκη καταρτίστηκαν το Μάρτιο σε θέματα street work από επιστήμονες του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής & Επαγγελματικής Ένταξης (Ε.Κ.Κ.Ε.Ε.) του Γραφείου Θεσσαλονίκης του ΟΚΑΝΑ.
– Συμμετείχαμε σε δύο συσκέψεις στο Υπουργείο Υγείας, υπό το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Μπασκόζο για την κατάργηση της Υγειονομικής Διάταξης 39Α.
– Ο τηλεοπτικός σταθμός “Bee Channel” της Κεντρικής Μακεδονίας φιλοξένησε αφιέρωμα στο “Thess Checkpoint”.
– Ο ραδιοφωνικός σταθμός “VFM 91,1” φιλοξένησε το “Thess Checkpoint”. Ενημερωτές της δομής παρουσίασαν τις υπηρεσίες μας στη Θεσσαλονίκη και μίλησαν για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.
– Η ιστοσελίδα “glvoice.gr” παρουσίασε αφιέρωμα στα “Checkpoint”. Θέματα πρόληψης και σεξουαλικής αγωγής και υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.
– Το “Ath Checkpoint” συμμετείχε στο πάρτι “Athens DJs for Athens Pride” στο Ρομάντσο, με δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού.
– To “Ath Checkpoint” συμμετείχε στο 3ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ, με δωρεάν διανομή προφυλακτικών, ενημερωτικού υλικού και παροχή δυνατότητας για δωρεάν εξέταση HIV.
– Το “Thess Checkpoint” συμμετείχε με δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού στο fashion show “Fifty Shades of Fashion” που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τα έσοδα της εκδήλωσης διατέθηκαν υπέρ των σκοπών της “Θετικής Φωνής”.
– Στο γραφείο της Θεσσαλονίκης είχαμε συναντήσεις με εκπροσώπους της Νεολαίας Αρμενίων Θεσσαλονίκης, του Διαθρησκειακού Κέντρου Πολιτισμού “TOGETHER” και της Εταιρείας Αστικού σχεδιασμού “ARTIFESTO”.
– Την Παρασκευή 13 Μαρτίου γιορτάσαμε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του “Thess Checkpoint” στο club “;;eNola” στη Θεσσαλονίκη.
– Το “Thess Checkpoint” βραβεύτηκε για τη μεγάλη κοινωνική και ανθρωπιστική προσφορά του, από τους Ροταριανούς Ομίλους Θεσσαλονίκης.
– Το “Κοινωνικό Ραδιόφωνο” στο “Μεταδεύτερο” παρουσίασε ωριαίο αφιέρωμα στη “Θετική Φωνή”.
– Συμμετείχαμε με ομιλία στην ημερίδα με τίτλο “Η Πολιτική για την Αναπηρία, η Αναπηρία για την Πολιτική” που διοργανώθηκε από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, το Ινστιτούτο “Ν. Πουλαντζάς” και το Τμήμα ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
– Συμμετείχαμε με υποψηφιότητα στα βραβεία “Prix Galien” και στην τελετή απονομής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
– Στις 3 Μαρτίου, το “Thess Checkpoint” συμμετείχε στο 3ο Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας, που έλαβε χώρα στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ.
– Την ίδια μέρα το “Ath Checkpoint” συμμετείχε στο πάρτι για τα 10 χρόνια του club “S-cape“, με δωρεάν διανομή ενημερωτικού και προφυλακτικών.
– Μέσα στο Μάρτιο επισκεφτήκαμε δύο φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και πραγματοποιήσαμε ατομικές συναντήσεις με 18 οροθετικούς κρατούμενους.
– Συνολικά, το Μάρτιο προσεγγίσαμε 1.317 άτομα για ενημέρωση για θέματα HIV και ηπατιτίδων Β και C και μοιράσαμε 14.632 προφυλακτικά.
– Στις δομές του “Ath Checkpoint” και του “Thess Checkpoint” εξετάστηκαν το Φεβρουάριο 1.080 άτομα για HIV, 213 άτομα για ηπατίτιδα C και 248 άτομα για ηπατίτιδα Β.

Απρίλιος

– Την Παρασκευή 17 Απριλίου, η “Θετική Φωνή” υποδέχτηκε στο “Thess Checkpoint” μέλη της οργάνωσης H.E.R.A. (Health Education and Research Association) που δραστηριοποιείται στο πεδίο της πρόληψης και της διεκδίκησης δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στα Σκόπια.
– Σε μία προσπάθεια διεύρυνσης της βάσης των ωφελούμενών του προς την ευάλωτη κοινωνικά ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών, το Κέντρο Πρόληψης για τον HIV “Ath Checkpoint” κυκλοφόρησε ενημερωτικό υλικό για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του σε έξι γλώσσες: αγγλικά, ρωσικά, ρουμανικά, κουρδικά, φαρσί και ούρντου.
– Από τη Δευτέρα 20 Απριλίου, η ομάδα εργασίας στο δρόμο της Θετικής Φωνής επισκέπτεται σε τακτική, εβδομαδιαία βάση το Κ.Υ.Α.Δ.Α., με σκοπό τη δωρεάν διανομή ενημερωτικού υλικού για θέματα HIV/AIDS και σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων και προφυλακτικών, προς τους άπορους ή άστεγους συμπολίτες μας.
– Το τρίτο σεμινάριο του έργου «Ο HIV στη δημόσια σφαίρα: Αλλάζοντας αντιλήψεις – Προασπίζοντας δικαιώματα», το οποίο απευθυνόταν σε δημοσιογράφους και σπουδαστές δημοσιογραφίας,  πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Απριλίου στην κεντρική αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α.
– Συνολικά, τον Απρίλιο προσεγγίσαμε 1466 άτομα για ενημέρωση για θέματα HIV και ηπατιτίδων Β και C και μοιράσαμε 9610 προφυλακτικά.
– Η “Θετική Φωνή” και τα “Checkpoint” αποκτούν ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας του έργου και των δράσεών τους. Ακούστε εδώ την εισαγωγική εκπομπή της 28ης Απριλίου.
– Στις δομές του “Ath Checkpoint” και του “Thess Checkpoint” εξετάστηκαν τον Απρίλιο 747 άτομα για HIV, 94 άτομα για ηπατίτιδα C και 118 άτομα για ηπατίτιδα Β.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε τον Απρίλιο σχετικές υπηρεσίες σε 134 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 110 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 24 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στο Μάρτιο επισκεφτήκαμε πέντε φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” και πραγματοποιήσαμε ατομικές συναντήσεις με 51 οροθετικούς κρατούμενους.
– Δημοσιεύσαμε δελτίο τύπου για τις νέες ελλείψεις αντιρετροϊκών σκευασμάτων που καταγράφηκαν στο Αττικό Νοσοκομείο, στα τέλη του μήνα.
– Στις 30 Απριλίου συμμετείχαμε στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης “AIDS & Ηπατίτιδες” που θα πραγματοποιηθεί στις 17 έως 19 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα.
– Συμμετείχαμε με ομιλία στην 7o Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.) στις 23 έως 25 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη.
– Το ειδησιογραφικό site “in.gr” φιλοξένησε συνέντευξή μας για τις δράσεις της “Θετικής Φωνής” στο Νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” των Φυλακών Κορυδαλλού και για τις συνθήκες κράτησης και νοσηλείας που επικρατούν στο συγκεκριμένο ίδρυμα.
– Πραγματοποιήσαμε συνάντηση εργασίας για θέματα μείωσης βλάβης με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος “Προμηθέας” και τους Συλλόγους Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
– Συνυπογράψαμε με άλλες οργανώσεις κοινή ανακοίνωση, με την οποία χαιρετίζουμε τη δημοσίευση της κατάργησης της απαράδεκτης Υγειονομικής Διάταξης 39Α.
– Την Τρίτη 21 Απριλίου συμμετείχαμε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “Σύμφωνο Συμβίωσης Ομόφυλων Ζευγαριών – Η Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας” του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
– Σε συνεργασία με τις οργανώσεις “Κέντρο Ζωής” και “PRAKSIS” αποστείλαμε ανοιχτή επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκο, με αφορμή τη δημόσια τοποθέτησή του περί “ύπαρξης αλλοδαπών οροθετικών εκδιδομένων γυναικών” στο νησί της Ρόδου, τις οποίες χαρακτήρισε υγειονομική βόμβα που απειλεί “τους Ροδίτες και τις οικογένειές τους”.
– Παρουσιάσαμε τις δράσεις της “Θετικής Φωνής και του “Thess Checkpoint” σε εκπομπή που μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό “Alpha 96.5” της Θεσσαλονίκης.
– Συμμετείχαμε με ομιλία στην εκδήλωση “Η Κοινωνική Κατασκευή της Επικινδυνότητας και οι Δομές Υψίστης Ασφαλείας” που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Απριλίου, στο θέατρο “Εμπρός”.
Την Παρασκευή 3 Απριλίου το “Αth Checkpoint” συμμετείχε στη δεύτερη εθελοντική αιμοδοσία “Blood(e) Donation”, παρέχοντας στους συμμετέχοντες της δράσης τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV, στη Στέγη “ΣυνΑθηνά”.
– Σε συνεργασία με το “Thess Checkpoint” μοιράσαμε ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά στο Club “Μύλος” στη Θεσσαλονίκη.
– Λάβαμε μέρος με 60 συμμετέχοντες στο 10ο Διεθνή Μαραθώνιο “Μέγας Αλέξανδρος” που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.
– Συνεργαστήκαμε με τις οργανώσεις “Κοινωνικό Παντοπωλείο ΜΑΖΙ” “Πνοή Ελπίδας” και τον “Σύλλογος Οικογένεια και Παιδί” για την κάλυψη αναγκών μελών του Συλλόγου μας στη Θεσσαλονίκη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Μάιος 

– Ο Πρόεδρος της “Θετικής Φωνής” Νίκος Δέδες είχε την Πέμπτη 14 Μαΐου συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.
– Από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 24 Μαΐου, η “Θετική Φωνή” φιλοξένησε στην Αθήνα τις αποστολές οργανώσεων από την Αλβανία και τη Βουλγαρία, στο πλαίσιο του Προγράμματος “Go Shape”, της εταιρείας “Gilead”.
– Συνολικά, το Μάιο προσεγγίσαμε 1.211 άτομα για ενημέρωση για θέματα HIV και ηπατιτίδων Β και C και μοιράσαμε 4.442 προφυλακτικά.
– Ακούστε εδώ την εκπομπή της 12ης Μαΐου για τα “Checkpoint” και το αφιέρωμα της 26ης Μαΐου στις δράσεις μείωσης βλάβης της “Θετικής Φωνής”.
– Στις δομές του “Ath Checkpoint” και του “Thess Checkpoint” και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν το Μάιο 1390 άτομα για HIV, 493 άτομα για ηπατίτιδα C και 547 άτομα για ηπατίτιδα Β.
– Η “Θετική Φωνή” και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας” ξεκινούν την υλοποίηση ενός νέου φιλόδοξου προγράμματος πρόληψης, στοχεύοντας στην προσέγγιση κοινοτήτων Ρομά σε 11 περιοχές της Ελλάδας, που αντιστοιχούν σε πληθυσμό 27.000 ατόμων.
– Στις 6 Μαΐου συμμετείχαμε στην πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που συστήνει το Υπουργείο Υγείας για τη σύνταξη της Χάρτας των Δικαιωμάτων των Ασθενών στην Ελλάδα.
– Την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015 σε συνεργασία με τις οργανώσεις “Κέντρο Ζωής” και “PRAKSIS” είχαμε συνάντηση εργασίας με το Βουλευτή Χίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Ζερδελή.
– Την Τρίτη 26 Μαΐου είχαμε συνάντηση εργασίας με το νέο Πρόεδρο του Ο.ΚΑ.ΝΑ. κ. Καφετζόπουλο.
– Το “Ath Checkpoint” συμμετείχε με περίπτερο στο “Outview Film Festival” που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 15 Μαΐου στην Αθήνα.
– Τη Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 το club “Sodade2” διοργάνωσε το πάρτι “The Sodade2 for Athens Pride Party!”, όπου συμμετείχε και το “Ath Checkpoint” με δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού.
– Την ίδια ημέρα, το “Thess Checkpoint” υλοποίησε αντίστοιχη δράση στο bar “bau’s” στη Θεσσαλονίκη.
– Με αφορμή την 7η Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μείωσης της Βλάβης, η “Θετική Φωνή” συνυπέγραψε με τις οργανώσεις “Διογένης”, “Κέντρο Ζωής”, “PRAKSIS”, “Προμηθέας” και Σύλλογος Θεραπευομένων Ο.ΚΑ.ΝΑ. κοινό Δελτίο Τύπου.
– Στο πλαίσιο του έργου “O HIV στη Δημόσια Σφαίρα”, η “Θετική Φωνή”, το “Κέντρο Ζωής” και η “PRAKSIS” αποστείλαμε κοινή επιστολή προς το δημοσιογράφο Ηλία Αλεξάκη και την εφημερίδα Kontra News.
– Συμμετείχαμε με εκπρόσωπο στο “The Romanian National Festival of Non-Governmental Organisations” που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Μαΐου στο Βουκουρέστι.
– Στις 9 Μαΐου, το “Thess Checkpoint” συμμετείχε σε ειδική εκδήλωση του Συλλόγου Νεολαίας Γαλάτιστας, όπου ενημέρωσε το κοινό για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας και παρείχε τη δυνατότητα για δωρεάν εξέταση για HIV και ηπατίτιδες Β και C.
– Σε συνεργασία με τις οργανώσεις “Κέντρο Ζωής” και “PRAKSIS” αποστείλαμε κοινή ανοιχτή επιστολή προς το βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Γιάννη Μιχελογιαννάκη με αφορμή τις δημόσιες δηλώσεις του περί “μετάδοσης του HIV μέσω του σάλιου”.
– Στις 18 Μαΐου συμμετείχαμε σε συνάντηση εργασίας της κοινής Πλατφόρμας Μείωσης Βλάβης. Ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν η θέση των οργανώσεων σχετικά με την αποποινικοποιήση / νομιμοποίηση της κάνναβης, αλλά και για την επικινδυνότητα των νέων συνθετικών ουσιών.
– Ο ραδιοφωνικός σταθμός “FM 100.6” και οι τηλεοπτικοί σταθμοί “Bee Channel” και “TV100” φιλοξένησαν αφιερώματα για τη “Θετική Φωνή” και το “Thess Checkpoint”.
– Συμμετείχαμε με ομιλία με θέμα “Access Issues to Treatment in Greece” στο “Italian Conference on AIDS and Retroviruses” που πραγματοποιήθηκε στο Riccione της Ιταλίας από τις 17 έως τις 19 Μαΐου.
– Το “Thess Checkpoint” συμμετείχε με δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού, στο πάρτι που έλαβε χώρα στο “Dogs Bar” στη Θεσσαλονίκη.
– Την Πέμπτη 21 Μαΐου, το “Thess Checkpoint” σε συνεργασία με την φοιτητική ομάδα βιοεπιστημών “Bio Auth Team” παρείχε τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες B και C στο πρώην ιατρείο του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
– Η “Θετική Φωνή” και το “Thess Checkpoint” συμμετείχαμε με περίπτερο στο συνέδριο “Μοney Show” που πραγματοποιήθηκε στις 22 έως 24 Μαΐου 2015, στη Θεσσαλονίκη.
– Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Δέδες συμμετείχε με ομιλία στο συνέδριο “Tedx Thessaloniki” που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαΐου 2015 στη Θεσσαλονίκη.
– Στις 27 Μαΐου συμμετείχαμε με ομιλία στην ενημερωτική εκδήλωση του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στη Θεσσαλονίκη.
– Συμμετείχαμε στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε την Τετάρτη 27 Μαΐου η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων» στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεκδικώντας την κατάργηση της διάταξης σύμφωνα με την οποία η εισαγγελία Πλημμελειοδικών μπορεί να επιβάλει στους υπό απόλυση κρατούμενους την καταβολή ποσού μέχρι 10.000 ευρώ σε κοινωφελές ίδρυμα.
– Από τις 27 έως τις 29 Μαΐου συμμετείχαμε στο workshop με θέμα “Stigma and discrimination as a barrier to the provision and uptake of HIV testing, treatment and care services” που έλαβε χώρα στο Ταλίν της Εσθονίας.
– Την Παρασκευή, 29 Μαΐου, το “Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης” διοργάνωσε πάρτι στο “BarMe Thess“. Το “Thess Checkpoint” ήταν εκεί για δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημέρωση για θέματα HIV και σεξουαλικής υγείας.
– Στις 31 Μαΐου συμμετείχαμε μαζί με το “Thess Checkpoint” στην εκδήλωση “ESN Erasmus EURODINNER” στη Θεσσαλονίκη.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε το Μάιο σχετικές υπηρεσίες σε 159 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 134 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 25 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στο Μάιο επισκεφθήκαμε τρεις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” με σκοπό την ενδυνάμωση των οροθετικών κρατούμενων.

Ιούνιος

– Στο πλαίσιο του έργου “Ρομά και Δικαίωμα στην Υγεία” δημοσιεύσαμε την ενημερωτική καμπάνια ε τον τίτλο “Έχεις ένα λεπτό; Εξετάσου για HIV/AIDS και Ηπατίτιδες Β και C“.
– Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Divani Caravel” στην Αθήνα, η καλοκαιρινή συνάντηση “Εγώ και ο HIV”.
– Η Κινητή Μονάδα Πρόληψης “Checkpoint” βρέθηκε στην Κρήτη από την Παρασκευή 26 Ιουνίου και επισκέφθηκε διαδοχικά το Ηράκλειο και τα Χανιά, για ενημέρωση των ωφελούμενων και παροχή δυνατότητας δωρεάν, γρήγορης και ανώνυμης εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες Β και C.
– Συνολικά, το Ιούνιο προσεγγίσαμε 5.302 άτομα για ενημέρωση για θέματα HIV και ηπατιτίδων Β και C και μοιράσαμε 19.090 προφυλακτικά.
– Ακούστε εδώ το αφιέρωμα της 9ης Ιουνίου στο Δίκτυο Εθελοντών και την εκπομπή “Ο γιατρός μου και εγώ” της 23ης Ιουνίου.
– Ο Πρόεδρος της “Θετικής Φωνής” Νίκος Δέδες, ο Πρόεδρος του “Προμηθέα” Γιώργος Καλαμίτσης και ο Πρόεδρος του “Hepatitis B & C Public Policy Association”, καθηγητής Άγγελος Χατζάκης, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την περίοδο 2016-2021, σε συνάντηση που έλαβε χώρα στην Κοπεγχάγη.
– Καταθέσαμε προτάσεις προς το Υπουργείο Εργασίας, τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και προς την ΕΣΑμεΑ, αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας “Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα”.
– Η “Θετική Φωνή” και ο “Προμηθέας” συμμετείχαμε στις 26 Ιουνίου στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία της Εθνικής Χάρτας Δικαιωμάτων των Ασθενών.
– Στις 5 Ιουνίου παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη τύπου του Ε.Κ.Τ.Ε.Π.Ν. για την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης 2014 για τα Ναρκωτικά στην Ελλάδα.
– Στις 6 Ιουνίου το “Ath Checkpoint” συμμετείχε στο “Prepride Party” του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας, με δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού.
– Στις 6 και 7 Ιουνίου συμμετείχαμε με διανομή ενημερωτικού υλικού στο “Green2Day Festival” που έλαβε χώρα στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.
– Στις 9 Ιουνίου παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος “Προμηθέας”, σχετικά με τη νέα ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού “εCύ έκανες το τεστ;”.
– Στις 13 Ιουνίου δώσαμε το “παρών” στην εκδήλωση “Thessaloniki Solidarity Festival – #1 Φεστιβάλ Αλληλεγγύης“.
– Στις 17 Ιουνίου συμμετείχαμε στην ημερίδα με τίτλο “Ηπατίτιδα C και χρήση Ναρκωτικών στην Ελλάδα, 2015” που διοργάνωσε στην Αθήνα ο “Προμηθέας”.
– Στις 20 Ιουνίου συνδιοργανώσαμε με το “La petite Cantine Project” στο Βόλο, ημερίδα με θέμα “Ένταξη, Προσβασιμότητα, Παραγωγικότητα”.
– Στις 21 Ιουνίου παρακολουθήσαμε την παράσταση της θεατρικής ομάδας του “18 Άνω” ”Ο Μπήτερμαν και οι Εμπρηστές” στο Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
– Στις 22 Ιουνίου είχαμε συνάντηση εργασίας στα γραφεία του “Διογένη” με τις οργανώσεις “Κέντρο Ζωής”, “PRAKSIS” και “Γιατροί του Κόσμου”, σχετικά με τις κοινές δράσεις μείωσης βλάβης.
– Τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Ιουνίου, το “Thess Checkpoint” βρέθηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Σταυρούπολης, παρέχοντας τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες B και C στους ωφελούμενους του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη.
– Στις 24 Ιουνίου το γραφείο Θεσσαλονίκης είχε συνάντηση με την τοπική Ομάδα Εργασίας Υγείας & Πρόνοιας του κόμματος “Το Ποτάμι”.
– Στις 25 Ιουνίου παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του Ετήσιου Απολογισμού του ΚΕΘΕΑ και την εκδήλωση με θέμα “Η Αντιμετώπιση των εξαρτήσεων” που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
– Η ιστοσελίδα “ygeia360.gr” δημοσίευσε άρθρο μας, σχετικά με το έργο “O HIV στη Δημόσια Σφαίρα”.  Δράσεις του Συλλόγου φιλοξενήθηκαν επίσης στα μέσα ΕΡΤ3, TV100, Στο Κόκκινο, Ράδιο Θεσσαλονίκη και Μεταδεύτερο.
– Στις 27 Ιουνίου διοργανώσαμε στο εστιατόριο “Cazzarola” “Δείπνο Αλληλεγγύης” για την ενίσχυση των δράσεων της “Θετικής Φωνής” και των ανθρώπων που ζουν με HIV, στη Θεσσαλονίκη.
– Σε συνεργασία με το “Checkpoint” και τον “Προμηθέα” συμμετείχαμε με περίπτερο στις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ στην Πλατεία Κουμουνδούρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
– Συμμετείχαμε με ομιλία στην ημερίδα με τίτλο “Room for Change” που διοργάνωσε ο Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ.
– Το club “Pearl” στην Καλλιθέα Χαλκιδικής διοργάνωσε επίδειξη μόδας και πάρτι, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν υπέρ των σκοπών της “Θετικής Φωνής”.
– Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, δημοσιεύσαμε κοινό δελτίο τύπου με τις οργανώσεις “Προμηθέας”, “Κέντρο Ζωής”, “PRAKSIS”, “Διογένης” και με το Σύλλογο Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ.
– Στις 26 Ιουνίου το “Ath Checkpoint” συμμετείχε στο πάρτι του club “S-cape” με δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού για θέματα HIV/AIDS και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε τον Ιούνιο σχετικές υπηρεσίες σε 136 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 105 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 31 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στον Ιούνιο επισκεφθήκαμε τέσσερις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” με σκοπό την ενδυνάμωση των οροθετικών κρατούμενων.
– Δωσαμε το “παρών” με περίπτερα ενημέρωσης στο Athens Pride στις 13 Ιουνίου, στο Thessaloniki Pride στις 20 Ιουνίου και στο Pride της Κρήτης στο Ηράκλειο, στις 26 και 27 Ιουνίου, όπου μέλη των Συλλόγων και δεκάδες εθελοντές διένειμαν στους επισκέπτες προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό για θέματα HIV/AIDS και ηπατιτίδων.

Ιούλιος

– Συμμετείχαμε στο “8th International AIDS Society Conference on Pathogenesis, Treatment & Prevention” που διεξήχθη από τις 19 έως τις 22 Ιουλίου 2015 στο Βανκούβερ του Καναδά. Το Σύλλογο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Νίκος Δέδες, ο οποίος μαζί με προσωπικότητες από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση του HIV συνυπόγραψε τη “Διακήρυξη του Βανκούβερ”.
– Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την πρόσβαση των τροφίμων των φυλακών σε μέτρα πρόληψης αναφορικά με τη μείωση των επιπτώσεων των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και του HIV/AIDS και των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών σε προγράμματα υποκατάστασης και μείωσης βλάβης.
– Το Δίκτυο Εθελοντών της “Θετικής Φωνής”, του “Προμηθέα” και των “Checkpoint” διοργάνωσε δράση καθαριότητας στο Πεδίο του Άρεως το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015.
– Συμμετείχαμε στο 12ο Διεθνές Συνέδριο “AIDSImpact 2015” που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ από τις 28 έως τις 31 Ιουλίου.
– Το “Thess Checkpoint” διένειμε δωρεάν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό στο κέντρο και στην παραλία της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιουλίου.
– Συμμετείχαμε στην παγκόσμια εκστρατεία επικοινωνίας των νέων ενοποιημένων κατευθυντήριων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με το τεστ για τον HIV και τις σχετικές βέλτιστες πρακτικές.
– Συμμετείχαμε με περίπτερο πληροφόρησης στις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για τα δύο χρόνια της Στέγης ΣυνΑθηνά, που έλαβαν χώρα στην πλατεία απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, την Παρασκευή 10 Ιουλίου.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε τον Ιούλιο σχετικές υπηρεσίες σε 146 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 98 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 48 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στον Ιούλιο επισκεφθήκαμε τέσσερις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος” με σκοπό την ενδυνάμωση των οροθετικών κρατούμενων.
– Συνολικά, το Ιούλιο προσεγγίσαμε 3.539 άτομα για ενημέρωση για θέματα HIV και ηπατιτίδων Β και C και μοιράσαμε 17.814 προφυλακτικά.
– Στις δομές του “Ath Checkpoint” και του “Thess Checkpoint” και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν τον Ιούλιο 1.057 άτομα για HIV, 612 άτομα για ηπατίτιδα C και 537 άτομα για ηπατίτιδα Β.

Σεπτέμβριος 

– Η Κινητή Μονάδα Πρόληψης “Checkpoint” υλοποίησε από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 13 Οκτωβρίου 2015 ένα φιλόδοξο “ταξίδι πρόληψης” σε όλη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με σκοπό την παροχή δυνατότητας δωρεάν εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες στις κοινότητες Ρομά της συγκεκριμένης περιφέρειας, αλλά και στο γενικό πληθυσμό των μεγάλων πόλεών της.
– Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Συνάντησης “Aids & Ηπατίτιδες 2015” που πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2015 στην Αίγλη Ζαππείου, στην Αθήνα, ο Διευθυντής της “Θετικής Φωνής” Γιάννος Λιβανός συντόνισε μαζί με την Παθολόγο – Λοιμωξιολόγο και Συντονίστρια Προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας της “Praksis” Ελένη Κάκαλου το στρογγυλό τραπέζι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ στην ίδια ενότητα ο Προϊστάμενος των “Checkpoint” Σοφοκλής Χάνος ανέπτυξε το θέμα του chemsex και της σχέσης του αναδυόμενου φαινομένου με τον επιπολασμό του HIV. Ο Μάριος Ατζέμης από την Ομάδα Μείωσης Βλάβης του Συλλόγου μας παρουσίασε το θέμα της συλλοίμωξης HIV και ηπατίτιδας C από την πλευρά του ασθενή.
– Το Κέντρο Πρόληψης “Thess Checkpoint” εγκαινίασε μία νέα συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Από την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015 και κάθε Τετάρτη από τις 9:00 έως τις 14:00, ενημερωτές του “Thess Checkpoint” υποδέχονται το κοινό στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ιατρικής Φροντίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης και παρέχουν τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης με την εξελιγμένη μέθοδο “rapid test”.
– Η “Θετική Φωνή”, το “Κέντρο Ζωής και η “Praksis” διοργανώσαμε ειδικό σεμινάριο για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του “DEREE- The American College of Greece” το οποίο έλαβε χώρα την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015 στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.
– Αποστείλαμε επιστολή προς τον υπηρεσιακό υπουργό υγείας και δημοσιεύσαμε σχετικό δελτίο τύπου αναφορικά με τις σημαντικές και επαναλαμβανόμενες ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Χάρη και στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Συλλόγου μας και στη συνάντηση που είχαμε με το Διοικητή του Νοσοκομείου, το πρόβλημα λύθηκε προσωρινά μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας από το νέο υπουργό υγείας.
– Παρακολουθήσαμε το συνέδριο “The Lisbon Addictions Conference” που πραγματοποιήθηκε στις 23 έως 25 Σεπτεμβρίου στην Πορτογαλία και αποτέλεσε την πρώτη συνάντηση κορυφής των εμπλεκόμενων φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
– Στις 28 Σεπτεμβρίου παρουσιάσαμε ως βέλτιστη πρακτική το Δίκτυο Εθελοντών της “Θετικής Φωνής”, του “Προμηθέα” και των “Checkpoint” σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
– Στις 27 έως 29 Σεπτεμβρίου συμμετείχαμε στη συνάντηση των συνεργαζόμενων οργανώσεων με το AHF Europe, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού, στο Άμστερνταμ, με σκοπό μεταξύ άλλων τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για το 2016.
– Στις 29 Σεπτεμβρίου συμμετείχαμε στη συνάντηση των συλλόγων μελών της ΕΣΑμεΑ με τη Διοικούσα Επιτροπή στης Συνομοσπονδίας, με θέμα τις εξελίξεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας.
– Στις 5 Σεπτεμβρίου συνεκλήθη η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας για τον απολογισμό φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του πρώτου εξαμήνου του 2015.
– Συμμετείχαμε στον αγώνα δρόμου για φιλανθρωπικό σκοπό “Race for the Cure” που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού “Άλμα Ζωής“.
– Συμμετείχαμε με ομιλία και με ειδικό περίπτερο ενημέρωσης στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ LGBTQI Ταινιών που πραγματοποιήθηκε στις 18 έως 27 Σεπτεμβρίου 2015, στη Θεσσαλονίκη.
– Το “Ath Checkpoint” συμμετείχε στο “BananaBoys Party” που διοργανώθηκε στο “Spiti Yoga” στην Αθήνα, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, με σκοπό τη διανομή ενημερωτικού υλικού και δωρεάν προφυλακτικών.
– Το “Thess Checkpoint” συμμετείχε με περίπτερο πληροφόρησης στο “GreenWave Festival” που έλαβε χώρα στις 17 έως 19 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
– Συμμετείχαμε με περίπτερο και δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού στα Φεστιβάλ του ΟΚΑΝΑ που έλαβαν χώρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
– Το Κέντρο Πρόληψης για τον HIV “Thess Checkpoint” και η “Θετική Φωνή” συμμετείχαμε για πρώτη χρονιά φέτος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι επισκέπτες του περιπτέρου μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το προσωπικό και τους εθελοντές μας για τις υπηρεσίες και τις δράσεις της Δομής στη Θεσσαλονίκη και του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος γενικότερα.
– Στις 3 και στις 17 Σεπτεμβρίου, το “Ath Checkpoint” εφάρμοσε το σύστημα “drop-in” παρέχοντας τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες Β και C χωρίς ραντεβού, σε όσους ωφελούμενους επισκέφθηκαν τις δομές μας.
– Συμμετείχαμε στο “ChemSex – Clinician and Community Advisory Board Meeting” που διοργάνωσε η εταιρεία “Gilead” την 1η Σεπτεμβρίου 2015, στο Άμστερνταμ, με σκοπό την ενημέρωση για τη νέα τάση που οδηγεί σε αυξημένα κρούσματα HIV.
– Παρακολουθήσαμε ημερίδα της ΕΣΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Ε.Ε.
Μέλη του Συλλόγου μας στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν στην έρευνα καταγραφής συμπεριφορικής ασθενών στο ΑΧΕΠΑ,
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε το Σεπτέμβριο σχετικές υπηρεσίες σε 124 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 72 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 52 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στο Σεπτέμβριο επισκεφθήκαμε δύο φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος”, με σκοπό την ενδυνάμωση των οροθετικών κρατούμενων.
– Συνολικά, το Σεπτέμβριο προσεγγίσαμε 1.090 άτομα για ενημέρωση για θέματα HIV και ηπατιτίδων Β και C και μοιράσαμε 23.632 προφυλακτικά.
– Στις δομές του “Ath Checkpoint” και του “Thess Checkpoint” και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν το Σεπτέμβριο 1.318 άτομα για HIV, 429 άτομα για ηπατίτιδα C και 446 άτομα για ηπατίτιδα Β.

Οκτώβριος

– Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό είχαν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A.) και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”.
– Η “Θετική Φωνή” διοργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015, ως μία συμβολική κίνηση ανάδειξης του συνεχώς διογκούμενου προβλήματος της έλλειψης αντιρετροϊκών φαρμάκων.
– Η “Θετική Φωνή” και ο “Προμηθέας” ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, υλοποιώντας ένα φιλόδοξο εγχείρημα προσέγγισης των κοινοτήτων Ρομά της περιφέρειας αλλά και του γενικού πληθυσμού, με σκοπό την παροχή δυνατότητας δωρεάν εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες Β και C.
– Επίσκεψη εργασίας στα Τίρανα, πραγματοποίησε η “Θετική Φωνή”  στις 27 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο του προγράμματος “Go Shape” της εταιρείας “Gilead” με σκοπό τη μεταφορά – τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών λειτουργίας των “Checkpoint”.
– Συμμετείχαμε στις εργασίες του 15ου  Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το AIDS του “European AIDS Clinical Society” που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου 2015.
– Αποστείλαμε ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό για το θέμα της υποστελέχωσης των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων.
– Συνυπογράψαμε με άλλες οργανώσεις ανοιχτή επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Μπασκόζο, με θέμα την εξάλειψη της λίστας αναμονής σε προγράμματα απεξάρτησης και υποκατάστασης.
– Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Θεσσαλονίκης ΕΡΤ3 95,8 φιλοξένησε αφιέρωμα στις δράσεις του Συλλόγου και των “Checkpoint”.
– Το γραφείο της “Θετικής Φωνής” στη Θεσσαλονίκη και το “Thess Checkpoint” συμμετείχαν με παρουσίαση σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Αμερικανικό Κολέγιο.
– To “Thess Checkpoint” διένειμε ενημερωτικό υλικό και δωρεάν προφυλακτικά στη φοιτητική εκδήλωση “Teamfair AUTH” που έλαβε χώρα στις 14 και 15 Οκτωβρίου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Σε συνεργασία με το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε επίσης στο 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στις 16 έως 18 του ίδιου μήνα στο λιμάνι της πόλης, όπου παρείχε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους να εξεταστούν σε ειδικό χώρο, γρήγορα και δωρεάν για HIV και ηπατίτιδες.
– Συμμετείχαμε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας START που διοργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
– Οι οργανώσεις “ΟΛΚΕ” ως φορέας υλοποίησης και οι “Θετική Φωνή”, “Athens Pride”, και “Thessaloniki Pride” ως εταίροι, προκήρυξαν, με την οικονομική υποστήριξη του οργανισμού “Αλληλεγγύη – Solidarity Now”, δύο θέσεις Ψυχολόγων πλήρους απασχόλησης, μία θέση αναπληρωματικού/ής Ψυχολόγου μερικής απασχόλησης, μία θέση Υπεύθυνου/ης Διαχείρισης Έργου και μία θέση Υπεύθυνου/ης Επικοινωνίας για το έργο “Πρόγραμμα καταπολέμησης των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου: Πρόληψη και Παρέμβαση”. – – Αντίστοιχη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπήρξε και για άνδρες και γυναίκες ηθοποιούς.
– Υποβάλαμε αιτήσεις στην εταιρεία “Vodafone” και τη Μ.Κ.Ο. “Δεσμός” για τη χρηματοδότηση θέσεων εργασίας στη γραμματεία των “Checkpoint”.
– Συμμετείχαμε σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων που διοργάνωση το Ίδρυμα Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος “Είμαστε Όλοι Πολίτες“.
– Συμμετείχαμε στην Οργανωτική Επιτροπή και παρακολουθήσαμε τις εργασίες του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της “ILGA Europe“, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 28 έως 31 Οκτωβρίου 2015.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε τον Οκτώβριο σχετικές υπηρεσίες σε 94 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 77 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 17 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στον Οκτώβριο επισκεφθήκαμε δύο φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος”, με σκοπό την ενδυνάμωση των οροθετικών κρατούμενων.
– Συνολικά, τον Οκτώβριο προσεγγίσαμε 1.071 άτομα για ενημέρωση για θέματα HIV και ηπατιτίδων Β και C και μοιράσαμε 21.374 προφυλακτικά.
– Στις δομές του “Ath Checkpoint” και του “Thess Checkpoint” και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν τον Οκτώβριο 1.891 άτομα για HIV, 1.183 άτομα για ηπατίτιδα C και 1.183 άτομα για ηπατίτιδα Β.

Νοέμβριος

– Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης για HIV και Ηπατίτιδες, η Κινητή Μονάδα “Checkpoint” βρισκόταν καθημερινά από τις 23 έως τις 27 Νοεμβρίου 2015 στην Ομόνοια και στο Σύνταγμα, ενώ στο ίδιο διάστημα αντίστοιχες δράσεις υλοποιήθηκαν στη Γλυφάδα, στο Χαλάνδρι, στο Περιστέρι και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
– Συμμετείχαμε στην Οργανωτική Επιτροπή του Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, καθώς επίσης και στις εργασίες του με ομιλία με θέμα την πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου.
– Συνυπογράψαμε με το “Κέντρο Ζωής” και αποστείλαμε στον Υπουργό Υγείας επιστολή για τις κλιμακούμενες ελλείψεις αντιρετροϊκών στα φαρμακεία νοσοκομείων της χώρας.
– Το “Thess Checkpoint” εγκαινίασε νέα συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την παροχή δυνατότητας δωρεάν εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες προς του δημότες, σε εβδομαδιαία βάση.
– Συμμετείχαμε με ομιλία σε εκδήλωση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης στην Αθήνα και σε αντίστοιχη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.
– Συμμετείχαμε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών “Patients in Power” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.
– Παραβρεθήκαμε σε συνάντηση εργασίας του AHF Europe στο Ταλίν της Εσθονίας με σκοπό την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας.
– Επισκεφθήκαμε τους ξενώνες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ατόμων με HIV του ΚΕΕΛΠΝΟ, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
– Γιορτάσαμε τα τρία χρόνια λειτουργίας των “Checkpoint” στο πάρτι που διοργάνωσε το περιοδικό “antivirus” την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στο club “The Apartment“.
– Δημιουργήσαμε θεατρική ομάδα, με εβδομαδιαία σεμινάρια προς τα μέλη και τους εθελοντές της “Θετικής Φωνής”. Υπεύθυνος της ομάδας είναι ο Μάνος Βαβαδάκης.
– Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 παραθέσαμε συνέντευξη τύπου στο “Bios”, στην Αθήνα, όπου παρουσιάσαμε τα πρώτα ευρήματα των παρεμβάσεών μας σε κοινότητες Ρομά σε όλη την Ελλάδα.
– Στις 4 Νοεμβρίου συμμετείχαμε στο παν-αναπηρικό συλλαλητήριο της ΕΣΑμεΑ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
– Εθελοντές και προσωπικό της “Θετικής Φωνής” παρακολούθησαν τετραήμερο σεμινάριο του ΚΕΘΕΑ με αντικείμενο την εργασία στο δρόμο.
– Το “Thess Checkpoint” επισκέφθηκε τη Νάουσα όπου σε ειδική εκδήλωση παρείχε ενημέρωση  για θέματα HIV/AIDS σε μαθητές και μαθήτριες των λυκείων της πόλης.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε τον Νοέμβριο σχετικές υπηρεσίες σε 158 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 143 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 15 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στο Νοέμβριο επισκεφθήκαμε τρεις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος”, με σκοπό την ενδυνάμωση των οροθετικών κρατούμενων.
– Συνολικά, το Νοέμβριο προσεγγίσαμε 933 άτομα για ενημέρωση για θέματα HIV και ηπατιτίδων Β και C και μοιράσαμε 15946 προφυλακτικά.
– Στις δομές του “Ath Checkpoint” και του “Thess Checkpoint” και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν το Νοέμβριο 1.770 άτομα για HIV, 469 άτομα για ηπατίτιδα C και 493 άτομα για ηπατίτιδα Β.

Δεκέμβριος

– Ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός επισκέφθηκε το “Ath Checkpoint” και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με μέλη του Δ.Σ.για τις δράσεις του Συλλόγου και να ξεναγηθεί από τους εργαζόμενους και τους εθελοντές μας στις εγκαταστάσεις της δομής.
– Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, μετουσιώσαμε το όνειρό μας σε εκδηλώσεις και δράσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια και ενώσαμε τη φωνή μας με 28 πόλεις και 20 οργανώσεις, για να επικοινωνήσουμε το μήνυμά μας υπέρ της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης και κατά του στίγματος που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS.
– Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής και με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και βουλευτών όλων των κομμάτων συζητήθηκαν τα κύρια ζητήματα που σχετίζονται με το HIV/AIDS στην Ελλάδα σήμερα. Κοινό σημείο αναφοράς αποτέλεσαν η αναγκαιότητα χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής για θέματα που αφορούν στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στην πρόσβαση στη θεραπεία, στην ενημέρωση και στην καταπολέμηση του στίγματος. καθώς και η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των κλιμακούμενων ελλείψεων αντιρετροϊκών στα φαρμακεία των νοσοκομείων.
– Το Δεκέμβριο αναδείχθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού ερασιτεχνικού βίντεο που διοργάνωσαν η “Θετική Φωνή” και η ΕΡΤ.
– Με συνθήματα όπως “Τα φάρμακά μου είναι η ζωή μου”, “Ζωή, υγεία, αξιοπρέπεια, μη μου τα στερείς”, “Πρόσβαση στα φάρμακα, έτσι αντιμετωπίζουμε το HIV/AIDS” και “Απαιτούμε από υπουργείο και φαρμακευτικές άμεση διάθεση φαρμάκων” δεκάδες συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Λαϊκού Νοσοκομείου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου.
– Από τις 11 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2015, η “Θετική Φωνή” βρέθηκε στην Κύπρο, σε μία κοινή πρωτοβουλία με την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, με σκοπό την ενίσχυση της σχέσης συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας της χώρας, με εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς και με οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών.
– Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας” μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό “Correlation” (European Network Social Inclusion & Health) και τη “Θετική Φωνή” διοργάνωσε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα “Ηπατίτιδα C και Μείωση της Βλάβης: Πρόληψη-Διάγνωση-Θεραπεία”.
– Χαιρετίσαμε την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του νόμου 4356 “Σύμφωνο Συμβίωσης, Άσκηση Δικαιωμάτων, Ποινικές και άλλες Διατάξεις”, που αίρει τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από τη δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης.
– Υποδεχθήκαμε στο “Thess Checkpoint” το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ενημέρωση των φοιτητών και φοιτητριών για θέματα HIV/AIDS.
– Συμμετείχαμε στην παρουσίαση του ανεξάρτητου ντοκιμαντέρ του Δομήνικου Ιγνατιάδη “Village Potemkin”, με θέμα για την τοξικοεξάρτηση και τους κατασκευασμένους μύθους που τη συνοδεύουν, που έλαβε χώρα στις 21 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
– Η ομάδα επαγγελματικής φωτογραφίας της “Θετικής Φωνής” υλοποίησε για ένα ακόμα μήνα τα σεμινάριά της στη Θεσσαλονίκη, υπό το φωτογράφο Βαγγέλη Διαμαντή.
– Με την έμπνευση και τη φαντασία των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών διακοσμήσαμε με χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες τους τοίχους του Νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού.
– Το “Thess Checkpoint” επισκέφθηκε τα Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη στη Θεσσαλονίκη και συζήτησε με τους μαθητές για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.
– Παρουσιάσαμε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της “Θετικής Φωνής” στο Συνέδριο της AIESEC “Fall Leadership Conference” που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου.
– Στις 21 Δεκεμβρίου επισκεφθήκαμε την ΜΕΛ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και στολίσαμε το χώρο για τα Χριστούγεννα.
– Στις 11 Δεκεμβρίου επισκεφθήκαμε το ΚΕΘΕΑ “Νόστος” στη Σαλαμίνα, με σκοπό την ενημέρωση των ωφελούμενων για θέματα HIV και μείωσης της βλάβης.
– Συμμετείχαμε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με αντικείμενο την αναζήτηση ενός νέου σχεδίου για την υγεία και την ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα.
– Στις 8 Δεκεμβρίου διοργανώσαμε σεμινάριο συναισθηματικής διαλεκτικής στο γραφείο της Θεσσαλονίκης.
– Συμμετείχαμε στην παρουσίαση του βιβλίου “Όταν ξέρεις να αγαπάς” που έλαβε χώρα στις 4 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
– Στις 2 Δεκεμβρίου κάναμε παρουσίαση της ταυτότητας και των δράσεων της “Θετικής Φωνής” και των “Checkpoint” στους φοιτητές και στις φοιτήτριες του “Mediterranean College” στη Θεσσαλονίκη.
– Σε συνεργασία με το “Δίκτυο Τέχνης και Δράσης – Οι Άνθρωποι με τα Μπαλόνια” πραγματοποιήσαμε εργαστήρια τέχνης στο Παράρτημα του Νοσοκομείου “‘Άγιος Παύλος” των φυλακών Κορυδαλλού.
– Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η “Θετική Φωνή” παρείχε το Δεκέμβριο σχετικές υπηρεσίες σε 108 ωφελούμενους στην Αθήνα και σε 52 άτομα στη Θεσσαλονίκη.
– Μέσα στο Δεκέμβριο επισκεφθήκαμε τρεις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος”, με σκοπό την ενδυνάμωση των οροθετικών κρατούμενων.
– Συνολικά, το Δεκέμβριο προσεγγίσαμε 612 άτομα με σκοπό την ενημέρωση για θέματα HIV και ηπατιτίδων Β και C, ενώ μοιράσαμε και 14.028 προφυλακτικά.
– Στις δομές του “Ath Checkpoint” και του “Thess Checkpoint” και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν το Δεκέμβριο 1.493 άτομα για HIV, 163 άτομα για ηπατίτιδα C και 122 άτομα για ηπατίτιδα Β.

2014

Ιανουάριος
Συνάντηση εργασίας στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των προγραμμάτων δεύτερης γενιάς επιτήρησης  για τους ΑΣΑ
Συνάντηση με ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Αθήνας-Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Συνάντηση εργασίας στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τους ΧΕΝ
Διοργάνωση ημερίδας με θέμα: “Η συμβολή του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS”

Φεβρουάριος
Επίσκεψη στο Νοσοκομείο “Αγ. Παύλος” των φυλακών Κορυδαλλού.
Διεθνής Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού .
Στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Χρήσης του Προφυλακτικού δράσεις σε 7 πόλεις.
Γενική Συνέλευση της Θετικής Φωνής.
Συμμετοχή σε συνάντηση διαβούλευσης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Συμμετοχή σε επιμορφωτικό σεμινάριο του ΟΚΑΝΑ για streetwork.
Συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους όρους κράτησης των ασθενών-φυλακισμένων, έξω από τις Φυλακές Κορυδαλλού.

Μάρτιος
Συμμετοχή σε ημερίδα του Γραφείου Ισότητας του Δήμου Αθηναίων & της Εταιρείας Κονωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας.
Συνάντηση με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσοκομειακών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
Συμμετοχή σε επιμορφωτικό σεμινάριο του ECDC στο Ελσίνκι της Φιλανδίας για θέματα HIV λοίμωξης στους ΧΕΝ.
Η συνάντηση του “Εγώ και ο HIV”.
Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κο Σκανδάμη.
Συμμετοχή στη σύνταξη της Εθνικής Αναφοράς (ECDC-UNAIDS) με τις οργανώσεις της ΚτΠ και του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ενημέρωση για το HIV/AIDS στον  ΚΕΘΕΑ-ΝΟΣΤΟΣ.
Συμμετοχή στο 10ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας.
Συμμετοχή στο Συνέδριο Shaping The Future of Healthcare in Greece των Financial Times.
Συνάντηση αντιπροσωπείας της Θετικής Φωνής με τον Υπουργό Υγείας  Α. Γεωργιάδη.

Απρίλιος
Ενημέρωση στα πλαίσια του ΚΕΘΕΑ-ΕΞΕΛΙΞΙΣ
Συμμετοχή στη σύνταξη της Εθνικής Αναφοράς προς το ECDC-UNAIDS (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Συμμετοχή και παρουσίαση των δράσεων της Θετικής Φωνής και των Checkpoints  στην Ημερίδα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας
που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων.
Συμμετοχή σε συνέντευξη τύπου της ΕΕΔΑ για τις Φυλακές.
Ενημέρωση στο ΚΕΘΕΑ-ΔΙΑΒΑΣΗ.
Επίσκεψη στο Νοσοκομείο “Αγ.Παύλος” των φυλακών Κορυδαλλού.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ.
Ενημέρωση για το HIV/AIDS στην AEGEE Θεσσαλονίκης.
Συμμετοχή στην καμπάνια  C-αφορά στη Θεσσαλονίκη.

Μάιος
Συμμετοχή και παρουσίαση των δράσεων της Θετικής Φωνής και των Checkpoints στη Γιορτή Μουσικής (19-21 Ιουλίου) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Συνάντηση με το Human Rights Watch σχετικά με την αστυνόμευση περιθωριοποιημένων ομάδων και τον αποκλεισμό τους από το σύστημα υγείας.
Συμμετοχή στο Συνέδριο Θεραπευτική Συμμαχία.
Έναρξη του δεύτερου μέρους της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το στίγμα.

Ιούνιος
Ενημέρωση στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας των ΤΕΙ Αθήνας.
Συμμετοχή στο Media Cluster on HIV Projects που έγινε στην Αθήνα στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας.
Ομιλία-ενημέρωση στην ομάδα ΔΙΑΣ της Ελληνικής Αστυνομίας.
Συμμετοχή με περίπτερα της Θετικής Φωνής και του Ath Checkpoint στο Athens Pride 2014.
Συμμετοχή σε σεμινάριο του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” για επαγγελματίες υγείας και εθελοντές, ακτιβιστές, ανθρώπους που ζουν με τον HIV.
Συμμετοχή στη Συνεδρίαση της Επιτροπής χρόνιων παθήσεων της Ε.Σ.Α.με Α.
Συμμετοχή με περίπτερα της  Θετικής Φωνής και του Thess  Checkpoint στο Thessaloniki  Pride 2014.
Συμμετοχή στην 1η Συνάντηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης της HIV Λοίμωξης στους ΧΕΝ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Διανομή προφυλακτικών και φυλλαδίων ενημέρωσης στη συναυλία του ΚΕΘΕΑ για την Ημέρα κατά των ναρκωτικών.
Συμμετοχή σε συνέδριο της IPPF στο Σεράγεβο.

Ιούλιος
Διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών στο 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας.
Διανομή ενημερωτικού υλικού,προφυλακτικών  και διενέργεια test από το Thess Checkpoint στο 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.
Συμμετοχή σε συνάντηση εργασίας του HIV/AIDS Civil Society Forum στο Λουξεμβούργο.
Συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ για τις δράσεις ενημέρωσης στη Χαλκιδική από 24-30 Αυγούστου.
Παρέμβαση της Θετικής Φωνής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης για την έλλειψη φαρμάκων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Αύγουστος
Τηλεφωνικές παρεμβάσεις του Συλλόγου σε εκπομπές του Δημοτικού Ραδιόφωνου Θεσσαλονίκης, τη Δημοτική Τηλεόραση και το ρ/σ “Στο Κόκκινο” για τις ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στο ΑΧΕΠΑ.
Διανομή ενημερωτικού υλικού, προφυλακτικών και διενέργεια τέστ για HIV,HBV, HCV στη Μύκονο από το Checkpoint.
Συμμετοχή σε δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΚΕΕΛΠΝΟ με διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών στη Χαλκιδική.
Διανομή ενημερωτικού υλικού, προφυλακτικών και διενέργεια τέστ για HIV,HBV, HCV στη Ρόδο από το Checkpoint σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος “Προμηθέας” .

Σεπτέμβριος
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Pompidou Group στα γραφεία της Θετικής Φωνής συζήτηση, ενημέρωση όσον αφορά τις δράσεις μας για τα ναρκωτικά.
Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ Β. Κοντοζαμάνη για το θέμα των αντιρετροϊκών και την κάλυψη του κόστους τους από τους προϋπολογισμούς  των νοσοκομείων.
Παρουσίαση – ομιλία στην 2η Πανελλήνια Συνάντηση AIDS και Ηπατίτιδες.
“Εγώ και ο HIV” στη Θεσσαλονίκη με προβολή της ταινίας STILL AROUND στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBT ταινιών.
Διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών στην Αντιρατσιστική Γιορτή-Λόφος Κολωνού.
Διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών στο Greenwave Festival στη Θεσσαλονίκη και στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Διανομή ενημερωτικού υλικού, προφυλακτικών στο Διεθνές Φεστιβάλ LGBT ταινιών στη Θεσσαλονίκη.

Οκτώβριος
Συμμετοχή στο συνέδριο HepHIV2014 στη Βαρκελώνη. Παρουσίαση της δράσης του Ath Checkpoint.
Δελτίο Τύπου της Θετικής Φωνής για το περιστατικό διαπόμπευσης γυναίκας στη Μυτιλήνη.
Συνάντηση με την Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κα Κούνεβα.
Ανοιχτή Επιστολή προς Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρη με αφορμή το περιστατικό διαπόμπευσης γυναίκας στη Μυτιλήνη.
Διανομή ενημερωτικού υλικού, προφυλακτικών στο 30 Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνάντηση με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων κα Μ. Στρατηγάκη.

Νοέμβριος
Συμμετοχή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Χρόνιων Παθήσεων της ΕΣΑμεΑ.
3-6 Νοεμβρίου το Ath Checkpoint βρίσκεται στην Κέρκυρα, που με την υποστήριξη του Δήμου Κερκυραίων διενεργεί τέστ για HIV.
Δελτίο Τύπου της Θετικής Φωνής για τις ελλείψεις αντιρετροϊκών στο “ΑΤΤΙΚΟ” Νοσοκομείο.
Συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος “Ο HIV στη δημόσια σφαίρα”  που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Ζωής και την PRAKSIS.
Ανοιχτή Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο.
Ενημέρωση και διενέργεια τέστ από το Thess Checkpoint στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης.
Εκπροσώπηση σε εκδήλωση της ΑΙΕSEC Thessaloniki.
“Εγώ και ο HIV” στην Αθήνα.
ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ AIDS- Δελτίο Τύπου της Θετικής Φωνής.
Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του 9,84.
Δελτίο Τύπου της Θετικής Φωνής για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS.
Δημόσια απάντηση των οργανώσεων Θετική Φωνή, Κέντρο Ζωής και PRAKSIS σε δημοσίευμα του Π. Μανδραβέλη.
Συμμετοχή στις εργασίες της Επιτροπής Χρόνιων Παθήσεων της ΕΣΑμεΑ.
Συμμετοχή στο στρογγυλό τραπέζι που έγινε στα πλαίσια του 26ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS της ΕΕΜΑΑ.

Δεκέμβριος
Ομιλία στην εκδήλωση για την 1η Δεκέμβρη του Κέντρου Πρόληψης του Δήμου Ζωγράφου.
Εκστρατεία ενημέρωσης και διανομής προφυλακτικών στα ΤΕΙ Αθήνας.
Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Γρηγοράκο.
Ομιλία σε εκδήλωση του Δήμου Μεγαραίων για την 1η Δεκέμβρη.
Ενημέρωση των γονέων του 43ου και 135ου Νηπιαγωγείων της Αθήνας για τον HIV τα άλλα ΣΜΝ και τις ηπατίτιδες.
Ενημερωτική συνάντηση στο New York College για θέματα προφύλαξης από τον HIV.

2013
Ιανουάριος
Συμμετοχή στην επιτροπή για την  αντιμετώπιση της HIV επιδημίας στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών (ΧΕΝ) που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Συμμετοχή στις πολυήμερες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων “Η Αθήνα γιορτάζει” με περίπτερο διανομής  ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών.
Προετοιμασία  κιτ υλικού δωρεάν διανομής στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών (ΧΕΝ) και streetwork.
Συμμετοχή στο συνέδριο με θέμα “Πρακτικές εκπαίδευσης και ενθάρρυνσης εθελοντών”  που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Συνάντηση της Θετικής Φωνής με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο  (θέματα συνάντησης προνοιακό επίδομα – αναθεώρηση ΚΕΒΑ – 2η Μονάδα Λοιμώξεων  στη Βόρεια Ελλάδα).
Επίσκεψη με στόχο τη διανομή δωρεάν προφυλακτικών και την οικονομική υποστήριξη του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.
Συνεργασία με το Κέντρο Ζωής για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων αναφορικά με το θέμα του προνοιακού επιδόματος και της αναθεώρησης του ΚΕΒΑ.
Βράβευση του εθελοντή της χρονιάς (2012) στν κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών στη Λιβαδειά και τη Θεσσαλονίκη.
Συμμετοχή σε ελληνικό συνέδριο με θέμα “Πρόγραμμα εκπαίδευσης ασθενών στη λήψη αποφάσεων”.
Συμμετοχή στη συνάντηση της επιτροπής κοινωνικού διαλόγου με θέμα κοινές θέσεις για προνοιακό επίδομα και αναθεώρηση του ΚΕΒΑ.
Συμμετοχή σε συνέδριο στο εξωτερικό με θέμα “The way towards large scale deployment of eHealth: Where do Patients stand”, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών.
Διοργάνωση της συνάντησης “Εγώ και ο HIV” στη Θεσσαλονίκη (Θέματα: Μεγαλώνοντας με τον HIV – Μεταδιδόμενη αντοχή στη βόρεια Ελλάδα).
Fundraising party στο club The Apartment.
Συνάντηση με τον διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ.

Φεβρουάριος
Πρώτη, για το 2013, ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του συλλόγου.
Συμμετοχή σε συνάντηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ατζέντα δικαιωμάτων σεξουαλικού προσανατολισμού και υγείας).
Συμμετοχή σε συνάντηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο με βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (ατζέντα δικαιωμάτων σεξουαλικού προσανατολισμού και υγείας).
Συμμετοχή στην απονομή βραβείων Γαληνός (Prix Galien).
Δημιουργία βίντεο με εθελοντές για το International Condom Day.
Συμμετοχή στη διεθνή ημέρα προώθησης ασφαλέστερου σεξ (ICD) με δωρεάν διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα.
Ανανέωση συνδρομής NOVA για τους ανθρώπους που ζουν με HIV και βρίσκονται  κρατούμενοι στο νοσοκομείο ” Άγιος Παύλος” των φυλακών Κορυδαλλού.
Επίσκεψη επιτρόπου υγείας της Ε.Ε. στις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΝΑ και το γραφείο της Θετικής Φωνής για το πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ.
Συζήτηση  στο ελληνικό Κοινοβούλιο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε (μετά από συνάντησή μας)  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Καραγιαννίδης, προς τον Υπουργό Εργασίας.

Μάρτιος
Παρέμβαση με επιστολή για έλεγχους HIV σε κρατούμενους που σχεδιάζονταν από το Υπ. Υγείας και Υπ. Δικαιοσύνης.
Συμμετοχή στο Συνέδριο Croi 2013.
Έναρξη streetwork με trans και sex workers στην Αθήνα.
Διανομή εντύπου “Βγες από την ντουλάπα” – 1528 – εντύπου σχολείων σε εκπαιδευτικούς α’θμιας και β’θμιας εκπαίδευσης στη Χαλκίδα κατά τη διάρκεια ημερίδας για το σχολικό εκφοβισμό.
Αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας προς Υφυπουργό Υγείας Σκοπούλη για την επιχείρηση ΘΕΤΙΣ.
Συμμετοχή σε ανοικτή συζήτηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Συνάντηση με Υποδιοικητή του ΙΚΑ για το θέμα του ΚΕΒΑ και των προνοιακών παροχών.
Συνάντηση με LGBT οργανώσεις στα γραφεία του ΣΥΔ για την επιχείρηση ΘΕΤΙΣ.
Συνάντηση με Γ.Νικολόπουλο, Τεχνοδρομώ, για οροθετικότητα-τέχνη-φυλακές.
Συνάντηση στα γραφεία της Γεωργιανής Κοινότητας με τους εκπροσώπους των μεταναστευτικών κοινοτήτων, ενημέρωση για την ύπαρξή μας και συζήτηση για ενημέρωση των μελών τους.
Παρακολούθηση διήμερου συναντήσεων με εκπροσώπους του ECDC και Φιλανδούς ειδικούς στο streetwork.
Συνάντηση με την πρέσβειρα της Αυστραλίας.
Συμμετοχή στην ημερίδα για τον επιπολασμό της  HIV λοίμωξης  σε κρυφές πληθυσμιακές ομάδες στη Λισσαβόνα.
Επίσκεψη στον ΟΚΑΝΑ του νοσοκομείου “Άγιος  Σάββας”.
Διανομή εντύπων – προφυλακτικών στην Καλλιθέα.
Συμμετοχή στην ημερίδα με τίτλο «HIV λοίμωξη σε ομάδες υψηλού κινδύνου: πρόγραμμα παροχής ολοκληρωμένης φροντίδας με βέλτιστη αξιοποίηση πόρων» στη Θεσσαλονίκη

Απρίλιος
Διοργάνωση της συνάντησης- “Εγώ και ο HIV”- στην Αθήνα
Συμμετοχή σε τρεις  συναντήσεις εκπροσώπησης της κοινωνίας των πολιτών στην επιτροπή της Υφυπουργού Υγείας, κας Σκοπούλη, για την κατάργηση/τροποποίηση της υγειονομικής διάταξης 39α (Διάταξη Λοβέρδου).
Συμμετοχή σε  εκδήλωση του  ΚΕΘΕΑ για την παρουσίαση βιβλίου συνταγών που πραγματοποιήθηκε στον “Ελληνικό Κόσμο”.
Συμμετοχή σε συνάντηση της ΕΣΑμεΑ.
Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα  Πρόνοιας κα Μπέκου, και τον Υποδιοικητή του ΙΚΑ για θέματα  τροποποίησης ΚΕΒΑ και των  προνοιακών παροχών.
Παρουσίαση Θετικής Φωνής στο Money Show της Θεσσαλονίκης.
Τοποθέτηση Dispencer με προφυλακτικά σε μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη.
Τοποθέτηση Dispencer με προφυλακτικά σε μαγαζιά στη Λάρισα.
Παρακολούθηση μουσικής εκδήλωσης ΚΕΘΕΑ Διάβασης στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη».
Συμμετοχή στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι ομάδες ασθενών για τα αποτελέσματα των εργασιών του 1ου φόρουμ ασθενών που έγινε στις 2/11/2012 στην Αθήνα.
Συμμετοχή στο φεστιβάλ queer κινηματογράφου Outview με περίπτερο και συζητήσεις, στο Θερβάντες στην Αθήνα.
Συγγραφή ετήσιας αναφοράς HIV/AIDS μαζί με άλλες οργανώσεις για τον ΟΗΕ.
Παρακολούθηση των TED MED στην Αθήνα.
Διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης με οργανώσεις LGBT με την ευκαιρία της επίσκεψης της αντιπροσωπεία των Queers against the cuts και Άγγλων και Ιρλανδών δημοτικών συμβούλων.
Συνάντηση συνεργασίας με το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της οργάνωσης «Κλίμακα».
Συμμετοχή στη συνέντευξη τύπου του δικτύου καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας, στην ΕΣΗΕΑ.

Μάιος
Συμμετοχή στην ημερίδα που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων με θέμα: «Πολιτικές Μείωσης Βλάβης, καλά παραδείγματα από Ευρώπη και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης», στην Τεχνόπολη, στο πλαίσιο του Αντι-απαγορευτικού φεστιβάλ.
Συμμετοχή στο Queer Festival με θέμα «Βήματα προς την κατάργηση της υγειονομικής διάταξης 39α», που έγινε στο θέατρο «Εμπρός».
Street Work – Ζάππειο, Πεδίον Άρεως, Sex Workers
Παρακολούθηση της συζήτησης με θέμα «Τα λοιμώδη νοσήματα στην Ελλάδα σήμερα: μια αναδυόμενη απειλή», που έγινε στην Αθήνα.
Συνέντευξη του Προέδρου της Θετικής Φωνής στο SBCtv με θέμα τη δυνατότητα εξετάσεων σήμερα στην Ελλάδα και την κατάσταση των θεμάτων υγείας αναφορικά με το HIV/AIDS.
Street Work – Sex Workers – Trans
Συμμετοχή σε συνάντηση της  Ολλανδικής Πρεσβείας με τις LGBT οργανώσεις με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της 17ης Μαΐου
Συμμετοχή στη συνάντηση με ΣΦΕΕ για ενημέρωση εξελίξεων για συμμετοχή στη λίστα φαρμάκων.

Ιούνιος
Συμμετοχή στη συνάντηση του ECDC – Υπουργείου Υγείας για το πρόβλημα της HIV Λοίμωξης στους ΧΕΝ
Συνάντηση με εκπρόσωπο της ILGA EUROPE με θέμα την ενδυνάμωση.
Συνάντηση με Υπουργό Υγείας κο Λυκουρέτζο
Συμμετοχή στο σεμινάριο ECDC Seminar on needle and syringe programmes in Athens
Συνάντηση με την Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κα Κατερίνα Μάρκου
Συμμετοχή στην συνάντηση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στη Βουλή για το θέμα λειτουργίας των ΚΕΠΑ
Συμμετοχή με περίπτερο ενημέρωσης στο Athens Pride 2013
Παρουσία στο Thessaloniki Pride 2013
Παρουσίαση του Βιβλίου της Θετικής Φωνής “Ζώντας με τον HIV” με το art project «Μεταξύ & ανάμεσά μας» στα πλαίσια
του Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Συνάντηση με εκπρόσωπο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
Συνάντηση για συνεργασία με την Διευθύντρια Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αθηναίων
Συμμετοχή στο 1ο Συνέδριο για τις Ηπατίτιδες
Συμμετοχή στην τακτική συνάντηση Προέδρων Συλλόγων Ασθενών στον ΣΦΕΕ
Συμμετοχή στην συνάντηση που οργάνωσε η ΕΣΑμεΑ για την σύσταση Επιτροπής Χρόνιων Παθήσεων και διαβούλευση
επί των γενικότερων ζητημάτων του αναπηρικού κινήματος
Παρουσίαση Κέντρων Πρόληψης Δήμου Αθηναίων
Παρουσίαση συμβουλευτικού κέντρου ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Συμμετοχή στις εκδηλώσεις του ΟΚΑΝΑ για την Παγκόσμια μέρα κατά των Ναρκωτικών – Πλ. Κουμουνδούρου
Συμμετοχή στο 3ο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Συμμετοχή στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την κοινωφελή δράση και τη Φιλανθρωπία-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Συμμετοχή με περίπτερο στο Τριήμερο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας
Συμμετοχή στο πάνελ διημερίδας για το ρατσισμό της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς

Ιούλιος
Συμμετοχή στην 7th IAS Conference on HIV Pathogenesis, Treatment and Prevention (IAS 2013)
Συνάντηση με νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την Υφυπουργό κα Ζ. Μακρή και την επιτροπή για τα προβλήματα των ΧΕΝ
Συμμετοχή στο ICPD Beyond 2014 – From Promise to Action, CSOs Defining the Way Forward
Συνάντηση επιτροπής στο ΚΕΕΛΠΝΟ για επικαιροποίηση θέσεων / προτάσεων για ΧΕΝ
Συνάντηση για τον συντονισμό της δράσης μας με τις άλλες οργανώσεις για την 39α
Συμμετοχή στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Συνάντηση για συζήτηση της υγειονομικής διάταξης 39α με την Υφυπουργό και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας
Παράσταση διαμαρτυρίας μελών μας και μελών άλλων οργανώσεων έξω από το Υπουργείο Υγείας
Συνάντηση με εκπρόσωπο της AΕGEE.
Συμμετοχή στη δεύτερη συνάντηση επιμόρφωσης για το streetwork στον ΟΚΑΝΑ
Συνάντηση για testing week – με Praksis και Κέντρο Ζωής
Επίσκεψη στο Νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” των Φυλακών Κορυδαλλού και συνάντηση με τον Διευθυντή και τις Κοινωνικούς Λειτουργούς
Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, κ. Μπέκου
Συμμετοχή με εκστρατείες ενημέρωσης ασφαλούς sex στο Φεστιβάλ RYANA στη Ρόδο
Συνάντηση-Διαβούλευσης με ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Βουλή για την 39Α
Συμμετοχή στο EuroHIV 2013: HIV in Europe and neighbouring countries
Συνάντηση με τον Πρόεδρο ΕΣΑμεΑ, κ. Βαρδακαστανη.

Αύγουστος
Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας κο Κεγκέρογλου για θέματα προνοιακού επιδόματος και προστασίας των οροθετικών
Συμμετοχή  στο European MSM-Prevention Meeting: Prevention strategies and key messages for MSM
Έναρξη συνεργασίας με Διαδικτυακή Πλατφόρμα Δήμου Αθηναίων, Συν Αθηνά

Σεπτέμβριος
Γενική Συνέλευση της Θετικής Φωνής. Εκλογή νέου ΔΣ.
Συμμετοχή στη συνέντευξη τύπου της ομάδας παραγωγής της ταινίας “Ερείπια” που αναφέρεται στη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών.
Συνάντηση με εκπροσώπους του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη).
Συμμετοχή στο Greenwave Festival-Θεσσαλονίκη με ενημερωτικό περίπτερο.
Συμμετοχή στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ lgbt ταινιών- Θεσσαλονίκη.
Διανομή ενημερωτικού υλικού σε μουσικές εκδηλώσεις του Δήμου Αγ. Δημητρίου.
Fundraising party στο Rooster.
Συμμετοχή στο Συνέδριο  “AIDS και ηπατίτιδες” που έγινε στην Αθήνα.

Οκτώβριος
Συμμετοχή στην παρουσίαση της Πανευρωπαϊκής μελέτης της PRAKSIS για την προώθηση της πρόσβασης των μεταναστών στις Υπηρεσίες Υγείας στην Ευρώπη.
“Εγώ και ο HIV” στη Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια γραφείων Θετικής Φωνής στη Θεσσαλονίκη
Συμμετοχή στην καμπάνια “Κινήσου ενάντια στον Καρκίνο”- Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013  Πλατεία Αριστοτέλους- Θεσσαλονίκη
Συμμετοχή στο Συνέδριο της EACS
Παρουσίαση της Θετικής Φωνής στην 4η Μπιενάλε της Αθήνας
Συμμετοχή στα εγκαίνια  Συν Αθηνά στη Βαρβάκειο
Προώθηση ενημερωτικού υλικού Φεστιβάλ Χρωμάτων στον Κεραμεικό
Προώθηση ενημερωτικού υλικού πρόληψης και προφυλακτικών από το  – Ath Chekcpoint στην Alexander Saouna
Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΕΣΑμεΑ στο Υπουργείο Εργασίας για θέματα ΚΕΠΑ-ανασφάλιστων κλπ
Συνέντευξη στο amagiradio (web radio) στα πλαίσια παρουσίασης έκθεσης του Δ.Μπούρα για τους ΧΕΝ στην Αθήνα

Νοέμβριος
Συμμετοχή στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών
“Εγώ και ο HIV” -Αθήνα, Ξενοδοχείο Caravel
Testing Week – 22-29/11/2013
Συμμετοχή σε ενημερωτική συνάντηση του ΑΠΘ με θέμα “Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα: Εναλλακτικές Προσεγγίσεις και πρακτικές”
Ενημέρωση και προώθηση  ενημερωτικού υλικού  σε εκδήλωση του Exile Room στην Καρδίτσα
Συμμετοχή σε πάνελ Διημερίδας του ΣΥΔ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας μνήμης Διεμφυλικών  ατόμων
Συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης
Συνάντηση με τον Γενικό Αμερικανό Πρόξενο της Θεσσαλονίκης
Συμμετοχή στο 40 Πανελλήνιο Συνέδριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής
Συμμετοχή στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS
Θετικά στη Ζωή– Διήμερο εκδηλώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS

Δεκέμβριος
Θετικά στη Ζωή– Διήμερο εκδηλώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη  για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS
1η Δεκέμβρη-διανομή ενημερωτικού υλικού στην Πλ. Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα
Συμμετοχή με ομιλία και διανομή ενημερωτικού υλικού σε εκδήλωση  του Exile Room στην Θήβα
Συμμετοχή σε συνάντησης της Social Platform
Συμμετοχή στο 18ο φόρουμ HIV/AIDS του Civil Society Forum στο Λουξεμβούργο.

2012

Ιανουάριος
Συμμετοχή στη συζήτηση στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης (Ξάνθη), με θέμα “Η σεξουαλική διαφορετικότητα των νέων στην οικογένεια και στο σχολείο”.
Μετάδοση από όλους τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, του νέου τηλεοπτικού μηνύματος της Θετικής Φωνής για την προώθηση του τεστ HIV.
Συμμετοχή στην εκστρατεία διανομής καθαρών συριγγών και προφυλακτικών σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, υπό τον συντονισμό του ΟΚΑΝΑ.
Διανομή ενημερωτικών εντύπων και προφυλακτικών στο “FOU INTERNATIONAL BEAR WEEKEND” στη Θεσσαλονίκη.
Παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας EMIS στο διοικητικό προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Φεβρουάριος
Γενική Συνέλευση των μελών της Θετικής Φωνής από όλη την Ελλάδα.HIV/AIDS στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ τάξης του 2ου Λυκείου Ηλιούπολης μετά την προβολή της ταινίας “Θετικές Ιστορίες” στο ίδρυμα Μ. Κακογιάννη.
Επίσημη παρουσίαση του βιβλίου “Ζώντας με τον HIV” στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης.
Επίσκεψη σε οροθετικούς κρατούμενους στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Ξεκίνησε το πρόγραμμα παρέμβαση στα chatrooms το οποίο συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και αφορά ενημέρωση και συνομιλία με άτομα που ψάχνουν σεξ μέσα από το ίντερνετ.
Μάρτιος
Συνάντηση οροθετικών- “Εγώ και ο HIV”- στην Αθήνα με θέματα συζήτησης “Ό,τι νεότερο για το HIV/AIDS,  HIV και εγκυμοσύνη, Ανεργία – εργασία – προοπτικές”, με τη συνεργασία του Κέντρου Ζωής και της Be Positive.
Μετάδοση των δράσεων της Θετικής Φωνής από την εκπομπή του ANT1 “Με αγάπη”.
Συμμετοχή της Θετικής Φωνής στο τριήμερο συνέδριο της ΕΣΔΥ και στο ημερήσιο συνέδριο των Financial Times. Και τα δύο διοργανώθηκαν στην Αθήνα και τα μέλη του συλλόγου που συμμετείχαν ήταν καλεσμένα από τους διοργανωτές.
Συνεχίζονται και τον Μάρτιο οι παρεμβάσεις του ΟΚΑΝΑ στους χρήστες/στριες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών. Η Θετική Φωνή συμμετέχει κανονικά στο πρόγραμμα παρέμβαση για τη διανομή δωρεάν υγειονομικού υλικού στα στέκια χρήσης.
Προβολή των Θετικών Ιστοριών και ενημέρωση στη συνέχεια του 2ου Λυκείου Ηλιούπολης και του 1ου Λυκείου Ελληνικού στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το Λύκειο Ελληνικού έχει διαμορφώσει ομάδα που στο τέλος της χρονιάς θα παρουσιάσει το θέμα HIV/AIDS σε όλο το σχολείο.
Συμμετοχή στην ομάδα συγγραφής της διετούς αναφοράς αξιολόγησης των δράσεων της πολιτείας για το HIV/AIDS μαζί με άλλες ΜΚΟ. Η αναφορά εστάλη στο ECDC και στην UNAIDS.
Επικοινωνία με τον Συνήγορο του Πολίτη και συνεργασία για τα ζητήματα τόσο των κρατούμενων θετικών στο HIV όσο και των παιδιών που ζουν με HIV.
Δράση στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος”  των φυλακών Κορυδαλλού:  πίεση με επιτυχία για κανονική ροή φαρμάκων στους οροθετικούς κρατούμενους που αντιμετώπισαν πρόβλημα- αποστολή αντιτύπων του βιβλίου “Ζώντας με τον HIV”.
Διανομή ενημερωτικού υλικού για το HIV/AIDS στα καφέ και στους δρόμους του Πειραιά.
Η ραδιοφωνική εκπομπή “Πάμε παρέα” του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΗ μας φιλοξένησε στον Φιλία fm106,7 στο δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΤ για δύο ώρες. Ενημέρωση, μουσικές και απαντήσεις σε ερωτήσεις κι απορίες του κόσμου.
Απρίλιος
Παρέμβαση στο ΚΕΕΛΠΝΟ για αίτηση επίσημης εισήγησης του γραφείου HIV Λοίμωξης και της νομικής υπηρεσίας αναφορικά με το αν δικαιούται ένα ιδιωτικό σχολείο (οποιασδήποτε βαθμίδας) να αρνηθεί να αναλάβει ένα οροθετικό παιδί. Αφορμή για αυτό στάθηκε επικοινωνία που αφορά ένα οροθετικό παιδί 1,5 έτους του οποίου σήμερα την επιμέλεια έχει εισαγγελέας και βρίσκεται στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης.
Επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Σωφρονιστικής Πολιτικής για τη λύση του θέματος της κανονικής ροής των φαρμάκων των οροθετικών κρατουμένων στο νοσοκομείο των φυλακών.
Ανάρτηση  του βιβλίου μας  “Ζώντας με τον HIV” (σε μορφή pdf) στο website της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS.
Η τρίτη συνάντηση του “Εγώ και ο HIV” στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 7 Απριλίου στην αίθουσα του Ξενοδοχείου “ΠΑΡΚ” με θέματα¨Έναρξη – Αλλαγή θεραπείας, Διατροφή και Άσκηση, Ζώντας με τον HIV”.
Μάϊος
Συντονισμένες επαφές με άλλες οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού για αντίδραση στην εφαρμογή της Υγειονομικής Διάταξης Λοβέρδου – Χρυσοχοΐδη. Συμμετοχή στην ομάδα εργασίας και επαγρύπνησης για τις χρήστριες και εργαζόμενες στο σεξ που βρέθηκαν στη φυλακή και κατά το δυνατόν υποστήριξη σε αυτές και τις οικογένειές τους. Δυναμική παρουσία στον τύπο με δημοσιεύματα σε Athens Voice, Press time, zougla.gr, ET3, L’humanite, TVXS κλπ.
Αίτημα στην αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για να αποφανθεί αν η εισαγγελική παρέμβαση και η ανάρτηση προσωπικών δεδομένων των γυναικών που ζουν με HIV είναι νόμιμη.
Εκτύπωση του “Δεκάλογου ενάντια στην Ποινικοποίηση της Μετάδοσης” και διανομή του στις κινητοποιήσεις και στις εκδηλώσεις που συμμετέχει η Θετική Φωνή.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα Θεσσαλονίκη για την εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης Λοβέρδου και τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών.
Συμμετοχή στο φεστιβάλ LGBT ταινιών OUTVIEW, 3 – 13 Μαΐου, στο Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα.
Συμμετοχή στο φεστιβάλ homotopia, 25-27 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.
Προβολή της ταινίας “Θετικές Ιστορίες” και ενημέρωση 1 σχολείου στο Ίδρυμα Κακογιάννη και παρουσία στην εκδήλωση του 1ου Γενικού Λυκείου Ελληνικού με θέμα HIV/AIDS.
Συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε έρευνα με θέμα “Οροθετικότητα και επίπεδα του στρες”.
Συμμετοχή  στο streetwork με τον ΟΚΑΝΑ και τη διανομή υγειονομικού υλικού σε χρήστες στις πιάτσες της Αθήνας.
Εκπροσώπηση και παρέμβαση σε θέματα δεύτερης γενιάς επιδημιολογικής επιτήρησης κατά τη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο ΕΚΕΠΥ παρουσία Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων.
Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας ημέρας ενάντια στην ομοφοβία, στις 17 Μαΐου, σε συνεργασία με τις LGBTIQ οργανώσεις.
Ιούνιος
Παράδοση της ανακαινισμένης κουζίνας στον Ξενώνα του ΚΕΕΛΠΝΟ στα Καμίνια, όπου στεγάζονται άποροι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS.
Συμμετοχή στην πορεία για τις οροθετικές κρατούμενες μετά  την εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης Λοβέρδου από  τον Μάιο.
Συμμετοχή στην παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ, στις 26 Ιουνίου.
Συμμετοχή στην παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων.
Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Σωφρονιστικής Πολιτικής για τις συνθήκες κράτησης στη φυλακή των ανθρώπων με HIV.
Συμμετοχή στο Athens Pride στις 9 Ιουνίου, με βασικό σλόγκαν “Αγάπα με, είναι δωρεάν”.
Διοργάνωση νέας συνάντησης “Εγώ και ο HIV” στην Αθήνα, στις 13 Ιουνίου (θέματα: ΣΜΝ και HIV, Συνήγορος του πολίτη, HIV και γκέι κοινότητα).
Συμμετοχή στην τριήμερη συνάντηση του δικτύου HIV EUROPE, στο Βερολίνο.
Συμμετοχή στο διήμερο συνέδριο του Civil Society Forum, στα γραφεία της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.
Συμμετοχή και υποστήριξη του 1ου Thess Pride, στις 22-23 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη.
Συμμετοχή στο τριήμερο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, στις 29-30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου.
Συμμετοχή στο φεστιβάλ Κουβανικής μουσικής στις εγκαταστάσεις του Baseball στο Ελληνικό στις 30 Ιουνίου.
Ιούλιος
Συμμετοχή στο τριήμερο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στην Αθήνα, στις 6 -8 Ιουλίου, στο Πάρκο Γουδή.
Πρώτη συνάντηση με τους ομότιμους ερευνητές και ερευνήτριες για την εκκίνηση της έρευνας Stigma Index.
Διανομή υλικού ενημέρωσης και πρόληψης σε όλα τα LGBTIQ στέκια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη.
Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και υποβολή υπομνήματος για σειρά θεμάτων που αφορούν το HIV και την ελληνική δικαιοσύνη.
Σειρά συναντήσεων με το Υπουργείο Υγείας και υποβολή υπομνημάτων για θέματα που αφορούν το HIV/AIDS.
Συμμετοχή στη συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος και του “Προμηθέα” με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την ηπατίτιδα.
Συμμετοχή  19ο Διεθνές Συνέδριο για το HIV/AIDS στην Ουάσιγκτον.
Σειρά συναντήσεων με την τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμο Αθηναίων και Διαμερίσματα) για γνωριμία και έναρξη συνεργασίας.
Έναρξη επεξεργασίας οπτικοακουστικού υλικού με θέμα την Τήρηση.
Αύγουστος
Επεξεργασία και εκτύπωση δύο εντύπων με θέμα τη σωστή χρήση προφυλακτικού και την χρήση της PEP (Προφύλαξη μετά την έκθεση).
Διοργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης στη Μύκονο με αφορμή το φεστιβάλ XLsior με τη διανομή των δύο υλικών που αναφέρονται πιο πάνω και δωρεάν διανομή προφυλακτικών σε όλη τη Μύκονο.
Έναρξη προετοιμασίας της πρώτης σταθερής δομής (Ath. Checkpoint) διενέργειας εξέτασης σάλιου και παροχής συμβουλευτικής στους άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες.
Σεπτέμβριος
Διοργάνωση εκπαιδευτικού εργαστηρίου για τους ερευνητές και τις ερευνήτριες που θα συμμετέχουν στην έρευνα για το στίγμα (Stigma Index) στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Συμμετοχή στην εκπαίδευση ομάδας μελών του συλλόγου σε θέματα συμβουλευτικής πριν και μετά την εξέταση για HIV.
Διοργάνωση της δεύτερης ετήσιας γενικής συνέλευσης του συλλόγου, στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Συμμετοχή στη συνάντηση των ΑμεΑ με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή αλλά και σε αντίστοιχη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη για διαβούλευση αναφορικά με τα προνοιακά επιδόματα.
Συμμετοχή και υποστήριξη στο φεστιβάλ LGBTIQ ταινιών στη Θεσσαλονίκη με ανοιχτή συζήτηση μετά την προβολή της ταινίας για την ιστορία της Act Up και με διανομή ενημερωτικού υλικού.
Συμμετοχή με βίντεο για την χρησιμότητα της εξέταση για HIV στο 18ο φεστιβάλ ” Νύχτες Πρεμιέρας- Cosmote”, στην Αθήνα.
Διανομή ενημερωτικού υλικού, προφυλακτικών και λιπαντικών στο Γκάζι (σε επιχειρήσεις αλλά και χέρι χέρι έξω από το Μετρό Κεραμεικού).
Συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΕΣΑμεΑ για τα προνοιακά επιδόματα και τον νέο ΚΕΒΑ.
Συμμετοχή και ενημέρωση στο φεστιβάλ νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.
Συμμετοχή στην συνάντηση της EATG στο Βερολίνο με θέμα την ποινικοποίηση και το HIV/AIDS.
Διοργάνωση συνάντησης – “Εγώ και ο HIV”- στη Θεσσαλονίκη (θέματα: έναρξη και τήρηση της αγωγής, ΚΕΠΑ, οικονομική κρίση και επιπτώσεις στο χώρο του HIV/AIDS).
Οκτώβριος
Συμμετοχή σε συμβουλευτική μετά το θετικό αποτέλεσμα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών που προκύπτουν από την εφαρμογή του προγράμματος “Αριστοτέλης” σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και τον καθηγητή κ. Χατζάκη.
Δελτίο τύπου για το θάνατο οροθετικού  στο νοσοκομείο φυλακών “Αγίου Παύλου”.
Συμμετοχή και ενημέρωση στο φεστιβάλ νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα.
Συνάντηση για συντονισμό ενεργειών μεταξύ ΜΚΟ και ΕΕΜΑΑ.
Νοέμβριος
Έναρξη λειτουργίας του Αth. Checkpoint
Συμμετοχή στην διοργάνωση  του πρώτου φόρουμ οργανώσεων ασθενών – 2/11/2012
Συμμετοχή στο 3ο φόρουμ δημόσιας υγείας – 30/11/2012
Συμμετοχή στο 24ο πανελλήνιο συνέδριο AIDS
Έναρξη τριήμερου εκδηλώσεων στη Τεχνόπολη με τον τίτλο “ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ”, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το 1ο Διαμερίσμα του Δήμου στις 29 -30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου/2012
Δεκέμβριος
Διοργάνωση συζήτησης για το HIV/AIDS και τους πολιτικούς φορείς που ασχολούνται με την ατζέντα στην Τεχνόπολη – 1/12/2012
Διοργάνωση ημερήσιων εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου – 1/12/2012
Διοργάνωση επιστημονικής διημερίδας με θέμα “HIV και ελληνική δικαιοσύνη” με την συμμετοχή Ελλήνων  και ξένων δικαστικών/ νομικών – 10,11/12/2012
Συνδιοργάνωση με το Athens Pride εκδήλωσης στο Ινστιτούτο Γκαίτε με αφορμή την προβολή της ταινίας “How to survive a plague” – 13/12/2012
Συμμετοχή στην εθνική ομάδα που κάλεσε το Υπουργείο Υγείας με στόχο την αντιμετώπιση της αύξησης διαγνώσεων HIV μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών

2011
Ιανουάριος
Συνάντηση οροθετικών -“Εγώ και ο HIV”- στη Θεσσαλονίκη με θέματα συζήτησης “έναρξη και διακοπή θεραπείας, σεξουαλικότητα και HIV, λιποδυστροφία, κοινωνικές παροχές και δικαιώματα”, με τη συνεργασία του Κέντρου Ζωής και της Be Positive.
Έναρξη της δράσης παρέμβασης στα chatrooms του διαδικτύου με σκοπό την ενημέρωση για το HIV και τα ΣΜΝ για το 2011.
Διανομή ενημερωτικών εντύπων σε gay friendly επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης.
Φεβρουάριος
Αποστολή εκπροσώπων του συλλόγου στo Βερολίνο για την πανευρωπαϊκή ανάλυση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου EMIS και της πρόληψης  του  HIV.
Συμμετοχή στο 18o Συνέδριο Ρετροϊών και Καιροσκοπικών Λοιμώξεων (Βοστώνη).
Μάρτιος
Συνάντηση οροθετικών -“Εγώ και ο HIV”- στην Αθήνα με θέματα συζήτησης “Νέα φάρμακα, αποφυγή παρενεργειών, οστά, νεφρά, πότε το λέω;” με τη συνεργασία του Κέντρου Ζωής και της Be Positive.
Συμμετοχή στην περιοδεία του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011 στην Τεχνόπολη, με τη διοργάνωση του διαδραστικού παιχνιδιού “Τι γνωρίζουμε για τον HIV;”
Απρίλιος
Αποστολή  μέλους του συλλόγου στη Νέα Υόρκη για τη συμμετοχή στην ανοιχτή ακρόαση των μη-κυβερνητικών οργανώσεων από το UNAIDS.
Συμμετοχή στη συζήτηση “Η Gay ζωή στην Αθήνα” στο Θέατρο “Βικτώρια”.
Μάιος
Συμμετοχή του  συλλόγου στo Ευρωπαϊκό Συνέδριο του AIDS (Ταλίν-Εσθονία).
Fundaraising party στο μπαρ Ταξίδι για την οικονομική ενίσχυση της Θετικής Φωνής.
Συμμετοχή με περίπτερο στο 13ο Πολιτιστικό Πανόραμα Θεσσαλονίκης για την Ομοφυλοφιλία – Διαφυλικότητα.
Συμμετοχή στη συζήτηση της “Κόκκινης Ορχήστρας” στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με θέμα “Τι μέλλον επιφυλάσσεται για τους οροθετικούς στην εποχή του μνημονίου;”
Συνέντευξη τύπου της “Θετικής Φωνής” στο βιβλιοπωλείο Ιανός με θέμα “Δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS”.
Fundaraising party στο μπαρ “six d.o.g.s”  για την οικονομική ενίσχυση της Θετικής Φωνής.
Ιούνιος
Αποστολή 2 μελών του συλλόγου στη Νέα Υόρκη για τη συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το HIV/AIDS.
Αποστολή 1 μέλους του συλλόγου στο Άμστερνταμ για τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα “Σεξ και HIV”.
Συμμετοχή στη 13η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για το HIV/AIDS (Βρυξέλλες).
Συμμετοχή στο φεστιβάλ Athens Pride 2011.
Συνάντηση οροθετικών – “Εγώ και ο HIV”- στην Αθήνα με θέματα συζήτησης “o εγκέφαλος μας, τα ναρκωτικά, η διατροφή και η άσκησή μας”, με τη συνεργασία του Κέντρου Ζωής και της Be Positive.
Συνάντηση του προέδρου της Θετικής Φωνής με τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το HIV/AIDS στη Νέα Υόρκη.
Συμμετοχή στην Εθνική Σύσκεψη για το HIV/AIDS στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.
Εκστρατεία για τα εργασιακά δικαιώματα των οροθετικών σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, με την προώθηση σχετικής αφίσας στα εργατικά κέντρα της Ελλάδας.
Έρευνα στην Αθήνα, στα φαρμακεία και στα στέκια των χρηστών παράνομων ενδοφλεβίων ουσιών σχετικά με τη διαθεσιμότητα ή την ανταλλαγή καθαρών δωρεάν συριγγών μιας χρήσης.
Συμμετοχή στο τριήμερο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Ιούλιος
Αποστολή 2 μελών του συλλόγου στο Βουκουρέστι για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό σεμινάριο του EATG για τη θεραπεία του HIV/AIDS.
Συμμετοχή του προέδρου της Θετικής Φωνής στο 6ο Συνέδριο για την Παθογένεια του HIV στη Ρώμη για την παρουσίαση του θέματος “Επιστημονική πρόοδος στην έρευνα του HIV”.
Ανάρτηση της αφίσας της Θετικής Φωνής και της ΓΣΕΕ, σε όλα τα λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.
Σεπτέμβριος
Συνάντηση οροθετικών- “Εγώ και ο HIV”- στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τις νευρογνωσιακές διαταραχές της HIV λοίμωξης και τα 30 χρόνια από την εμφάνιση του AIDS, με τη συνεργασία του Κέντρου Ζωής και της Be Positive.
Διανομή ενημερωτικών εντύπων σε gay friendly επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης.
Οκτώβριος
Συμμετοχή του συλλόγου στο 13o Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το AIDS Βελιγράδι).
Αποστολή ενός μέλος του συλλόγου στη XV Bienale της Θεσσαλονίκης για το συντονισμό της συζήτησης με θέμα “Πόσο εύκολη καθιστά τη συμβίωση μέσα στην οικογένεια το coming out των gay και των λεσβιών εφήβων;”
Έναρξη της διαφημιστικής εκστρατείας “Το κάνεις συχνά;” για την προώθηση της εξέτασης για HIV.
Νοέμβριος
Συμμετοχή του συλλόγου στο συνέδριο FEMP 2011 (Στοκχόλμη).
Συνάντηση οροθετικών -“Εγώ και ο HIV”- στην Αθήνα με θέματα συζήτησης “30 χρόνια HIV/AIDS, Τα δικαιώματα των οροθετικών και τις παροχές στην εποχή της κρίσης, Η σεξουαλική ζωή”, με τη συνεργασία του Κέντρου Ζωής και της Be Positive.
Συμμετοχή με ειδικό περίπτερο και ειδική συνεδρίαση στο 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS στην Αθήνα.
Ανοιχτή συζήτηση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με αφορμή την προβολή της ταινίας «Θετικές ιστορίες».
Ενημερωτική συζήτηση στο ΙΕΚ Ακμή για το HIV/AIDS με τη συμμετοχή του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργού Υγείας.
Κοινή συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του AIDS.
Συμμετοχή στο συνέδριο “A recent HIV-1 outbreak in Greece: Current situation, risk assessment and control actions”.
Δεκέμβριος
Αποστολή 2 μελών του συλλόγου στην Καλαμάτα για ενημέρωση σχετικά με το HIV/AIDS στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Αποστολή 2 μελών του συλλόγου στο Λουξεμβούργο για τη συμμετοχή στη συνεδρίαση του Civil Society Forum για το HIV/AIDS.
Σχεδιασμός ανακαίνισης του ξενώνα οροθετικών του ΚΕΕΛΠΝΟ στον Πειραιά.
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας EMIS (European MSM Internet Survey) στο Θέατρο Ράγες.
Συνάντηση με εκπρόσωπο του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το θέμα του επιδόματος.
Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το θέμα του βαθμού αναπηρίας των οροθετικών ατόμων.
Συμμετοχή στο φεστιβάλ δράσεων κατά του AIDS στη Θεσσαλονίκη.
Διανομή του βιβλίου “Ζώντας με τον HIV” στις Μονάδες Λοιμώξεων.
Ενημέρωση σχετικά με το HIV/AIDS στους μαθητές του Λυκείου Ναυπλίου μετά την προβολή της ταινίας “Θετικές Ιστορίες” στο ίδρυμα Μ. Κακογιάννη.
Συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας της ΕΣΑμεΑ.
Συνέντευξη του προέδρου της Θετικής Φωνής στο newsletter του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Απόκτηση Ειδικής Πιστοποίησης στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας της Περιφέρειας Αττικής Ενημερωτική ομιλία και προβολή βίντεο για το HIV/AIDS στο σύλλογο γυναικών Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης.
Διανομή ενημερωτικών εντύπων σε bars της Θεσσαλονίκης και διανομή ξενόγλωσσων ενημερωτικών εντύπων στο Στέκι Μεταναστών Θεσσαλονίκης.

2010
Ιανουάριος
Δημιουργία βιβλιοθήκης και αίθουσας  προβολών ενημερωτικού υλικού για το HIV/AIDS στα νέα γραφεία του Συλλόγου.
Φεβρουάριος
Συμμετοχή στο 17o Συνέδριο Ρετροϊών και Καιροσκοπικών Λοιμώξεων (Σαν Φρανσίσκο).
Συναντήσεις με Έλληνες βουλευτές για κατάθεση επερώτησης στο Κοινοβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το AIDS 2008-2013.
Επίσκεψη στο νέο ξενώνα για οροθετικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Μάρτιος
Συμμετοχή στη σύνταξη της εθνικής αναφοράς για τον έλεγχο προόδου της Διακήρυξης του Δουβλίνου, για τη μάχη του HIV/AIDS στην Ευρώπη και την Ασία.
Οργάνωση βιωματικών σεμιναρίων για το HIV στο κέντρο ημέρας της Πανελλαδικής Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.).
Παρουσίαση με θέμα “Στίγμα και HIV” στην ημερίδα του Δήμου Κορυδαλλού για τον ρατσισμό.
Απρίλιος
Συμμετοχή του συλλόγου  στο Συνέδριο HIV-Europe (Λισαβόνα).
Συναντήσεις με Έλληνες βουλευτές για τη σύσταση Διακομματικής Ομάδας για το HIV στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Συνάντηση μελών του συλλόγου με την ηγεσία του Τομέα Υγείας του ΚΚΕ  στον Περισσό.
Μάιος
Οργάνωση ημερίδας υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων για το “Ρόλο του Κοινοβουλίου στην Αντιμετώπιση του HIV/AIDS” με τη συμμετοχή βουλευτών από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σουηδία
Ιούνιος
Συμμετοχή στο φεστιβάλ Athens Pride 2010.
Οργάνωση της πρώτης συνάντηση οροθετικών με την επωνυμία “Εγώ και ο HIV”  στην Αθήνα με θέματα συζήτησης “Εξετάσεις για το HIV, Λιποδυστροφία, Σεξουαλική υγεία”, με τη συνεργασία του Κέντρου Ζωής και της Be Positive.
Οργάνωση βιωματικού σεμιναρίου για το HIV στο κέντρο ημέρας της Πανελλαδικής Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.)
Ανάληψη πανελλαδικής προώθησης του ερωτηματολογίου EMIS από το Γερμανικό Robert Koch-Institut.
Ιούλιος
Συμμετοχή  του συλλόγου στην καμπάνια  διάδοσης του ερωτηματολογίου EMIS και της πρόληψης για το HIV στη Μύκονο.
Αποστολή 4 μελών του συλλόγου στη Βιέννη για τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συνέδριο του AIDS.
Φωτογράφηση εθελοντών στο Γκάζι με σκοπό την εκστρατεία προώθησης της εξέτασης για HIV.
Δίμηνη εκπαίδευση εθελοντών για τη δράση παρέμβασης στα chatrooms του διαδικτύου με σκοπό την ενημέρωση για το HIV και τα ΣΜΝ.
Συμμετοχή στην επιτροπή εκσυγχρονισμού και διάδοσης της Τηλεφωνικής Γραμμής για το AIDS του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Αύγουστος
Συμμετοχή στη Θερινή Εκστρατεία Ενημέρωσης για το HIV/AIDS του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Αθήνα και στη Μύκονο.

Σεπτέμβριος
Έναρξη της δράσης παρέμβασης στα chatrooms του διαδικτύου με σκοπό την ενημέρωση για το HIV και τα ΣΜΝ για το 2010.
Σύσταση Μητρώου Εθελοντών με ηλεκτρονική εγγραφή νέων εθελοντών, συνολικά 37 ατόμων (26 άνδρες και 11 γυναίκες).
Συμμετοχή στο 3ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας του Δήμου Αιγάλεω.
Συνέντευξη μελών της Θετικής Φωνής στο ραδιόφωνο Επικοινωνία 94 FM.

Οκτώβριος
Αποστολή δύο μελών του συλλόγου στο Λουξεμβούργο για τη συνάντηση του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για το HIV της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αποστολή  μέλους του συλλόγου στο Μόναχο για τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα “O HIV και ο εγκέφαλός μου”.
Συνάντηση οροθετικών- “Εγώ και ο HIV”- στην Αθήνα με θέματα συζήτησης “Θεραπεία για το HIV, Καρδιακά προβλήματα, ηπατικά προβλήματα, κοινωνικές παροχές”, με τη συνεργασία του Κέντρου Ζωής και της Be Positive.
Επεξεργασία και στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων των ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν από οροθετικούς στις δύο συναντήσεις “Εγώ και ο HIV”.
Συνέντευξη της διευθύντριας της Θετικής Φωνής στο ραδιόφωνο Βήμα 99,5 FM.
Νοέμβριος
Συμμετοχή του Συλλόγου   στο 10ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο (Γλασκώβη) για τη Θεραπεία του HIV.
Παραγωγή τηλεοπτικού διαφημιστικού με σκοπό την προώθηση της εξέτασης για HIV και τη διάδοση της Τηλεφωνικής Γραμμής για το AIDS του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Συνέντευξη της διευθύντριας της Θετικής Φωνής στο περιοδικό Popular Medicine της Καθημερινής.
Συμμετοχή με ειδικό περίπτερο στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS στην Αθήνα.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας και διανομή ενημερωτικού υλικού.
Δεκέμβριος
Κάλυψη του κεντρικού κτιρίου της ΓΣΕΕ με μηνύματα για το HIV/AIDS και την εργασία.
Συμμετοχή στο φεστιβάλ Fuck AIDS της Θεσσαλονίκης.
Ημερίδα με θέμα  “Εργασία και άνθρωποι με HIV”.
Ολοκλήρωση της μετάφρασης του βιβλίου “Ζώντας με τον HIV”.
Συμμετοχή στην εκστρατείας ενημέρωσης του Δήμου Φιλοθέης.

2009
Νοέμβριος
Συμμετοχή  του συλλόγου στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS στη Θεσσαλονίκη.
Συνέντευξη τύπου στο Public.
Δεκέμβριος
Δημιουργία ιστοσελίδας του συλλόγου στο domain positivevoice.gr.
Συμμετοχή στο 2ο Φεστιβάλ Υγείας του Δήμου Αθηναίων.
Συνυπογραφή της Ιδρυτικής Διακήρυξης της Βουλής της Κοινωνίας των Πολιτών.