25 Μαΐου 2015

ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗΝ “ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ” ΤΩΝ ΥΠΟ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟΡΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ Η “ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ”

Εικόνα για το άρθρο “ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗΝ “ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ” ΤΩΝ ΥΠΟ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟΡΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ Η “ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ””

Η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων» θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 12:00, διεκδικώντας την κατάργηση της διάταξης σύμφωνα με την οποία η εισαγγελία Πλημμελειοδικών μπορεί να επιβάλει στους υπό απόλυση κρατούμενους την καταβολή ποσού μέχρι 10.000 ευρώ σε κοινωφελές ίδρυμα.

Μέσα από το πρόγραμμα εβδομαδιαίων επισκέψεων στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των Φυλακών Κορυδαλλού, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» γίνεται συχνά αποδέκτης διαμαρτυριών άπορων κρατουμένων στους οποίους έχει επιβληθεί ο όρος της καταβολής χρηματικού ποσού σε σωματείο με φιλανθρωπική δράση, χωρίς να ληφθεί υπόψη η πραγματική, οικονομική κατάστασή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τελευταίοι, αν και πληρούν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις αποφυλάκισής τους, να αδυνατούν να καταβάλουν το χρηματικό ποσό που ορίσθηκε με τη διάταξη απόλυσής τους και να παραμένουν στη φυλακή.

Ο τρόπος με τον οποίο έχει εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη είναι προβληματική για τους ακόλουθους λόγους:

  • – Δε λαμβάνεται συχνά υπόψη η πραγματική οικονομική κατάσταση των κρατουμένων και επιβάλλεται η καταβολή ποσού δυσανάλογα υψηλού με τις οικονομικές τους δυνατότητες .
  • – Περαιτέρω, σημειώνεται ότι αν και ο νόμος κάνει γενικά λόγο «για προσφορά σε κοινωφελές ίδρυμα», δε λαμβάνεται υπόψη η βούληση του απολυόμενου, ούτε καταλείπεται καμία διακριτική ευχέρεια επιλογής σε αυτόν.

Αναγνωρίζουμε ότι οι προθέσεις της Πολιτείας διαμέσου της υπό όρους πρόωρης αποφυλάκισης κρατουμένων είναι να αποσυμφορηθούν ιδρύματα όπως το νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού. Υπογραμμίζουμε ωστόσο, πως η επιβολή πληρωμής υψηλών χρηματικών ποσών ως εξαναγκαστικής φιλανθρωπίας σε άπορους εγκλείστους, δε μπορεί να θεωρηθεί πρόσφορο μέτρο, προς επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού.

Στο παραπάνω πλαίσιο η «Θετική Φωνή» χαιρετίζει την απόφαση της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και δεσμεύεται να δώσει το «παρών».