CORE – Community Response to End Inequalities

Λογότυπο Θετικής Φωνής

Το πρόγραμμα «CORE – Community Response to End Inequalities» επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει διάρκεια 36 μηνών, από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 24 οργανώσεις από 16 κράτη μέλη της ΕΕ. Στόχος του CORE είναι η μείωση των ανισοτήτων όσον αφορά στην αντιμετώπιση του HIV, της φυματίωσης και των ιογενών ηπατιτίδων μέσω της προώθησης, ενίσχυσης και ενσωμάτωσης των κοινοτικών δράσεων που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για την προσέγγιση κοινοτήτων που συνήθως δεν επωφελούνται επαρκώς από τις βασικές υπηρεσίες πρόληψης και υγειονομικής περίθαλψης. Η προσέγγιση αυτή είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο των χωρών όπου η απόκριση εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Το CORE συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα EU4Health 2021 – 2027, το τέταρτο και μεγαλύτερο από τα προγράμματα υγείας της ΕΕ από την έναρξή τους το 2003, με συνολικό προϋπολογισμό 5,3 δισ. ευρώ.

Ακολουθώντας την Παγκόσμια Στρατηγική για το AIDS, το CORE χρησιμοποιεί τις ακόλουθες αρχές: εστίαση στις ανισότητες, δύναμη στην κοινότητα, διαθεματικότητα, συμπερίληψη, ενσωμάτωση των οργανώσεων που ηγούνται από την κοινότητα και βασίζονται σε αυτήν. Επίσης, εστίαση στην πρόληψη, την τακτική εξέταση και τη συμβουλευτική, καθώς και τη διασύνδεση με τις υπηρεσίες περίθαλψης. Το έργο έχει τους ακόλουθους στρατηγικούς στόχους: ενίσχυση των δυνατοτήτων των κοινοτικών υπηρεσιών, αύξηση του πεδίου εφαρμογής και της αποτελεσματικότητας της διασύνδεσης με υπηρεσίες υγείας, υποστήριξη του διαλόγου μεταξύ των παρόχων κοινοτικών υπηρεσιών και δικτύων, των εκπροσώπων των βασικών θιγόμενων κοινοτήτων και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, και αντιμετώπιση των πολιτικών, νομικών και διαρθρωτικών εμποδίων.

Το CORE δραστηριοποιείται σε δύο ομάδες χωρών: η μία ομάδα είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ στις χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης: Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία. Οι χώρες αυτές έχουν παρόμοιες επιδημιολογικές τάσεις: ήταν χώρες χαμηλού επιπολασμού του HIV, με τον HIV να συγκεντρώνεται στις κοινότητες των gay, bisexual και άλλων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έλλειψη πολιτικής βούλησης και χαμηλό επίπεδο αναγνώρισης του ρόλου των κοινοτήτων στην αντιμετώπιση του HIV. Ένα άλλο σύνολο κρατών-μελών της ΕΕ στα οποία επικεντρώνεται το έργο είναι οι χώρες στα δυτικά και νότια της Ένωσης: Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Σουηδία. Οι χώρες αυτές έχουν σχετικά επιτυχημένη απόκριση στις επιδημίες του HIV, της ιογενούς ηπατίτιδας, της φυματίωσης και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, ωστόσο ορισμένοι πληθυσμοί σε αυτές τις χώρες παραμελούνται λόγω του στίγματος, των διακρίσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και άλλων συστημικών, νομικών και πολιτικών εμποδίων. Μεταξύ αυτών των βασικών πληθυσμών είναι οι κοινότητες μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο, τα άτομα που εργάζονται στο σεξ, τα τρανς άτομα και τα άτομα που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.

Οι οργανισμοί που συμμετέχουν στο έργο είναι οι εξής: Institute of Tropical Medicine Antwerp, European AIDS Treatment Group, European Sex Workers Rights Alliance (Βέλγιο), Health without Borders (Βουλγαρία), AIDS Solidarity Movement (Κύπρος), Czech AIDS Help Society (Τσεχία), Federal Paraliu Rouge (Γαλλία), AIDS Action Europe/Deutsche Aidshilfe, Afrikaherz (Γερμανία), Positive Voice and Praksis (Ελλάδα), HATTER and Right Reporter Foundation (Ουγγαρία), Fundacja Edukacji Społecznej (Πολωνία), LILA Milano (Ιταλία), GAT (Πορτογαλία), ARAS and Carusel (Πορτογαλία), Odyseus (Σλοβακία), Legebitra (Σλοβενία), CEEISCAT (Ισπανία, Καταλονία), Noaks Ark Mozaik (Σουηδία), Africa Advocacy Foundation and Correlation – European Harm Reduction Network (Ολλανδία).

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του έργου εδώ.