ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Προγράμματα Μείωσης Βλάβης» που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και ο Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ, την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» στην Αθήνα.

Εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων της πολιτείας, των κέντρων απεξάρτησης και μη κυβερνητικών οργανώσεων μοιράστηκαν την οπτική και την εμπειρία τους αναφορικά με τα προγράμματα μείωσης βλάβης και με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εφαρμογή τους στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε παρουσίαση επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), με έμφαση στη διαπίστωση ότι η πρόωρη διάγνωση των οροθετικών χρηστών εξακολουθεί να παραμένει ανέφικτος στόχος στη χώρα μας. Αντίθετα, η πρόσβαση στα προγράμματα υποκατάστασης έχει βελτιωθεί σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από μία πενταετία.

Εκπρόσωποι των προγραμμάτων απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ Eξέλιξις και του 18 Άνω παρουσίασαν το έργο των φορέων και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν αναφορικά με τα νέα είδη φθηνών και εξαιρετικά ισχυρών ναρκωτικών ουσιών που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Κοινό συμπέρασμα αποτέλεσε ο περιορισμός της λίστας αναμονής κατά 60%, συγκριτικά με το Δεκέμβριο του 2010, μία θετική εξέλιξη που ευθυγράμμισε πλέον τη χώρα με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην ημερίδα αναδείχθηκε η σημασία και αποτελεσματικότητα της κοινωνικής εργασίας στο δρόμο, καθώς και των σταθερών δομών διανομής συρίγγων, ενώ έμφαση δόθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και οργανώσεις αναφορικά με τη στελέχωση και την προμήθεια υλικών, ενώ προτάθηκε και η από κοινού παραγγελία αυτών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη καινοτόμων πρακτικών στο χώρο της μείωσης της βλάβης και συγκεκριμένα με την παρουσίαση του προγράμματος υποκατάστασης στο κέντρο κράτησης των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού και της Δομής προένταξης «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», των σοβαρών εμποδίων και της πολεμικής που αντιμετώπισαν στην υλοποίησή τους καθώς και της σημαντικής κοινωνικής τους ωφέλειας.

Η ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος του «Open Society Foundations» (OSF).

175

172

171

170

166

161

160

158

157

177

179

P1020075

P1020067