ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΝΤΙΡΕΤΡΟΪΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Αττικό Νοσοκομείο – Ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» καλεί τη Διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των οροθετικών που παρακολουθούνται από τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου στην αντιρετροϊκή αγωγή τους.

Εδώ και μία εβδομάδα παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων (Norvir, Eviplera, Prezista), που είναι απολύτως αναγκαία για όσους βρίσκονται σε αγωγή, καθώς πρόκειται για τη βασική προϋπόθεση που μετατρέπει την HIV λοίμωξη από θανατηφόρο ασθένεια σε χρόνια νόσο. Πρέπει να γίνει σαφές με κάθε τρόπο ότι η αντιρετροϊκή αγωγή δε μπορεί να μετατραπεί σε οικονομικό δεδομένο με το οποίο θα πειραματίζονται οι διοικήσεις και τα λογιστήρια των νοσοκομείων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή ανθρώπων που δεν έχουν καμία άλλη εναλλακτική λύση.

Για το λόγο αυτό καλούμε τη Διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα και σε κάθε περίπτωση να τηρεί έστω την υποτυπώδη υποχρέωσή του να παρέχει πλήρη πληροφόρηση για το θέμα στο Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος. Δε νοείται επί τρεις ημέρες να λαμβάνουμε εγγυήσεις και υποσχέσεις πως το σχετικό κονδύλιο έχει διατεθεί για την παραγγελία των αντιρετροϊκών σκευασμάτων και σήμερα να μαθαίνουμε πως μέχρι το πρωί δεν είχε δοθεί Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παραγγελίας. Ούτε είναι δυνατό να προσπαθούμε χωρίς αποτέλεσμα επί τρεις ημέρες να ενημερωθούμε υπεύθυνα από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την κατάσταση.

Το πρόβλημα της έλλειψης αντιρετροϊκών σκευασμάτων στο Αττικό Νοσοκομείο πρέπει να απαντηθεί άμεσα και για το λόγο αυτό θέτουμε τη Διοίκηση προ των ευθυνών της.