5 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ HIV/AIDS

Εικόνα για το άρθρο “ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ HIV/AIDS”

Σε συνέχεια των πρόσφατων συναντήσεων του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος με τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Μανιό, ένα πάγιο αίτημα της “Θετικής Φωνής” έγινε πραγματικότητα.

Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής και με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και βουλευτών όλων των κομμάτων συζητήθηκαν τα κύρια ζητήματα που σχετίζονται με το HIV/AIDS στην Ελλάδα σήμερα. Κοινό σημείο αναφοράς αποτέλεσε η αναγκαιότητα χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής για θέματα που αφορούν στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στην πρόσβαση στη θεραπεία, στην ενημέρωση και στην καταπολέμηση του στίγματος .

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δεσμεύτηκε για την εξεύρεση και εφαρμογή μίας βιώσιμης λύσης που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ελλείψεων αντιρετροϊκών στα φαρμακεία των νοσοκομείων και επισήμανε τη βούληση του Υπουργείου να διαπραγματευθεί τις τιμές των φαρμάκων και των αντιδραστηρίων με βασικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων και να παρέμβει νομοθετικά για τη διασφάλιση της πρόσβασης στη θεραπεία των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος πρότεινε τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει την υιοθέτηση των νέων κατευθυντήριων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόσο για την έγκαιρη έναρξη θεραπείας από τη στιγμή της διάγνωσης, όσο και για την προφύλαξη πριν την έκθεση (PrEP). Για το ζήτημα των ελλείψεων αντιρετροϊκών πρότεινε τη δημιουργία “παρατηρητηρίου φαρμάκων” στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπό των έγκαιρη αντιμετώπιση των αναδυόμενων ελλείψεων, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη σημαντικό έργο των Κέντρων Πρόληψης για τον HIV “Checkpoint” και στην ανάγκη ικανοποίησης ενός από τα πάγια αιτήματα της “Θετικής Φωνής” για τη μείωση του ΦΠΑ στα προφυλακτικά.

Οι παρεμβάσεις του Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS Μάριου Λαζανά και του Προέδρου του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας Νίκου Δέδε επικεντρώθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οροθετικοί με τις συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων και εξετάσεων ιικού φορτίου και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μονάδες Λοιμώξεων ως προς τη στελέχωσή τους κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις προς το Υπουργείο.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γιαννόπουλος, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Iσότητας του Δήμου Αθηναίων κ. Στρατηγάκη, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και ο καθηγητής Γ. Κυριόπουλος παρουσίασαν σειρά προβλημάτων, αλλά και προτάσεων για τη διαμόρφωση πολιτικών που θα προάγουν την έγκαιρη διάγνωση, την ενημέρωση,την πρόληψη αλλά και τη διαχείριση στην κατεύθυνση της διασφάλισης της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στην Ελλάδα στην αντιρετροϊκή αγωγή.

O Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος κατέθεσε ειδικό υπόμνημα με το σύνολο των αιτημάτων και προτάσεών του για τα παραπάνω ζητήματα.