12 Απριλίου 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΝΟ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

Εικόνα για το άρθρο “ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΝΟ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ”

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας είχε συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη την Τετάρτη 12 Απριλίου 2017.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που περιβάλει την εργασία στο σεξ στην Ελλάδα, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Υγείας αποτελούν τις ρυθμιστικές αρχές για το συγκεκριμένο θέμα.

Η “Θετική Φωνή” και το “Red Umbrella Athens” έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες μία εκστρατεία με σκοπό την επανεκκίνηση του δημόσιου διάλογου για την εργασία στο σεξ στην Ελλάδα και για τον εξορθολογισμό των περιορισμών στη άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνεται υπό το πρίσμα της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο σεξ ωθούνται στην παρανομία, με αποτέλεσμα να καθίστανται πιο ευάλωτοι στην εκμετάλλευση και να πλήττεται η σχέση εμπιστοσύνης τους με κρατικές δομές όπως τα νοσοκομεία.

Με τον εν ισχύ νόμο 2734/1999, ο νομοθέτης ουσιαστικά καθιστά εξαιρετικά δυσχερή τη νόμιμη εργασία στο σεξ, καθώς λόγω τον χωροταξικών και άλλων περιορισμών και της απαγόρευσης εργασίας σε ξενοδοχεία, λειτουργούν νόμιμα μόνο 10 χώροι παροχής υπηρεσιών σεξ από τους συνολικά 525 χώρους, σύμφωνα με έρευνα του Πάντειου Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πάνω από 12.000 γυναίκες είναι εργαζόμενες στο σεξ στην Αττική και ωθούνται στην παρανομία, καθώς απαγορεύεται η ανεύρεση πελατών στο δρόμο, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.