30 Μαΐου 2017

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΕΙ ΤΑ ΟΡΟΘΕΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΟΣΟΥΝ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Εικόνα για το άρθρο “ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΕΙ ΤΑ ΟΡΟΘΕΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΟΣΟΥΝ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ”

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας δημοσιεύει ανοιχτή επιστολή προς το δημοσιογράφο της ιστοσελίδας “protagon.gr” Νίκο Ζαχαριάδη για το άρθρο του με τίτλο «Και οι ασθενείς του AIDS θα μπορούν με υπεύθυνη δήλωση να κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη!», όπου χρησιμοποιεί στερεοτυπικό και φοβικό λόγο για τους ανθρώπους που ζούμε με HIV. Διαβάστε παρακάτω την επιστολή της “Θετικής Φωνής”.

 

Αθήνα, 30 Μαΐου 2017

Αγαπητέ κ. Ζαχαριάδη,

Με έκπληξη διαβάσαμε την Τετάρτη 24 Μαΐου το κείμενό σας με τίτλο «Και οι ασθενείς του AIDS θα μπορούν με υπεύθυνη δήλωση να κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη!» που φιλοξένησε η ιστοσελίδα «protagon.gr» όπου σε ένα χιουμοριστικό υποτίθεται πλαίσιο αναπαράγετε μία σειρά από λανθασμένες πληροφορίες και στερεότυπα για το HIV/AIDS. Την ευστοχία του χιούμορ την κρίνει το αναγνωστικό σας κοινό, όμως η αναπαραγωγή στοιχείων που θρέφει και επιτείνει το στίγμα που βιώνουμε 13.000 οροθετικοί άνθρωποι στην Ελλάδα δε μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Στο κείμενο κάνετε ένα παντελώς άστοχο παραλληλισμό ανάμεσα σε όσους αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και στους ανθρώπους που ζούμε με HIV/AIDS, παρουσιάζοντάς μας σαν ανθρώπους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους για να μεταδώσουν σκόπιμα ασθένειες. Συμφωνούμε προφανώς μαζί σας πως είναι ζήτημα παιδείας και υπεύθυνης και συστηματικής ενημέρωσης των γονέων, η άρση της επιφύλαξης απέναντι στις ευεργετικές συνέπειες του εμβολιασμού για την υγεία του ατόμου και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα παιδείας, η διαμόρφωση του δημόσιου λόγου μακριά από φοβικές και στερεοτυπικές προσεγγίσεις και όρους.

Σας καλούμε να συμβάλετε στον αγώνα μας προς αυτή την κατεύθυνση. Να μιλήσουμε από κοινού για τα εργαλεία που διαθέτουμε από την επιστήμη για την αναχαίτιση του HIV, όπως είναι η χρήση προφυλακτικού, η τακτική εξέταση, η έγκαιρη διάγνωση, η θεραπεία ως πρόληψη (TasP) και η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP). Σας καλούμε να μεταδώσετε τη γνώση πως χάρη στις νέες θεραπείες οι άνθρωποι που ζούμε με HIV και λαμβάνουμε σωστά την αγωγή μας δε μπορούμε να μεταδώσουμε τον ιό γιατί έχουμε μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο και δε γινόμαστε ποτέ «ασθενείς του AIDS» όπως γράφετε, καθώς μπορούμε να έχουμε προσδόκιμο ζωής που προσεγγίζει του γενικού πληθυσμού. Τέλος, σας καλούμε να συνυπολογίσετε την ατομική ευθύνη του καθενός στην προφύλαξη και τη μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η λογική πως δεν έχουμε καμία ευθύνη για τη διαφύλαξη της υγείας μας και το ρόλο αυτό θα πρέπει να τον αναλάβουν αποκλειστικά οι οροθετικοί ή άλλες κατηγορίες ασθενών είναι μία καταστροφική στρατηγική προαγωγής της πρόληψης.

Είμαστε βέβαιοι πως θα αναλογιστείτε την ορθότητα των επιχειρημάτων μας και την αγωνία μας να απαλλαγεί η δημόσια σφαίρα από θέσεις και απόψεις που μας στοχοποιούν ευθέως και αναίτια. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε για την αναδημοσίευση της παρούσας επιστολής στην ιστοσελίδα «protagon.gr».

Με εκτίμηση,

Νίκος Δέδες

Πρόεδρος Δ.Σ.

Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας