1. Ποιο είναι το προσδόκιμο επιβίωσης αν είμαι θετικός/ή στον HIV;
Στις μέρες μας, με τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα το προσδόκιμο επιβίωσης ενός ατόμου με HIV είναι σχεδόν το ίδιο με κάποιου που δεν έχει τον ιό, φτάνει να παρακολουθείται συστηματικά και να λαμβάνει σωστά την αγωγή του ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού του.
2. Υπάρχουν στον ορίζοντα νέες θεραπείες;
Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ίαση για τον HIV. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τεράστια πρόοδος στον τομέα της φαρμακευτικής αγωγής και υπάρχουν πλέον πολύ καλά και αποτελεσματικά φάρμακα, με όλο και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν χρειάζεται να παίρνει κανείς πολλά χάπια, πολλές φορές τη μέρα όπως στο παρελθόν. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό εμβόλιο, αλλά για την ώρα αυτό φαίνεται πως θα πάρει μερικά ακόμα χρόνια.
3. Είμαι θετικός/ή στον HIV αλλά παίρνω προφυλάξεις κατά τη διάρκεια του σεξ, πόσο πιθανόν είναι να μεταδώσω τον ιό;
Αν χρησιμοποιείς προφυλακτικό και λιπαντικό στις επαφές σου τότε δεν μεταδίδεις τον ιό. Αν επιπλέον παίρνεις και φαρμακευτική αγωγή και έχεις μη ανιχνεύσιμο ιϊκό φορτίο, τότε ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV είναι πρακτικά μηδενικός.
4. Ποιο είναι το καλύτερο προφυλακτικό;
Δεν υπάρχει κάποια προτεινόμενη εταιρεία. Υπάρχουν πολλά είδη προφυλακτικού και είναι αναγκαίο να δοκιμάσεις αρκετά πριν καταλήξεις, καθώς διατίθενται για διαφορετικό μέγεθος και σε διαφορετική υφή και γεύση. Το σημαντικό είναι να μην έχει περάσει η ημερομηνία λήξης και να φυλάσσεται σε δροσερό σημείο (πχ όχι στην πίσω τσέπη του παντελονιού ή στο πορτάκι του αυτοκινήτου) για να μην αλλοιώνεται το λάτεξ. Προσπάθησε ειδικά στο πρωκτικό σεξ να κάνεις παράλληλα χρήση λιπαντικού με βάση το νερό.
5. Τα σπερματοκτόνα σκοτώνουν τον ιό;
Η χρήση σπερματοκτόνων ως το μόνο μέσο προφύλαξης από τον HIV δε συνιστάται. Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση σπερματοκτόνων που περιέχουν nonoxynol-9 (N-9), καθώς μπορεί να αποτρέπουν μια πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά δεν προστατεύουν από την HIV λοίμωξη και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Αντίθετα, σύμφωνα με κλινικές μελέτες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης καθώς προκαλούν ερεθισμό στο βλεννογόνο του κόλπου και του ορθού.
6. Είμαι θετική στον HIV και θέλω να κάνω παιδί. Πόσο ασφαλές για το έμβρυο είναι αυτό;
Οι πιθανότητες που υπάρχουν να μεταδοθεί στο έμβρυο είναι αρκετές γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να παρακολουθείσαι από γιατρό καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης σου έτσι ώστε να προστατευτείς τόσο εσύ, όσο και το έμβρυο. Στην Ελλάδα σήμερα το ποσοστό των γεννήσεων υγιών παιδιών από θετικές στον HIV μητέρες που παρακολουθούνται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη από λοιμωξιολόγο, είναι πάρα πολύ υψηλό.
7. Αν κάποιος/α ασθενήσει με AIDS μπορεί να επανέλθει και να είναι όπως πριν, δηλαδή μόνο θετικός/ή στον HIV;
Όταν ένα άτομο διαγνωστεί με AIDS, τότε θεωρείται ότι αυτό το άτομο έχει AIDS ακόμα και αν τα CD4 του ανεβούν και πάλι, ή αναρρώσει από την ασθένεια που καθόρισε ότι έχει AIDS.
8. Υπάρχει στη χώρα μας δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης των ανθρώπων που ζουν με HIV;
Υπάρχει ο Συμβουλευτικός σταθμός για το HIV/AIDS στο νοσοκομείο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ και η τηλεφωνική γραμμή για το AIDS που απαντά στο νούμερο 2107222222. Και οι δύο είναι υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
9. Αν είμαι θετικός/ή στον HIV μπορώ να εργαστώ;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι τελείως προσωπική και έχει άμεση σχέση με τον οργανισμό, το στάδιο στο οποίο κάποιος/α διαγνώστηκε, το ιατρικό ιστορικό γενικά, πιθανές άλλες συλλοιμώξεις. Η συνύπαρξη ορισμένων από αυτούς τους παράγοντες είναι πιθανό να οδηγήσει σε αίτηση για συνταξιοδότηση. Πάρα πολλοί άνθρωποι που ζουν με HIV είναι παρόλα αυτά ικανότατοι για εργασία.
10. Μπορώ να εργάζομαι και να παίρνω προνοιακό επίδομα;
Βάση νόμου το επίδομα δίνεται σε κάθε άνθρωπο θετικό στον HIV ανεξάρτητα από το αν εργάζεται ή όχι αρκεί να έχει λάβει ποσοστό αναπηρίας από ΚΕΠΑ, τουλάχιστον 50%.  Στις υπηρεσίες Πρόνοιας του Δήμου που ανήκεις μπορείς να υποβάλλεις αίτηση μαζί με τα δικαιολογητικά που θα σου ζητήσουν.
11. Ποια είναι η διαδικασία κρίσεων από τις Υγειονομικές Επιτροπές (ΚΕΠΑ) για τους ανθρώπους που ζουν με HIV;
Η περιγραφή των διαδικασιών για τις κρίσεις από Υγειονομικές Επιτροπές (ΚΕΠΑ) που  ζητούνται για όλες τις παροχές για τους οροθετικούς βρίσκονται εδώ: http://www.ika.gr/gr/infopages/kepa/home.cfm.
12. Τι ισχύει στις ιδιωτικές ασφάλειες όσον αφορά τους ανθρώπους που ζουν με HIV;
Δυστυχώς προς το παρόν οι ιδιωτικές ασφάλειες δεν ασφαλίζουν τους ανθρώπους που ζουν με HIV.
13. Αν δεν έχω δυνατότητα να συντηρήσω ένα σπίτι;
Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ο μόνος φορέας που διαθέτει επίσημα δομές φιλοξενίας για οροθετικούς. Πρόκειται για τη «Δομή Φιλοξενίας Άπορων Ενηλίκων Οροθετικών» (Αθήνα) και για τον «Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης» (Πειραιάς). Οι θέσεις σε αυτές τις δομές είναι περιορισμένες (12 και 19 αντίστοιχα), και κατά συνέπεια εξυπηρετούνται εξαιρετικά επιβαρυμένες περιπτώσεις.
14. Ποια είναι τα υπέρ του να ξεκινήσει κάποιος θεραπεία με πάνω από 500 CD4;
Για το πότε πρέπει να αρχίσει κανείς αγωγή υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες. Στην Ελλάδα ακολουθούμε τις Ευρωπαϊκές οδηγίες που αυτή τη στιγμή λένε ότι πρέπει να αρχίζει κανείς αγωγή οπωσδήποτε αν έχει CD4 κάτω από 350 (υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που αρχίζει κανείς νωρίτερα). Επειδή όμως υπάρχει έντονη πεποίθηση ότι είναι καλύτερο να αρχίζει κανείς ακόμα πιο νωρίς αγωγή, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια παγκόσμια μελέτη που ονομάζεται START και στην οποία συμμετέχουν και ελληνικά νοσοκομεία. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη θα ξέρουμε με στοιχεία αν έχει μεγαλύτερο όφελος κάποιος που ξεκινάει αγωγή με CD4 πάνω από 500 ή αν είναι καλύτερο να περιμένουμε μέχρι να πέσουν κάτω από τα 500.
15. Μπορώ να δω ποιο στέλεχος του ιού έχω;
Μπορείς να δεις αν ο ιός που έχεις παρουσιάζει φαρμακευτικές αντοχές με ειδικό τεστ που θα σου κάνει ο γιατρός σου. Περισσότερη ανάλυση του τύπου του ιού που έχει κάποιος δεν γίνεται σε τεστ ρουτίνας παρά μόνο σε ερευνητικές μελέτες.
16. Επιβάλλεται κάποια στιγμή η αλλαγή σχήματος αντιρετροϊκής αγωγής;
Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις σχήμα στην αντιρετροϊκή σου αγωγή είτε γιατί παρουσιάζεις αλλεργία ή ανεπιθύμητες ενέργειες σε κάποιο φάρμακο, είτε γιατί μετά από μακροχρόνια χρήση κάποιο φάρμακο μπορεί να πάψει να είναι δραστικό και ο ιός να παρουσιάσει αντοχή σε αυτό. Για οποιαδήποτε τέτοια απορία ή ερώτηση θα πρέπει πρωτίστως να μιλήσεις με τον γιατρό που σε παρακολουθεί.