Ταξίδια

Λογότυπο Θετικής Φωνής

Εάν πρόκειται να ταξιδέψεις σε κάποια χώρα του εξωτερικού, μέσω αυτού του site μπορείς να ελέγξεις  αν υπάρχουν περιορισμοί στη προσωρινή ή μόνιμη κατοικία.  

Εάν βρίσκεσαι ή πρόκειται να μετακομίσεις στο εξωτερικό, μπορείς να βρεις τους αντίστοιχους οργανισμούς που ασχολούνται με τον HIV σε κάθε χώρα σε αυτό το σύνδεσμο

Ταξιδιωτικές συμβουλές

Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές για όσους/-ες ταξιδεύουν ως τουρίστες ή για επαγγελματικούς λόγους έχοντας μαζί τους αντιρετροϊκά φάρμακα.

  • Πάντα να έχεις τα φάρμακά σου στη χειραποσκευή σου. Οι αποσκευές μπορεί να χαθούν ή να καθυστερήσουν.
  • Πάντοτε να παίρνεις κάποιες ημέρες επιπλέον φάρμακα μαζί σου. Μπορεί να μην επιστρέψεις, όπως έχεις προγραμματίσει, για απρόβλεπτους λόγους. Είναι δύσκολο να βρεις ακριβά φάρμακα μέσω ιατρικών συνταγών σε μια ξένη χώρα.
  • Μπορεί να χρειαστεί να δηλώσεις στις τελωνειακές αρχές την εισαγωγή των φαρμάκων σου. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, η εισαγωγή φαρμάκων για προσωπική χρήση δεν αποτελεί πρόβλημα. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, να έχεις μαζί σου συνταγή γιατρού στα αγγλικά. Η συνταγή δεν πρέπει να αναφέρεται στον HIV. Η συνταγή πρέπει να αναγράφει ότι τα φάρμακα είναι για προσωπική χρήση και δεν είναι ψυχοδραστικά/ψυχεδελικά.
  • Να έχεις τα φάρμακά σου στην αρχική συσκευασία τους, με την ανάλογη ετικέτα.
  • Μην αποκαλύπτεις το HIV status σας σε άλλους ταξιδιώτες, σε τελωνειακούς υπαλλήλους ή υπαλλήλους μετανάστευσης – αυτό δεν τους αφορά. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι άνθρωποι με HIV δυστυχώς στιγματίζονται σε κάποιες χώρες.
  • Αν μείνεις σε μια χώρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ή εάν η υγεία σου είναι σε ευάλωτη κατάσταση, βεβαιώσου ότι γνωρίζεις πού είναι η πλησιέστερη κλινική για HIV. Θα σε βοηθήσει το να έρθεις σε επαφή με μια τοπική οργάνωση για τον HIV.

Παρακάτω παρατίθεται ο οδηγός από τον ΕΟΔΥ σχετικά με τα εμβόλια που χρειάζονται να γίνουν σε κάποιες χώρες πριν την είσοδο στη χώρα: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/International_travel_and_Hiv_infection.pdf

Για επιπλέον πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς στο Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΕΟΔΥ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2105212184/185/186 (ώρες επικοινωνίας: 08.30 ως 15.00)