30 Νοεμβρίου 2023

Τι μας έμαθε ο HIV | Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ. στο ETERON

Εικόνα για το άρθρο “Τι μας έμαθε ο HIV | Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ. στο ETERON”

Τα σαράντα και πλέον χρόνια ιστορίας του HIV/AIDS, πέρα από πόνο, φόβο και στίγμα, εμπεριέχουν ιστορίες διεκδίκησης, υποστήριξης, κοινοτικής συγκρότησης, έρωτα, αγωνίας για ζωή. Ο ακτιβισμός για τον HIV, από τη δεκαετία του ‘80 έως και σήμερα, έχει συμβάλει καθοριστικά στην μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των ασθενών, τη σεξουαλική απελευθέρωση και τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και όλων των ευάλωτων κοινοτήτων.


Η κοινωνική δράση και η βιωμένη εμπειρία των ατόμων που ζουν με HIV αναδεικνύει επίσης διαρκώς τις ορατές ή αόρατες συνδέσεις ανάμεσα στο στίγμα της οροθετικότητας και άλλες κοινωνικές διακρίσεις που βασίζονται στη φυλή, το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τη σεξουαλικότητα, την αναπηρία, την εθνικότητα και την εθνοτική ταυτότητα, τη χρήση ουσιών και τη σεξεργασία.


Η κινητοποίηση για την ανοιχτή και ισότιμη έκφραση της σεξουαλικότητας και της ταυτότητας φύλου, καθώς και η αυτοσυνείδητη και αγωνιστική σεξουαλική πολιτειότητα (sexual citizenship), που έχει αναδυθεί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα διεκδικώντας ουσιαστικό κοινωνικό ρόλο, είναι έτσι ιστορικά συνδεδεμένες με την κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική ιστορία του HIV.


Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα AIDS, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή και το Πολιτικό Αρχείο για το HIV/AIDS προσκαλούν να ξανασκεφτούμε «τι μας έμαθε ο HIV». Άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες αλλά με πορείες που τέμνονται, απαντούν σ’ αυτό το ερώτημα σε σχέση με σημερινά ζητήματα και προκλήσεις, σε μια ανοιχτή συζήτηση για τη διαθεματικότητα, τις σεξουαλικότητες και την πολιτική συμμετοχή.


Συνομιλούν:
Θοδωρής Αντωνόπουλος – Δημοσιογράφος, LIFO
Ελιάνα Καναβέλη – Διδάκτορας Κοινωνιολογίας, εκπαιδευτικός, μέλος της ομάδας Κιουρία
Αλίκη Κοσυφολόγου – Διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης, ερευνήτρια, μέλος της ομάδας Κιουρία
Άννα Κουρουπού – Διευθύντρια του Red Umbrella Athens
Νάνσυ Παπαθανασίου – Κλινική ψυχολόγος, επιστημονικά συνυπεύθυνη Orlando LGBT+
Γιώργος Σαμπατακάκης – Aναπληρωτής Kαθηγητής Θεατρολογίας, Πανεπιστήμιο Πάτρας
Νίκο Χατζάκη – Κοινωνικό λειτουργό, υπεύθυνο εθελοντισμού της Θετικής Φωνής
Έλενα-Όλγα Χρηστίδη – Ψυχολόγος, επιστημονικά συνυπεύθυνη Orlando LGBT+

Παρεμβαίνουν:
Δημήτρης Παπανικολάου – Καθηγητής νεοελληνικών και πολιτισμικών σπουδών, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, επιστημονικά υπεύθυνος του project “Πολιτικό αρχείο για το HIV”
Σίσσυ Τσαβδαρά – Υποψήφια διδάκτορας σύγχρονης ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο και ερευνήτρια στο project “Πολιτικό αρχείο για το HIV”
Μίρο Πασκάλεβ – Μέλος Δ.Σ. της Θετικής Φωνής


Συντονίζουν:
Γιώργος Κεράτσας – Υπεύθυνος επικοινωνίας της Θετικής Φωνής
Γιάννος Λεβισιάνος Λαμπρόπουλος – Υπεύθυνος διεκδίκησης της Θετικής Φωνής
Με την υποστήριξη της GSK Greece και της MSD Greece.