8 Δεκεμβρίου 2023

Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα | Εγκαίνια Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου

Εικόνα για το άρθρο “Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα | Εγκαίνια Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου”

Η γκαλερί Crux και η Θετική Φωνή παρουσιάζουν την έκθεση Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα σε επιμέλεια του Φοίβου Σακαλή.

Τι συμβαίνει όταν η ίδια η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δημιουργεί κανονικότητες και στεγανά μέσα στους κόλπους της; Τι συμβαίνει όταν η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα προσπαθεί να ανταποκριθεί στην προσδοκώμενη κανονικότητα από την κυρίαρχη κοινωνική αφήγηση με τους ίδιους μηχανισμούς και τη συλλογιστική που χρησιμοποιεί η ετεροκανονικότητα; Τότε δημιουργεί ομοκανονικότητες. H έκθεση αναγνωρίζει ένα εσωτερικό πρόβλημα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αυτό της μη αποδοχής της ταυτότητας φύλου και σεξουαλικών πρακτικών των διαφορετικών υποσυνόλων της, ταυτίζοντάς τα συχνά με την προσωπικότητά τους. Πώς πολεμάς την εσωτερική προκατάληψη;

Τα έργα της έκθεσης φωτίζουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι απολαμβάνουν το σεξ ή αντιλαμβάνονται την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Αναδεικνύει χωρίς να προτείνει, αποδέχεται τις «διαφορετικότητες». Είτε αναφερόμαστε σε ομοφυλόφιλους είτε σε ετεροφυλόφιλους και στις πρακτικές που ακολουθούν στο σεξ, και εφόσον συζητούμε για ενήλικες και συναινούντες, η έννοια της «διαστροφής» – και της εμπάθειας που αυτή επιφέρει, αν όχι του μίσους – θα έπρεπε να εξαλειφθεί. Η έκθεση υπενθυμίζει πως δεν υπάρχει επιστροφή, η αποδοχή της «διαφορετικότητας» είναι μονόδρομος.

Η Θετική Φωνή στηρίζει και συνδιοργανώνει την έκθεση, αφού ο HIV είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με διττό τρόπο. Αφενός, οι ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεις έχουν ιστορικά συνδεθεί με τις διεκδικήσεις για τον HIV και με τη μάχη κατά του στίγματος. Αφετέρου, το στίγμα που περιβάλλει τον HIV είναι δυστυχώς ακόμη και σήμερα παρόν τόσο στις ομόφυλες σχέσεις όσο και ευρύτερα στην κοινότητα. Κάθε κατάκτηση για τα δικαιώματα και την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτητας αποτελεί και μια νίκη στην καταπολέμηση της ευαλωτότητας ως προς τον HIV.

Διάρκεια: 15 Δεκεμβρίου 2023 – 20 Ιανουαρίου 2024
Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, 17:00 – 21:00

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Maria Cyber, Leonardo Pucci, Spyros Rennt, Denys Shantar, Chrysanne Stathacos, Poka-Yio, Δημήτρης Αντωνίτσης, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Σταύρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Νίκος Παπαδόπουλος, Ηλίας Παπαηλιάκης, Εύα Στεφανή, Δημήτρης Φραγκάκης, Ελένη Χριστοδούλου

Με την υποστήριξη της Gilead Sciences Hellas.