22 Δεκεμβρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2023 – Απολογισμός δράσεων

Εικόνα για το άρθρο “Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2023 – Απολογισμός δράσεων”

Η Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου) αποτελεί τη σημαντικότερη ημέρα της χρονιάς για το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος με κορύφωση των προσπαθειών ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προαγωγής της πρόληψης και της σεξουαλικής υγείας. Φέτος, για ακόμα μια φορά οι δράσεις του Συλλόγου επεκτάθηκαν σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε τα γραφεία της Θετικής Φωνής συνοδευόμενος από την Έλενα Ακρίτα, Βουλευτή Επικρατείας και αρμόδια τομεάρχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κ. Κασσελάκης και η κ. Ακρίτα ενημερώθηκαν σχετικά με τα νέα επιστημονικά δεδομένα για τον HIV και το στίγμα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ζουν με HIV στην Ελλάδα. Μέλη και εργαζόμενοι της Θετικής Φωνής ανέπτυξαν συνολικά την ατζέντα του Συλλόγου στα ζητήματα της πρόληψης, της πρόσβασης στη θεραπεία και της πρόνοιας για τις ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες.

Ο πρόεδρος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Νίκο Δέδε για το στίγμα που βιώνουν τα οροθετικά άτομα σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας τους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Άννα Κουρουπού, διευθύντρια του Red Umbrella Athens και η Αγγελική Σουγλέ, δικηγόρος του Red Umbrella Athens, επεσήμαναν την ανάγκη αλλαγής του νόμου για τη σεξεργασία. Ο Μάριος Ατζέμης, υπεύθυνος μείωσης βλάβης στη Θετική Φωνή, ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο των πολιτικών για τα ναρκωτικά και ο Moran Perez, εκπροσωπώντας το Ref Checkpoint, μίλησε για τα εμπόδια που συναντούν οι μετακινούμενοι πληθυσμοί στην πρόσβαση τους σε υπηρεσίες υγείας. Ο Στέργιος Μάτης, υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint, υπογράμμισε το ρόλο που κατέχει το Checkpoint στην προαγωγή της πρόληψης και στην ενημέρωση του κοινού για τον HIV και εν γένει τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Από τις 10.00 ως τις 14.00 το Athens Checkpoint βρέθηκε στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης διενεργώντας δωρεάν, γρήγορες εξετάσεις HIV και μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά. Τη δράση ευαισθητοποίησης επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Τσίμαρης, Βουλευτής Ιωαννίνων και Κοινοβουλευτικός Τομεάρχης Υγείας, ο Παύλος Χρηστίδης, Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Άννα Παπαδοπούλου, Γραμματέας Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Έλενα Αναστασίου, Διευθύντρια του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και η Μάρα Κουκουδάκη, Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής εξετάστηκαν για τον HIV και συνομίλησαν με τον Πρόεδρο της Θετικής Φωνής Νίκο Δέδε και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου για τις εξελίξεις στο πεδίο της πρόληψης και της θεραπείας αλλά και για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ενημερώθηκαν επίσης από μέλη και εθελοντές του Συλλόγου για τις δομές και τις δράσεις της Θετικής Φωνής.

Ευχαριστούμε θερμά τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για τη φιλοξενία, τον Pride 98.6 για την μουσική και την τεράστια στήριξη, την ομάδα εθελοντών της Θετικής Φωνής για την παντοτινή ενέργειά της και τους Γιατρούς του Κόσμου που ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να διαδώσουμε το μήνυμα της πρόληψης.

Παράλληλα, το Thessaloniki Checkpoint βρέθηκε στην Πλατεία Αριστοτέλους για δωρεάν εξετάσεις HIV και διανομή ενημερωτικού υλικού, σε συνεργασία με τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών – ΟΚΑΝΑ, το Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και το United Societies of Balkans.

Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που μας βοήθησαν τόσο ουσιαστικά, την ομάδα εθελοντών της Θετικής Φωνής για την ακούραστη προσφορά τους, αλλά και τον Άγγελο Κάλφα που μας βοήθησε για ακόμη μια φορά να στείλουμε το μήνυμα της πρόληψης.

Συνολικά, διενεργήθηκαν 186 εξετάσεις για HIV στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Αργότερα το απόγευμα της ίδιας μέρας, συγκεντρωθήκαμε στην Πλατεία Μοναστηρακίου στην Αθήνα και στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, όπου ανάψαμε κεριά στο σχήμα της κόκκινης κορδέλας που έχει καθιερωθεί ως το σύμβολο του HIV, εις μνήμην όλων των ατόμων που χάθηκαν μέσα στα 42 χρόνια της ιστορίας του HIV/AIDS.

Παράλληλα, ομάδες εθελοντριών και εθελοντών πραγματοποίησαν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον HIV σε Αγρίνιο, Αθήνα, Βέροια, Δράμα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κω, Λαμία, Λάρισα, Λέρο, Λευκάδα, Πάτρα, Σάμο, Σέρρες και Τήνο. Τα μηνύματα της Θετικής Φωνής με αυτό τον τρόπο έφτασαν σε όλη την Ελλάδα και ευχαριστούμε θερμά όλα τα άτομα που συνεισέφεραν.

Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και μετά, μέλη και εργαζόμενοι/ες του Συλλόγου εμφανίστηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να τεθεί ξανά στο δημόσιο διάλογο το θέμα του HIV και οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο. Μεταξύ άλλων, υπήρξαν εμφανίσεις, συνεντεύξεις ή καταχωρήσεις στο Mega, τον ΑΝΤ1, την ΕΡΤ, το Kontra Channel, το ATTICA, το ACTION24, το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7, τον Real 97.8, τον Pride 98.6, τo Αθήνα 9,84, στο Κόκκινο 105.5, την Athens Voice, την LiFO, το Popaganda, το OW.gr, το Istorima, το NEWS247.gr, το Ygeiamou.gr και το Queen.gr.

Τέλος, το πρωί της 1ης Δεκεμβρίου έγινε διαθέσιμο στο YouTube το βίντεο ολόκληρης της εκδήλωσης του I’M POSITIVE, που έλαβε χώρα για 6η χρονιά στις 29 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.