3 Απριλίου 2024

Πραγματοποιήθηκε η απολογιστική εκδήλωση του προγράμματος «Dana – Ενδυναμώνοντας τα άτομα που εργάζονται στο σεξ»

Εικόνα για το άρθρο “Πραγματοποιήθηκε η απολογιστική εκδήλωση του προγράμματος «Dana – Ενδυναμώνοντας τα άτομα που εργάζονται στο σεξ»”

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Μαρτίου η απολογιστική εκδήλωση του έργου «Dana – Ενδυναμώνοντας τα άτομα που εργάζονται στο σεξ» στο Romantso. Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι: Νίκος Δέδες, Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή, Ζέφη Δημαδάμα, Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας), Νίκος Μηλαπίδης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Υπουργείο Εργασίας) και Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων για πολιτικές κοινωνικών θεμάτων.

Η κ. Δημαδάμα σημείωσε πως «όλες οι θηλυκότητες πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δεν τις έχουν. Όταν μιλάμε για την εργασία στο σεξ, και εκεί οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες. Και εκεί είναι αυτές που τους κουνιέται το δάχτυλο πιο συχνά, όπως στην περίπτωση των οροθετικών [το 2012]… Πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα νομοθετικά. Και η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοιχτή». Ο κ. Μηλαπίδης υπογράμμισε πως το Υπουργείο Εργασίας θα είναι παρόν στο διάλογο για την αλλαγή του νόμου για τη σεξεργασία και πως «συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις να πάμε παρακάτω, να εξελίξουμε το πλαίσιο και να κατοχυρώσουμε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. […] Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μη δίνουμε τη δυνατότητα ασφαλούς και νόμιμης απασχόλησης σε οποιοδήποτε επιθυμεί να κάνει το οποιοδήποτε επάγγελμα». Ο κ. Βαλλιανάτος ανέφερε: «Τα σχέδια νόμων έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα. […] Οι οργανώσεις θα πρέπει να διευκολύνουν τον κόσμο για το πώς με ασφάλεια θα κάνει αυτή τη δουλειά. […] Μοιράζομαι τη χαρά της δουλειάς που έχετε κάνει, η δική σας δουλειά είναι υπέροχη».

Στη συνέχεια, οι συντελεστές του προγράμματος παρουσίασαν λεπτομερώς τις δράσεις του έργου και τον αντίκτυπό του. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, στο πλαίσιο του έργου, οι δράσεις υποστήριξης και ενδυνάμωσης των ατόμων που εργάζονται στο σεξ επεκτάθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν δράσεις στην περιφέρεια, διεξήχθη ερευνητική δραστηριότητα για το φαινόμενο του stealthing (μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ), έγιναν εκπαιδεύσεις σε παρόχους υπηρεσιών και φοιτητές, κυκλοφόρησε καμπάνια ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των ατόμων που εργάζονται στο σεξ και εντατικοποιήθηκαν οι δράσεις συνηγορίας για την αλλαγή του νόμου σχετικά με τη σεξεργασία στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, οι δραστηριότητες του προγράμματος ωφέλησαν παραπάνω από 500 μοναδικά ωφελούμενα άτομα, ενώ στο πλαίσιο της εργασίας στο δρόμο (streetwork) προσεγγίστηκαν πάνω από 45.000 μη μοναδικά ωφελούμενα άτομα.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές του έργου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την ευκαιρία που μας έδωσε να παράξουμε κάτι τόσο ουσιώδες.

Το πρόγραμμα «Dana – Ενδυναμώνοντας τα άτομα που εργάζονται στο σεξ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης τη Θετική Φωνή.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr