6 χρησιμες συμβουλες για πρωτοδιαγνωσμενους

Η διάγνωση με τον ιό HIV είναι σίγουρα μια μεγάλη ανατροπή και μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στο μυαλό και τη ζωή σας. Παρόλα αυτά, υπάρχει μέλλον. Με τη ραγδαία ανάπτυξη στον τομέα της έρευνας και της νέας γενιάς φαρμάκων, η οροθετικότητα στον ιό HIV δεν είναι πλέον καταδίκη θανάτου. Τα στατιστικά στοιχεία το αποδεικνύουν. Από το 1990 έως το 2003, ο αριθμός θανάτων λόγω AIDS στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 80 τοις εκατό. Αυτή η πτωτική τάση αντικατοπτρίζεται και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς με HIV σήμερα ζουν μια κανονικής διάρκειας ζωή και έχουν ικανοποιητική ποιότητα ζωής. Φυσικά η ζωή δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί με τους ίδιους όρους. Υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά αυτό ισχύει και στην περίπτωση άλλων χρόνιων ασθενειών. Γι’ αυτό, θα πρέπει να αλλάξετε τη νοοτροπία σας και να αρχίσετε να σκέφτεστε τον ιό HIV, όπως ακριβώς ένα άλλο χρόνιο νόσημα, π.χ. ο διαβήτης. Πρέπει να γίνουν κάποιες προσαρμογές και να μάθετε να ζείτε με αυτές τις νέες συνθήκες.

Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν:

  1. Βρείτε έναν καλό ειδικό γιατρό στο HIV: Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε τη ζωή ως HIV ασθενείς, είναι να βρείτε αμέσως έναν ειδικό γιατρό στο HIV. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, γιατί απαιτούνται τακτικές εξετάσεις, φροντίδα και συμβουλές. Επικοινωνήστε με τα τοπικά νοσοκομεία ή μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε ποιον θα σας συνιστούσε. Κανονίστε μια συνάντηση αμέσως. Να είστε ανοικτοί με τον ειδικό του HIV για να διασφαλίσετε ότι η επικοινωνία σας με το γιατρό είναι πάντα απόλυτα ειλικρινής και σαφής.
  2. Μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα: Το δεύτερο στάδιο είναι να μάθετε όσο πιο πολλά πράγματα μπορείτε για τον ιό HIV και για το AIDS. Φυσικά όλοι μας έχουμε διαβάσει για το AIDS, αλλά μόλις γίνει η διάγνωση, η εικόνα αλλάζει. Επομένως, διαβάστε υπό αυτή τη νέα προοπτική. Μάθετε περισσότερα για τον ιό HIV και το AIDS, αλλά το πιο σημαντικό είναι να διαβάσετε μαρτυρίες ανθρώπων που διαγνώστηκαν με τον ιό HIV. Μάθετε για τον τρόπο που το αντιμετώπισαν. Αυτό θα σας δώσει μερικές ιδέες και θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι το να είσαι HIV θετικός, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας – υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω πρόθυμος να σας βοηθήσει και να σας υποστηρίξει.
  3. Ζήστε μια φυσιολογική ζωή: Προσπαθήστε να ζείτε όσο πιο φυσιολογικά γίνεται. Κρατήστε τον εαυτό σας απασχολημένο. Μπορεί να χρειαστείτε κάποιο χρόνο για τον εαυτό σας μετά από τη διάγνωση. Αρχίστε να εργάζεστε μόλις αισθανθείτε σε θέση να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Να θυμάστε ότι όσο η κατάσταση της υγείας σας δεν παρεμβαίνει στο έργο σας, δεν έχετε καμία υποχρέωση να ενημερώσετε τον εργοδότη σας σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας. Είναι αποκλειστικά δικό σας δικαίωμα εάν θέλετε να αποκαλύψετε το γεγονός ή όχι. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν κινδύνους για τους άλλους γιατί ο HIV δεν εξαπλώνεται μέσω τυχαίας κοινωνικής επαφής. Σε περίπτωση που εργάζεστε σε έναν τομέα όπου υπάρχουν πιθανότητες άλλοι να εκτεθούν σε αίμα ή σωματικά υγρά, τότε μπρεί να έχετε την ηθική υποχρέωση να ενημερώσετε τον εργοδότη σας, έτσι ώστε να ληφθούν κάποιες προφυλάξεις. Εάν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας έχουν διαρρεύσει και αντιμετωπίσετε διακρίσεις, μη διστάσετε να διερευνήσετε νομικές επιλογές.
  4. Επιδιώξτε υποστήριξη από διαφορετικές πηγές: Σε δύσκολους καιρούς, επιδιώκουμε συχνά παρηγοριά από διαφορετικές πηγές. Μερικοί άνθρωποι τη βρίσκουν στη θρησκεία. Μιλήστε με το θρησκευτικό σας σύμβουλο για το πώς θα κερδίσετε την ειρήνη του μυαλού και την ευτυχία. Αρκετά άτομα με HIV έχουν μετατραπεί σε ακτιβιστές. Εργάζονται σε ΜΚΟ και άλλες κοινωνικές οργανώσεις για να βοηθήσουν αυτούς που διαγνώστηκαν με την ίδια κατάσταση, αλλά δεν έχουν την οικονομική ή συναισθηματική ικανότητα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
  5. Φροντίστε το σώμα σας: Είναι σημαντική η φροντίδα του σώματός σας. Ο γιατρός σας θα σας δώσει πολλές συμβουλές για το πώς θα το πράξετε. Θα σας εξηγήσει επίσης το τύπο διατροφής και άσκησης που θα σας ωφελήσουν περισσότερο. Να ακολουθείτε τις συμβουλές του. Θυμηθείτε ότι έχετε μια χρόνια πάθηση και είναι σημαντικό να τρώτε, να κοιμάστε και να ζήτε με το σωστό τρόπο. Μια καλή διατροφή θα σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
  6. Αποφύγετε την κατάθλιψη και την ενοχή: Η κατάθλιψη και η ενοχή προσβάλουν συχνά ασθενείς με HIV. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν την τάση να διαταραχτούν διανοητικά και πνευματικά. Συχνά υπάρχει ένα συναίσθημα λύπης και του «τι θα μπορούσε να είχε γίνει». Βάλτε τέτοια συναισθήματα κατά μέρος και κάντε μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να μην γλιστρήσετε σε κατάθλιψη. Μιλήστε με το σύμβουλο υγείας σας, εάν χρειάζεστε υποστήριξη.

Όλοι μας έχουμε το δικό μας τρόπο αντιμετώπισης των ασθενειών και της κατάθλιψης. Αλλά εκτός από την υποστήριξη, η εσωτερική δύναμη είναι απαραίτητη για να σας δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Και αυτό πρέπει να καταφέρετε για να ζήσετε τη ζωή με επιτυχία μετά από τη διάγνωση με τον ιό HIV.