28 Μαΐου 2024

28 Μαΐου – Ημέρα για την Υγεία της Έμμηνου Ρύσης

Εικόνα για το άρθρο “28 Μαΐου – Ημέρα για την Υγεία της Έμμηνου Ρύσης”

Η 28η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα για την Υγεία της Έμμηνου Ρύσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της ενημέρωσης και της ύπαρξης πόρων σχετικά με την περίοδο.
Εκτιμάται ότι 1,8 δισεκατομμύρια άτομα έχουν έμμηνο ρύση παγκοσμίως, αλλά 500 εκατομμύρια θα βιώσουν αυτό που ονομάζουμε «φτώχεια περιόδου» – περιορισμένη πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου, σε ασφαλείς και καθαρές εγκαταστάσεις και σε κοινότητες που αποδέχονται την έμμηνο ρύση. Αυτά τα εμπόδια, μαζί με το στίγμα, μπορεί να οδηγήσουν σε απουσία από το σχολείο ή την εργασία και σε σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία.
Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Σκωτία) τα προϊόντα περιόδου διανέμονται δωρεάν, ενώ σε άλλες εξαιρούνται από τη φορολογία έτσι ώστε να μειώνεται η τιμή τους. Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα, πωλούνται με επιβάρυνση ΦΠΑ 24%, κάτι που τα εξισώνει φορολογικά με μη αναγκαία προϊόντα όπως το αλκοόλ, και που τα καθιστά ακριβότερα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται δυσανάλογα τα άτομα με κόλπο για μια μηνιαία αναγκαιότητα και να δυσχεραίνεται η καθολική πρόσβαση στα προϊόντα αυτά.
Φέτος, με την υποστήριξη του AIDS Healthcare Foundation, αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την Ημέρα Υγείας της Έμμηνου Ρύσης μιλώντας ανοιχτά για αυτό το θέμα και μοιράζοντας δωρεάν προϊόντα περιόδου, έτσι ώστε να ενημερώσουμε για την έμμηνο ρύση και να βάλουμε τέρμα στο στίγμα που τη συνοδεύει.


Έτσι, χθες, Δευτέρα 27 Μαΐου, βρεθήκαμε στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης μαζί με το Κέντρο Νέων της IASIS, Connect Athens, για να μοιράσουμε δωρεάν προϊόντα περιόδου, προφυλακτικά και ενημερωτικά φυλλάδια, να παίξουμε εκπαιδευτικά παιχνίδια με θέμα την ψυχική, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, αλλά και να πραγματοποιήσουμε δωρεάν και γρήγορες εξετάσεις HIV.


Ευχαριστούμε θερμά το δίκτυο εθελοντισμού μας και την ομάδα του Connect Athens για τη στελέχωση της δράσης, τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για τη φιλοξενία, το AHF Europe που μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε για πρώτη φορά κάτι που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό, και φυσικά όλες/-ους/-α εσάς που περάσατε από την Κυψέλη.