31 Μαΐου 2024

Πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις «Εγώ και ο HIV» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη | Μάιος 2024

Εικόνα για το άρθρο “Πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις «Εγώ και ο HIV» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη | Μάιος 2024”

Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναντήσεις «Εγώ και ο HIV» για το 2024 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη της Gilead Sciences Hellas και της GSK Greece.

Στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση έλαβε χώρα το Σάββατο 25 Μαΐου στο Balkan Heart. Το εισαγωγικό κομμάτι της συνάντησης αφιερώθηκε στη γνωριμία και την αλληλεπίδραση των μελών. Στη συνέχεια, παρουσία προσωπικού του ΑΧΕΠΑ, έγινε ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Λοιμώξεων του νοσοκομείου καθώς και αποτίμηση του πρώτου χρόνου εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του ψηφιακού φακέλου ασθενούς. Τα μέλη έθεσαν το πρόβλημα της ύπαρξης μιας μόνο Μονάδας Λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκη, την έλλειψη προσωπικού και τις δυσκολίες στην επικοινωνία με τον/τη γιατρό. Συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει η διεκδίκηση για να ληφθούν μέτρα. Τέλος, παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη συσχέτιση της HIV λοίμωξης με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και για την αποτελεσματικότητα της στατίνης.

Στην Αθήνα η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου στο Patients’ Hub. Στο πρώτο κομμάτι μιλήσαμε για την ψηφιοποίηση της διαχείρισης της HIV λοίμωξης αλλά και πραγματοποιήσαμε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, Καθηγητή Επιδημιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θέματα που ετέθησαν ήταν η «ασφάλεια» και «εμπιστευτικότητα» του ψηφιακού φακέλου ασθενούς, η συχνότητα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η αναγκαιότητα (ή μη) της αποκάλυψης της HIV οροθετικότητας σε γιατρούς και η ύπαρξη περιστατικών άρνησης παροχής υπηρεσιών σε ανθρώπους που ζουν με HIV. Τέλος, συζητήθηκε λεπτομερώς το επερχόμενο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV και το τι θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης πραγματοποιήσαμε μια ανοιχτή συζήτηση για την προσεχή έναρξη διάθεσης της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV (PrEP) στην Ελλάδα, μαζί με εκπροσώπους ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικοτήτων: το Χρήστο Καρβούνη από τους Rainbow Seniors, τη Χαρά Νικολάου από την Colour Youth και το Νίκο Σοφιανό από το Antivirus Magazine. Συγκεκριμένα, με αφορμή την επικείμενη ένταξη της αγωγής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συζητήσαμε για το πώς αυτή θα μπορούσε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, αλλά και για το κατά πόσο είναι αναγκαίο να εντείνουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις την ενασχόλησή τους με θέματα σεξουαλικής υγείας και αγωγής.

Ευχαριστούμε θερμά όλες/-ους τις-τους προσκεκλημένους/-ες ομιλητές/-ήτριες, καθώς και όλα τα άτομα που παρευρέθηκαν, για τις πολύ ζωντανές και εποικοδομητικές συζητησεις.