5 Σεπτεμβρίου 2024

Δίκτυο γραφείων συμβουλευτικής και εξέτασης για τη σεξουαλική υγεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Εικόνα για το άρθρο “Δίκτυο γραφείων συμβουλευτικής και εξέτασης για τη σεξουαλική υγεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας”

Η Θετική Φωνή χαιρετίζει την έναρξη λειτουργίας Δικτύου Γραφείων Συμβουλευτικής & Εξετασης για τη Σεξουαλική Υγεία στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, και προσεχώς στην Αλεξανδρούπολη, την Πατρα και το Ηράκλειο.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΕΟΔΥ, με την οποία δίνεται συνολικά έμφαση στη σεξουαλική υγεία, παρέχοντας μια σειρά δωρεάν και ανώνυμων υπηρεσιών οι οποίες μέχρι πρότινος απουσίαζαν εν πολλοίς από το ελληνικό δημόσιο σύστημα, θα συμβάλλει στην κατεύθυνση ενός πλαισίου ολιστικών πολιτικών πρόληψης και θεραπείας για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η Ελλάδα διαχρονικά αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά στην έγκαιρη διάγνωση του HIV, στην αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων και στις προσπάθειες για προαγωγή της σεξουαλικής υγείας. Η δυνατότητα για δωρεάν, γρήγορο και εμπιστευτικό έλεγχο απουσίαζε για τον HIV και τις ιογενείς ηπατίτιδες, και πολύ περισσότερο για τις υπόλοιπες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο στην περιφέρεια, όπου το κοινό δεν έχει πρόσβαση σε ανώνυμες εξετάσεις αλλά ούτε και σε ενημέρωση για αντίστοιχα θέματα.

Έχοντας επίγνωση των παραπάνω, η Θετική Φωνή δημιούργησε το 2012 τα Κέντρα Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επιδιώκοντας να καταστήσουν τις υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας όσο το δυνατόν πιο φιλικές και προσβάσιμες στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στο γενικό πληθυσμό, τα Checkpoints έχουν στοχεύσει εξαρχής στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, στα άτομα που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, στα άτομα που εργάζονται στο σεξ και σε πρόσφυγες/μετανάστες εμπλέκοντας τα άτομα των ίδιων των κοινοτήτων στο σχεδιασμό και στην παροχή των υπηρεσιών αυτών. Μέχρι σήμερα έχουμε διενεργήσει 200.000 εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδες και σύφιλη και διανείμει πάνω από 6 εκατομμύρια δωρεάν προφυλακτικα.

Η εμπειρία μας αλλά και οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές δείχνουν πως οι υπηρεσίες εξέτασης και προαγωγής της σεξουαλικής υγείας πρέπει να παρέχονται σε ένα φιλικό, μη κλινικό και μη επικριτικό πλαίσιο, από καταλλήλως και συνεχώς εκπαιδευόμενο προσωπικό, και σε συνεργασία με τις θιγόμενες κοινότητες.

Τα κέντρα Checkpoint είναι ανοιχτά από την Τρίτη ως το Σάββατο, 12:00 – 20:00.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 33 10 400 (Αθήνα) / 2310 282 284 (Θεσσαλονίκη)
Ραντεβού μέσω της πλατφόρμας https://booking.mycheckpoint.gr

Περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο Γραφείων Συμβουλευτικής & Εξετασης για τη Σεξουαλική Υγεία του ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/pagkosmia-imera-sexoyalikis-ygeias-o-eody-idryei-epipleon-grafeia-symvoyleytikis-amp-exetasis-gia-ti-sexoyaliki-ygeia/