19 Δεκεμβρίου 2024

Πραγματοποιήθηκε η απολογιστική εκδήλωση του έργου «DELO – Για τα δικαιώματα των ατόμων που εργάζονται στο σεξ»

Εικόνα για το άρθρο “Πραγματοποιήθηκε η απολογιστική εκδήλωση του έργου «DELO – Για τα δικαιώματα των ατόμων που εργάζονται στο σεξ»”

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Ατόμων που Εργάζονται στο Σεξ, έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων η απολογιστική εκδήλωση του έργου «DELO – Για τα δικαιώματα των ατόμων που εργάζονται στο σεξ», η οποία τέλεσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. 

Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό η Ελένη Καρακίτσιου, εκπροσωπώντας το ίδρυμα Μποδοσάκη, η οποία παρουσίασε το σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας του ευρύτερου έργου BUILD, τη χρηματοδότηση του οποίου διαχειρίζεται το Ίδρυμα. 

Στη συνέχεια, ο Γιάννος Λεβισιάνος – Λαμπρόπουλος, υπεύθυνος διεκδίκησης της Θετικής Φωνής συνόψισε τις δράσεις συνηγορίας του έργου, μεταξύ των οποίων τις συναντήσεις με πολιτικά κόμματα και υπουργεία και τις συμμαχίες με άλλους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών. Έπειτα, ο Κώστας Βουρεκάς από την Commonspace παρουσίασε την έρευνα χαρτογράφησης των χωροθετικών περιορισμών για την εγκατάσταση οίκων ανοχής μαζί με τα προτεινόμενα σενάρια τροποποίησης του νόμου 2734/1999 (μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση εδώ).

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η Άννα Κουρουπού και η Σταυρούλα Τριανταφυλλίδου από το Red Umbrella Athens παρουσίασαν τα ευρήματα της ευρωπαϊκής έρευνας του ESWA (European Sex Workers’ Right Alliance) σχετικά με το ρόλο της αστυνόμευσης στην πρόσβαση των σεξεργαζόμενων ατόμων στη δικαιοσύνη (μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη σχετική αναφορά στα αγγλικά εδώ).

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα πάνελ για την αλλαγή του νόμου που ρυθμίζει τη σεξεργασία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η κ. Μαριζέτα Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια γραμματέα του Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε πως «το θέμα της σεξεργασίας είναι ξεκάθαρα θέμα εργασίας» και πως «η σεξεργασία πρέπει να αναγνωριστεί ως εργασία, χωρίς περιστολές και ηθικούς κανόνες». Αναφέρθηκε, επίσης, στη διάσταση της ψηφιακής εργασίας στο σεξ και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων με σκοπό την καταπολέμηση της ευαλωτότητας των εργαζομένων. Από την άλλη, η κ. Έφη Γιαννοπούλου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς, μίλησε για την τάση της ελληνικής πολιτείας να δημιουργεί εξωθεσμικές σχέσεις που δεν προστατεύουν τον πολίτη και για τον εξευγενισμό που υποκρύπτουν οι χωροταξικές διαρρυθμίσεις του νόμου. Η κ. Γιαννοπούλου τόνισε την ανάγκη για θέσπιση ενός νόμου με γνώμονα τη φροντίδα, την ενδυνάμωση και τη συμμετοχή της ίδιας της κοινότητας, δεδομένου πως πρόκειται για «ένα πληθυσμό που υφίσταται βία, διακρίσεις, στίγμα και εκμετάλλευση επί πάρα πολλά χρόνια». 

Για ακόμη μία φορά, όπως και στις αντίστοιχες ημερίδες της Θετικής Φωνής και του Red Umbrella το 2017 και το 2022, καταδείχθηκε η προβληματική φύση του νόμου για τη σεξεργασία στην Ελλάδα και η αδήριτη ανάγκη για άμεση αλλαγή του νομικού πλαισίου, έτσι ώστε οι άνθρωποι που εργάζονται στο σεξ να λάβουν προστασίας των δικαιωμάτων τους. Ευελπιστούμε πως το έργο «DELO» θα έχει μακροπρόθεσμη και ουσιαστική συμβολή σε πολιτικές εξελίξεις που θα αλλάξουν τη ζωή των ατόμων που εργάζονται στο σεξ, μίας από τις πλέον περιθωριοποιημένες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Το έργο «DELO – Για τα δικαιώματα των ατόμων που εργάζονται στο σεξ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή.

Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).