ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σε κοινή τους επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας κο Βρούτση η Θετικής Φωνή και το Κέντρο Ζωής ζητούν την άμεση θέσπιση μιας χρονικής περιόδου, τουλάχιστον ενός έτους, μέσα στην οποία θα δοθεί σε όλους τους δικαιούχους του προνοιακού επιδόματος  η δυνατότητα  να προσκομίσουν βεβαίωση από τα ΚΕΠΑ  όπως απαιτείται από το νέο κανονιστικό πλαίσιο οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, Μεσογειακή Αναιμία, Αιμορροφιλία κλπ. (ΦΕΚ Β΄1271,28/5/13)

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

ΠΡΟΣ:
– Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ,κο Ιωάννη Βρούτση
– Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κο Νίκο Παναγιωτόπουλο
– Γενική Γραμματέα Πρόνοιας κα Ευθυμία Μπέκου
– Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Πειραιά, κο Νικόλαο Πλατανησιώτη
– Διοικητή ΙΚΑ, κο Ροβέρτο Σπυρόπουλο
ΚΟΙΝ:
– Διεύθυνση Προστασίας ΑΜΕΑ,
– Διεύθυνση Αναπηρίας και Ι.Ε. ΙΚΑ ΕΤΑΜ,
– Συνήγορο της Υγείας, κο Ιωάννη Σακκέλη
– ΕΣΑμεΑ, κο Ιωάννη Βαρδακαστάνη

Αρ. Πρωτ.: 829
Αθήνα, 11 Ιουνίου 2013

Θέμα : Ανάγκη θέσπισης χρόνου προσαρμογής ενός έτους στο Νέο Κανονιστικό Πλαίσιο Οικονομικής
Ενίσχυσης ατόμων με Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, Μεσογειακή Αναιμία,
Αιμορροφιλία κλπ. (ΦΕΚ Β΄1271,28/5/13)

Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Οι υπογράφοντες την παρούσα, ως εκπρόσωποι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ» και του Συλλόγου Οροθετικών «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ», εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας και την έντονη ανησυχία μας για όσα τις τελευταίες ημέρες προετοιμάζονται σε βάρος μερικών χιλιάδων ανθρώπων οροθετικών στον HIV/AIDS. Πρόκειται για την πληροφορία, που οι οργανώσεις μας έχουν από έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά, σύμφωνα με το οποίο αναστέλλεται η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, μέχρι την εξέταση των ασθενών από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ και την προσκόμιση στην υπηρεσία γνωμάτευσης με το απαιτούμενο πλέον ποσοστό αναπηρίας.
Το μέτρο καταλαμβάνει εξ απήνης τον πληθυσμό των οροθετικών. Ανατρέπει άρδην τα υπεσχημένα προαγγελθέντα μέτρα για την δικαιότερη αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.
Η αιφνίδια αυτή τροπή των πραγμάτων καταρρακώνει τη ζωή των οροθετικών και δημιουργεί απειλή για εκρηκτικές αντιδράσεις του θιγόμενου πληθυσμού.Πιστεύουμε ότι οι λόγοι δεν είναι οικονομικοί. Το λιγότερο που θα μπορούσε να πιστέψει κανείς, είναι μία επιπόλαιη αντιμετώπιση του ζητήματος. Πρόκειται για μία άκρως επικίνδυνη απειλή σε βάρος ανθρώπων, που έχουν το κοινωνικό στίγμα στο χώρο της οικογένειας, της δουλειάς ,της κοινωνίας. Δεν υπάρχει ασθένεια που να έχει τόσο βάρος κοινωνικού στίγματος. Όσοι ζούμε με τον HIV/AIDS
ενταχθήκαμε στα προγράμματα οικονομικής στήριξης χωρίς την προϋπόθεση ποσοστού αναπηρίας,όπως και η επιστημονική ιατρική κοινότητα επισημαίνει, η HIV λοίμωξη ήταν και παραμένει μια σοβαρή, χρόνια, απειλητική για την ζωή ασθένεια με κύρια χαρακτηριστικά της την ανάγκη της εφ΄ όρου ζωής
λήψης ισχυρής φαρμακευτικής αγωγής.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, με την έκδοση του νέου κανονιστικού πλαισίου (ΦΕΚ Β΄1271,28/5/13) που περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και της σχεδιαζόμενης αναστολής του προνοιακού επιδόματος στους ήδη δικαιούχους έως ότου προσκομίσουν το απαιτούμενο ποσοστό από τα ΚΕΠΑ, μερικές χιλιάδες οροθετικών κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τα προς το ζειν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα δε, οι αθρόες αιτήσεις προς τα ΚΕΠΑ θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση.
Επισημαίνουμε ακόμη κε Υπουργέ, ότι εμείς οι οροθετικοί, πολίτες ευνομούμενης ευρωπαϊκής χώρας, καλύπτουμε με την οικονομική αυτή παροχή σημαντικές ελλείψεις χρόνια τώρα. Και αυτό η πολιτεία, χωρίς καν εύλογη ,ανθρώπινη προειδοποίηση, σχεδιάζει να καταργήσει. Αναλογισθείτε τις συνέπειες, πριν δημιουργήσετε στρατιά εξαθλιωμένων πολιτών , εφαρμόστε τον χρόνο της ήπιας προσαρμογής.
Προχωρήστε στην άμεση θέσπιση μιας χρονικής περιόδου, τουλάχιστον ενός έτους, μέσα στην οποία θα δοθεί σε όλους μας ο χρόνος να περάσουμε από τα ΚΕΠΑ χωρίς να αναστέλλεται το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης.
Πιστεύουμε ότι επείγει ο έντιμος διάλογος με την ευπαθή ομάδα των ανθρώπων που ζούμε με τον HIV/AIDS, ώστε να μη βρεθούμε στο χείλος του γκρεμού. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα σε μία δημοκρατία, να το αγνοεί.
Αναμένουμε την πρόσκλησή σας για συνάντηση και συζήτηση όλων των εκκρεμοτήτων. Δεν μπορεί εν ονόματι της κρίσης να επέλθει η βαριά ήττα του κοινωνικού κράτους. Η έκρηξη σε μια τέτοια προοπτική θα είναι αναπόφευκτη.

Με εκτίμηση,

Για το Κέντρο Ζωής                Για τη Θετική Φωνή
Λεωνίδας Βακερλής                Νίκος Δέδες
Πρόεδρος ΔΣ                           Πρόεδρος ΔΣ