9 Ιουλίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΟ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ

Εικόνα για το άρθρο “ΟΧΙ ΣΤΟ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ”

“Επιχειρείται να προβληθεί το ψευδές δίλημμα: ή δεοντολογία και δικαιώματα ή προστασία της δημόσιας υγείας. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η βία προς τις ευάλωτες ομάδες οδηγεί τα άτομα των ομάδων αυτών στην αυτοπεριθωριοποίηση και την αποφυγή των υπηρεσιών διάγνωσης και θεραπείας, με συνέπεια τη μεγαλύτερη διασπορά των λοιμωδών νοσημάτων”.
(από το άρθρο του Τάκη Παναγιωτόπουλου στα ΝΕΑ).

Το Υπουργείο Υγείας καλεί τη Θετική Φωνή μαζί με άλλες οργανώσεις να καταθέσει τη θέση της σε προτεινόμενες τροποποιήσεις στο υπάρχον νομικό πλαίσιο αλλά και προτάσεις πάνω σε υπάρχον προσχέδιο για την έκδοση μιας νέας υγειονομικής διάταξης. Σήμερα οι περισσότερες από τις συλλογικότητες, που έχουμε μέχρι στιγμής υπογράψει κοινό δελτίο τύπου για την κατάργηση της 39α και για την εφαρμογή πολιτικών υγείας συμμορφωμένων με τις διεθνείς οδηγίες ώστε να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των διαγνώσεων HIV μεταξύ του πληθυσμού των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, θα συνεκτιμήσουμε την κατάσταση με στόχο να δούμε αν και τι είδους προτάσεις / παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε στα υπάρχοντα κείμενα ή αν θα πρέπει να συσταθεί διεπιστημονική επιτροπή που να επεξεργαστεί το θέμα η οποία δεν θα αποτελείται μόνο από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας.

Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλες/όλους όσους καταφέρουν να βρεθούν αύριο Παρασκευή 12 Ιουλίου, στη 1.30 έξω από το Υπουργείο Υγείας. Για μια ακόμα φορά πρέπει να αναδείξουμε το ψευτοδίλημμα “σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα ή προστασία της δημόσιας υγείας;”. Αυτές οι δύο προσεγγίσεις μπορούν να συνυπάρξουν.