ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Δημοσιεύουμε την επιστολή που λάβαμε τον περασμένο Δεκέμβριο μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, που συνέταξαν και μας απέστειλαν οι οροθετικοί κρατούμενοι που νοσηλεύονται στο “νοσοκομείο” Άγιος Παύλος. 

Από τότε επικοινωνήσαμε (όλες οι οργανώσεις που ασχολούνται με το AIDS στην Ελλάδα) με το γραφείο HIV λοίμωξης του ΚΕΕΛΠΝΟ και έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μην υπάρχει θέμα με τη διακοπή των φαρμάκων, ούτε και θέμα με τις υπόλοιπες δυσλειτουργίες που αναφέρονται στην επιστολή (ζεστό νερό, κλπ.)
 

Είναι σαφές όμως ότι υπάρχει ανάγκη για ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρησης των οροθετικών κρατούμενων. Η Θετική Φωνή στηρίζει τις προτάσεις του γραφείου HIV λοίμωξης και του τμήματος Παρεμβάσεων (υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ) για την εκτέλεση των συνταγών των κρατουμένων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων που φιλοξενούν Μονάδες Λοιμώξεων.

Ακολουθεί η επιστολή των οροθετικών κρατούμενων του ΚορυδαλλούΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΡΑΤ/ΝΩΝ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ “Ο ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ”
Αρ. Πρωτ. 9233
Ημερομηνία 13/12/2011

ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ “ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ”
Προς: ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Είμαστε 36 οροθετικοί κρατούμενοι στο Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού “ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ” με άμεση προοπτική να υπερβούμε κατά πολύ τους 40, καθότι είναι ήδη σε αναμονή 5 νέα οροθετικά άτομα υπό ιατρική παρακολούθηση για να μπουν στους θαλάμους.
Η δυναμικότητα των φυλακών που στεγάζουν τους οροθετικούς κρατούμενους είναι ……. άτομα.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι συνθήκες διαβίωσης-κράτησης είναι αφόρητες και ανεπίτρεπτες για οποιοδήποτε υγειονομικό σύστημα ευνομούμενης χώρας.
Σε κάθε θάλαμο στοιβάζονται 6 άτομα και προστίθενται διπλά κρεβάτια για να χωρέσουν τους καινούργιους κρατούμενους.
Ο τόσο μεγάλος συγχρωτισμός φορέων του AIDS όχι μόνο αντιβαίνει στις συνθήκες κράτησης, αλλά κατά πόσο μάλιστα όταν τα άτομα αυτά νοσούν από άλλα νοσήματα όπως άσθμα, βρογχίτιδες, ηπατίτιδες, αφροδίσια, έρπητα ζωστήρας, ψωριάσεις, ακόμα και φυματιώσεις μη διαπιστωμένες.
Όλες οι ανωτέρω παθήσεις  απαιτούν νοσηλεία κατά μόνας καθότι μεταδοτικές για τους υπόλοιπους και δύσκολα ιάσιμες για τους πάσχοντες όταν αυτοί διαρκώς συγχρωτίζονται με τους υπόλοιπους. Για να γίνω παραστατικότερος, εάν ένας κολλήσει γρίπη τη μεταδίδει ταχύτατα λόγω άμεσης γειτνίασης καθόσον τα κρεβάτια είναι σχεδόν ενωμένα. Τα στρώματα περιέχουν εμετούς, αίματα και ότι άλλο είδος μόλυνσης μπορεί κανείς να φανταστεί, καθώς δεν είναι τα σύγχρονου τύπου πλαστικά στρώματα που δεν βρομίζουν αλλά πολύ παρωχημένων εποχών. Οι θάλαμοι παρουσιάζουν εικόνα εμπόλεμης κατάστασης χωρίς τη δέουσα νοσηλεία από το κατάλληλο προσωπικό μιας που οι οροθετικοί και όταν ακόμα έχουν εμπύρετο είναι αναγκασμένοι να κατέβουν στο κάτω όροφο για να βρουν γιατρό, να θερμομετρηθούν και να πάρουν θεραπεία. Οι νοσηλευτές δεν μπαίνουν στους θαλάμους και οι κρατούμενοι αναγκάζονται να παίρνουν τη θεραπεία τους στοιβαγμένοι μπροστά στα κάγκελα της εξόδου. Οι γιατροί ουδέποτε επισκέπτονται τους θαλάμους ακόμα και σε επείγουσες καταστάσεις όπως επιληπτικές κρίσεις.
Όταν υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα και υπάρξει ανάγκη μεταβίβασης του ασθενή σε Κρατικό νοσοκομείο, αυτή μπορεί να καθυστερήσει και πάνω από μήνα λόγω έλλειψης μεταγωγικού οχήματος και φρουρών έχοντας σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας του μέχρι σε βαθμό ανήκεστης βλάβης. Το δε παραπεμπτικό γράφει AIDS με μεγάλα γράμματα, πράγμα που κάνει πολλούς ασυνείδητους γιατρούς να αντιμετωπίζουν ρατσιστικά και αντιδεοντολογικά τους οροθετικούς ασθενείς σε σημείο που να αρνούνται να τους χειρουργήσουν, διαιωνίζοντας την κοινή πεποίθηση ότι όχι μόνο ο ιός του AIDS απομονώνει αλλά και ότι η επιστήμη αδυνατεί να βρει τον τρόπο να μεταχειρίζεται όπως πρέπει νοσηλευτικά, δεοντολογικά και ανθρώπινα τους οροθετικούς ασθενείς, γεγονός που λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και σε εμάς να βρούμε τρόπο να ζούμε σε αρμονία με τον εαυτό μας καθώς και με την κοινωνία.
Επιπρόσθετα πρέπει να αναφερθεί ότι ο σιτισμός δεν είναι ο πλέον ενδεικνυόμενος για οροθετικούς ασθενείς που παίρνουν ιδιαίτερα τοξικές αντιρετροϊκές θεραπείες καθώς μηχανικά επαναλαμβανόμενες με μεγάλες ελλείψεις σε φρούτα και πρωτεΐνες και με συνεχώς μειούμενες μερίδες που μάλλον απευθύνονται σε στρατεύσιμους ειδικών καταδρομών σε άσκηση υποσιτισμού παρά σε φορείς με AIDS.
Δέον να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει επαγγελματίας μάγειρας αλλά αυτοδίδακτος εργαζόμενος κρατούμενος. Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι: ποιος, τι και για ποιον μαγειρεύει;!
Άλλο μεγάλο θέμα που μας αφορά άμεσα είναι η έλλειψη φαρμάκων γενικά και ειδικότερα των αντιρετροϊκών.
Αν και είναι γνωστό, οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι οι αντιρετροϊκές θεραπείες, οι περισσότερες των οποίων αποτελούνται από 3-4 φάρμακα – τα λεγόμενα cocktails – είναι ιδιαίτερα τοξικές και απαιτούν ακριβή προγραμματισμό κατά τη λήψη τους. Η μη έγκαιρη λήψη τη συνιστώμενη ώρα αποτελεί κακή χρήση της θεραπείας και ακύρωσής της (burn down) κατά πόσο μάλιστα όταν αυτή διακόπτεται για σχεδόν 2 μήνες όπως συμβαίνει το τελευταίο καιρό.
Εξάλλου οι θεραπείες αυτές σαν κόστος ενδέχεται να ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή μαζί με το κόψιμο της θεραπείας από τη μη λελογισμένη χρήση καίγονται και τα κονδύλια του Υπουργείου Δικαιοσύνης που χορηγούνται για την ανεπαρκή τροφοδοσία της.
Όλα αυτά συμβαίνουν από τις αντιφάσεις που αφορούν την κρατική μέριμνα, ότι δηλαδή το νοσοκομείο των Φυλακών δεν είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ με αποτέλεσμα να μην χρηματοδοτείται από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ αλλά να διαθέτει δικά του χρήματα για τα φάρμακα.
Σημειωτέο ότι το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ τροφοδοτεί τα Κρατικά Νοσοκομεία επαρκώς και δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα έλλειψη στους ασθενείς που παρακολουθούνται σε αυτά.
Το δε Νοσοκομείο των Φυλακών του Κορυδαλλού ενώ φέρει την πινακίδα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ, η Διεύθυνσή του ισχυρίζεται ότι δεν είναι Νοσοκομείο αλλά Κέντρο Υγείας ή κάτι τέτοιο. Το καταστατικό του τι λέει;
Άλλη αισθητή έλλειψη στο εν λόγω Νοσοκομείο είναι η έλλειψη ζεστού νερού.
Επί 2 περίπου μήνες η έλλειψη ζεστού νερού μας ανάγκαζε να παραμένουμε άπλυτοι ή αναγκαστικά να πλενόμαστε με κρύο νερό με αποτέλεσμα να κρυολογούμε και να υποφέρουμε. Ακούγεται κωμικό αν όχι τραγικό πνευμονοπαθείς και οροθετικοί εν γένει να πλένονται καταχείμωνο με κρύο νερό!
Το ότι και εδώ η περίφημη έλλειψη κονδυλίων για αγορά πετρελαίου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται πως είναι βιωμένη στο κορμί μας και στην υγεία μας.
Η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων έγινε στις 15/11 ενώ στα άτομα με ειδικές ανάγκες γίνεται από την αρχή Οκτωβρίου. Αποτέλεσμα πολλοί από τους οροθετικούς ασθενείς να έχουν κολλήσει και μεταδώσει γρίπη. Πάλι εμφανής η καθυστέρηση παροχής κονδυλίων!
Όταν πριν μερικά χρόνια δημιουργήθηκε χώρος προαυλισμού ειδικά για τους οροθετικούς οθδέποτε χρησιμοποιήθηκε λόγω έλλειψης προσωπικού αγνοώντας την ουσιαστική μας ανάγκη για στοιχειώδη εκγύμναση, περπάτημα, να καθόμαστε λίγη ώρα στον ήλιο, πράγματα που επενεργούν θετικά τόσο στην ψυχολογία όσο και στη φυσική μας κατάσταση.
Εμφανής είναι πάλι η έλλειψη κονδυλίων!
Τώρα άλλος παράγοντας που επιβαρύνει αρνητικά την οικονομική κατάσταση τόσο των κρατουμένων όσο και της πολιτείας που ασχολείται με τη διατροφή, νοσηλεία, και διαμονή τους, επιβαρύνονται όλοι άσκοπα καθυστερώντας την εκδίκαση των οροθετικών υποδίκων μέχρι 18μήνου. Καμία επίσπευση και καμία προτεραιότητα για την εκδίκαση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Που είναι ο νομοθέτης; Που βρίσκεται η εξοικονόμηση κονδυλίων;
Και περιττό να αναφέρουμε πως στην έλλειψη κονδυλίων οφείλεται και η έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού όπως έλλειψη καρεκλών και τραπεζιών να κάτσουμε  να φάμε, να συζητήσουμε καθώς και ιατρικών κρεβατιών και στρωμάτων να νοσηλευτούμε.
Υπήρχε μια αίθουσα που μπορούσαμε να καθίσουμε, να δούμε τηλεόραση, να κάνουμε χειροτεχνίες, να γυμναστούμε υποτυπωδώς, να δεχτούμε την επίσκεψη του ΚΕΘΕΑ. Και αυτή πλέον έχει γεμίσει με διπλά κρεβάτια καινούργιων κρατουμένων και η ψυχή μας από εγκατάλειψη κοινωνικής πρόνοιας και περίθαλψης από ένα κράτος που θέλει κατά ένα περίεργο τρόπο να σωφρονίσει και να περιθάλψει μάλλον αναξιοπαθούντες παρά πράξαντες.
Οι ψυχιατρικοί οροθετικοί ασθενείς συγχρωτίζονται με τους υπόλοιπους έχοντας αντιδράσεις ανεξέλεγκτες για αμφότερους.
Υπάρχει άρνηση από τη Διεύθυνση να πρωτοκολλεί και να αποστέλλει έγγραφα που αφορούν εμάς και την υγεία μας σε κυβερνητικούς παράγοντες. Είναι σύννομη η πράξη αυτή;
Η ύπαρξη διαιτολόγου είναι σχεδόν αφανής. Τον ίδιο διαιτολόγο όσον αφορά πρώτες ύλες και τρόπο μαγειρέματος και το ίδιο σε ετήσια βάση. Δεν υπάρχει ειδικό διαιτολόγιο για διαβητικούς πράγμα που κινεί την περιέργεια καθότι σε όλες τις φυλακές της χώρας – που σημειωτέον δεν είναι Νοσοκομεία – υπάρχει διαιτητική αγωγή.
Θα σας παρακαλούσαμε σαν Εισαγγελέα να επισκεφτείτε τον όροφο των οροθετικών για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τη κατάσταση των θαλάμων, διατολογίου κλπ, καθώς και να ζητήσετε διακυβερνητικές επιτροπές για να δουν και να διορθώσουν ότι μπορεί να γίνει.
Είναι επίσης γνωστό πως οι συνθήκες στέρησης παροχών και δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τον υπερπληθυσμό και τον απάνθρωπο συγχρωτισμό οδηγούν τις κοινωνίες στην έξαρση της εγκληματικότητας όσο μάλλον ιδιαίτερα σε κλειστές κοινωνίες όπως αυτή της φυλακής.
Παρακαλούμε όπως το ανωτέρω υπόμνημα πρωτοκολληθεί με αποδέκτη επίσης τη Διεύθυνση των Φυλακών και να μας δοθεί αριθμός πρωτοκόλλου.
Τέλος παρακαλούμε να λάβετε όλα τα ανωτέρω σοβαρά υπόψη και να καταβάλετε προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που αναφέραμε και αφορούν καθαρά το θέμα της επιβίωσής μας. Επιθυμητός θα ήταν ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ημών και υμών για την ενημέρωσή μας τι προσπάθειες γίνονται για την επίλυση των προβλημάτων μας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων γνωρίζοντας τις καλές σας προθέσεις και τις προσπάθειες που θα καταβάλετε για την επίλυση των προβλημάτων.
Μετά τιμής,
Οι 40 και πλέον οροθετικοί κρατούμενοι του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ “ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ”

Κοινοποίηση σε:
ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΥΓΕΊΑΣ
ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ACTION AID
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ
Μ.Κ.Ο. PRAKSIS
ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ
ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ / ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Οροθετικοί των οποίων έχει διακοπεί η θεραπεία για:
ΑΜ         36 μέρες
ΝΕ          1 μήνα
ΜΑ          50 μέρες
ΑΚ          2 μήνες
ΚΑ          2 μήνες
ΡΟ          36 μέρες
ΛΟ          2 μήνες
ΟΥ          2 μηνες
ΤΖ          1 μήνα