ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

Η κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού της, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιείται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

 Τα μέτρα λιτότητας και το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας ωθούν περισσότερους πολίτες στη σοβαρή κατάθλιψη και στην εξάρτηση από ουσίες, ενώ οι περικοπές στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες του δημοσίου υποδηλώνουν ότι λιγότεροι άνθρωποι θα μπορούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους ή να ζητήσουν άλλη ιατρική βοήθεια.

H έρευνα  διαπίστωσε ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 17%, από το 2007 ως το 2009, και όπως υποστηρίζει, ανεπίσημα στοιχεία που έχουν αναφερθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο καταδεικνύουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, από 25% ως 40%.
Η έρευνα διαπιστώνει επίσης  μια σημαντική αύξηση των μολύνσεων από τον HIV που συνέβη στα τέλη του 2010. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι νέες μολύνσεις θα αυξηθούν κατά 52% το 2011 σε σύγκριση με το 2010 (922 νέες περιπτώσεις έναντι 605), με τις μισές από τις σήμερα παρατηρούμενες αυξήσεις να οφείλονται σε λοιμώξεις μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Δεδομένα για τους πρώτους 7 μήνες του 2011 δείχνουν περισσότερο από μια 10-πλάσια αύξηση των νέων μολύνσεων στους χρήστες ναρκωτικών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.
Η επικράτηση της χρήσης ηρωίνης φέρεται να αυξήθηκε κατά 20% το 2009, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το ΕΚΤΕΠΝ – Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά.

Περικοπές του προϋπολογισμού για το 2009 και το 2010 είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια του ενός τρίτου των street-work προγραμμάτων της χώρας.

Μία έρευνα σε 275 χρήστες ναρκωτικών στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2010, διαπίστωσε ότι το 85% δεν ήταν σε προγράμματα αποκατάστασης. Πολλές νέες μολύνσεις από τον HIV, επίσης, συνδέονται με την αύξηση της πορνείας (και των συναφών πρακτικών μη ασφαλούς σεξ) .Στην έρευνα περιγράφονται περιπτώσεις εσκεμμένης αυτο-λοίμωξης από ελάχιστα άτομα για να αποκτήσουν πρόσβαση στα οφέλη του προνοιακού επιδόματος αλλά  πιο γρήγορης υποδοχής στα προγράμματα υποκατάστασης. Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν πρόσβαση σε συνθετικά οπιοειδή   και μπορεί να έχουν λίστες αναμονής 3 ετών ή και περισσότερο στις αστικές περιοχές.

Συνολικά, η εικόνα της υγείας στην Ελλάδα είναι ανησυχητική.

Μας υπενθυμίζει ότι, σε μια προσπάθειά τους οι χώρες να χρηματοδοτήσουν τα χρέη, αυτοί που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα είναι οι απλοί άνθρωποι. Αυτοί κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση στην περίθαλψη και τις υπηρεσίες πρόληψης, να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κίνδυνο από τον ιό HIV και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ή και στις χειρότερες περιπτώσεις να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Μάρτιν Μακί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Στάκλερ για την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, συμβουλεύει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους να λάβουν υπόψη τους το πόρισμά της. «Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μία προειδοποίηση του τι μπορεί να συμβεί αν πραγματοποιηθούν σημαντικές περικοπές στον τομέα της υγείας εξαιτίας της ύφεσης», είπε.
Συμπέρασμα της σημαντικής αυτής έρευνας είναι ότι η μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι η ελληνική κρίση δεν θα υπονομεύσει τη βασική πηγή πλούτου της χώρας – τους ανθρώπους της.

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61556-0/fulltext