1 Οκτωβρίου 2013

Επιστολή της ΕΣΑμεΑ προς τον ΥπουργΟ Δικαιοσύνης,Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Εικόνα για το άρθρο “Επιστολή της ΕΣΑμεΑ προς τον ΥπουργΟ Δικαιοσύνης,Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”

Προς: κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: «Προστασία των ατόμων με αναπηρία και της Αναπηρίας από τον ρατσισμό και τον φασισμό με την αναμόρφωση του αντιρατσιστικού θεσμικού πλαισίου» 

Κύριε Υπουργέ,
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με επιστολή της στις 04.06.2013 προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς με αρ. πρωτ: 1977 ζητούσε τη συμπερίληψη δύο βασικών κατηγοριών, της αναπηρίας και της ηλικίας, όπως προβλέπονται στο άρθρο 13 της συνθήκης του Άμστερνταμ και στο άρθρο 19 της συνθήκης της Λισσαβόνας, όπου γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας και ηλικίας, στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του ν. 927/1979, που στόχευε στην εναρμόνιση του υπάρχοντος αντιρατσιστικού θεσμικού πλαισίου (ν. 927/1979) με τη μεταγενέστερη Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/913/ΔΕΥ που εκδόθηκε κάτω από την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο εκτεταμένος ρατσισμός και η ξενοφοβία που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.
Η Συνομοσπονδία επανέρχεται στο αίτημά της, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την είδηση ότι το υπουργείο σας προωθεί νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο με ταχύτατους ρυθμούς και ζητά να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου με πρόβλεψη και προστασία των ατόμων με αναπηρία, ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, από τη στιγμή που αποτελεί κατάσταση που διεγείρει βίαιες συμπεριφορές και εκδηλώσεις μίσους.
Είναι ιστορικά καταγεγραμμένη η εγκληματική και παράφρονη βία που δέχθηκαν τα άτομα με αναπηρία από τους ναζιστές. Στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτη που οδήγησε στις συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής, αναγνωρίζεται ότι οι απόψεις που οδήγησαν στα ναζιστικά εγκλήματα αναπαράγονταν με την ίδια μορφή και κάτω από την ίδια λογική και στη χώρα μας.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, εκτός από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας και η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία κυρώθηκε με το ν. 4074/2012 από τη Βουλή, και στην οποία γίνεται σαφής αναφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας.
Είναι ιστορικά, κοινωνικά καθώς και πολιτικά αναγκαίο να οχυρώσουμε τη χώρα από λογικές, πρακτικές και συμπεριφορές όμοιες με αυτές του προηγούμενου αιώνα που άνοιξαν το δρόμο στα κρεματόρια του ναζισμού και στο Ολοκαύτωμα.
Η χώρα είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ένα νέο ισχυρό και σύγχρονο αντιρατσιστικό θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο θα πρέπει να προστατευτούν όλα τα πρόσωπα και οι ομάδες που δέχονται βία λόγω της φυλής, του χρώματος, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής- εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, αναπηρίας και ηλικίας.
Κύριε Υπουργέ,Αναμένουμε να δείξετε την πολιτική βούληση και την κοινωνική ευαισθησία που απαιτείται και να προχωρήσετε στη λήψη εκείνων των μέτρων που θα προστατεύσουν ουσιαστικά ευπαθείς ομάδες όπως τα άτομα με αναπηρία.Με τη βεβαιότητα ότι η τοποθέτησή μας και οι προτάσεις μας θα αποτελέσουν ένα ακόμη βήμα για την ισχυροποίηση ουσιαστικής αντιρατσιστικής νομοθεσίας στη χώρα μας.

Η ανάγκη προώθησης και ψήφισης αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που θα προστατεύει κάθε πρόσωπο και κάθε ομάδα εναντίον της οποίας εκδηλώνονται βίαιες έως εγκληματικές συμπεριφορές αποτελεί ιστορική πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

 

Αναφέρετε αυτήν την δημοσίευση Λεπτομέρειες δημοσίευσης Προειδοποιήστε μέλος Διαγραφή δημοσίευσης

Κορυφή

 Προφίλ Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επεξεργασία δημοσίευσης Απάντηση με παράθεση